Εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές

Λορένα

RetroNuts!
Joined
21 Απρ 2008
Μηνύματα
1.607
Αντιδράσεις
281
Αναφερομαι στις (γνωστες σε ολους) ολοημερες εκδρομες που διοργανωναμε για να επισκεφτουμε μουσεια και οτι αλλο αξιζε να δουμε. Οι εκδρομες γινοταν σε αλλες πολεις και πηγαιναμε με λεωφορειο. Ξεκινουσαμε νωρις το πρωι και γυριζαμε αργα το βραδυ

Φυσικα εμεις το θεωρουσαμε βαρετο και περιμεναμε ποτε θα ερθει η ωρα να μας αφησουν ελευθερους να κανουμε βολτες και εξερευνηση της πολης, και φυσικα την ωρα της ντισκοτεκ.

Αλλα οπως ειπαμε.. οι εκδρομες αυτες ηταν εκπαιδευτικες. Και για πολλους αυτη ηταν και η μονη ευκαιρια να δουν καποια πραγματα που αξιζε να δουν, και δεν τα ξαναδαν απο τοτε.

Οπως τον Παρθενωνα, και διαφορα μουσεια.

Δημοτικο λοιπον πηγαμε στο Μετσοβο να δουμε παρασκευη παραδοσιακου τυριου. (δεν πηγα)

1η Γυμνασιου, πηγαμε στα Γιαννενα να δουμε την λιμνη και κατι αλλα (ξανα δεν πηγα0

Αγαπημενος προορισμος ηταν η θεσ.κη, που καναμε σταση στον Λευκο Πυργο. Αμετρητες φωτογραφιες απο κει. Πηγαμε επισης στο αρχαιολογικο μουσειο, τοτε που ολα τα ευρηματα της Βεργινας ηταν εκει, και πηγαμε και στον ναο του Αγιου Δημητριου. Αξιζει να σημειωθει πως στον Λευκο Πυργο δεν ανεβηκαμε ποτε (και ας καναμε κυκλους απο κατω του)

Βολο επισης πηγαμε 2 φορες, να δουμε το Πηλιο και τα παραδοσιακα χωρια του.

Κλασσικη διαδρομη ηταν και η Βεροια-Εδεσσα-Ναουσα, παντα και τις 3 μαζι βλεπαμε (δεν ξερω γιατι). Εκει.. βλεπαμε την Βεργινα, τον καταρρακτη στην Εδεσσα και μια φορα πηγαμε και ενα εργοστασιο με κουβερτες στην Ναουσα. Δυστυχως η σταση για φαγητο ηταν σε εναν πανεμορφο δασος (πασιγνωστο στην περιοχη) με χαλια ταβερνες.

Αθηνα πηγαμε για τον Παρθενωνα, και ηταν η πιο κουραστικη εκδρομη.

Και μια φορα πηγαμε και στους Δελφους (αλλα αυτη ηταν με το χορευτικο :p , την αναφερω γιατι περασαμε τελεια :)
 
Και εμείς το θεωρούσαμε βαρετό, αλλά και οι δάσκαλοι πολλές φορές!

Συχνά έρχονταν και γονείς ("φέρτε και τους γονείς σας άμα θέλετε") στις εκδρομές για να μας προσέξουν.

Οι δάσκαλοι/δασκάλες συνήθως κάθονταν σ'ένα μαγαζί για να καπνίσουν ή να αράξουν, ή καμιά φορά ξεμοναχιάζονταν με συναδέλφους για να γκομενίσουν.

Εμείς συνήθως πηγαίναμε στο βουνό (στη Δίρφυ-όχι πολύ ψηλά βέβαια). Άλλες φορές μας είχαν παει στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι. Και Αθήνα για την Ακρόπολη, κλασικά. ;)
 
Λορένα είπε:
Δυστυχως η σταση για φαγητο ηταν σε εναν πανεμορφο δασος (πασιγνωστο στην περιοχη) με χαλια ταβερνες.
Λες τον Άγιο Νικόλαο στη Νάουσα! Είναι όντως πανέμορφο μέρος! Είχαμε πάει στην πενταήμερη (παραδοσιακά το 90% των σχολείων στην Κρήτη πάνε πενταήμερη στη Θεσ/νίκη και τα περίχωρα).

Τώρα από σχολικές εκδρομές θυμάμαι αρκετές... Συνήθως πηγαίναμε Ρέθυμνο και πιο συχνά Άγιο Νικόλαο και σε διάφορα χωριά. Αναφέρω όσες θυμάμαι: Κνωσσός, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Γόρτυνα (αρχαιολογικός χώρος στο ν. Ηρακλείου), Μάλλια (αρχαιολογικός χώρος), λαογραφικό μουσείο Βώρων (χωριό), λαογραφικό μουσείο Λυχνοστάτης στη Χερσόνησο και μια φορά σε μια έκθεση για δεινοσαύρους στα νεώρια Ηρακλείου... Επίσης στο λύκειο είχαμε πάει εκπαιδευτική εκδρομή στο Ι.Τ.Ε. (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και ήταν από τις καλύτερες ever!

Ε στο λύκειο ξεκίνησαν οι πολυήμερες:

Α' λυκείου Σαντορίνη (δεν πήγα)

Β' λυκείου: Αθήνα (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Γουλανδρή, Βουλή, Μετρό {ότι είχε ξεκινήσει να λειτουργεί ;) })

Γ' Λυκείου: Θεσσαλονίκη (πολλά και διάφορα :p )
 
Εκδρομές στο Δημοτικό

Ενυδρείο Αλίμου

παγωτοβιομηχανία ΑΣΤΥ (και πολύ retro!)

Διόνυσος για παιχνίδι

Μουσείο Λαικής Τέχνης

Μουσείο τρένων

Ζωολογικός κήπος

Μουσείο Γουλανδρή

Ζάππειο

Τσίρκο Μαδρίτης που είχε κάνει περιοδεία στην Αθήνα

Ολυμπιακό στάδιο

Ακρόπολη-αρχαία αγορά

Αρχαιολογικό μουσείο Αθήνας

Πλανητάριο

Μονή Δαφνίου

Μεγαρο μουσικής (!)

Βουλή των Ελλήνων

Συνήθως μετά από εκπαιδευτικές επισκέψεις ακολουθούσε φαγητό και παιχνίδι σε παιδική χαρά, άλσος, πάρκο κλπ.

Στο Γυμνάσιο

Σπήλαιο Παιανίας

Χαλκίδα

Αγιος Κοσμάς

εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Λουτράκι

Τήνος και Σύρος (4μέρη μετά από αποκλεισμό λόγω καιρικών συνθηκών)

Αρχαία Ολυμπία (2μερη δεν πήγα)

Η καθιερωμένη μονοήμερη εκδρομή ήταν κάθε χρόνο λίγο πριν τις εξετάσεις, στην Αίγινα στην Α. Μαρίνα

Στο Λύκειο

Κεραμεικός

Αράχωβα μονοήμερη

Λίμνη Πλαστήρα και Μετέωρα (δεν πήγα)

Ρόδος 5μερη (δεν πήγα)

Αξέχαστα χρόνια!!!!
 
Στο δημοτικο θυμαμαι κανα 2 επισκεψεις στην βουλη..(ακομα εχω το βιβλιαρακι που μας ειχαν δωσει να συμπληρωσουμε μετα..!) αρκετες στο Ναυπλιο,Δελφους κλπ..

Γυμνασιο θυμαμαι μια εκδρομη που ειχε γινει στην Γαλλια(δεν πηγα..) και μια στα Ιωαννινα για να δουμε το μουσειο με τα κερινα ομοιωματα του Παυλου Βρελλη

Ε στο Λυκειο κλασσικα πραγματα..3ημερη στα Ιωαννινα και 5ημερη στη Ροδο.
 
@BETTY BOOP

πως γίνεται και τις θυμάσαι όλες αυτές?

εκτός τις γνωστές τύπου ξυλόκαστρο-ναύπλιο-στενή ευβοίας δεν θυμάμαι κάτι άλλο.

στη 2α λυκείου όμως (δεν θυμάμαι ακριβώς...) και για χάρη του μαθήματος ΣΕΠ μας είχαν πάει για εκπαιδευτικούς λόγους σε ένα αστυνομικό τμήμα και στην σχολή ικάρων.

μας είχε μιλήσει ο υποδίκας του τμήματος και θυμάμαι με είχε ρωτήσει πια θα είναι η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό. του απάντησα το πολυτεχνείο και εκείνος μου είπε το απίστευτο: "αστυνομικός με χαρτί πολυτεχνείου θα έχει καλό μέλλον στο σώμα...":rofl: :rofl:

5ήμερη το σχολείο μου είχε πάει ρόδο αλλά δεν είχα πάει γιατί μάζευα λεφτά για μηχανάκι :cool: (το οποίο πήρα λίγους μήνες αργότερα :D )
 
λοιπον στην τριτη γυμνασιου υπηρχε ενα προγραμμα του υπουργειου παιδιας που λεγοταν λευκες και πρασινες εβδομαδες και μεσω αυτου του προγραμματος κερδισε ολη η τριτη γυμνασιου 5ημερη εκδρομη στο πηλιο με ολα τα εξοδα πληρωμενα ομως την 4η μερα της παραμονης εκει εριξε χιονι με αποτελεσμα να αποκλειστουμε και η εκδρομη να γινει 7ημερη μια χαρα μας βγηκε
 
Να προσθέσω και την επίσκεψη στο Δημαρχείο της Αθήνας στο Δημοτικό, ήταν στη Β' τάξη.

ΣΤ' τάξη είχαμε πάει και στο Ιστορικό Μουσείο Αθήνας.

επίσης είχαμε πάει επίσκεψη και στο αεροδρόμιο της Αθήνας (!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δυο μονο αξιολογες εκπαιδευτικες εκδρομες θυμαμαι και αυτες ηταν στο Δημοτικο.

Η πρωτη στο Πλανηταριο και η δευτερη στο Μουσειο Φυσικης Ιστοριας Γουλανδρη και σε καποιο μουσειο με οστρακα (?) που θυμαμαι οτι ειχε ως σουπερ εκθεμα ενα απο τα ελαχιστα κοχυλια που ειχε στροφες αντιθετες απο το κανονικο...
 
Θυμάμαι εκδρομή στο Διον, στο αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, στην Πέλλα, στο λαογραφικό Θεσσαλονίκης και στο σπήλαιο των Πετραλώνων .

Οι παραπάνω προορισμοί ανακυκλώνονταν σε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο
 
Με αφορμή το παρόν thread, εγώ θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ εντονότατα! :)

Και αυτό γιατί σε όλη τη σχολική ζωή μου, στις τόσες εκδρομές που μας είχαν πάει στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης, ποτέ, ΜΑ ΠΟΤΕ! δεν κατορθώσαμε να μπούμε μέσα! Κοινώς, είμαι γέννημα-θρέμμα της Θεσ/νίκης και δεν έχω δει ποτέ αυτό το μουσείο! Όχι τη μια κλειστό λόγω συντήρησης, όχι την άλλη απεργίες, όχι την παράλλη δε μας είχαν επιβεβαιώσει το ραντεβού και δε μπορούσαν να μας δεχτούν κτλ κτλ.... Μιλάμε ότι τουλάχιστον μια φορά σε κάθε τάξη δοκίμαζαν να μας πάνε & ποτέ δε μπήκαμε!!!!

On topic τώρα: Θυμάμαι τις εκπαιδευτικές στη Βεργίνα-Πέλλα, στο Δίον, στο Σπήλαιο των Πετραλώνων από μονοήμερες!... (φαντάζομαι όλοι οι Θεσσαλονικείς το ίδιο ρεπερτόριο είχαμε!) Είχαμε και μια τριήμερη στην Αθήνα (Β' Λυκείου), όπου ξεποδιαραστήκαμε γιατί γυρίσαμε ό,τι μουσείο και ιστορική πλατεία υπάρχει! Μέχρι και τη βουλή πήγαμε να δούμε (ξού κακό!).... Μη σας πω ότι είχα μάθει καλύτερα την Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη!

Αφού κατεβαίνω πολλές φορές με τη δουλειά και ξαναθυμάμαι το περπάτημα που είχαμε ρίξει! :biglaugh:
 
Μουσεία, μουσεία, μουσεία ... :(

Ούτε θυμάμαι ποια και πόσα είδα σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Ξεχωρίζω μόνο:

1. Την επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ. Ψιλοβαρετά αλλά πήραμε δώρο σοκολατούχο γάλα ;)

2. Την επίσκεψη στο μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας. Μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον. Είχε και το γαζωμένο από τις σφαίρες αυτοκίνητό του στη δεύτερη δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

3. Την επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης. Ένας ευγενέστατος κύριος μας έκανε την ξενάγηση και θυμάμαι ότι ξεκίνησε με το "η αστρονομία είναι επιστήμη, η αστρολογία είναι ανοησίες":) Θα είχε μπαφιάσει ο άνθρωπος να τον ρωτάνε για τους ανάδρομους πλανήτες :p . Επειδή όμως ήταν και νεαρούλης και νοστιμούλης, μια τολμηρή συμμαθήτριά μου (λύκειο ήμασταν), προς το τέλος της ξενάγησης, του έκανε τη φοβερή ερώτηση "εσείς αλήθεια, τι ζώδιο είστε;":D
 
Εμένα μού έχει μείνει μια επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή στις αρχές των 80ς, όταν πηγαίναμε στην 6η Δημοτικού !!! Ο δάσκαλος, για να μάς κινήσει το ενδιαφέρον για την εν λόγω "εκπαιδευτική εκδρομή", μάς ανακοίνωσε ότι : "Στο Μουσείο Γουλανδρή θα σάς περιμένει μια έκπληξη !!! Αυτές τις μέρες εκτίθεται εκεί ένα πέτρωμα που το έφεραν από τη Σελήνη" !!! Έτσι, εμείς τα μαθητούδια .... ψαρώσαμε "άγρια" :eek: o_Oo_O!!!! Έτσι, με το τόοοτε παιδικό μου μυαλουδάκι είχα πλάσει το σεληνιακό πέτρωμα με ... ένα σωρό περίεργα χρώματα, με αποχρώσεις, με περίεργο σχήμα, με ... με .... και, γενικώς, μετρούσα τις μέρες μέχρι να πάμε την επίσκεψή μας στο Μουσείο Γουλανδρή για να δω από κοντά το "ασυνήθιστο έκθεμα" ....

Όταν, όμως, επισκεφθήκαμε το Μουσείο .... ο μύθος "κατέρρευσε" !!! Το "σεληνιακό πέτρωμα" δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια μικρή, μαύρη πετρούλα, ακατέργαστη, η οποία εξετίθετο σε μια εντυπωσιακή τριγωνική βιτρίνα !!! "Αααα, τέτοιες μαύρες πέτρες μπορώ να βρω με ... "το κιλό" στο νησάκι μου ή, ακόμη περισσότερο, στη γειτονική Σαντορίνη", σκέφθηκα απογοητευμένος ....

Αυτό που κράτησα, πάντως, από την επίσκεψή μας στο Μουσείο Γουλανδρή είναι το εξής : Μια στρογγυλή γυάλινη μπάλα την είχαν ζωγραφίσει με τρόπο που να μοιάζει με ... κύτταρο [όπως, δλδ, το βλέπεις στο μικροσκόπιο] !!! Και μια κυρία από το Μουσείο, πολύ ευγενική, μάς εξηγούσε "από τι αποτελείται το κύτταρο" ....

Τέλος, άλλη μια "εκπαιδευτική βόλτα" που θυμάμαι έγινε, ξανά, όταν πηγαίναμε στην 6η Δημοτικού !!! Μια μέρα, την τελευταία ώρα του μαθήματος, αντί να μείνουμε στην τάξη, μάς πήρε ο δάσκαλος και πήγαμε βόλτα σε ένα εργαστήριο ζωγραφικής [αν δεν απατώμαι] που βρισκόταν μερικά στενά δίπλα απ' το σχολείο !!! Ήθελε ο δάσκαλος να μάς δείξει "πώς ζωγραφίζουν" !!! Και οι συμμαθητές μου, βλέποντας τα σχέδια και τις ζωγραφιές που ζωγράφιζαν όσοι βρίσκονταν εκεί, άρχισαν τα σχόλια : "ωωω, αυτό είναι ... αφηρημένη τέχνη" !!! [βλέπετε, την εν λόγω φράση τη συναντούσαμε τόοοτε πολύ συχνά στα Μίκυ Μάους, στα Τιραμόλα, στα Ποπάυ κλπ κλπ] !!! Ο δάσκαλος από δίπλα μάς έκανε παρατηρήσεις : "εεεπ, παιδιά, να είστε πιο ευγενικοί και διακριτικοί" !!! Μια κυρία, όμως, από εκεί μάς εξήγησε με ευγενικό τρόπο : "αυτό, παιδιά, είναι "αφαιρετική ζωγραφική", ακόμη κι εσείς στις ιχνογραφίες σας, πολλές φορές, χωρίς να το καταλάβετε, ζωγραφίζετε με αυτόν τον "αφαιρετικό" τρόπο : ζωγραφίζετε, δηλαδή, μόνο όσα εσείς θεωρείτε σημαντικά" .....
 
Στο δημοτικό μας είχανε πάει στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
 
Δίον, Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, Λευκός Πύργος, Σεισμολογικό ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Εργοστάσιο της Coca-Cola, ΑΓΝΟ, Λαογραφικό μουσείο. Πιο πολύ μου είχε αρέσει στο Αρχαιολογικό όταν μας είχαν πάει στη Δ Δημοτικού, γιατί είχε ακόμα τα αντικείμενα από τον τάφο του Φίλιππου, που τώρα βρίσκονται στην Βεργίνα.
 
Eυγνωμονώ τον Johnny που επαναφέρει όλα αυτά τα ωραία θέματα στα οποία δεν είχα γράψει ποτέ :)

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά, απ'όπου μου έχει μείνει σαν ανάμνηση μία τεράστια καμηλοπάρδαλη κοντά στην είσοδο. Πολύ ωραίο μουσείο γενικά.

Στην Ακρόπολη και Πλάκα.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Στο Πλανητάριο, από τις καλύτερες αναμνήσεις για μένα που βρέθηκα στο στοιχείο μου, καθώς λατρεύω τα άστρα.

Στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, που βαριόμουν γιατί μας έδειχναν μόρια και άτομα που δεν με αφορούν.

Στη Βουλή, όπου κόντεψε να με πάρει ο ύπνος και συνήλθα μόνο όταν άκουσα να λένε ότι έχουμε κοντά μας τα παιδιά από το τάδε σχολείο και ακούστηκε χειροκρότημα. Μας είχαν κεράσει κρουασάν και χυμό, ενώ μας έδωσαν και αναμνηστική καρτ-ποσταλ. Τουλάχιστον μετά πήγαμε στον Εθνικό Κήπο και περάσαμε υπέροχα, είχε ακόμα αρκετά ζώα εκεί τότε.

Σε μία έκθεση με δεινόσαυρους στην Κηφισιά, το θυμάται κανείς αυτό το μέρος; Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα τεράστιους δεινόσαυρους να κινούνται σαν αληθινοί και γενικά έναν φόβο τον είχαμε όλοι και δεν πλησιάζαμε πολύ για να βγούμε φωτογραφία.

Στην Έβγα, όπου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και στο τέλος μας χαρίσανε από ένα καπελάκι με το παλιό σήμα της Έβγα και μας έδωσαν από 2 παγωτά στον καθένα. Αρκετά γενναιόδωροι θα έλεγα!

Επίσης, εκδρομές που έγιναν και δυστυχώς δεν πήγα, ήταν στις Μυκήνες, στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Πολεμικό Μουσείο.
 
Ευχαρίστηση μου Perlastar. Έχει πολλά να ανακαλύψουμε εδώ μέσα :) .

Στα κάποια από τα μέρη που περιγράφει παραπάνω ο RIO είχαμε πάει με την 5ήμερη όπως Βεργίνα αλλά και στο σπήλαιο των Πετραλώνων.
 
Λοιπόν...Εμείς ξεκινήσαμε τις "ημερήσιες εκπαιδευτικές (και καλά) εκδρομές" στην Τετάρτη δημοτικού.

Πήγαμε Άγιο Νικόλαο-Ιεράπετρα και σαν ψάρια που ήμασταν αφενός εμείς χούφταλο ο δάσκαλος μας-διευθυντής ήρθαν και μερικές μαμάδες για συνοδοί μπας και επιστρέψουμε όλοι. Καλά ήταν.

Πέμπτη Ρέθυμνο-Αρκάδι χωρίς μαμάδες (μεγαλώσαμε :p )

Έκτη Άγιο Νικόλαο-Ιεράπετρα

Πρώτη Γυμνασίου κάναμε μια ημι-ημερήσια στην Αρχαία Γόρτυνα (την Ρωμαϊκή και Πρωτοβυζαντινή πρωτεύουσα της Κρήτης, από τις λίγες εκδρομές που πραγματικά δικαιολογούσαν το όνομα "εκπαιδευτική") και μια ημερήσια Άγιο Νικόλαο Ιεράπετρα

Δευτέρα Γυμνασίου ημι-ημερήσια στο Ηράκλειο που γινόταν μια έκθεση με πίνακες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο, άλλη μια πραγματικά εκπαιδευτική εκδρομή) και ημερήσια (πού αλλού) Άγιο Νικόλαο-Ιεράπετρα.

Τρίτη Γυμνασίου Άγιο Νικόλαο-Ιεράπετρα

Πρώτη Λυκείου ημί-ημερήσια στο Ηράκλειο για να δούμε μια έκθεση από αγιογραφίες της Κρητικής Σχολής (πολύ καλή) και (δεν θα το πιστέψετε) ημερήσια στο Ρέθυμνο-Χανιά

Δευτέρα Λυκείου ημερήσια Άγιο Νικόλαο-Ιεράπετρα

σημ. Εκείνη την περίοδο λέγεται (δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια) ότι λόγω της αντιπαλότητας Ηρακλείου-Χανίων γινόταν επιθέσεις από νεαρούς Χανιώτες σε σχολεία από τον Ν. Ηρακλείου που πήγαιναν ημερήσιες στα Χανιά όπως και από νεαρούς Ηρακλειώτες σε σχολεία του Ν. Χανίων που επισκεπτόταν το Ηράκλειο, οπότε οι μετακινήσεις προς την εχθρική ζώνη αποφευγόταν.
 
Διον,λευκος πυργος,σπηλαιο αλιστρατης,στο ρουπελ,και σε ενα σωρο αλλα μερη.
 
Πίσω
Μπλουζα