Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Ε.Λ.Ι.Α.

kmalfa75

RetroWannaBe
Joined
14 Αύγ 2008
Μηνύματα
85
Αντιδράσεις
9
http://www.elia.org.gr/default.fds?langid=1

 


Ενας πραγματικός θησαυρός ιστορικού υλικού

 

 


"Τι είναι το Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.


img_elia.jpg


Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, πιο γνωστό ως Ε.Λ.Ι.Α., αποτελεί τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, Μ.Ι.Ε.Τ., από τον Οκτώβριο του 2009. Ως βασικό στόχο έχει τη διάσωση, συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και έκδοση αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ού αιώνα το οποίο αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της έρευνας και τη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και ακαδημαϊκών κατευθύνσεων. Iδρύθηκε το 1980 και στα χρόνια της δραστηριότητάς του έχει εντοπίσει και συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό που κάτω από διαφορετικές συνθήκες ίσως να χανόταν για πάντα.

Οι χώροι του Ε.Λ.Ι.Α.

Το Ε.Λ.Ι.Α. στεγάζεται στην Αθήνα σε ένα ιδιόκτητο πενταόροφο νεοκλασικό πολύ κοντά στη Μητρόπολη, στην οδό Αγίου Ανδρέου 5, πάροδο της οδού Αγίας Φιλοθέης, στην Πλάκα. Στο κτήριο που κτίστηκε περίπου το 1930 και καλύπτει 625 τ.μ., βρίσκονται: το τμήμα Λογοτεχνικών και Ιστορικών Αρχείων, η Βιβλιοθήκη, το Αναγνωστήριο, η συλλογή των Εφήμερων και οι διοικητικές υπηρεσίες.

Τo Ε.Λ.Ι.Α. από τις αρχές του 2002 επέκτεινε τους χώρους λειτουργίας του σε ένα μεσοπολεμικό κτήριο ακριβώς απέναντι από τις κυρίως εγκαταστάσεις του. Το κτήριο που βρίσκεται στον αριθμό 4 της οδού Αγίου Ανδρέου, ανήκει στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και έχει παραχωρηθεί στο Ε.Λ.Ι.Α. για 35 χρόνια. Στους νέους χώρους στεγάζονται: το Φωτογραφικό Αρχείο, το Αιγυπτιώτικο Αρχείο, το Χαρτογραφικό Αρχείο και το Πωλητήριο.

Το Ε.Λ.Ι.Α. από το 1997 λειτουργεί και στη Θεσσαλονίκη."
 
Το ΜΙΕΤ κάνει εξαιρετικές εκδόσεις. Ειδικά κάποια λευκώματα τα έχω βάλει στο μάτι εδώ και καιρό, όμως για να τα αγοράσεις χρειάζεσαι συνταγή γιατρού. Φαρμακείο...
 
Τα Χριστουγεννα οι εκδοσεις του Ε.Λ.Ι.Α. πωλουνται με καποια σχετικη εκπτωση στο πωλητηριο τους στην ανωτερω διευθυνση Αγιου Ανδρεου 5. Επισης στο πωλητηριο εχει καρτ-ποσταλ, μαγνητακια, αφισες (πανεμορφες), mousepad και κοσμηματα, ολα ανατυπωσεις και αναπαραγωγες πρωτοτυπων να στολισουν ομορφα το χωρο σας! :) (Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-4.30).
 
Πίσω
Μπλουζα