Ερωτήσεις για Daphne Emulator

Fred Madison

RetroMaNiaC
Joined
24 Mαϊ 2010
Μηνύματα
654
Αντιδράσεις
105
Γεια χαρά σε όλους! Σε λίγο καιρό τελειώνει η arcade καμπίνα μου. Εκτός από τα mame θα ήθελα να μπορώ να παίζω και κάποια άλλα παιχνίδια. Τα mame καθότι εύκολα στο σετάρισμα πάνω κάτω τα ψιλοκαταφέρνω. Στα υπόλοιπα είμαι παντελώς άσχετος. Θα ήθελα τη βοήθεια όποιου έχει τον χρόνο και την διάθεση να μου εξηγήσει κατ' αρχάς πως θα μπορέσω να τρέξω Daphne Emulator. Διαβάζω πως θέλει DVD. Άλλοι πάλι λένε πως δε θέλει. Έχω μπερδευτεί. Υπάρχει κανείς που να το έχει καταφέρει και να μπορεί να μου πει πως να το κάνω και γω; Θέλω να βάλω και άλλους emulators (Ν64, SNES κλπ) αλλά ένα βήμα τη φορά. Μετά το Daphne θα πάρουν σειρά και άλλα. Το frontend που θα τα τρέχω είναι το maximus arcade (δεν ξέρω αν αλλάζει κάτι αυτό, απλά το αναφέρω). Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο που κάνετε να διαβάσετε το μεγάλο ποστ μου και κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
 
Δεν έχει πρόβλημα...

...ο Daphne, παίζει και με τους δύο τρόπους: είτε από DVD είτε από Mpeg2 αρχεία που διαβάζει από το σκληρό...

...συν μία ακόμη επιλογή που παρέχει, για ανάγνωση από το αυθεντικό Laser Disc, με το κατάλληλο player! :)
 
Ευχαριστώ Ace. Κάποιο tutorial για να δω πως μπορώ να το κάνω; Κάποια οδηγία; Κάποιος που το έχει κάνει και ξέρει τον τρόπο;
 
Αν και το στήσιμο του συγκεκριμένου emulator δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο...

...θα πρότεινα να ξεκινήσεις διαβάζοντας λίγα πράγματα εδώ.

Να συμπληρώσω σχετικά, ότι το υλικό που χρησιμοποιεί ο Daphne emulator, είναι το ROM set που χρησιμοποιεί και ο MAME για κάθε παιχνίδι, συν τα αντίστοιχα αρχεία βίντεο, μορφής MPEG2, που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες MB.

Ο διαμεσολαβητής που εξηγεί στη λογική των ROMs ποιο video file να χρησιμοποιήσουν για να προβάλουν την κάθε σκηνή είναι ένα μικρό txt αρχείο που λέγεται framefile.Αυτό το αρχείο έρχεται μαζί με το downloaded content των video files ή σε περίπτωση που τα video files τα δημιούργησες εσύ, μπορείς να διαβάσεις εδώ για να το δημιουργήσεις και αυτό μόνος σου.
 
Φίλε Ace, ευχαριστώ και πάλι για την απάντησή σου...μετά από το σχετικό παίδεμα κατάφερα να κάνω να παίξει ο Daphne. Ερώτηση άλλου τύπου. Το πρώτο Dragon's Lair και το Space Ace είναι ένα εννιαίο αρχείο βίντεο για το κάθε παιχνίδι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το timeframe να μη μπορεί να είναι σωστό και στην ουσία να βλέπω το παιχνίδι σαν ταινία χωρίς να μπορώ να το παίξω. Το Dragon's Lair II από την άλλη που είναι χωρισμένο σε μικρά κομμάτια βίντεο και το timeframe του είναι σωστό παίζει ολόσωστα (αν εξαιρέσω ένα μικρό πρόβλημα στον ήχο όταν ξεκινάει το παιχνίδι και που μετά σταματάει). Μπορώ να κάνω κάτι για μονοκόματα αρχεία βίντεο, είναι κάτι άλλο που δεν έχω καταλάβει ή πρέπει να ψάξω να τα βρω από την αρχή; Αν βέβαια γνωρίζεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δηλαδή...

...το framefile που έφτιαξες είναι αυτού του τύπου;

Κώδικας:
c:\daphne\mpeg\lair

1     Lair.m2v
...και ο Emulator ξεκινά την προβολή του MPEG video χωρίς να δέχεται input;
 
Δεν έφτιαξα εγω framefile αλλά πήρα το ήδη έτοιμο που είχε και το οποίο επακριβώς γράφει :

.

151 lair.m2v

Απλά μου έκανε εντύπωση σε σχέση με το 2 που έχει ένα εκτενές framefile σε σχέση με αυτό του 1. Επίσης να ξαναπώ πως το 2 έχει τα βίντεο χωρισμένα σε επιμέρους κομμάτι ενώ το 1 και το Space Ace το βίντεο είναι σε ένα αρχείο.
 
Αν έρχεται σετ, με το video file...

...αυτό το framefile, κανονικά, θα έπρεπε να δουλέυει.

Να δημιουργήσεις το δικό σου framefile, με τον Framefile Wizard Installer, προσπάθησες;

Καλύτερη κατά τη γνώμη μου, πάντως, είναι η μορφή με τα πολλαπλά video files, παρά με το ενιαίο, για λόγους seeking, αλλά είναι δυσκολότερη και η δημιουργία του framefile. Εξ'ου και ο λόγος που είναι μεγαλύτερο αυτό του II, που έχεις, από τα υπόλοιπα.

Άντε και μετά από αυτό, το στήσιμο του SSF, θα σου φανεί παιχνιδάκι!
 
Flash!

Μήπως τελικά το πρόβλημά σου, είναι πολύ πιο απλό;

Παρατήρησα ότι το Dragon's Lair, έχει μια καθυστέρηση στην απόκριση των input, όσον αφορά την εντολή insert coin και δεδομένου ότι o Daphne έχει από προεπιλογή το setting 2 coins/1 credit, μήπως δεν έχει δεχτεί κανένα coin input και εσύ απλώς παρακολουθείς το attract mode; Δοκίμασε λοιπόν, να πατήσεις το πλήκτρο 5 λίγο πιο επίμονα ή μπορείς εναλλακτικά, να θέσεις τον διακόπτη στο Free Play και να πιέσεις κατευθείαν το πλήκτρο 1...

...καλή τύχη!
 
Καλημέρα ! Ναι το σκέφτηκα αυτό που λες αλλά δεν νομίζω να είναι θέμα καθυστέρησης. Για να σου δώσω να καταλάβεις στην αρχή αρχή ξεκινάει να παίζει το βίντεο στην κυριολεξία σε fast forward (εκεί που δείχνει κάποια τεχνικά στοιχεία για το παιχνίδι καθώς επίσης τις οθόνες insert coin κλπ). Δεν δέχεται κανένα input αλλά θα το ψάξω λίγο ακόμη. Τέλος ναι έφτιαξα με τον Framefile Wizard ένα καινούριο αρχειάκι αλλά και πάλι τα ίδια μου έκανε. Προσπαθώ να βρω τα βίντεο αρχεία σε κομμάτια γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο να κάνω. Εσυ δηλαδή έχεις αρχείο βίντεο σε ένα κομμάτι εννιαίο και σου παίζει σωστά ; Καλημέρα και πάλι.

Τελικά έχεις δίκιο εν μέρη. Δηλαδή ναι είναι θέμα καθυστέρησης των input. Αλλά, ξεκινάει το παιχνίδι και αφ ενός δεν έχω ήχο (την ώρα που παίζω γιατί στο attract mode έχει κανονικά ήχο) και αφ' ετέρου δείχνει τελείως τυχαία τα περιστατικά μέσα στο κάστρο. Το Space προχωράει κανονικά στη δομή του αν και καμιά φορά ακόμη και αν χάνω με πάει λίγο παρακάτω. Είναι όντως λίγο σπαζοκεφαλιά...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατ'αρχήν...

...το αρχικό "fast forward" στις σκηνές που παρατήρησες είναι απόλυτα φυσιολογικό και είναι το initialization του μηχανήματος, που φυσικά εξομοιώνεται εξίσου. Αν σε ενοχλεί αυτό, μπορείς από το configuration του Daphne, να επιλέξεις Fast Boot: Enabled, ώστε να περιορίσεις κατά πολύ το φαινόμενο αυτό.

Δεύτερον, επανέφερε το αρχικό framefile, γιατί τελικά, ήταν μια χαρά. Ελπίζω να το κράτησες κάπου, έτσι δεν είναι;

Όσο για τον ήχο είναι λίγο περίεργο αυτό που κάνει, γιατί το 99,9% του ήχου προέρχεται από τα video files. Μόνο κάποιοι input sounds προέρχονται από το sound chip. Για έλεγξε μαζί με το lair.m2v και το lair.dat, υπάρχει στο φάκελο lair και το lair.ogg; Αν όχι, τότε να ξέρεις, ότι αυτό περιλαμβάνει το stream ήχου του .m2v αρχείου. Αν είσαι OK στο παραπάνω τότε έλεγξε στο configuration του Daphne αν ο ήχος είναι ενεργοποιημένος.(Sound:Enabled, Prefer Emulated Sounds)

Ελπίζω, επίσης, να χρησιμοποιείς την τελευταία έκδοση του Daphne (daphne-1.0v-win32), αλλιώς οπωσδήποτε κατέβασέ την από το επίσημο site του emulator και θυμήσου στο File: Preferences, να απενεργοποιήσεις κάθε επιλογή του, που αφορά σύνδεση στο Internet.

Να σε πληροφορήσω, επιπλέον, ότι το Dragon's Lair και εγώ το έχω σε ένα αρχείο .m2v παρέα με ένα .dat και ένα .ogg και δουλεύει κανονικά, συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ποιότητα του αρχείου σου.

Τελευταίο και σημαντικότερο: Το γεγονός ότι μετά από απώλεια ζωής, το πρόγραμμα αλλάζει σκηνή, ψευδοτυχαία, αντί να επαναλαμβάνει την ίδια μέχρι ο παίκτης να καταφέρει να την περάσει, είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς έτσι λειτουργεί και το αυθεντικό Arcade!

Πειραματίσου λίγο, αν θέλεις, με τις revisions του μηχανήματος στο Configuration: Game Versions, αν διαθέτεις βέβαια και τα απαραίτητα Rom sets, διότι δεν θυμάμαι αυτή τη λεπτομέρεια, αλλά νομίζω ότι κάποια έκδοση συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά, ήτοι δεν αλλάζει σκηνή όταν χάνεται ζωή. Κάποια επίσης έκδοση, προσφέρει επιπλέον κρυμμένες σκηνές δράσης και για να σε καθησυχάσω, να σε πληροφορήσω ότι όταν αναφέρομαι σε διαφορετικές εκδόσεις, εννοώ σε Rom set, δηλαδή το .zip αρχείο που έχει μέγεθος μερικές δεκάδες Kb, ενώ το .m2v αρχείο παραμένει το ίδιο, σε όλες τις περιπτώσεις, οπότε δεν χρειάζεται να ψάχνεις χώρο στο σκληρό σου.
 
Τελικά φαίνεται πως ενω κατάφερα να βρω τα δύσκολα έχω κολλήσει στα "εύκολα". Κατ' αρχάς κατέβασα την τελευταία έκδοση. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση το παιχνίδι να θέλει να παίξει με ήχο. Ναι οκ το attract mode έχει τον εκφωνητή (μόνο φωνή αλλά εκεί δεν ξέρω αν είχε μουσική υπόκρουση έτσι κι αλιώς) αλλά μεσα στο παιχνίδι αδύνατον. Επίσης στο attract mode με το που ξεκινάει να λέει dragon's lair κλπ σταματάει και ξαναξεκινάει από την αρχή την παρουσίαση και αυτή τη φορά το πάει μέχρι τέλους που σου λέει να βάλεις coins . Το sound enabled, prefered emulated sounds το έχω επιλέξει. Από κει και πέρα τα αρχεία που έχει το παιχνίδι μέσα είναι τα εξής:

lair.dat

lair (m2v)

lair.m2v.md5

lair.ogg

lair.ogg.md5

lair (txt)

Τώρα, αυτά τα αρχεία md5 δεν έχω ιδέα τι είναι.

Στο Dragon's Lair II τώρα ενώ παίζει μια χαρά στην νέα έκδοση του loader, μου εμφανίζει στην οθόνη τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνω. Γράφει δηλαδή sword, left,insert coin κλπ ενώ στην παλαιότερη έκδοση του loader δε μου δείχνει τίποτα.

Αυτά τα ολίγα... Άλλο ένα βράδυ που θα περάσω προσπαθώντας να βγάλω άκρη. Μόλα τάυτα ευχαριστώ πολύ και πάλι για όλη την βοήθεια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για ρίξε μια ματιά και πες μου...

...το αρχείο .ogg τι μέγεθος έχει; Επίσης, αν το ανοίξεις με τον VLC, τι ακούς;
 
Eίναι 26 MB και όταν το ανοίγω με VLC παίζει όλους τους ήχους/μουσικές του παιχνιδιού. Επίσης με αυτό το τεστ που μου είπες κατάλαβα πως και στο attract mode έχει μουσική από πίσω ενώ εγω ακούω μόνο την φωνή του εκφωνητή.
 
Υπ'όψιν, έχω αρχίσει να απελπίζομαι ελαφρώς, οπότε...

...ας αρχίσουμε τις απέλπιδες προσπάθειες λοιπόν:δες στο Configuration: Games/Laserdisc: Configure Laserdisc έχεις ορίσει το path του framefile; Επίσης είναι επιλεγμένο το Yes, use Virtual Laserdisc Player;
 
:( Ναι βέβαια όλα αυτά τα έχω επιλέξει από την αρχή. Πως αλλιώς θα έπαιζε...
 
Φίλε Ace, τη βρήκα την άκρη και παίζουν όλα νεράκι ! Ευχαριστώ πολύ!
 
Fred...

...παρακαλώ!

Να υποθέσω, ότι τα video files είχαν κάποιο πρόβλημα ή ήταν θέμα configuration του Daphne;

...αν και τις επιλογές του emulator, τις ξεσκονίσαμε αρκετά πιστεύω, άλλωστε δεν είναι και τόσες πολλές...
 
Δεν ξέρω... μάλλον ήταν θέμα των video; των roms; Δεν ξέρω τι να σου πω... Με τις ίδιες επιλογές του loader πάντως έπαιξαν πολύ καλύτερα.
 
Πίσω
Μπλουζα