Ερώτηση για ΖΧ 81

VIKING310

RetroWannaBe
Joined
5 Mαϊ 2007
Μηνύματα
84
Αντιδράσεις
3
Εχω εναν 81 χωρις ομως τροφοδοτικο..... :icon_cry:

Το τροφοδοτικο απο τον 48αρη μου θα μπορουσε να κανει την δουλεια....;;;

Δεν το εχω δουλεψει σε αθτον γιατι φοβαμαι μην τον καψω.....(αν και ο πειρασμος ειναι μεγαλος) :D
 
Συμφωνα με οσα διαβασα ψαχνοντας για κανα 5 λεπτο - το τροφοδοτικο του 16/48 Spectrum βγαζει 1.4 Α (του 128/+2/+3 βγαζει 1.85) ενω συμφωνα με το Hardware Manual του ZX81 το τροφοδοτικο του πρεπει να βγαζει 600mA.

Οπως καταλαβαινεις καλο θα ειναι να μην το κανεις οσο μεγαλος και αν ειναι ο πειρασμος.
 
Πάντως, γνωρίζοντας τις απαιτήσεις του ZX81 σε ρεύμα μπορείς πιστεύω να βρεις κάτι παρόμοιο ρωτώντας σε μαγαζιά με ηλεκτρονικά.

Επειδή δεν χρησιμοποιεί τίποτα "παράξενα" βολτάζ, λογικά κάποιο generic τροφοδοτικό 9V, 600-700 mA με την σωστή (ή ρυθμιζόμενη...) πολικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.
 
Έτσι είναι....μπορείς να αγοράσεις άνετα ένα κοινό τροφοδοτικό από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών και να ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ την πολικότητα!

Και να δουλέψει όμως νομίζω πως θα χρειαστείς καινούρια μεμβράνη για το πληκτρολόγιο γιατί αυτή που έχεις δεν θα δουλεύει!!!
 
Λοιπον σημερα αγορασα τροφοδοτικο 9V και 800mA.

Aν και ο τυπος απο το μαγαζι μου ειπε οτι δεν υπαρχει προβλημα με περισσοτερα mA ( θα μου εδινε αρα αλλον ΖΧ81 αν τον εκαιγα?) προτιμησα να ακολουθησω την συμβουλη σας.

Λοιπον λειτουργει σωστα το ιδιο και η μεμβρανη του εκτος απο ενα πληκτρο.............το shift....@@#$%@$αμοτη μου....

το ποιο σπουδαιο πληκτρο.......

Δεν ξερω αν μπορω να το διορθωσω......
 
Όχι δεν διορθώνεται και μην διανοηθείς να τον ανοίξεις γιατί μπορεί μετά το κλείσιμο να μην δουλεύουν και άλλα πλήκτρα!Το καλύτερο είναι να παραγγείλεις καινούρια μεμβράνη από εδώ! Χαίρομαι που το ΖΧ σου δουλεύει!
 
VIKING3100 είπε:
Λοιπον σημερα αγορασα τροφοδοτικο 9V και 800mA.Aν και ο τυπος απο το μαγαζι μου ειπε οτι δεν υπαρχει προβλημα με περισσοτερα mA ( θα μου εδινε αρα αλλον ΖΧ81 αν τον εκαιγα?) προτιμησα να ακολουθησω την συμβουλη σας.
Γενικά τα mA που δείχνουν τα τροφοδοτικά (όταν μιλάμε για τα ίδια Volt) είναι το μέγιστο που μπορούν να αποδόσουν και μπορούν να τροφοδοτήσουν και συσκευές με μικρότερες ανάγκες σε ρεύμα (=λιγότερα mA) εξίσου καλά. Σε καμμία περίπτωση δεν συνδέεις συσκευή που θέλει περισσότερα mA από ότι μπορεί το τροφοδοτικό γιατί θα γίνει ζημιά ή το λιγότερο θα υπολειτουργεί η συσκευή!

Ο λόγος που συμβούλεψα να ψάξεις κάτι κοντινό σε mA είναι κυρίως γιατί τα ισχυρότερα τροφοδοτικά είναι και ακριβότερα και (συνήθως) ζεσταίνονται και περισσότερο. Δεδομένου ότι εσύ το ήθελες για τον ZX81 και μόνο, δεν θα είχε κανένα νόημα να πάρεις πχ 9V, 1500 mA.

Η πολικότητα όμως έχει τεράστια σημασία γιατί αν βάλεις την ανάποδη το μηχάνημα πάει περίπατο...γιαυτό και δεν ταίριαζε το τροφοδοτικό του Spectrum.

Για την μεμβράνη συμφωνώ με τον akmakas, καλύτερα να πας για καινούρια.
 
Νομίζω ότι πρόβλημα θα υπήρχε αν το τροφοδοτικό ήταν λιγότερα mA απόσα τραβάει το μηχάνημα, τότε ίσως υπερθερμαινόταν. Αν βγάζει περισσότερα δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά άν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας πεί τη γνώμη του.

Και εγώ θα πρότεινα καινούργια μεμβράνη αλλά αν δεν μπορείς να κάνεις χωρίς το shift μπορείς με πολή προσοχή και χωρίς βεβιασμένες κινήσεις να το ανοίξεις και να εντοπίσεις που ακριβώς είναι η ρωγμή στην ταινία της μεμβράνης. Αν είναι προς την άκρη όπως συνήθως συμβαίνει, κόψε με ένα ψαλίδι εκείνο το μικρό τμήμα και ξανα βάλτην. Αν είναι πιό πάνω μπορείς να πάρεις ή αγώγιμο μαρκαδόρο ή αγώγιμο υγρό με άργυρο που το απλώνεις με πινελάκι και στεγνώνει, ώστε να γεφυρώσεις το σπάσιμο.

Το καλύτερο όμως είναι να πάρεις καινούργια μεμβράνη. Έχω πάρει καινούργια από αυτό το ηλεκτρονικό μαγαζί (RWAP) και είναι φοβερά πιο ανθεκτική από τις παλιές της τότε εποχής. Για να καταλάβεις την έχω βάλει και βγάλει καμιά 100αρια φορές (στις επισκευές spectrum που κάνω) και δεν έπαθε απολύτως τίποτα, ούτε γρατσουνιά.
 
Παιδια σας ευχαριστω, η πληροφοριες σας μου ειναι πολυ χρησιμες..... :thumbup:
 
Λοιπον τπ πληκρο το εφτιαξα!!!!!!!!!

Ειχε συμβει το εξης...

Απο την πολυ την πιεση ο παλιος ο χρηστης αφησε πατημενο το shift με αποτελεσμα οι δυο μεμβρανες να ειναι συνεχεια κολημενες...

ξεκολησα λοιπον το μαυρο πλαστικο με τα πληκτρα και εβγαλα απο αυτο την μεμβρανη απο το προβληματικο πληκρο.

Εκοψα μια χαρτινη ροδελα στο μεγεθος του πληκρου και το εβαλα αναμεσα τους..

Το ξανακολησα στην βαση του και αυτο ηταν!!!!!!!

Βεβαια δεν ειναι σαν καινουργιο αλλα δουλευει πλεον μια χαρα!!!!!:rolleyes:
 
Πίσω
Μπλουζα