Επίκαιρα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας krios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
551.jpg

Για να καταλάβω, η φωτογραφία του εξωφύλλου δείχνει ένα από τα ελληνικά όπλα?

(Όσο για το τελευταίο θέμα, "Σαδομαζοχισμός: Η μαύρη όψη στην επανάσταση του τρίτου φύλου" ας μην το σχολιάσω καλύτερα.)

Αν η κυρία του εξωφύλλου συμβολίζει τη CIA τα άδυτά της δεν είναι και πολύ καλά κρυμμένα

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί το λέμε "Κραχ" στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από Αμερική και εδώ το λένε "Crash". Από ποια γλώσσα άραγε το πήραμε το "κραχ"?

elephadas είπε:
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί το λέμε "Κραχ" στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από Αμερική και εδώ το λένε "Crash". Από ποια γλώσσα άραγε το πήραμε το "κραχ"?
Πήραμε τη λέξη από την αντίστοιχη γερμανική, krach. Δεδομένου ότι προϋπήρξαν σοβαρές χρηματιστηριακές κρίσεις στην Ευρώπη (αρχής γενομένης με το Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και τη φούσκα με τις τουλίπες του 1637), ο όρος προϋπήρχε και αυτός του μεγάλου κραχ του χρηματιστηρίου της Ν.Υ. του 1929.

elephadas είπε:
Πήραμε τη λέξη από την αντίστοιχη γερμανική, krach. Δεδομένου ότι προϋπήρξαν σοβαρές χρηματιστηριακές κρίσεις στην Ευρώπη (αρχής γενομένης με το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και τη φούσκα με τις τουλίπες του 1637), ο όρος προϋπήρχε και αυτός του μεγάλου κραχ του χρηματιστηρίου της Ν.Υ. του 1929.

elephadas είπε:
Το πήραμε από τη γερμανική λέξη krach που σημαίνει θόρυβος/τριγμός και μεταφορικά καταστροφή. Πρωτοεμφανίστηκε σαν οικονομικός όρος στον γερμανικό τύπο το 1873, στη αρχή δηλαδή της Μεγάλης Ύφεσης του 1873-1896 και σταδιακά χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες.

Παραθέτω το πιο κάτω απόκομμα της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΗ (3-11-1929), και για την αναφορά του στο κραχ του 1929, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει.

Krach.jpg

elephadas είπε:
Το πήραμε από τη γερμανική λέξη krach που σημαίνει θόρυβος/τριγμός και μεταφορικά καταστροφή. Πρωτοεμφανίστηκε σαν οικονομικός όρος στον γερμανικό τύπο το 1873, στη αρχή δηλαδή της Μεγάλης Ύφεσης του 1873-1896, και σταδιακά χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες.

Παραθέτω το πιο κάτω απόκομμα της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΗ (3-11-1929), και για την αναφορά του στο κραχ του 1929, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει.

Krach.jpg

Α, άρα είναι παλιότερος όρος. Ευχαριστώ πάρα πολύ. :thanx2: :worship: Δεν φαντάζεσαι πόσα χρόνια το αναρωτιέμαι αυτό (ε, καλά, δεν ήταν και η πρώτη μου σκέψη το πρωί κι η τελευταία το βράδυ. Αλλά ήταν παμπάλαια απορία)

Νιόβη, όπως πάντα το ποστ σου είναι εξαιρετικό! :thumb:

Διάβασα με πολύ προσοχή το απόσπασμα της εφημερίδας που έβαλες (και πού στην ευχή τα βρίσκεις! Μια εσύ κι ένας ο Nemo!!!) κι έχω μια απορία: Γνώριζε η εν λόγω τράπεζα των Αθηνών το επερχόμενο κραχ και προσπάθησε να διαφυλάξει τους πελάτες της, αφήνοντας στην άγνοια τον υπόλοιπο κόσμο? Ή το γνώριζε και για κάποιο λόγο που παραλείπεται (και που ομολογουμένως δεν κατάλαβα κι ούτε μπορώ να φανταστώ), προέτρεψε τους πελάτες της να αγοράσουν μετοχές που θα κατρακυλούσε η αξία τους?

Πίσω
Μπλουζα