Βασίλη, εδώ πέφτεις θύμα της gaming ιδιοφυίας σου. Και πιστεύω ότι αυτό που ζητάς θα ήταν καταστροφικό για την διασκέδαση του μέσου gamer και καλά κάνουν τα παιχνίδια και τον "βοηθάνε" να πάει λίγο παραπέρα.Ο περισσότερος κόσμος ΕΙΝΑΙ μέτριος παίκτης, αυτό οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Ούτε τον χρόνο και ίσως-ίσως ούτε την ικανότητα έχουμε να διαπρέπουμε σε όλα τα παιχνίδια. Πλέον ίσως δεν έχουμε την δυνατότητα να διαπρέπουμε σε κανένα παιχνίδι οι περισσότεροι. Από εδώ και μπρος βέβαια, καλύτερα να μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο, αν και νομίζω ότι πολλοί θα συμμεριστούν τις απόψεις μου.
Δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ όρεξη να ξαναπαίζω μια πίστα ή ένα ολόκληρο παιχνίδι από την αρχή επειδή κάπου δεν τα κατάφερα επαρκώς καλά. Δεν μου δίνει καν την ευκαιρία να προπονηθώ σοβαρά στο σημείο που έφαγα τα μούτρα μου αν το παιχνίδι με αναγκάζει να τα επαναλάβω όλα από την αρχή. Πχ, έχασες στο boss επειδή δεν βρήκες εγκαίρως το σωστό pattern ή το αδύνατο σημείο του. Γιατί να πρέπει να παίξεις και όλη την υπόλοιπη πίστα (ή, θεός φυλάξει, όλο το υπόλοιπο παιχνίδι) από την αρχή; Το κάναμε κάποτε όταν το gaming ήταν στα σπάργανα επειδή τεχνικά ήταν δύσκολη η ενσωμάτωση checkpoint ή save. Ειδικά σε δύσκολα παιχνίδια, αν με πετάξει από την αρχή απλά θα το παρατήσω από αηδία. Μ' αρέσει να έχω μια αίσθηση προόδου, να βλέπω λίγο παραπέρα. Ή να μπορώ να προσπαθήσω ξανά και ξανά στο σημείο που με δυσκολεύει μέχρι να βελτιωθώ λιγάκι και να το περάσω. Αυτά είναι διασκέδαση στο δικό μου Βιβλίο. Χωρίς για "τιμωρία" να πρέπει πρώτα να ξαναδώ και προηγούμενα σημεία του παιχνιδιού που τα έχω ήδη περάσει/μάθει. Αυτό μόνο διασκεδαστικό δεν είναι, απλά σπαταλάει τον χρόνο μου και δεν με βοηθάει καν να βελτιωθώ στο δύσκολο σημείο αναγκάζοντας με να ξαναδώ 100 φορές τα ευκολότερα που έχουν προηγηθεί.
Και αν θέλεις να το πάω και λίγο παραπέρα, ακόμα και η λογική των checkpoints δεν είναι επαρκής. Πάλι σε αναγκάζει να πας λίγο ή περισσότερο "πίσω" και να επαναλάβεις πράγματα που έχεις ήδη κάνει. Το παιχνίδι θα έπρεπε να σε αφήνει να συνεχίσεις από το σημείο ακριβώς που έχασες. Αφού έφτασες ως εκεί με το σπαθί σου (έστω και αυτό το κοντό και αδύναμο μαχαιράκι που έχουμε οι περισσότεροι αντί για κανονικό σπαθί...), γιατί να πρέπει να πισωγυρίσεις έστω και 5 λεπτά; Και φυσικά σιχαίνομαι ΚΑΙ τα παιχνίδια που δεν μπορείς να κάνεις save όταν και όπου θέλεις. Δηλαδή αν πχ πρέπει να φύγω ξαφνικά από το σπίτι για τον Χ λόγο, γιατί να μην μπορώ να σταματήσω εκεί ακριβώς που είμαι και να πρέπει να αναγκαστώ ή να το κλείσω χάνοντας πρόοδο για την οποία επένδυσα τον πολύτιμο χρόνο μου ή να το αφήσω σε παύση φθείροντας το μηχάνημα άσκοπα; Που είναι η διασκέδαση σε αυτό; Και εντάξει να είναι ένα platform με πίστες των 5 λεπτών, το κλείνεις. Αλλά όταν με στραβοκοιτάει η γυναίκα μου που περιμένει να φύγουμε ενώ παίζω στο Χ RPG και εγώ περιμένω εναγωνίως μισή ώρα και βάλε να τελειώσουν πρώτα 2-3 random μάχες και να φτάσω επιτέλους στο ρημαδό-checkpoint/savepoint, απλά δεν είναι ευχάριστο.
Ίσως μια καλή λύση θα ήταν η ενσωμάτωση ενός hardcore mode που θα σου έδινε σαν επιλογή την κατάργηση των checkpoints ή των saves. Για όποιον είναι αρκετά πορωμένος για να παίζει έτσι, να μπορεί να το επιλέξει (εδώ υπάρχουν άτομα που την βρίσκουν με permadeaths και δεν συμμαζεύεται). Για όλους τους υπόλοιπους (που πρέπει να είναι το 95% των gamers παγκοσμίως) μια χαρά είναι ο συνήθης τρόπος. Και το να σε αναγκάσουν να παίζεις με τον τρόπο που λες, απλά θα συρρίκνωνε τους gamers σε μια κατηγορία ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ "άρρωστων"...