[Εκδόσεις Ωρόρα] Ιστορίες... (βιβλία τσέπης)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας WolfSeed
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

WolfSeed

RetroN00b
Joined
24 Mαϊ 2009
Μηνύματα
7
Αντιδράσεις
2
Πασιγνωστα βιβλια τσεπης με απιστευτες ιστοριες φαντασιας!

 


Οι τιτλοι τους ηταν μαζι με την θεματολογια τους σε στυλ πχ


 


ιστοριες με φαντασματα



ιστοριες με αλλους κοσμους



ιστοριες με θεους


 


κτλ κτλ


 


Σταματησαν να κυκλοφορουν νομιζω πριν απο καμια δεκαρια χρονια.


 

 


Ξερει κανεις που μπορω να τα βρω στην Αθηνα? Καπου ειχα ακουσει για ενα μαγαζι στην ομονοια που τα ειχε..



Για αρχη εψαξα σε εκεινο το παλαιοβιβλιοπωλειο διπλα απο το σταθμο ησαπ στο μοναστηρακι αλλα τζιφος..


 


(αν εχει ξαναυπαρξει θεμα συγχωρεστε τον retroNoob και αν δεν ειναι κοπος πεταχτε του και ενα σχετικο φορουμολινκ να συνεχισει την αναζητηση του
:D )

 

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η Ανθολογια Επιστημονικης Φαντασιας της Ωρορα με προθεμα τη λεξη "Ιστοριες" αποτελειται απο 77 βιβλια, με αρχη το 1986 και τελευταια εκδοση το 2005, με επιμελεια/μεταφραση των κορυφαιων στο ειδος Γιωργου Μπαλανου και Θωμα Μαστακουρη.

Δεν ξερω σε ποιο παλαιοβιβλιοπωλειο εψαξες - αλλα σε εκεινο στην Ηφαιστου στη στοα - στον 1ο οροφο - υπηρχαν μεχρι προσφατα παλετες με βιβλια της Ωρορα και δεκαδες απο τη σειρα αυτη.

Εχουν αναφερθει πολλες φορες στο φορουμ μας αλλα δεν υπαρχει ακομα ειναι αληθεια καποιο "αφιερωματικο" thread για τη συγκεκριμενη σειρα.

Πληροφοριες ομως υπαρχουν παντου στο ιντερνετ - ενδεικτικα ριξε μια ματια :

SSF.gr - Ιστορίες... Εκδόσεις Ωρόρα - Λίστα και σχολιασμός ανθολογιών

Alternative Factor - Ανθολογιες

Fridge.gr - Ιστοριες
 
Υπάρχουν μερικές αναφορές εκτός φόρουμ.

Προφανώς μιλάς για τη σειρά "Ανθολογία Επιστημονικής Φαντασίας - Ιστορίες..."

Σε κάθε περίπτωση, ρίξε μια ματιά εδώ, εδώ, εδώ κι αν θες να επικοινωνήσεις μαζί τους, φαντάζομαι ότι αυτή είναι η ίδια εταιρία!...

[edit] saved by... Herco! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστω μέγκιεχ για τις πληροφοριες!

may the force be with you!!!

(*ετοιμαζεται για επιδρομη προς την ηφαιστου συντομα :P )

Και μακαρι να υπηρχε και αλλη τετοιου ειδους λογοτεχνια συντομων ιστοριων , σε αυτο το πνευμα του παλιου καλου twilight zone (rod serling)! ;)
 
Απο κει εμαθα αναλυτικα τον Μαικλ Μουρκοκ και τον Λευκαδιο Χερν και τον Ρόμπερτ Μπλοχ (που εγραψε το σεναριο του Ψυχω) καθως και αρκετους αλλους. Δυο τρια πραγματα που με χαλαγαν

1. Τα διηγηματα του Θωμα Μαστακουρη που αν και καποια ηταν καλα ηταν δυσαναλογα πολλα σε σχεση με ολων των αλλων συγγραφεων.

2. Η εμμονη στην ηρωικη φαντασια

3. Καποια ακραια κιτς εξωφυλλα (δεν ηταν ολα καλα)

4. Η διαφορα ποιοτητας μεταξυ οσων ανθολογιων που διαλεγε ο Γιωργος Μπαλανος (εξαιρετικες) και οσων διαλεγε ο Θωμας Μαστακουρης (ικανος για το καλυτερο αλλα και για το χειροτερο)

5. Η ανισοτητα ποιοτητας στις μεταφρασεις.

Παρολαυτα ομως εξαιρετικη προσπαθεια ειχα μερικα και μου ειχαν δανεισει αλλα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ζητω συγνωμη αν βγαινω οφ-τοπικ. Εχω δει εντωμεταξυ οτι εχουμε και ενα αλλο θρεντ για τις γνωστες εκδοσεις Ωρορα και δεν ηξερα που να γραψω ή αν επρεπε να ανοιξω καινουργιο

Να πω κι εγω τις καπως (δυσαρεστες) αναμνησεις απο τις εκδοσεις Ωρορα, που εκτος απο εκδοσεις τρομου και Ε.Φ. εβγαλε και πολλα βιβλια για μυστηρια, παραψυχολογια και εσχατολογία. Ισως το εχω αναφερει σε πιο παλια συζητηση, ενω με τραβουσανε αυτα τα θεματα, πολλες φορες μου χαλουσανε τη διαθεση και τη μερα επειδη δυστυχως τα επαιρνα πολυ σοβαρα. Θυμαμαι μικρος οταν περνουσαμε εξω απο βιτρινες βιβλιοπωλειων ή πηγαιναμε σε εκθεσεις βιβλιου κοιταζα τιτλους που αφορουσαν το Τριγωνο των Βερμουδων, τα ΑΤΙΑ, τις προφητειες του Νοστραδαμου, τη συντέλεια κλπ (και ευχομουν να μη το ειχα κανει). Απο εκει θυμαμαι και τα ονοματα του Μπαλανου και του Μαριου Βερετα. Οσο για τον τελευταιο, χρονια αργοτερα τον εβλεπα σε κατι εκπομπες οπου μιλουσε υπερ του δωδεκαθεϊσμου, που τον ασπαστηκε.
mayas.jpg
mayas2.jpg
Ηθελα λοιπον να μοιραστω μαζι σας οτι επεσε στα χερια μου αυτο το βιβλιαρακι, και τις αναμνησεις που εχω απο αυτο. Ημουν μικρος και το ειχα σταμπαρει στη βιβλιοθηκη της θειας μου. Τωρα πως βρεθηκε εκει, αν τους το χαρισε καποιος στην τυχη ή αν καποιος ξαδελφος μου το αγορασε απο περιεργεια, δεν ξερω. Τη ρωτησα τι ηταν αυτο, και το πηρε απο τα χερια μου λεγοντας οτι "δεν ειναι για παιδια" και τη ρωτησα αν ειναι "αντιχριστιανικό" (υποθετω οτι ειδε το "Μαγιας" και νομιζε οτι ειναι για μαγεία). Εγω βεβαια ειχα διαβασει αρκετα κομικς και επαιζα και το Zak McKracken και ηξερα για την παραξενη φιλολογια που υπαρχει γυρω απο τους Μαγιας, αλλα ποτε δεν ειχα διαβασει βιβλιο για αυτο το θεμα. Οσο για το εξωφυλλο, δεν το ξεχασα ποτε, αφου αυτα τα περιφημα αγαλματα των Τολτεκων τα ειχα ξαναδει απο τοτε σε φωτογραφιες και αλλα βιβλια.

Το βιβλιο χρονο με το χρονο το ξαναβλεπα στη βιβλιοθηκη, και το ειχα ξεφυλισει μερικες φορες. Το μονο που καταλαβα ηταν οτι ειχε καποιο εσχατολογικο περιεχομενο και τρομαξα και δεν ηθελα να δω παραπανω. Τελικα ομως, τωρα που αδειαζαν τη βιβλιοθηκη, το ξαναειδα μετα απο χρονια και το "δανειστηκα" για παντα.

Αποφασισα να ξεκινησω το διαβασμα και οπως βλεπω, προς το παρον, προσπαθει να αποδειξει οτι οι Μαγιας καταγονται απο ενα εξωγηινο πολιτισμο (οχι και τοσο φρεσκα νεα, αλλα ισως ηταν για την εποχη που γραφτηκε) ενω αργοτερα υποστηριζει οτι οι μοιρα τους σχετιζεται με τη μοιρα της ανθρωποτητας (ουαου!!). Οσο για τα ονοματα των συγγραφεων, ειναι αδελφια, εχουν καποιο αρχαιολογικο υποβαθρο και εχουν γραψει παρομοια βιβλια, αν και μαλλον αυτο ειναι το πιο γνωστο τους (Mysteries of the Ancients). Ισως δεν καταφεραν να ακολουθησουν τα χναρια του Ντενικεν που μαλλον φιλοδοξουσαν, αφου δεν υπαρχει ουτε λημμα στη Wikipedia με το ονομα τους. Οι θεωριες τους περιλαμβανουν καποιες εξωφρενικες πληροφοριες που δεν ειναι ευκολο να τσεκαριστουν, οπως π.χ. οτι ενας Σοβιετικος "ηλεκτρονικος εγκεφαλος" προσπαθει να αποκρυπτογραφησει τα ιερογλυφικα των μαγιας και ακομα δεν τα εχει καταφερει, και αλλα τετοια. Γενικως παντως οι συλλογισμοι και οι θεωριες ειναι τραβηγμενα απο τα μαλλια, και θυμιζει τον τροπο σκεψης που ειχα οταν ημουν 12 και ηθελα να υποστηριξω κατι που πιστευα. Ομως αναφερει καποια ονοματα και πληροφοριες που τα γκουγκλαρα, και οντως εμαθα αν μη τι αλλο εγκυκλοπαιδικες γνωσεις που δεν ηξερα (πχ ο νομος του Μποντέ).

Αν το καλοσκεφτουμε εχει σπαταληθει τζαμπα πολυ χαρτι και μελανι για τετοια βιβλια :/
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα