Εδώ είναι Βαλκάνια (1984)

paulochelao24

Retro Member
Joined
16 Οκτ 2014
Μηνύματα
2.393
Αντιδράσεις
3.697
Ανοίγω αυτό το θέμα με μια ταινία του 1984 που είδα μόλις χθές και με προβλημάτισε πολύ.Μου φάνηκε πολύ περίεργη (παρόλο που ήταν απλή σαν αφήγηση).Την είχε προβάλλει ο Αντέννα το 1993 σε μια βραχύβια μεταμεσονύχτια ζώνη ελληνικού σινεμά.Σκηνοθεσία έκανε ο Βασίλης Μπουντούρης και έπαιζαν ηθοποιοι όπως Σταύρος Παράβας,Λύδια Λένωση,Παύλος Κοντογιαννίδης,Πηνελόπη Πιτσούλη,Στράτος Παχής,Βασίλης Τσάγκλος,Βίκυ Βανίτα,Περικλής Μουστάκης,Θάλεια Αργυρίου,Αλέκος Γιαννάκης (η αποκάλυψη της ταινίας πολύ ταλέντο νομίζω έφυγε πέρισυ απ' την ζωή) κ.α.Την θυμάμαι στο τηλεοπτικό πρόγραμμα τότε αλλά την είχε προβάλλει πολύ αργά οπότε δεν την είδα.Έτυχε να την δω χθές σε ένα παλιό vhs ξάδερφου που το βάλαμε για επανεκκίνηση και ως εκ θαύματος λειτουργούσε άψογα.

Η ταινία παρόλο που έχει κάποιες καλές ιδέες και καλούς ηθοποιούς κάπου γίνεται χαοτική με αποτέλεσμα ο θεατής να χάσει την μπαλα σε κάποιο σημείο.Πολλά σκοτεινά πλάνα σε σημείο να μην βλέπεις τι γίνεται στην οθόνη,ποιός χαρακτήρας  είναι στην σκηνή και να προσπαθείς απ' την φωνή του ηθοποιού  να μαντέψεις ποιός και τί ) έχει ως θέμα την έρευνα μιας νεαρής συγγραφέως και δημοσιογράφου (την ερμηνεύει η γλυκύτατη Βίκυ Βανίτα) σχετικά με την θέση της γυναίκας στην επαρχία (νομίζω αυτή ήταν η έρευνα στο φίλμ).Η ταινία θίγει κάποια θέματα όπως αιμομιξία στα χωριά κτλ.

Με προβλημάτισε γιατί την φανταζόμουν στο στύλ του "Eίσαι στην Εοκ μάθε για την Εοκ" ίσως λογω Παράβα στον πρωταγωνιστικό ρόλο και επαρχίας.Με ενοχλησαν αρκετά κάποιες σκηνές αιμομιξίας.Πιστέυω ένας Μαραγκός θα το χειριζόταν αλλιώς και ίσως με περισσότερο χιούμορ.Άποψή μου βέβαια.Την έχει δεί κανείς σας την συγκεκριμένη ταινία?
 
Πραγματικά, είναι ασυνήθιστη ταινία για τα ελληνικά δεδομένα. Και εγώ  όταν την είχα πρωτοδεί, νόμιζα ότι θα είναι καμιά χαζοχαρούμενη κωμωδία,  όπως αυτές των 80ς. Τελικά ήταν πολύ πιο  " ψαγμένη ".  Και έδειχνε πως στην επαρχία και τις μικρές κοινωνίες της,  δεν είναι πάντα και τόσο ιδανικά τα πράγματα. Αντίθετα κρύβονται πολλά σκοτεινά μυστικά. Ειδικά η ιστορία με τον Τσαγκλό και την κόρη του, είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την είχα δει μάλλον το 1993, και αυτό που μου έμεινε είναι η όντως δυσκολοχώνευτη σκηνή με τον Τσαγκλό αλλά και η σκηνή με την ανήλικη Κική Αλευρά ντυμένη με τους χιτώνες και τ ο μαλλί το σγουρό χτενισμένο αρχαιοπρεπώς... Γενικά δεν θυμάμαι και σπουδαία πράγματα και τόσα χρόνια δεν μου γεννήθηκε η επιθυμία να την ξαναδώ... Πάντως το 1984 είχε σχολιαστεί έντονα (και εννοείται όχι για καλό). 
 
Πίσω
Μπλουζα