Εν τούτω Νίκα (1973 ΥΕΝΕΔ)

192.jpg
192.jpg
 
Πολύ ωραία φωτογραφία. Ευχαριστούμε πολύ. Η Μαρία Αλιφέρη, νεότατη τότε, ερμήνευε τη Δήμητρα, μια Χριστιανή, κόρη ενός ταβερνιάρη (Γιάννης Χειμωνίδης).
 
Του ξεφυγε αυτουνου που εγραψε τη λεζαντα ο Κωστας Καρρας που κρυβεται κατω απ' το τραπεζι. :)
 
Τέλεια φωτογραφία και λεζάντα, ό,τι πρέπει για να ενημερωθεί η retrodb. Να προσθέσω ότι η Αιμιλία Υψηλάντη, που εικονίζεται εδώ, έπαιζε τη Θεοδώρα, δεύτερη σύζυγο του Κωνστάντιου Χλωρού (Χρήστος Κωνσταντόπουλος, επίσης στη φωτό). Η Άννα Καλουτά έπαιζε τον ρόλο της Αυγούστας.
 
Μετά τη φωτογραφία με τη Μαρία Αλικέρη (!), όπως επεσήμανε και η φίλη bambinella, προσθέτω και εγώ, με τη σειρά μου, μια φωτογραφία από το δημοφιλέστατο τότε σήριαλ. Εικονίζονται οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του "Εν τούτω νίκα", η Γκέλλυ Μαυροπούλου (Αγία Ελένη) και ο Κώστας Καρράς (Μέγας Κωνσταντίνος), οι οποίοι έπαιζαν μητέρα και γιο, παρά την πολύ μικρή διαφορά ηλικίας (ο Καρράς ήταν μόνο 4 χρόνια νεότερος από τη Μαυροπούλου).

attachment.php


ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΡΑΣ.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν το έβλεπα το σήριαλ, αλλά η εμφάνιση των ηθοποιών μου φαίνεται αστεία. Η Μαυροπούλου φέρνει περισσότερο σε Γκόλφω παρά σε Ρωμαία δέσποινα (έστω παρακατιανής καταγωγής), ειδικά μ' αυτό το τσεμπέρι (αλλά η βλεφαρίδα κάγκελο) και οι αφέλειες του Καρρά είναι τουλάχιστον περίεργες. Φυσικά δεν έχω ιδέα για το πώς ακριβώς ήταν τα ρούχα τον ύστερο 3ο αιώνα και την κουαφύρ του Κοκού του Μέγα στα νιάτα του, οπότε μπορεί ιστορικά να είναι απολύτως ακριβή όλα αυτά, λέω πώς μου φαίνονται. Αν και πολύ αμφιβάλλω αν ο Φώσκολος ενδιαφερόταν για ιστορική ακρίβεια. Ψυχαγωγικό σήριαλ είχε φτιάξει άλλωστε, για διασκέδαση, όχι επιμόρφωση.
 
elephadas, απόλαυσα τα σχόλιά σου και συμφωνώ ότι στόχος του Φώσκολου ήταν να φτιάξει ένα ψυχαγωγικό θέαμα προσιτό στο ευρύ κοινό. Κι εγώ δεν μπορώ να έχω άποψη για το πώς ήταν οι ενδυμασίες και οι κομμώσεις τότε. Πάντως, τα σκηνικά είχε κάνει ο Διονύσης Φωτόπουλος και τα κοστούμια η Ιωάννα Παπαντωνίου -και οι δύο εξαιρετικοί και με μεγάλη πορεία- και ιστορική σύμβουλος ήταν η Αιμιλία Μπακούρου, γνωστή βυζαντινολόγος εν ενεργεία ακόμη σήμερα. Γενικά, το κόστος της σειράς ήταν πολύ υψηλό, άρα, λογικά, θα πρέπει να τα είχαν προσέξει όλα αυτά. Ωστόσο, πέρα από τα όποια σχόλια μπορούμε να κάνουμε σήμερα, νομίζω ότι τέτοιες σειρές, ακόμη και με ελαττώματα, ήταν έναυσμα για να μάθει κάποιος πέντε πράγματα για τον Μέγα Κωνσταντίνο, την Αγία Ελένη, τον Διοκλητιανό, το Βυζάντιο και να ανοίξει κανένα βιβλίο. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη σημερινή τηλεόραση.
 
Συμφωνώ απόλυτα, αρκεί

(1) να είναι έναυσμα και να μην παραμείνουν στα σήριαλ οι "ιστορικές" γνώσεις. Ωστόσο δεν κατηγορώ τα ιστορικά ανακριβή σήριαλ ή ταινίες αλλά αυτούς που τα μπερδεύουν με ντοκυμανταίρ :) .

(2) να οδηγήσει στην ανάγνωση υπεύθυνων ιστορικών βιβλίων και όχι μυθιστορημάτων μεταμφιεσμένων σε ιστορία, όπως είναι τα εκάστοτε σχολικά βιβλία. Διότι δυστυχώς ακόμη και για γεγονότα που έγιναν χιλιάδες χρόνια πριν η κατά το δυνατόν αντικειμενική παρουσίαση ανθρώπων και συμβάντων οδηγεί συνήθως σε υστερικές κραυγές από διάφορες πλευρές που προτιμούν τη μυθολογία από την ιστορία.

Πάντως πολύ απολαμβάνω τα καλογυρισμένα έργα εποχής, κι ας είναι πάντα γεμάτα αναχρονισμούς
 
Συμφωνώ απολύτως με όσα γράφεις, elephadas.
 
Δεν ξέρω αν είχε παίξει δράμα στο θέατρο η Καλουτά αλλά στον κινηματογράφο είχε. Σίγουρα στο "Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν" (1951) το οποίο έχω δει και πιθανότατα στο "Πρέπει να ζήσεις τίμια" (1961) που δεν το έχω δει αλλά από τίτλο, υπόθεση και συντελεστές είναι φανερό ότι δεν ήταν κωμωδία. Άρα το "ως τότε έπαιζε ρόλους κωμικούς" δεν ίσχυε.
 
Καταιγισμός ρεπορτάζ αλλά θα το παίξω Σπιρτούλης και θα ρωτήσω αν είναι εύκολο να δίνονται και ημερομηνίες, τίτλος περιοδικού, τεύχος, για τεκμηρίωση, γιατί οι πληροφορίες είναι χρησιμότατες αλλά η έρευνα θέλει και τεκμηρίωση.
 
mhmerotategiatipino είπε:
Καταιγισμός ρεπορτάζ αλλά θα το παίξω Σπιρτούλης και θα ρωτήσω αν είναι εύκολο να δίνονται και ημερομηνίες, τίτλος περιοδικού, τεύχος, για τεκμηρίωση, γιατί οι πληροφορίες είναι χρησιμότατες αλλά η έρευνα θέλει και τεκμηρίωση.
Περιοδικό Ρομάντσο , τα άλλα που μου ζητάς δύσκολα. Έπρεπε να τα σημειώσω την ώρα που τα σκανάριζα...
 
Κρίμα γιατι προσωπικά για εμένα ή για όποιον άλλο αναζητά ντοκουμέντα για την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης ό,τι σημαντικό αναρτάς δεν έχει τεκμηρίωση και δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Κρίμα. Αν θες και μπορείς κάντο από δω και πέρα. Από ό,τι είδες κι εγώ έχω αναρτήσει αλλά ήταν πληρέστατα!
 
Πίσω
Μπλουζα