Ερωτήσεις για Atari Falcon

babis_d_max

RetroN00b
Joined
6 Μάρ 2008
Μηνύματα
7
Αντιδράσεις
0
Καλημέρα Atari users!!!

Μετά από πολλά χρόνια στο «αντίπαλο» στρατόπεδο (βλέπε Amiga) αποφάσισα να «αυτομολήσω». Έτσι, πριν από κάποιες μέρες αγόρασα έναν Falcon030 με 4ΜΒ Ram και flash memory για hard disk… Προς το παρόν δεν μπορώ να το δουλέψω ικανοποιητικά λόγο έλλειψης vga adaptor.. Από το boot που έκανα σε TV είδα ότι έχει έναν boot manager το Xboot. Όπως είναι λοιπόν φυσικό έχω ΠΑΡΑ πολλές απορίες για το «νέο» αυτό σύστημα που αγόρασα και ελπίζω να με βοηθήσετε να τις λύσω!!

1) Θέλω να αντικαταστήσω την flash memory με hard disk.. μπορώ να πάρω back up στο PC (την flash memory) και στη συνέχεια να περάσω τα δεδομένα στο hd ? Στην Amiga με το WinUAE μπορώ να το κάνω, στον Atari γίνεται αυτό?

2) Μπορώ να έχω 2 ide συσκευές στον Falcon? Πχ 2 hds ή 1 hd και 1 CDrom?

3) «Παίζει» κανένας οδηγός για το πως να φτιάξουμε τον Falcon όσο αφορά το software ? Δηλαδή, εγκατάσταση OS, boot managers, etc

4) WHDload αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει για τον falcon? Κάποιος το έχει ρωτήσει αυτό ξανά αλλά στο site που του λέγανε αν και «πήγα» δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα.. Αναλυτικά μπορεί να βοηθήσει κανείς?

Αυτά προς το παρόν!!

Ευχαριστώ!
 
Προδότη...θα καείς στην πυρά...

Η τιμωρία σου θα είναι παραδειγματική...

επανέλαβε χίλιες φορές το..."απεταξάμην την ατάρι" "Ζήτω η μεγάλη κυρία των υπολογιστών Αμίγκα"

(Πλάκα κάνουμε... καλώς όρισες στην ρετροπαρέα! :) )
 
Αχα! Ωστε η Α4000 εγινε Falcon!!!

Θα σου απαντήσει ο ChrisTOS σε όλες τις ερωτήσεις σου. Είναι ο πλέον ειδήμων.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από τα λίγα που έχω καταλάβει είναι τα εξής:

1. Έχει λειτουργικό στη rom. Οπότε συνδέω σκληρό δίσκο, τον φορμάρω και στη συνέχεια πιο λειτουργικό θα περάσω? Αυτό που έχει στη rom είναι πολύ basic ? ή θα πρέπει να βάλω κάποιο άλλο? (π.χ. πιο νέα έκδοση)

2. Λες «Απλά αντιγράφεις το software που θέλεις στο σκληρό.» Εννοείς απλό copy ή install? Ρωτάω, γιατί φαντάζομαι δεν θα είναι ένα απλό copy…

3. Στο Site έχει κάποια paches.. Αυτά λογικά αντικαθιστούν κάποιο αρχείο (πχ. exe για το DOS) στα παιχνίδια /προγράμματα για να μπορούν να τρέξουν (σπασμένα) από τον σκληρό δίσκο. Σωστά? Οπότε θα πρέπει να βρω και να κατεβάσω τα παιχνίδια /προγράμματα (σε zip μορφή?), να τα αντιγράψω στο σκληρό δίσκο και στη συνέχεια να τους περάσω τα paches..Σωστά και πάλι τα λεω ή....

4. Ποια είναι η καλύτερη λύση για να συνδέσω cd-rom στον falcon ? IDE ή SCSI ?

5. Λες ότι θεωρητικά μπορώ να βάλω δυο ide συσκευές. Γιατί θεωρητικά ? Δεν το έχει κάνει κανείς?

Thanks again
 
1. Σωστά. Δεν χρειάζεται να περάσεις κάποιο άλλο λειτουργικό εκτός αν θέλεις. Το ζήτημα είναι γιατί να θέλεις;

2. Εννοώ αυτό που έγραψα. Κάποια προγράμματα έχουν installers. Συνήθως ο installer έχει το όνομα install.prg ή setup.prg.

3. Όχι. Σταμάτα να σκέφτεσαι σαν amiga user.

4. SCSI

5. Δεν το έχω κάνει εγώ.
 
1. Οπότε από το site θα τα κατεβάσω, θα τα περάσω στο σκληρό δίσκο και αυτά θα παίξουν κανονικά και με τον νόμο: ) ?

2. Αν κάποια προγράμματα/games δεν έχουν installer δεν μπορούν να περαστούν στο σκληρό δίσκο παρά μόνο εάν υπάρχει η pache μορφή τους. Σωστά?

3. Το Xboot είναι ένας boot manager που τρέχει πριν ή πάνω ή πίσω από το λειτουργικό? και τι σου προσφέρει? Είναι απαραίτητο εργαλείο για την προς τα πίσω συμβατότητα του Falcon?

4. Scsi cdrom παίρνει οποιοδήποτε ή θα πρέπει να έχει κάποιες προδιαγραφές?
 
1. That's the general idea.

2. Τα παιχνίδια είναι διαφορετικά από τα προγράμματα.

3. Ο boot manager καθορίζει ποια προγράμματα θα τρέχουν στον Atari με το boot. Δεν έχει καμιά σχεση με τη συμβατότητα.

4. Δεν έχω ιδέα.
 
Και κάτι τελευταίο για ΣΗΜΕΡΑ!!!

Τα partitions στον Falcon έχουν κάποιο περιορισμό ως προς το μέγεθός τους?

Κι εσύ ChrisTOS, τι μέγεθος σκληρό δίσκο θεωρείς «καλό» για τον Falcon ? Εντάξει είναι κάτι υποκειμενικό αλλά εάν τον φορτώσουμε σε games και programs πόσο μέγεθος θα χρειαστούμε? 40GB είναι καλά?

Σε ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σου και σορρι αλλά είναι ΤΕΛΕΙΟΣ άσχετος με Atari (καλά, δεν χρειάζονταν να το γράψω αυτό) αλλά θέλω πολύ να μάθω γι’ αυτόν!
 
1GB για TOS/BGM

128GB για F32

~1TB για ext2

1-2GB είναι υπερ αρκετά.
 
Η θύρα SCSI του Falcon δέχεται οποιαδήποτε συσκευή SCSI (1,2,3) αρκεί να έχεις τον κατάλληλο adaptor/cable από το mini SCSI port του Falcon σε ότι θές να συνδέσεις.

Γιατί θες να βγάλεις την flash και να βάλεις σκληρό δίσκο? Θα είναι πιο αργός, θορυβώδης και έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος....Αγόρασε μια μεγαλύτερη κάρτα.

Για τις 2 IDE συσκευές, μπορείς να το κάνεις. Αρκεί να έχεις βάλει σωστά τα dev_id jumpers (όπως στο PC). Το HDDriver που έχεις (αν έχεις το μηχάνημα που νομίζω) υποστηρίζει 2 IDE συσκευές. Έχω και dual ide2flash adapter αν σε ενδιαφέρει κάποια στιγμή.

Πάντως, η 2GB που έχεις μέσα στο Falcon είναι υπέρ-αρκετη για τα πάντα. Και το λειτοργικό του (αν και single-tasking) είναι πάρα πολύ καλό για να ξεκινήσεις και να δεις ΠΩΣ δουλέυει ένας Atari. Μετά, μπορείς να μιλήσεις για κάτι άλλο σε multitasking environment.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ πολύ όλους! Τώρα μένει να βρω ένα adaptor για Vga και βάζω μπροστά να μάθω τον Falcon!!
 
Πίσω
Μπλουζα