Ελληνικές Δισκέτες [Hellenic Magnetics]

NIOBH

RetroMaNiaC
Joined
9 Ιουν 2013
Μηνύματα
955
Αντιδράσεις
1.753
Τον Νοέμβριο του 1987 επρόκειτο να λειτουργήσει εργοστάσιο κατασκευής δισκετών στο Μαρκόπουλο Αττικής. Μήπως γνωρίζει κανείς τι έγινε τελικά;



COMPUTER ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΟΥΛΙΟΣ/ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1987





COMPUTER ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1987
 
Αν θα ξέρει κάποιος κάτι, σίγουρα θα είναι ο Νέμο! :) Ας περιμένουμε να δει το θέμα και είμαι σίγουρη ότι θα πάρουμε την απάντησή μας. Τρομερά ενδιαφέρον άρθρο παρεμπιπτόντως....
 
Σ'ευχαριστώ D@redevil! :) Κι εγώ τον Nemo σκέφτηκα γράφοντας το post! ;)

Με την ευκαiρία παραθέτω δύο ακόμα αποσπάσματα από το ίδιο άρθρο, το ένα σχετικά με τη συμβολή του ΕΟΜΜΕΧ στην προσπάθεια αυτή και το δεύτερο σχετικά με το μέλλον των δισκετών των 3 1/2" ιντσών! :)



LV-4.JPG

LV-5.jpg
 
Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα στο Linkedin αυτό το προφίλ : https://gr.linkedin.com/in/michael-kardizis-17b1aa7

Ο άνθρωπος αυτός δούλευε παλιά στην Hellenic Magnetics S.A του Κ. Λευτέρη Βικελή και ίσως μια επικοινωνία να έλυνε όλες τις απορίες μας!

Αν και μπορεί να είναι άσχετο αυτό με το θέμα μας, Θα αναφέρω και ότι...

Το επίθετο "Βικελής" είναι γνωστό στην Ναυτιλία και στον Πειραιά.

Επίσης το "Enterprises" χρησιμοποιείται αρκετά σε εταιρείες που έχουν σχέση με τα ναυτιλία.
 
circleag είπε:
Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα στο Linkedin αυτό το προφίλ : https://gr.linkedin.com/in/michael-kardizis-17b1aa7Ο άνθρωπος αυτός δούλευε παλιά στην Hellenic Magnetics S.A του Κ. Λευτέρη Βικελή

Quality Control Manager

Hellenic Magnetics S.A.

December 1987 – January 1989 (1 year 2 months)
και ίσως μια επικοινωνία να έλυνε όλες τις απορίες μας!
:thumbup: circleag

Mε μια πολύ γρηγορη ματιά (και με πολύ μεγάλο περιθώριο να πέφτω έξω )

Προέλευση

https://books.google.gr/books?id=bg1...nkrupt&f=false

ANACOMP TO SELL XIDEX FLOPPY ARM TO HONG KONG 


Anacomp Inc has decided its acquisition of Xidex Corp was a mistake, but has abandoned its plan to spin most of the company off and instead has agreed to sell theXidex floppy disk manufacturing operations to Hanny Magnetics Ltd of Hong Kong for an undisclosed sum. The Indianapolis, Indiana computer services company will take an $85m charge against its fourth quarter figures on the sale, which will put it into loss for the year. The Xidex disk business is doing between $130m and $150m a year but is not profitable.
 


Προέλευση
http://www.cbronline.com/news/anacom...m_to_hong_kong

In 1973, Dysan Corporation was established in Markham, Ontarion, Canada by Norman Dion. The company is focused in manufacturing storage devices. The well-known product that has been produced by the company is the 5.25” floppy disk that was launched in 1976. Dysan also manufactures storage containers and hardware.



Despite of the companyʼs success, Norman Dion sold the company in 1973 to Xidex Magnetics. The company then again merged with Anacomp Inc. which is another US-based company in the late 1980s.

 


Dysan was then acquired in 1990 by Hanny Magnetics, a Hong Kong based company. The acquisition was made in accordance with micro computer products. ......
Προέλευση http://driversupdate.org/dysan.htm

.

Με βάση την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παρέθεσε η Νιόβη (Νοέμβ/ 1987) η μητρική εταιρία Xidex Corp , η εταιρία η οποία αντιπροσώπευε o κύριος Βικέλης θα έδινε το knowhow e.t.c. ....

Απ ότι φαίνεται η Xidex Corp (Dysan) αγοράστηκε το 1988 από την Anacomp ,αγορά που δεν βγήκε σε καλό στηνAnacomp με αποτέλεσμα να πουλήσει το σχετικό τμήμα floppy disk manufacturing operations της Xidex σε μια εταιρία από το Hong Kong την Hanny Magnetics Ltd .

 

 


Αναρρωτιέμαι-μια πολύ πολύ πρόχειρη υπόθεση κάνω - μήπως όλα αυτά δηλαδή ,οι διαδοχικές δηλαδή ιδιοκτησιακές αλλαγές στην μητρική Xidex Corp

-από την οποία προμηθευόταν την βασική πρώτη ύλη της δισκέτας το "Cookies" όπως το αναφέρει στην συνέντευξη-

έπαιξαν αρνητικό ρόλο (μαζί με το έτσι κι αλλιώς εγγενές προβληματικό περιβάλλον για τέτοιου είδους επενδύσεις)

και σε συνδιασμό και με την είσοδο των 3 1/2" δισκετών και ότι αυτό επακολούθο έφερε στην αγορά ...


fetch


Αρχικά δημοσιευμένο από NIOBH Προβολή Post

>>> Επίσης
xidex.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με τον κ. Καρδίζη τον άλλο μήνα που θα επιστρέψει στο γραφείο του. Στο μεταξύ, θυμήθηκα ένα εξώφυλλο του περιοδικού «Πληροφορική & Computer» (τεύχος 4, Φεβρ. 1988), που είχε αναρτήσει ο 1@Nemo[/USER] και ένα από τα θέματά του, αφορούσε στην υπόθεση της ελληνικής δισκέτας.

Βρήκα το σχετικό άρθρο με τίτλο «Διίστανται οι απόψεις για την ελληνική δισκέτα», το οποίο μας πληροφορεί ότι εκτός από την Hellenic Magnetics του Λευτέρη Βικελή, υπήρχε και δεύτερος ενδιαφερόμενος για παραγωγή ελληνικής δισκέτας, η εταιρεία ΚΥΤΕ του Αριστοτέλη Τσακιρίδη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία του κ. Βικελή, επρόκειτο να κυκλοφορήσει τις δικές της δισκέτες με τις ονομασίες Condor και National, με την ένδειξη ότι παράγονται με την άδεια της XIDEX, ενώ η εταιρεία του κ. Τσακιρίδη τις δισκέτες Aktor, χωρίς όμως να αποκαλύπτει από που αντλεί τη σχετική τεχνογνωσία, επικαλούμενη το Νόμο και λόγους ανταγωνισμού.

Δυστυχώς, ενώ η αγορά -ακόμα και οι εισαγωγείς δισκετών- αντιμετώπισε θετικά τις προσπάθειες των 2 εταιρειών, το φιλόδοξο εγχείρημα παραγωγής ελληνικής δισκέτας, είχε μάλλον σύντομο και άδοξο τέλος.







Σημ.: Η πρώτη σειρά (Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν) έχει μεταφερθεί από την προηγούμενη σελίδα για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου.





ad-H-Magn.jpg

ad-Aktor.jpg

Gfd-p60.jpg

Gfd-p62.jpg

Gfd-p58_.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο Νιόβη και Nemo!
tinysmile_grin_t.png


Χάρη στις πολύ σημαντικές πληροφορίες/ντοκουμέντα που παραθέτεται και στην ερευνα που κάνετε θα μάθουμε πολύ σύντομα (μιας και το κουβάρι ξετυλίγετε πολύ γρήγορα και φτάνουμε στην άκρη του ;) ) την ιστορία πίσω απο την (λογικά) Πρωτη Ελληνική εταιρεία παράγωγης δισκετών για υπολογιστές , τους ανθρώπους-κλειδιά, τον τρόπο παραγωγής δισκετών και τις συνεργασίες με τους τότε κολοσσούς της παράγωγης δισκετών..

Είμαι παραπάνω απο ανυπόμονος να μάθω περισσότερα για την ιστορία της συγκεκριμένης εταιρείας!!!!
tinysmile_hmm_t.png
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Καρδίζη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες, αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Hellenic Magnetics:

Το εργοστάσιο, βρισκόταν στη συμβολή των οδών Νικολάου και Γεωρ. Παπασιδέρη, στο Μαρκόπουλο και οι υπεύθυνοι παραγωγής είχαν εκπαιδευθεί στο εργοστάσιο της Xidex στην Καλιφόρνια.

Η Hellenic Magnetics, είχε δυνατότητα παραγωγής 1.200.000 δισκετών 5 " τον χρόνο, ενώ είχε δεχθεί παραγγελία από την ΙΒΜ Ελλάδος για 200.000 δισκέτες το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια (!!!), για την εγγραφή του software που θα συνόδευε τα IBM PC (DOS, Basic, Utilities).

Όμως γύρω στα μέσα του ʼ89, η χρηματοδότηση προς την εταιρεία σταμάτησε ανεξήγητα, πιθανώς κάτω από την πίεση αντίθετων επιχειρηματικών συμφερόντων, παρά τη φαινομενική στήριξη της πολιτείας. Για το λόγο αυτό, δεν μπόρεσαν να σταλούν στην Αμερική τα χρήματα για την αγορά των πρώτων υλών. Η κατάσταση από πλευράς ρευστότητας ήταν τόσο τραγική, στο σημείο η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στο εργοστάσιο.

Και δυστυχώς, άλλη μια δημιουργική προσπάθεια στον χώρο της πληροφορικής, έληξε άδοξα.

HM.jpg
 
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Καρδίζη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες, αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Hellenic Magnetics:

Το εργοστάσιο, βρισκόταν στη συμβολή των οδών Νικολάου και Γεωρ. Παπασιδέρη, στο Μαρκόπουλο και οι υπεύθυνοι παραγωγής είχαν εκπαιδευθεί στο εργοστάσιο της Xidex στην Καλιφόρνια.

Η Hellenic Magnetics, είχε δυνατότητα παραγωγής 1.200.000 δισκετών 5 1/4" τον χρόνο, ενώ είχε δεχθεί παραγγελία από την ΙΒΜ Ελλάδος για 200.000 δισκέτες το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια (!!!), για την εγγραφή του software που θα συνόδευε τα IBM PC (DOS, Basic, Utilities...).

Όμως γύρω στα μέσα του ʼ89, η χρηματοδότηση προς την εταιρεία σταμάτησε ανεξήγητα, πιθανώς κάτω από την πίεση αντίθετων επιχειρηματικών συμφερόντων, παρά τη φαινομενική στήριξη της πολιτείας και της αγοράς. Για το λόγο αυτό, δεν μπόρεσαν να σταλούν στην Αμερική τα χρήματα για την αγορά των πρώτων υλών. Η κατάσταση από πλευράς ρευστότητας ήταν τόσο τραγική, στο σημείο η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στο εργοστάσιο.

Και δυστυχώς, άλλη μια δημιουργική προσπάθεια στον χώρο της πληροφορικής, έληξε άδοξα.

HM.jpg
 
Αντιστοιχες ιστοριες εχω ακουσει για αλλες Ελληνικες εταιριες πληροφορικης εκεινα τα χρονια. Δεν ειμαι συνομωσιολογος αλλα δεν μπορω να μην σκεφθω οτι δεν υπηρχε καποιο σχεδιο...
 
Κρίμα.. :(

Σε ευχαριστούμε ΝΙΟΒΗ για την ερευνα σου!!!

Όπως επίσης και τον κ. Καρδίζη για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την Hellenic Magnetics.
 

1@NIOBH[/USER] απολαμβανω παργματικα τα ποστς σου! Εχουν απο πισω τοση ερευνα και τοση γνωση...σπανιο
 
Ωραιο θεμα και με αρκετες πληροφοριες για εμας τους αδαεις! #)

Τα συγχαρητηρια μου τοσο στην Νιοβη για την ερευνα και το ρεπορταζ,

οσο και στον Nemo για την πολυτιμη -οπως παντα - προσθηκη πληροφοριων! :bow:
 
stayros είπε:
Ωραιο θεμα και με αρκετες πληροφοριες για εμας τους αδαεις! #)
Τα συγχαρητηρια μου τοσο στην Νιοβη για την ερευνα και το ρεπορταζ,

οσο και στον Nemo για την πολυτιμη -οπως παντα - προσθηκη πληροφοριων! :bow:
Έχεις δίκιο φιλε Σταύρο... παρέλειψα στο παραπάνω σχόλιο μου (απο βιασύνη βασικά) να αναφέρω και να ευχαριστήσω και τον Nemo..

Συγχαρητήρια και σε σένα Nemo για την εύρεση/προσθήκη όλων αυτών των σπάνιων πληροφοριών για την Hellenic Magnetics!
 
Τα συγχαρητηρια μου στην Νιοβη για τις εξαιρετικες πληροφοριες για το θεμα...για τον Νεμο οτι να πω ειναι λιγο...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Wally[/USER], 1@circleag[/USER], 1@stayros[/USER], 1@angel_grig[/USER], ευχαριστώ!

Μένω σʼαυτό που είπε ο Wally, ότι έχει ακούσει παρόμοιες ιστορίες και για άλλες εταιρείες. Είναι λυπηρό το πως διάφορα συμφέροντα ή ακόμα και η γραφειοκρατία, μπλόκαραν τέτοιες πρωτοβουλίες, παρόλο που θεωρητικά υπήρχε στήριξη από την πολιτεία, με την εκπόνηση μάλιστα εθνικής στρατηγικής ειδικά για την πληροφορική.

Η πιο κάτω διαφήμιση του '85-'86, είναι από την πρώτη φάση της συνεργασίας του ομίλου Βικελή με την Xidex.

Xidex.jpg

 
disk2ram1feb88p25.jpg

disk1ram1feb88p23.jpg

Από τις σελίδες 23 & 25 του 1ου τεύχους του RAM (Φεβρ 1988)

, για την ψηφιοποίηση του οποίου ευχαριστούμε θερμά τον ncary που το scanναρε και τον Κυριάκο Μακαρονίδη (πρώην συντάκτη CGO & RAM) που του το παραχώρησε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Δύο ακόμα λιθαράκια στο θέμα της ελληνικής δισκέτας:

NIOBH είπε:
... εκτός από την Hellenic Magnetics του Λευτέρη Βικελή, υπήρχε και δεύτερος ενδιαφερόμενος για παραγωγή ελληνικής δισκέτας, η εταιρεία ΚΥΤΕ του Αριστοτέλη Τσακιρίδη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Από την παρουσίαση της νεοσύστατης -προ 30 ετών- ΚΥΤΕ και των σχεδίων της για την παραγωγή δισκετών & συμβατών ΙΒΜ (πηγή: Computer για Όλους, τεύχος 53, Δεκ. '87):

KYTE-pres1.jpg

KYTEpres2.jpg

NIOBH είπε:
Η εταιρεία του κ. Βικελή, επρόκειτο να κυκλοφορήσει τις δικές της δισκέτες με τις ονομασίες Condor και National, με την ένδειξη ότι παράγονται με την άδεια της XIDEX...
Από το RAM που ανέφερε ο 1@Nemo[/USER] στο προηγούμενο post, η διαφήμιση της Hellenic Magnetics για τις δισκέτες Condor:

Condor.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα