Είστε υπέρ ή κατά των Checkpoints στα Videogames;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Metalcandyman
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Metalcandyman

Billy Mitchell εκ Σερρών
Αντιδράσεις
6.032
Aνοιγω αυτο το θεμα και αν μπορει καποιος ας το κανει poll με θεμα τα Checkpoints που συνανταμε στα περισσοτερα παιχνιδια.Προσωπικα τα checkpoints ειναι κατι που με εκνευριζει παρα πολυ και πιστευω οτι εχουν μπει στα παιχνιδια για να βοηθανε περισσοτερο τους μετριους παικτες.Δεν βλεπω τον λογο της υπαρξης τους και ισα ισα που πιστευω οτι κανουν τον gamer να επαναπαυετε και να μην βελτιωνετε γιατι αν δεν υπηρχαν τα checkpoints θα επρεπε να παιξει την πιστα απο την αρχη ενα σωρο φορες μεχρι να την μαθει καλα και να την περναει με ευκολια.Φανταστητε να υπηρχαν checkpoints δηλαδη σε κλασσικα αγαπημενα Arcades οπως το Wonder Boy η το Wonder Boy III αλλα και σε ολα τα arcades γενικα που αυτη ηταν η ουσια τους να δημιουργησουν πολυ καλους παικτες με ικανοτητες ωστε να τερματιζουν αυτα τα παιχνιδια.Μακαρι να μην υπηρχαν checkpoints σε κανενα παιχνιδι.

Βασίλη, εδώ πέφτεις θύμα της gaming ιδιοφυίας σου. Και πιστεύω ότι αυτό που ζητάς θα ήταν καταστροφικό για την διασκέδαση του μέσου gamer και καλά κάνουν τα παιχνίδια και τον "βοηθάνε" να πάει λίγο παραπέρα.

Ο περισσότερος κόσμος ΕΙΝΑΙ μέτριος παίκτης, αυτό οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Ούτε τον χρόνο και ίσως-ίσως ούτε την ικανότητα έχουμε να διαπρέπουμε σε όλα τα παιχνίδια. Πλέον ίσως δεν έχουμε την δυνατότητα να διαπρέπουμε σε κανένα παιχνίδι οι περισσότεροι. Από εδώ και μπρος βέβαια, καλύτερα να μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο, αν και νομίζω ότι πολλοί θα συμμεριστούν τις απόψεις μου.

Δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ όρεξη να ξαναπαίζω μια πίστα ή ένα ολόκληρο παιχνίδι από την αρχή επειδή κάπου δεν τα κατάφερα επαρκώς καλά. Δεν μου δίνει καν την ευκαιρία να προπονηθώ σοβαρά στο σημείο που έφαγα τα μούτρα μου αν το παιχνίδι με αναγκάζει να τα επαναλάβω όλα από την αρχή. Πχ, έχασες στο boss επειδή δεν βρήκες εγκαίρως το σωστό pattern ή το αδύνατο σημείο του. Γιατί να πρέπει να παίξεις και όλη την υπόλοιπη πίστα (ή, θεός φυλάξει, όλο το υπόλοιπο παιχνίδι) από την αρχή; Το κάναμε κάποτε όταν το gaming ήταν στα σπάργανα επειδή τεχνικά ήταν δύσκολη η ενσωμάτωση checkpoint ή save. Ειδικά σε δύσκολα παιχνίδια, αν με πετάξει από την αρχή απλά θα το παρατήσω από αηδία. Μ' αρέσει να έχω μια αίσθηση προόδου, να βλέπω λίγο παραπέρα. Ή να μπορώ να προσπαθήσω ξανά και ξανά στο σημείο που με δυσκολεύει μέχρι να βελτιωθώ λιγάκι και να το περάσω. Αυτά είναι διασκέδαση στο δικό μου Βιβλίο. Χωρίς για "τιμωρία" να πρέπει πρώτα να ξαναδώ και προηγούμενα σημεία του παιχνιδιού που τα έχω ήδη περάσει/μάθει. Αυτό μόνο διασκεδαστικό δεν είναι, απλά σπαταλάει τον χρόνο μου και δεν με βοηθάει καν να βελτιωθώ στο δύσκολο σημείο αναγκάζοντας με να ξαναδώ 100 φορές τα ευκολότερα που έχουν προηγηθεί.

Και αν θέλεις να το πάω και λίγο παραπέρα, ακόμα και η λογική των checkpoints δεν είναι επαρκής. Πάλι σε αναγκάζει να πας λίγο ή περισσότερο "πίσω" και να επαναλάβεις πράγματα που έχεις ήδη κάνει. Το παιχνίδι θα έπρεπε να σε αφήνει να συνεχίσεις από το σημείο ακριβώς που έχασες. Αφού έφτασες ως εκεί με το σπαθί σου (έστω και αυτό το κοντό και αδύναμο μαχαιράκι που έχουμε οι περισσότεροι αντί για κανονικό σπαθί...), γιατί να πρέπει να πισωγυρίσεις έστω και 5 λεπτά; Και φυσικά σιχαίνομαι ΚΑΙ τα παιχνίδια που δεν μπορείς να κάνεις save όταν και όπου θέλεις. Δηλαδή αν πχ πρέπει να φύγω ξαφνικά από το σπίτι για τον Χ λόγο, γιατί να μην μπορώ να σταματήσω εκεί ακριβώς που είμαι και να πρέπει να αναγκαστώ ή να το κλείσω χάνοντας πρόοδο για την οποία επένδυσα τον πολύτιμο χρόνο μου ή να το αφήσω σε παύση φθείροντας το μηχάνημα άσκοπα; Που είναι η διασκέδαση σε αυτό; Και εντάξει να είναι ένα platform με πίστες των 5 λεπτών, το κλείνεις. Αλλά όταν με στραβοκοιτάει η γυναίκα μου που περιμένει να φύγουμε ενώ παίζω στο Χ RPG και εγώ περιμένω εναγωνίως μισή ώρα και βάλε να τελειώσουν πρώτα 2-3 random μάχες και να φτάσω επιτέλους στο ρημαδό-checkpoint/savepoint, απλά δεν είναι ευχάριστο.

Ίσως μια καλή λύση θα ήταν η ενσωμάτωση ενός hardcore mode που θα σου έδινε σαν επιλογή την κατάργηση των checkpoints ή των saves. Για όποιον είναι αρκετά πορωμένος για να παίζει έτσι, να μπορεί να το επιλέξει (εδώ υπάρχουν άτομα που την βρίσκουν με permadeaths και δεν συμμαζεύεται). Για όλους τους υπόλοιπους (που πρέπει να είναι το 95% των gamers παγκοσμίως) μια χαρά είναι ο συνήθης τρόπος. Και το να σε αναγκάσουν να παίζεις με τον τρόπο που λες, απλά θα συρρίκνωνε τους gamers σε μια κατηγορία ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ "άρρωστων"...

Για εσενα που τα τερματιζεις για πρωινο... δεν ειναι απαραιτητα :D , για τον υπολοιπο κοσμο ειναι γιατι τρως πολυ ξενερωμα οταν πρεπει να παιξεις μια πιστα ξανα απο την αρχη.. Ενω το checkpoint σε εξασφαλιζει, σε περιπτωση που χασεις. Βεβαια αυτο που εγραψες ισχυει, οταν πιασεις το checkpoint χαλαρωνεις και παιζεις ισως λιγο χειροτερα. Αλλα δεν ειναι απαραιτητα κακο αυτο, δεν παιζεις για να αποκτησεις πιεση :P .

edit

@Maddog αν σε εβγαζε εκει που εχανες με την μια πιστευω θα εχανε καποια μαγεια το παιχνιδι.. Το να ψαχνεις το checkpoint για να χαλαρωσεις λιγο σου δινει μια παραπανω αισθηση. Αλλιως θα ηταν πολυ μονοτονο να ξερει οτι οπου και να χασεις συνεχιζεις απο εκει (ισχυει σε παιχνιδια οπως golden axe, final fight κτλ.)

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαρτάται από το παιχνίδι. Σε arcades που οι πίστες διαρκούν λίγα λεπτά ας πούμε δεν χρειάζονται, αλλά αν παίζεις ένα παιχνίδι που θες 30 λεπτά να περάσεις μία "πίστα" ή αποστολή (με πολλές υπό-αποστολές) το να επαναλαμβάνεις 500 πράγματα για να περάσεις ένα δύσκολο σημείο στο τέλος είναι κάπως εκνευριστικό.

Ένα παιχνίδι που μπορώ να σκεφτώ που θα χρειαζόταν checkpoints είναι το Goldeneye, στο δύσκολο επίπεδο (007) γιατί εκεί έχεις περισσότερες αποστολές σε κάθε level και είναι γενικώς πολύ πιο δύσκολες και μερικές θέλουν και αρκετή τύχη να τις περάσεις. Στην πίστα Control για παράδειγμα, επανέλαβα πάνω από 50 φορές τις πρώτες 5-6 αποστολές μέχρι να περάσω την τελευταία της πίστας που θέλει ταχύτητα, αντανακλαστικά και αρκετή τύχη. Αν είχε ένα checkpoint στην μέση περίπου θα ήταν πολύ πιο υποφερτό.

Το να κάνεις checkpoint όμως κάθε φορά που περνάς ένα εμπόδιο ή σκοτώνεις 5-6 εχθρούς (βλέπε μοντέρνα FPS) είναι σίγουρα υπερβολή και στα μέτρα των average joe που θέλουν απλά να πατάνε τα κουμπάκια για να δουν τι θα γίνει πιο μετά. Αυτό ναι, καταστρέφει το παιχνίδι για μένα.

Maddog είπε:
Βασίλη, εδώ πέφτεις θύμα της gaming ιδιοφυίας σου. Και πιστεύω ότι αυτό που ζητάς θα ήταν καταστροφικό για την διασκέδαση του μέσου gamer και καλά κάνουν τα παιχνίδια και τον "βοηθάνε" να πάει λίγο παραπέρα.Ο περισσότερος κόσμος ΕΙΝΑΙ μέτριος παίκτης, αυτό οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Ούτε τον χρόνο και ίσως-ίσως ούτε την ικανότητα έχουμε να διαπρέπουμε σε όλα τα παιχνίδια. Πλέον ίσως δεν έχουμε την δυνατότητα να διαπρέπουμε σε κανένα παιχνίδι οι περισσότεροι. Από εδώ και μπρος βέβαια, καλύτερα να μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο, αν και νομίζω ότι πολλοί θα συμμεριστούν τις απόψεις μου.

Δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ όρεξη να ξαναπαίζω μια πίστα ή ένα ολόκληρο παιχνίδι από την αρχή επειδή κάπου δεν τα κατάφερα επαρκώς καλά. Δεν μου δίνει καν την ευκαιρία να προπονηθώ σοβαρά στο σημείο που έφαγα τα μούτρα μου αν το παιχνίδι με αναγκάζει να τα επαναλάβω όλα από την αρχή. Πχ, έχασες στο boss επειδή δεν βρήκες εγκαίρως το σωστό pattern ή το αδύνατο σημείο του. Γιατί να πρέπει να παίξεις και όλη την υπόλοιπη πίστα (ή, θεός φυλάξει, όλο το υπόλοιπο παιχνίδι) από την αρχή; Το κάναμε κάποτε όταν το gaming ήταν στα σπάργανα επειδή τεχνικά ήταν δύσκολη η ενσωμάτωση checkpoint ή save. Ειδικά σε δύσκολα παιχνίδια, αν με πετάξει από την αρχή απλά θα το παρατήσω από αηδία. Μ' αρέσει να έχω μια αίσθηση προόδου, να βλέπω λίγο παραπέρα. Ή να μπορώ να προσπαθήσω ξανά και ξανά στο σημείο που με δυσκολεύει μέχρι να βελτιωθώ λιγάκι και να το περάσω. Αυτά είναι διασκέδαση στο δικό μου Βιβλίο. Χωρίς για "τιμωρία" να πρέπει πρώτα να ξαναδώ και προηγούμενα σημεία του παιχνιδιού που τα έχω ήδη περάσει/μάθει. Αυτό μόνο διασκεδαστικό δεν είναι, απλά σπαταλάει τον χρόνο μου και δεν με βοηθάει καν να βελτιωθώ στο δύσκολο σημείο αναγκάζοντας με να ξαναδώ 100 φορές τα ευκολότερα που έχουν προηγηθεί.

Και αν θέλεις να το πάω και λίγο παραπέρα, ακόμα και η λογική των checkpoints δεν είναι επαρκής. Πάλι σε αναγκάζει να πας λίγο ή περισσότερο "πίσω" και να επαναλάβεις πράγματα που έχεις ήδη κάνει. Το παιχνίδι θα έπρεπε να σε αφήνει να συνεχίσεις από το σημείο ακριβώς που έχασες. Αφού έφτασες ως εκεί με το σπαθί σου (έστω και αυτό το κοντό και αδύναμο μαχαιράκι που έχουμε οι περισσότεροι αντί για κανονικό σπαθί...), γιατί να πρέπει να πισωγυρίσεις έστω και 5 λεπτά; Και φυσικά σιχαίνομαι ΚΑΙ τα παιχνίδια που δεν μπορείς να κάνεις save όταν και όπου θέλεις. Δηλαδή αν πχ πρέπει να φύγω ξαφνικά από το σπίτι για τον Χ λόγο, γιατί να μην μπορώ να σταματήσω εκεί ακριβώς που είμαι και να πρέπει να αναγκαστώ ή να το κλείσω χάνοντας πρόοδο για την οποία επένδυσα τον πολύτιμο χρόνο μου ή να το αφήσω σε παύση φθείροντας το μηχάνημα άσκοπα; Που είναι η διασκέδαση σε αυτό; Και εντάξει να είναι ένα platform με πίστες των 5 λεπτών, το κλείνεις. Αλλά όταν με στραβοκοιτάει η γυναίκα μου που περιμένει να φύγουμε ενώ παίζω στο Χ RPG και εγώ περιμένω εναγωνίως μισή ώρα και βάλε να τελειώσουν πρώτα 2-3 random μάχες και να φτάσω επιτέλους στο ρημαδό-checkpoint/savepoint, απλά δεν είναι ευχάριστο.

Ίσως μια καλή λύση θα ήταν η ενσωμάτωση ενός hardcore mode που θα σου έδινε σαν επιλογή την κατάργηση των checkpoints ή των saves. Για όποιον είναι αρκετά πορωμένος για να παίζει έτσι, να μπορεί να το επιλέξει (εδώ υπάρχουν άτομα που την βρίσκουν με permadeaths και δεν συμμαζεύεται). Για όλους τους υπόλοιπους (που πρέπει να είναι το 95% των gamers παγκοσμίως) μια χαρά είναι ο συνήθης τρόπος. Και το να σε αναγκάσουν να παίζεις με τον τρόπο που λες, απλά θα συρρίκνωνε τους gamers σε μια κατηγορία ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ "άρρωστων"...
Doc εχεις δικειο σε ολα ωσα λες και χαιρομαι να διαβαζω τα post σου.Απλα εμενα με φαινεται καπως και δεν τα γουσταρω καθολου τα checkpoints και ισως να οφειλεται αυτο στην καψουρα που εχω με τα Arcades.Απλα να διευκρηνησω οτι δεν μιλαω για saves γιατι δεν γεινεται πχ να παιξεις RPG'S χωρις save.Kαι συμφωνω απολυτα με την ενσωματωση ενος Hardcore mode με την καταργηση των checkpoints αν υπηρχε πιθανοτητα να μπορουσε αυτο να γιννει.

Φαντάσου να εδινες προαγωγικές εξετάσεις στη Β' Λυκείου και ενώ ήσουν καλός, να μην πέρναγες τις εξετάσεις λόγω καποιου θεματος (υγείας, άγχους, ατυχίας κλπ) και να έπρεπε να ξαναγυρίσεις στην 1η δημοτικού :D . Ο λόγος των checkpoints είναι συγχωρητικός. Νομίζω έγινα κατανοητός.

Αν δεν υπήρχαν τα checkpoints, πιστεύω πολύς κόσμος θα έκλαιγε τις κονσόλες, τα χειριστήρια και τις τηλεοράσεις του εκ των υστέρων, γιατί όλο και κάποια μπουνιά, κλωτσιά, κανά πέταμα από το μπαλκόνι θα τα έτρωγαν. :P

Εγώ πάντως είμαι υπέρ των save states....

Maddog είπε:
Πχ, έχασες στο boss επειδή δεν βρήκες εγκαίρως το σωστό pattern ή το αδύνατο σημείο του. Γιατί να πρέπει να παίξεις και όλη την υπόλοιπη πίστα (ή, θεός φυλάξει, όλο το υπόλοιπο παιχνίδι) από την αρχή; Το κάναμε κάποτε όταν το gaming ήταν στα σπάργανα επειδή τεχνικά ήταν δύσκολη η ενσωμάτωση checkpoint ή save.
Τεχνικά δύσκολη δεν ήταν ποτέ η ενσωμάτωση check point ή κωδικών. Προγραμματιστικά είναι παιχνιδάκι ακόμα και σε οκτάμπιτο μηχάνημα. Ακόμα και το save άντε να ήθελε λίγη δουλίτσα παραπάνω αλλά σίγουρα δεν ήταν τεχνικός ο λόγος που δεν το είχαν τα παιχνίδια. Πιστεύω πως ο λόγος ήταν κυρίως για να μην φανεί πόσο σύντομο ήταν ένα παιχνίδι αφού σε πάρα πολλούς τίτλους αν δεν αναγκαζόσουν να ξαναπαίζεις από την αρχή θα τελείωναν πολύ γρήγορα, όπως διαπίστωσα την εποχή των savestates. Δεν είναι τυχαίο ότι κυρίως τίτλοι με πραγματικό βάθος σου επέτρεπαν να ξεκινάς από όπου θες.

Οχι μονο ειμαι υπερ των checkpoints αλλα και στα emulators κανω snapshot/restore αβερτα. Ειναι ο μονος τροπος να τερματισω παιχνιδια που ειχα ξεκινησει απο μικρος. Με εκνευριζει απιστευτα η trial and error λογικη πολλων retro παιχνιδιων

Θελω ο χρονος που ξοδευω σε ενα παιχνιδι να ισοδυναμει και με καποια προοδο. Το να γυριζω απο την αρχη δε σημαινει απαραιτητα οτι θα γινω καλυτερος παικτης, κατι που δεν εχει γινει τα οσα χρονια παιζω

H πλακα ειναι οτι συμφωνα με το poll μονο εγω δεν γουσταρω τα checkpoints χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα :D

Ειμαι φανατικος πολεμιως των checkpoints και ετσι θα συνεχισω :armed: Tα παραδοσιακα κλασσικα δυσκολα Αrcades χωρις checkpoints και διαφορες τετοιες ευκολιες ειναι τα μονα παιχνιδια που αξιζουν :award:

Και εγώ υπέρ των checkpoints

nwntas είπε:
Αν δεν υπήρχαν τα checkpoints, πιστεύω πολύς κόσμος θα έκλαιγε τις κονσόλες, τα χειριστήρια και τις τηλεοράσεις του εκ των υστέρων, γιατί όλο και κάποια μπουνιά, κλωτσιά, κανά πέταμα από το μπαλκόνι θα τα έτρωγαν. :P
Με κάλυψες απόλυτα!

Περιττο να πω οτι και εγω ψηφισα υπερ των checkpoints και με καλυψαν απολυτα οι Maddog και Rakeesh

Δεν υπαρχει νομιζω σαφης απαντηση.

Πχ τα FPS, τα adventures, γενικα τα παιχνιδια με campaigns χρειαζονται checkpoints. Τα bullethell απο την αλλη δεν πρεπει να εχουν checkpoints.

Υπέρ όπως και στα saves.

Αυτό που με εκνευρίζει αφάνταστα είναι όταν ένα παιχνίδι μου δίνει τη δυνατότητα για ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ save. Τι στο Καλόγερο, λες και στο 2012 δεν έχουμε δίσκους και πληθώρα χώρου.

Ψήφισα φυσικά ναι! Επειδή είμαι λάτρης των adventures , αν δεν υπήρχαν τα checkpoints και τα saves , δε θα τερμάτιζα ΠΟΤΕ τα Sillent Hill , τα Syberia , τα Tomb Rider , το Necronomicon , το Dracula και τόσα άλλα που έχω παίξει και δεν τα θυμάμαι πια...Με αυτά και θυμάμαι πως κόντευα να σπάσω το χειριστήριο κάποιες φορές από τα νεύρα , όχι να μην υπήρχαν κιόλας!!!

Ήθελα πολλά να γράψω, αλλά με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό ο Γιατρός.

Άκρως σεβαστή η άποψη του υπέρτατου ρέκορντμαν metalcandyman, όπως επίσης άκρως σεβαστό και το τι αποζητά ο ίδιος από ένα videogame και σίγουρα εκφράζει κάποιο ποσοστό όσων ασχολούνται με τα videogames. Όμως καλώς ή κακώς δεν ισχύει το ίδιο για τη συντριπτική πλειονότητα των gamers. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την εμπειρία, την ατμόσφαιρα και τη διασκέδαση που μας προσφέρει ένα παιχνίδι, παρά για το στοιχείο της πρόκλησης και τη δυσκολία.

Κάποτε, συνέβαινε αυτό, αλλά ο βασικότερος λόγος είναι ότι τότε ΕΠΡΕΠΕ να είναι έτσι τα παιχνίδια αφού ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να είναι αλλιώς. Είτε γιατί πάμε τόσο παλιά που δεν υπήρχε σενάριο με αρχή-μέση-τέλος άρα ο μόνος σκοπός ήταν το high-score ή το πόσο μακριά θα φτάσεις πριν χάσεις, είτε γιατί -στα arcades κυρίως- οι κατασκευαστές ήθελαν ακριβώς να μην είναι εύκολο να προχωρήσεις ώστε να κερδίζουν λεφτά, είτε γιατί αλλιώς θα τα ολοκλήρωνες σε λιγότερο από μια ώρα (δες κάποια speed runs της 8-bit εποχής), είτε γιατί πολύ απλά η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει τόσο ώστε να υπάρχει εύκολος τρόπος αποθήκευσης της προόδου.

Και σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει και με τη φάση στην οποία βρίσκεται όχι μόνο το gaming, αλλά κι εμείς. Όταν κάποτε ήξερα ότι το παιχνίδι που θα αγοράσω στο NES έχοντας δωσει όλα τα λεφτά που μάζεψα από τα δώρα των γενεθλίων μου, θα πρέπει να με κρατήσει για μήνες, θα εκνευρίζόμουν αφάνταστα αν το ολοκλήρωνα σε ένα Σαββατοκύριακο, άρα τότε ίσως με "βόλευε" να αυξάνεται τεχνητά η διάρκειά του. Σήμερα όμως που λόγω του ότι διαχειρίζομαι εγώ πού θα ξοδέψω τα λεφτά που μου περισσεύουν, αλλά και -κυρίως- λόγω της δουλειάς μου που μου παρέχει αρκετά παιχνίδια δωρεάν, έχω ακόμα σε ζελατίνα σχεδόν τριψήφιο αριθμό παιχνιδιών και μάλιστα παιχνίδια τα οποία καίγομαι να παίξω και μπορεί να τα περίμενα με ανυπομονησία για χρόνια, αλλα δεν έχω προλάβει ακόμα να τα δω. Για αυτό λοιπόν, σήμερα είναι πολύ πιθανόν ακόμα και να παρατήσω εντελώς ένα παιχνίδι αν δεν βγάλω μια αποστολή μετά από 4-5 προσπάθειες και κάθε φορά με επιστρέφει στην αρχή του επιπέδου. Όπως είπε κι ο Maddog, αν είναι δυνατόν θα ήθελα όταν παίζω ένα παιχνίδι να μην χρειαστεί να επαναλάβω ούτε ένα άλμα, να μην σκοτώσω ούτε έναν εχθρό για δεύτερη φορά, ακόμα και αν πρόκειται για σχετικά εύκολα κομμάτια του επιπέδου. Δεν βλέπω (πια) το gaming ως διαγωνισμό των αντανακλαστικών μου. Ή τουλάχιστον όχι τα παιχνίδια με μια ιστορία με αρχή-μέση-τέλος. Υπάρχουν άλλα είδη παιχνιδιών για αυτό το σκοπό.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υποννοώ ότι μου αρέσουν τα γελοιωδώς εύκολα ή εντελώς scripted παιχνίδια. Άλλωστε ποτέ δεν παίζω παιχνίδι στο "Easy" (σχεδόν ποτέ όμως και στο "Hard"). Αλλά σίγουρα απεχθάνομαι το να χρειάζεται να επαναλάβω έστω και μισό δευτερόλεπτο από ένα σημείο που έχω ήδη περάσει... Συγγνώμη, αλλά δεν έχω χρόνο για deja vu...

Τεχνικά δύσκολη δεν ήταν ποτέ η ενσωμάτωση check point ή κωδικών. Προγραμματιστικά είναι παιχνιδάκι ακόμα και σε οκτάμπιτο μηχάνημα. Ακόμα και το save άντε να ήθελε λίγη δουλίτσα παραπάνω αλλά σίγουρα δεν ήταν τεχνικός ο λόγος που δεν το είχαν τα παιχνίδια. Πιστεύω πως ο λόγος ήταν κυρίως για να μην φανεί πόσο σύντομο ήταν ένα παιχνίδι αφού σε πάρα πολλούς τίτλους αν δεν αναγκαζόσουν να ξαναπαίζεις από την αρχή θα τελείωναν πολύ γρήγορα, όπως διαπίστωσα την εποχή των savestates. Δεν είναι τυχαίο ότι κυρίως τίτλοι με πραγματικό βάθος σου επέτρεπαν να ξεκινάς από όπου θες.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υποννοώ ότι μου αρέσουν τα γελοιωδώς εύκολα ή εντελώς scripted παιχνίδια. Άλλωστε ποτέ δεν παίζω παιχνίδι στο "Easy" (σχεδόν ποτέ όμως και στο "Hard"). Αλλά σίγουρα απεχθάνομαι το να χρειάζεται να επαναλάβω έστω και μισό δευτερόλεπτο από ένα σημείο που έχω ήδη περάσει... Συγγνώμη, αλλά δεν έχω χρόνο για deja vu...

Μπορώ να πω ότι με καλύψατε απόλυτα.

Maddog είπε:
Βασίλη, εδώ πέφτεις θύμα της gaming ιδιοφυίας σου. Και πιστεύω ότι αυτό που ζητάς θα ήταν καταστροφικό για την διασκέδαση του μέσου gamer και καλά κάνουν τα παιχνίδια και τον "βοηθάνε" να πάει λίγο παραπέρα.Ο περισσότερος κόσμος ΕΙΝΑΙ μέτριος παίκτης, αυτό οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Ούτε τον χρόνο και ίσως-ίσως ούτε την ικανότητα έχουμε να διαπρέπουμε σε όλα τα παιχνίδια. Πλέον ίσως δεν έχουμε την δυνατότητα να διαπρέπουμε σε κανένα παιχνίδι οι περισσότεροι. Από εδώ και μπρος βέβαια, καλύτερα να μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο, αν και νομίζω ότι πολλοί θα συμμεριστούν τις απόψεις μου.

nwntas είπε:
Με καλυψαν οι κυριοι... :)

Εγω ψηφισα ΟΧΙ, αλλα δεν ειμαι ακριβως κατα των saves, ειμαι κατα των αυτοματων checkpoints.

Και το καταλαβα ξεκαθαρα στο HALO OSDT που παιζω αυτες τις μερες. Το ξαναπαιζω στο "δυσκολο" και οπως ολοι ξερουν το παιχνιδι εχει αυτοματο checkpoint. Παραδειγμα: Εχω φτασει προς το τελος της αποστολης, μου την πεφτουν, κανω λαθη, εχω ελαχιστη ενεργεια και ενω ειμαι ετοιμος να χασω και μου ριχνει ενα checkpoint. Μετα χανω και φυσικα καθε φορα που ξεκιναω, εχω ελαχιστη ενεργεια και δεν προλαβαινω να κανω τιποτα, απλα χανω. Μονο λυση να ξαναπαιξω ολη την αποστολη απο την αρχη. Γιατι ρε αχρηστοι προγραμματιστες εν ετη 2012 δεν μπορειται να βαλεται μια επιλογη εαν θελω checkpoint ή οχι?

Ξαναλεω δεν ειμαι κατα των saves, αλλωστε πως θα επαιζες RPG, αλλα θελω να επιλεγω εγω ποτε θα γινεται και αν θα γινεται.

Πίσω
Μπλουζα