Είστε υπέρ ή κατά των Checkpoints στα Videogames;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Metalcandyman
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
mike είπε:
Εγω ψηφισα ΟΧΙ, αλλα δεν ειμαι ακριβως κατα των saves, ειμαι κατα των αυτοματων checkpoints. Και το καταλαβα ξεκαθαρα στο HALO OSDT που παιζω αυτες τις μερες. Το ξαναπαιζω στο "δυσκολο" και οπως ολοι ξερουν το παιχνιδι εχει αυτοματο checkpoint. Παραδειγμα: Εχω φτασει προς το τελος της αποστολης, μου την πεφτουν, κανω λαθη, εχω ελαχιστη ενεργεια και ενω ειμαι ετοιμος να χασω και μου ριχνει ενα checkpoint. Μετα χανω και φυσικα καθε φορα που ξεκιναω, εχω ελαχιστη ενεργεια και δεν προλαβαινω να κανω τιποτα, απλα χανω. Μονο λυση να ξαναπαιξω ολη την αποστολη απο την αρχη. Γιατι ρε αχρηστοι προγραμματιστες εν ετη 2012 δεν μπορειται να βαλεται μια επιλογη εαν θελω checkpoint ή οχι?

Ξαναλεω δεν ειμαι κατα των saves, αλλωστε πως θα επαιζες RPG, αλλα θελω να επιλεγω εγω ποτε θα γινεται και αν θα γινεται.
Αδερφε μου επιτελους ημαστε δυο σαυτη την ανηση μαχη εναντια στο κατεστημενο που λεγεται checkpoints:D Σιγα σιγα και θα τους φαμε ολους :armed:
Υ.Γ.Να διευκρηνησω οτι δεν μιλησα για saves.Εννοοιται οτι ειμαι υπερ των saves αφου λατρευω τα RPG'S.Αποκλειστικα για Checkpoints ειναι το θεμα.

metalcandyman είπε:
[...]Υ.Γ.Να διευκρηνησω οτι δεν μιλησα για saves.Εννοοιται οτι ειμαι υπερ των saves αφου λατρευω τα RPG'S.Αποκλειστικα για Checkpoints ειναι το θεμα.
Ok, αυτό ήταν η απόλυτη "ανατροπή"! :D

Ετοιμάζομαι να πατήσω το μεγαλοπρεπέστατο κουμπάκι "Ναι" και "Ψηφίστε τώρα", όταν σκάει η "βόμβα".

Οκ, λοιπόν - προσωπικά είμαι υπέρ των saves. Το πολύ εύστοχο και ολοκληρωμένο ποστ του γιατρού, με κάλυψε πλήρως.

Κι έρχεται μετά το εκπληκτικό ποστ του Mike ( :thumb: ), που μου θυμίζει πόσες και πόσες φορές έχω εξασκήσει το μακροσκελέστατο υβρεολόγιό μου, γιατί αυτή η [βάλτε όποια βρισιά θέλετε] το [ομοίως με το προγούμενο]παίχνιδο, αποφάσισε από μόνο του και με το άπειρο νταηλίκι, να κάνει checkpoint κι ενόσω εγώ είμαι με το ένα πόδι στον τάφο και πηγαίνω καθοδόν για το Big Boss...

Το οποίο -όπως αντιλαμβάνεστε, συνεπάγεται ότι η ελπίδα μου να τερματίσω το παιχνίδι, πηγαίνει για βρούβες! :D

Και το οποίο, στην καλύτερη, με οδηγεί στην αρχή της πίστας ή στο τελευταίο checkpoint.

Είμαι της άποψης ότι επιβάλλεται να υπάρχουν savegames και μάλιστα στο σημείο που θέλω εγώ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Prince of Persia, που άφηνα ανοιχτό το PS2, γιατί ο "πασάς" μας δεν είχε βρει βρυσούλα για να πιεί νεράκι! :P [Paspartoo mode on] Έλεος!....

Ωστόσο και τα checkpoints είναι χρήσιμα, με το σκεπτικό ότι δε χρειάζεται να έχεις το νου σου κάθε τρεις και λίγο να σώζεις, αλλά φροντίζει το παιχνίδι να το κάνει αυτό για σένα...

Αν και έχω πολύ πρόχειρα παραδείγματα στο μυαλό μου που ήθελα να σπάσω τα πάντα μες στο σπίτι εξαιτίας ενός checkpoint, στην πλειοψηφία τους με βοήθησαν - μιας και σε καμία περίπτωση δεν είμαι gamer του επιπέδου του Βασίλη.

Ψηφίζω "Ναι", αλλά με πολύ μεγάλο προβληματισμό -είναι η αλήθεια.....

Δεν ξερω για το halo που ειπε ο mike. Αλλα στα περισσοτερα παλια παιχνιδια στα check points εισαι με full life αλλα χωρις upgrades (αν αυτα υπαρχουν στο παιχνιδι) . Το παραδειγμα του Halo τωρα που το σκεφτομαι ειναι μαλλον autosave και οχι check point με την εννοια των παλαιοτερων παιχνιδιων.

Και εγω καταλαβα οτι ημουν ελαφρως off topic μετα την διευκρινιση του Μπιλ.

Ομως...το Halo δεν θα μπορουσε να μην ειχε checkpoints! Ηταν ενα απο τα πολλα πραγματα που δανειστηκε και βελτιωσε.

Tα checkpoints στο Halo ειναι χειρουργικα μελετημενα.

Δεν πρεπει να ξεφυγεις σαν Βεγγος απο ενα σεκανς μαχης! Πρεπει να βρεις τροπο να το ολοκληρωσεις...απο την αρχη εως το τελος...to finish the fight! :)

Ετσι και θα δοκιμασεις/ανακαλυψεις τους παμπολους τροπους που σου δινει το παιχνιδι και το αντιπαλο ΑΙ, να δαμασεις το σεκανς και να νιωσεις την ικανοποιηση οτι τελειωσες τη μαχη!

Υπέρ των Saves και κατά των checkpoints κι εγώ λοιπόν. Το να κάνεις save όπου εσύ θες είναι πολύ πιο χρήσιμο από το να αποφασίζει το game. Οχι όμως να κάνεις ανεξέλεγκτα, άπειρα saves γιατί αυτό θα έκανε όλα τα παιχνίδια πανεύκολα (βλέπε save states στους emulators). Το σωστό για μένα θα ήταν να έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό από saves σε κάθε αποστολή και να τα χρησιμοποιείς όπου εσύ πιστεύεις ότι είναι καλύτερα. Θυμάμαι κάτι παιχνίδια στο PC σου δίνανε αυτή την δυνατότητα, είχες αρκετά saves ώστε να κάνεις κάθε 10 λεπτά αν ήθελες αλλά όχι αρκετά για να κάνεις συνέχεια, έτσι τα φύλαγες τα περισσότερα όταν πέρναγες δύσκολα ή περίπλοκα σημεία και είχες πάντα ένα καβάντζα σε περίπτωση που έπρεπε να παρατήσεις γρήγορα το παιχνίδι.

Στα non-linear games και τα RPG υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις save χωρίς να γίνει το παιχνίδι πολύ εύκολο. Αντί για άπειρα save states θα μπορούσαν να έχουν save stations όπως στο Metroid ή κάθε φορά που κάνεις save να χαλάς κάποιο resource όπως πχ τα μελάνια των παλιών Resident Evil. Θα μπορούσε πχ σε ένα RPG να πρέπει να χαλάς κάποια "time gems" κάθε φορά που θες να κάνεις save σε ένα σημείο που θες εσύ ή όταν είσαι μακριά από κάποιο save station. Ετσι θα πρόσεχες λίγο περισσότερο που να κάνεις save χωρίς όμως να είναι και πολύ δύσκολο ή σπάνιο, απλά να έχει λίγο ενδιαφέρον και να μην μπορείς να το κάνεις abuse ώστε να γίνει το game υπερβολικά εύκολο.

Τέλος, κάθε παιχνίδι θα πρέπει να έχει ένα save & quit option που να σώζει την θέση σου κάθε φορά που θες να το κλείσεις. Oταν όμως ξαναπαίζεις, αυτόματα η θέση αυτή θα σβήνει και θα σώζει από πάνω το επόμενο save & quit. Έτσι όταν θες να παρατήσεις το παιχνίδι δεν θα έχεις πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα δεν θα μπορείς να το κάνεις use ως save state (βλέπε Dark Souls) γιατί πολύ απλά δεν θα μπορείς να κάνεις load 2η φορά την θέση αυτή αφού θα σβήνει όταν ανοίγεις το game.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@Wally : To προβλημα με τα checkpoint στο halo ειναι υπαρκτο. Καταρχην δεν σου επιτρεπει να ξεκινησεις σε ενα "πιο πισω" checkpoint. Ετσι μπορει κατα λαθος να περασεις μια πιστα, απλα αποφευγοντας κατα λαθος τις μαχες. Δεν μπορεις να ξαναπαιξεις ενα σημειο που σου αρεσε, πρεπει να συνεχισεις. Δευτερον με το που βγαινει το μυνημα checkpoint κανει save ακριβως στην κατασταση που εισαι, δηλαδη μπορει να εισαι με καθολου ενεργεια, χωρις πυρομαχικα και περικυκλωμενος απο εχθρους με βληματα να σκανε διπλα σου, με λιγα λογια με τα δυο ποδια στον ταφο. Ωραια εγινε βλακεια με το συγκεκριμενο checkpoint, γιατι να μην μπορεις να ξεκινησεις απο το αμεσως προηγουμενο αλλα πρεπει να ξεκινησεις την αποστολη απο την αρχη?

Ως rpgακιας και εγω είμαι φανατικά κατά των αυτόματων checkpoints,

δεν μπορώ να έχω το άγχος πότε θα κάνει save το παιχνίδι...είμαι τύπος

που έχω πάντα ΄΄ενα δάχτυλο στο κουμπί του quicksave και πρίν τις μεγάλες

αποφάσεις ένα κανονικό save!

Για κονσολοπαίχνιδα τώρα μάλλον είναι καλλίτερα τα checks...

Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά, χωρίς παρεξήγηση, νομίζω πως το θέμα του topic έχει ξεφύγει κάπως και ακόμα και το νόημα του αρχικού ερωτήματος της ψηφοφορίας έχει παρερμηνευτεί...

Αν κατάλαβα καλά (και ας με διορθώσει αν κάνω λάθος) ο metalcandyman καταφέρεται εναντίον οποιουδήποτε συστήματος αποθήκευσης της προόδου σε ένα παιχνίδι, εκτός φυσικά από τις περιπτώσεις όπου λόγω της διάρκειας του παιχνιδιού είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος τρόπος για να μην πρέπει να μένει το μηχάνημα ανοιχτό για εβδομάδες. Το νόημά του (από ό,τι κατάλαβα, πάντα) είναι ότι θεωρεί ως κάτι το αρνητικό γενικότερα τα συστήματα αποθήκευσης (και όχι μόνο/συγκεκριμένα τα checkpoints) που σου επιτρέπουν να ξαναγυρίσεις σε ένα κοντινό σημείο όταν χάσεις όλες τις ζωές/continues σου αντί να ξαναξεκινήσεις το παχνίδι από την αρχή, γιατί θεωρεί ότι έτσι χάνεται το στοιχείο της πρόκλησης και γινόμαστε πιο "μαλθακοί" ως gamers.

Αντίθετα, πολλά posts στις τελευταίες σελίδες (και κυρίως από τα άτομα που καταφέρθηκαν/ψήφισαν εναντίον των checkpoints), μάλλον παρεξήγησαν το ερώτημαά του, αφού αναφέρονται στο ότι δεν τους αρέσει ο Χ τρόπος αποθήκευσης, αλλά προτιμούν τον Ψ τρόπο ή δεν τους άρεσαν όπως υλοποιήθηκαν τα checkpoints στο Α παιχνίδι, άρα θα ψηφίσουν "κατά"...

Καλα εκανε ο φιλος olorin και το ανεφερε για να το εξηγησω ακομα μια φορα.Καταρχην δεν μιλαω για saves.Ειμαι υπερ τον saves γιατι πολυ απλα ειμαι φανατικος με τα RPG'S και RPG χωρις save δεν γεινεται.Δεν γεινεται να εχουμε την κονσολα ανοιχτη για βδομαδες μεχρι να τερματισουμε το εκαστοτε παιχνιδι.Ειμαι εχθρος των checkpoints το να παιζουμε δηλαδη καποιο παιχνιδι και μολις φτασουμε στην μεση της πιστας να υπαρχει καποιο checkpoint οποτε οταν χασουμε ζωη να μας ξαναβγαλει απο κει και να μην χρειαστη να βγαλουμε ολη την πιστα ξανα απο την αρχη.Ειμαι εχθρως των checkpoints γιατι θεωρω οτι ο παικτης επαναπαυεται και δεν βελτιωνεται.

Φυσικά και θέλω checkpoints καθώς δεν έχω και τη φήμη του καλύτερου gamer. Έτσι δεν έχω όρεξη να παίζω από την αρχή μια δύσκολη πίστα που ίδρωσα να βγάλω. Επίσης είμαι υπέρ των password.

johnny19818 είπε:
Φυσικά και θέλω checkpoints καθώς δεν έχω και τη φήμη του καλύτερου gamer. Έτσι δεν έχω όρεξη να παίζω από την αρχή μια δύσκολη πίστα που ίδρωσα να βγάλω. Επίσης είμαι υπέρ των password.
Στην πυρα,στην πυρα :P

Γυναίκα!! Κλείσε το θερμοσίφωνο! Έχουμε ζεστό νερό δωρεάν.

Πίσω
Μπλουζα