Εισαγωγή σε πρότυπα-πειραματικά σχολεία

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
178
με αφορμή ένα άρθρο της κυριακάτικης καθημερινής:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_17/10/2010_419111

ήθελα να ρωτήσω αν θυμάται κανείς ότι μπαίναμε με εξετάσεις στα πρότυπα-πειραματικά δημοτικά. εγώ φοίτησα σε πρότυπο αλλά στην επαρχία και σίγουρα δεν υπήρχαν εξετάσεις στα τέλη της δεκαετίας του '70, στο άρθρο λέει πως τις εξετάσεις τις κατάργησε το ΠΑΣΟΚ το '85 ... θυμάται κανείς?
 
Απ οτι θυμαμαι ,στο πειραματικο σχολειο θεσσαλονικης ηδη απο το 83 τουλαχιστον (ισως και 82 ) τα παιδια μπαιναν με κληρωση ...
 
Με πρόλαβε ο Nemo. Με κλήρωση μπαίναμε στο πειραματικό
 
Χα!Χα! Εκεί τελείωσα το δημοτικό (Στο 37ο που συστεγάζονταν με το πειραματικό) την δεκαετία του '70 !...και τότε ίσχυε η κλήρωση.

Αλήθεια θυμάται κανένας τον Μιμίκο τον μουσικό και τον κυρ Στέφανο τον επιστάτη που χτυπούσε τον γκαζοντενεκέ για το διάλειμμα ? ;-)
 
Στην Ιωνιδειο στον Πειραια μπηκα με κληρωση το 1982 - ενω μεχρι την προηγουμενη χρονια εμπαινες μονο με εξετασεις.
 
geoanas είπε:
.Αλήθεια θυμάται κανένας τον Μιμίκο τον μουσικό και τον κυρ Στέφανο τον επιστάτη που χτυπούσε τον γκαζοντενεκέ για το διάλειμμα ? ;-)
Αν για μερικες μερες, λογω των σεισμων νομιζω ,ειχαμε(η ταξη μου ) μεταφερθει εκει , δεν ..

Επι του θεματος υπηρχε μια περιρρεουσα φημη(ανεπιβεβαιωτη) ,οτι στις κληρωσεις τα παιδια των εκπαιδευτικων, ειχαν μεγαλυτερες <<στατιστικες>> πιθανοτητες ....

ΒTW oι μονες αντιστοιχες εξετασεις που θυμαμαι για εισαγωγη (με υποτροφια) ,οπου και δοκιμαζαν την τυχη τους καποιοι απο τους καλυτερους μαθητες , ηταν οι εξετασεις στο Ανατολια ....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επι του θεματος υπηρχε μια περιρρεουσα φημη ,οτι στις κληρωσεις τα παιδια των εκπαιδετικων, ειχαν μεγαλυτερες στατιστικες πιθανοτητες ....
Τα παιδια των εκπαιδευτικων του σχολειου δεν συμμετειχαν στην κληρωση - εμπαιναν απευθειας.
 
Αναφερομουν στα παιδια εκπαιδευτικων γενικα και οχι στα παιδια εκπαιδετικων του σχολειου (τουλαχιστον ετσι το θυμαμουν).

Μαλλον θα κανω λαθος μια και εχουν περασει 2+ δεκαετιες απο τοτε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Nemo είπε:
Αναφερομουν στα παιδια εκπαιδευτικων γενικα και οχι στα παιδια εκπαιδετικων του σχολειου (τουλαχιστον ετσι το θυμαμουν).
Μαλλον θα κανω λαθος μια και εχουν περασει 2+ δεκαετιες απο τοτε.
Ναι έχεις δίκιο, 2 παιδικοί μου φίλοι μπήκαν ενώ οι γονείς τους ήταν σε άλλα σχολεία και όχι στο Πειραματικό.
 
Η πρώτη χρονιά που έμπαιναν τα παιδιά με κλήρωση στα Πρότυπα - Πειραματικά ήταν το 1982. Μπήκα με κλήρωση στην Ευαγγελική (νο 209) και ήμασταν η πρώτη φουρνιά. Οι προηγούμενες τάξεις (και μερικοί καθηγητές) μας αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη επειδή είχαν μπει με εξετάσεις (Μαθηματικά και Έκθεση). Στις δύο τελευταίες τάξεις ήταν μόνο αγόρια ακόμα. Νομίζω ότι και οι καθηγητές περνούσαν από εξετάσεις προκειμένου να διδάξουν σε αυτά τα σχολεία ή ότι έπρεπε να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης είχαμε πρωϊνό ωράριο εκτός από 2 εβδομάδες το 1986 που μία .... "κυρία" του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Σμύρνης είχε κάνει το χαμό για να γυρίσουμε πρωί - απόγευμα. Τότε είχαμε κάνει κατάληψη με τη συμπαράσταση και των γονέων μας και μας ξαναέβαλαν πρωί
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η δικιά μου ανάμνηση-εμπειρία εισαγωγής σε πρότυπο ήταν με το πέρας του Δημοτικού, για το Βαρβάκειο (ναι, εκτός από κεντρική κρεαταγορά υπήρξε και σχολείο!)...

Η καλή μου μανούλα, είχε αποφασίσει ΧΩΡΙΣ να μου πει τίποτα να κάνει αίτηση. Η επιλογή γινόταν με κλήρωση παρουσία των υποψηφίων (θυμάτων?!?).

Εδώ κάνω μια μικρή παρένθεση για να αναφέρω ότι η μανούλα μου γενικά έτρωγε κάτι τέτοιες αναλαμπές... Παράδειγμα:


-Μάντεψε τί!?!



-ΤΙ??? (με ενθουσιασμό και κρυφή ελπίδα ότι θα ακούσεις ΤΟ απίστευτο του τύπου "θα σου πάρω 300 καινούργιες barbie, θα σε σταματήσω από το σχολείο και θα πάμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι στη Γουαδελούπη..." Whatever ...)



- Σε έγραψα πιάνο, ξεκινάς τη Δευτέρα στο Ωδείο!!!



-
:eek: (...διότι, δεν έχεις κάτι με το πιάνο -για την ακρίβεια δεν έχεις ΤΙΠΟΤΑ- αλλά... να, εσένα το αγαπημένο σου όργανο είναι το Αφρικανικό μονόχορδο βρε αδελφέ!)

Με ανάλογο ενθουσιασμό πληροφορήθηκα και την υποβολή αίτησης και την ημέρα της κλήρωσης, ντυθήκαμε, στολιστήκαμε, και πήγαμε στη Φιλοθέη...

Μεγάλη Παρασκευή εγώ, μέσα στη χαρά η μανούλα...

Ξαφνικά, μέσα στο πλήθος, ξεχωρίζω την κολλητή μου!!! ΝΑ-ΤΑ-ΛΙΑΑΑ!!!

Και η δική της μαμά, την ίδια _________ είχε κάνει!

Το μόνο που θα σας πω, ήταν πως πηδούσαμε από χαρά όταν είδαμε ότι δεν καταφεραμε να εξασφαλίσουμε αυτή τη θεσούλα στο Βαρβάκειο.

Έχουν περάσει αμέτρητες δεκαετίες αλλά θυμάμαι το ύφος μιας κλαμένης μητέρας (πρέπει να το έριξε στο Xanax έκτοτε) όταν μας ρώτησε

- Κοριτσάκια, εσείς κληρωθήκατε, ε?

και εμείς απαντήσαμε με μια φωνή...

- ΟΧΙ!!! Γι' αυτό κάνουμε έτσι!
 
Paspartoo είπε:
Στην Ιωνιδειο στον Πειραια μπηκα με κληρωση το 1982 - ενω μεχρι την προηγουμενη χρονια εμπαινες μονο με εξετασεις.
Όπως εγώ που έδωσα εξετάσεις για το Γυμνάσιο στην Ιωνίδειο το 1979...

Και δεν πέρασα...

Πέρασα όμως στο πρώτυπο νηπιαγωγείο της Καλλιθέας, όπου η επιλογή γινόταν με κλήρωση...
 
Σχολιαζω συνολικα καποια θεματα που θιχτηκαν απο προηγουμενους: Στο Πειραματικο του Αριστοτελειου η εισαγωγη στο Δημοτικο γινοταν με κληρωση. Εγω παντως αν και παιδι εκπαιδευτικου δεν κληρωθηκα.

Στο Γυμνασιο η εισαγωγη γινοταν με εξετασεις ως και το 1976, μπαιναν 30 μαθητες. Απο το 1977 αλλαξε το συστημα και μπαιναν στο γυμνασιο οι αποφοιτοι του Δημοτικου και οι κενες θεσεις συμπληρωνόταν με κλήρωση. Αρα οι εξετασεις καταργηθηκαν απο την κυβερνηση Καραμανλη. Απο το 1978(ή το 1977) αρχισε να ισχυει η ελευθερη φοιτηση στο Πειραματικο των παιδιων των καθηγητων που υπηρετουσαν στο σχολειο.
 
Πειραματικό ως προς του μαθητές δηλαδή, αν οι καθηγητές θα έβγαζαν ανάλογους απογόνους, αυτό θα πει ευγονική *γκουχου* *γκουχου*
 
Ο αδερφός μου κληρώθηκε στις αρχές του '90 στο Βαρβάκειο, μετά από επιμονή, με το έτσι θέλω, των γονιών μου. Εγώ τη γλίτωσα!
 
[h=2]


[/h]

Μέσω της διεξαγωγής εξετάσεων θα εισάγονται οι μαθητές στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια από το σχολικό έτος 2013-14, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πειραματικό Γυμνάσιο θα αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας, τα μαθηματικά και τη φυσική.

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πειραματικό Λύκειο θα εξετάζονται με την ίδια διαδικασία στην κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας και στα μαθηματικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, για το τεστ δεξιοτήτων δεν θα ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και σε καμία περίπτωση δεν θα ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση.

Η εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία θα συνεχίσει να γίνεται με κλήρωση

...................
[h=2]Πηγη: Με εξετάσεις η εισαγωγή μαθητών στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια[/h]
 
Πιο δίκαιος τρόπος (αν γίνει σωστά)
 
Διαφωνώ με τους εξετάσεις. Ο κολλητός μου πήγαινε στο πειραματικό του παν Αθηνών και πήγε από το δημοτικό έως το λύκειο. Καμία διαφορά από το δικό μου αφού πηγαίναμε στοπ ίδιο φροντιστήριο. Το μόνο καλό ότι ήταν με τους παλαιούς του συμμαθητές και ότι κάθε τάξη ήταν 50 άτομα σε τμήματα των 25. Α και πότε, πότε παρακολουθούσαν το μάθημα φοιτητές καθηγητικών σχολών.

Σχετικά με τους εξετάσεις, διαφωνώ κάθετα. Όπως γράφει και στο άρθρο, δεν πρόκειται για εξετάσεις γνώσεων αλλά για τεστ ευφυίας\ δεξιοτήτων. Και επειδή έχω την αντίληψη ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να μορφώνει ισότιμα διαφωνώ με τα σχολεία "πρότυπα" [προσέχετε άλλο πειραματικά, άλλο πρότυπα].
 
Στην Ιωνιδειο τα πραγματα ηταν διαφορετικα - ημασταν μιση χρονια μπροστα στην παραδοση υλης και καμποσες μοναδες πιο χαμηλα σε βαθμολογιες. Καποια στιγμη στην 1η Λυκειου αλλαξα σχολειο και δεν χρειαστηκε να διαβασω σοβαρα για 1 τριμηνο περιπου - ενω παραλληλα ανεβασα τον μεσο ορο τριμηνου κατα 4 μοναδες.

διαφωνώ με τα σχολεία "πρότυπα" [προσέχετε άλλο πειραματικά, άλλο πρότυπα].
Γνωριζεις τη διαφορα ?
 
Πίσω
Μπλουζα