Επισκευή lightmaster...

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
2.124
Αντιδράσεις
2.682
Λοιπόοον... αφού ο φίλος μου ο ηλεκτρονικός σήκωσε τα χέρια ψηλά στην επισκευή του lightmaster, αποφάσισα να βάλω χέρι εγώ, πόσο δύσκολο θα είναι; Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το σχετικό thread, αυτό το μηχανάκι μου ελέγχει αυτόματα το φως του μεγεθυντήρα, για μια σταθερή ευαισθησία χαρτιού, σε σχέση με την πυκνότητα του αρνητικού και την μεγέθυνση. Λοιπόοον.... το πίσω καπάκι είναι κολλημένο με κομμάτια από ταινία διπλής όψης...βγάζοντας το καπάκι φαίνεται η πλακέτα η οποία είναι πολύ απλή, έχει όλα κι όλα 4 αντιστάσεις, 3 πυκνωτές, ένα τρανζίστορ και ένα ρελέ χαμηλής τάσης. ένα μετασχηματιστή και άλλα βοηθητικά. βλέπω ότι ο φίλος μου άλλαξε μόνο ένα πυκνωτή με τανταλίου όπως μου είπε, αυτόν που μοιάζει με κόκκινη σταγονίτσα. για να αλλαχτούν οι άλλοι δυο πρέπει να βγουν τα εξαρτήματα που περνάν το πάνω καπάκι (ο διακόπτης, η ασφαλειοθήκη και το μπουτόν και το ποτενσιόμετρο) και η πρίζα και να ξεβιδωθεί η πλακέτα. αφού το έκανα αυτό, εμπρός καλό μου κολλητήρι! και ξεκόλλησα τους δυο πυκνωτές.
πυκν4.jpgπυκν5.jpg
ο ένας ο μεγάλος ηλεκτρολυτικός είναι Siemens, 220 μF, 40 Volt. και ημερομηνία κατασκευής 8/1972!!! δηλαδή είναι σχεδόν πενήντα χρόνια. αυτός κάνει όλη την "δουλειά", φαντάζομαι φορτίζεται μέσω της φωτοαντίστασης και όταν φτάσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο φόρτισης "κόβει" το τρανζίστορ το ρελέ. σημειωτέον ο ηλεκτρολυτικός στα γερμανικά λέγεται "Elko". o άλλος ο μικρός είναι 47 νάνο, και μάλλον είναι "Εnstoerkapazitor" δηλ.κόβει τον θόρυβο από τα 220 βολτ. καλού-κακού λέω να τους αλλάξω και τους δύο, άλλωστε το κόστος είναι γελοίο.
πυκν3.jpg
με το καπασιτόμετρο μου βλέπω ότι είναι αρκετά εκτός χωρητικότητας, 238 μF.
πυκν2.jpg
και ο άλλος 51,4 νάνο....
πυκν1.jpg

η συνέχεια αύριο όταν πάρω τα ανταλλακτικά. αυτός ο φίλος μου είπε ότι θέλει καλιμπράρισμα, αυτό όπως το καταλαβαίνω θα είναι άμα βάλω ένα γνωστό αρνητικό και ξέρω το χρόνο έκθεσης για το χαρτί που χρησιμοποιώ, να ρυθμίσω ένα τριμεράκι που υπάρχει στην πλακέτα μέχρι να πετύχω αυτό το χρόνο με μια λογική ρύθμιση, πχ στο 5 και να το αφήσω εκεί εφεξής μιας και ούτως ή άλλως μόνο ένα είδος χαρτιού φέρνουν Ελλάδα και είναι εξαιρετικά δύσχρηστο να χρησιμοποιώ το lightmaster σε πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.988
Αντιδράσεις
5.583
Οταν λες lightmaster εννοεις αυτο;

Καλο ειναι να προσθεσεις κανα link στο αρχικο post για να καταλαβαινουν οσοι δεν σε παρακολουθουν στενα.
 

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
2.124
Αντιδράσεις
2.682
ναι ακριβώς αυτό εννοώ απλώς τώρα το έκανα... καλοκαιρινό. κόστος ανταλλακτικών 0,80 €.:pεπισκευή επιτυχής το βράδυ τύπωμα. δεν είδα καμία ιδιαίτερη δυσκολία απλά όλα τα εξαρτήματα είναι custom γιατί βιδώνουν πάνω στην πρόσοψη (η ασφαλειοθήκη, το μπουτόν, ο διακόπτης και το ποτενσιόμετρο) μόνο το μπουτόν μου έσπασε λίγο τα νεύρα ειρήσθω εν παρόδω τα κουτιά από φιλμ πολύ χρήσιμα γιατί βάζεις ένα σωρό μικροπράγματα βίδες κλπ. μέσα χωρίς τον κίνδυνο να χαθούν! αν θέλετε πηγαίνετε σε κάποιο φωτογραφείο συνοικιακό που εμφανίζει ακόμη φιλμ και παρακαλέστε τους να σας κρατήσουν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα