Ερώτηση για αντάπτορα PCIe σε extra θύρες SATA

Imgema

Alien RetroDatabase
Αντιδράσεις
1.567
Πήρα έναν τέτοιο αντάπτορα γιατί είχαν γεμίσει οι SATA θύρες της motherboard και ήθελα να συνδέσω και άλλους SSD.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που πήρα μειώνει αισθητά την ταχύτητα του SSD. Δηλαδή στις θύρες της motherboard διαβάζει/γράφει με 500+MB ενώ πάνω στον αντάπτορα με 300+ΜΒ. Ακόμα χειρότερα είναι τα random reads/writes που στον αντάπτορα έδωσε τιμές 10 φορές μικρότερες.

Δυστυχώς δεν θυμάμαι την μάρκα που πήρα και έχω πετάξει το κουτί. Σίγουρα θα ήταν κάτι φτηνό και δεν είχα κάνει κάποια ερεύνα πριν το πάρω, θεώρησα ότι είναι απλά ένας αντάπτορας θύρας και δεν θα έχει καποια επίπτωση στην ταχύτητα.

Η ερώτηση μου είναι, αυτό συμβαίνει με όλους τους αντάπτορες? Δηλαδή δεν υπάρχει τρόπος να εχω παραπάνω SSDs χωρίς να μειώσω την ταχύτητά τους? Η απλά έπεσα σε παλιό αντάπτορα εποχής σκληρών δίσκων? Εχει κάποιος εμπειρία με κατι παρόμοιο που θα μπορούσε να με συμβουλέψει?

Πχ αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι καλύτερο?

Γράφεις αν το Ψ θα ειναι καλύτερο, αλλα δώσε μας και το λινκ του Χ να τα δούμε λίγο. Γραφεις ότι έχεις πετάξει το κουτί του, αλλα αν αφαιρέσεις το εξάρτημα και το φωτογραφίσεις ή αν βγάλεις εικόνα από το Device Manager->Storage Controllers, θα βοηθήσει. Θα βοηθήσει περισσότερο αν γνωρίζεις το vendorid και deviceid.

Θυμάσαι πριν πόσα χρόνια το αγόρασες;

Γράφεις αν το Ψ θα ειναι καλύτερο, αλλα δώσε μας και το λινκ του Χ να τα δούμε λίγο. Γραφεις ότι έχεις πετάξει το κουτί του, αλλα αν αφαιρέσεις το εξάρτημα και το φωτογραφίσεις ή αν βγάλεις εικόνα από το Device Manager->Storage Controllers, θα βοηθήσει. Θα βοηθήσει περισσότερο αν γνωρίζεις το vendorid και deviceid.

Θυμάσαι πριν πόσα χρόνια το αγόρασες;
Οχι πάνω από κάνα χρόνο λογικά, γιατί πρόσφατα χρειάστηκα κάτι τέτοιο. Δεν το πήρα από Σκρουτζ γιατί δεν είναι στο ιστορικό, πρέπει να το είχα πάρει χύμα από κάποιο μαγαζί. Δεν θυμάμαι καθόλου.

Στο Storage Controllers δεν το βλέπω αλλά έχω ένα "PCI simple communications controller" που δεν έχει drivers και τα Windows δεν τους βρίσκουν. Δεν μπορώ να βρω κάτι κάπου αλλού.

Συνημμένα

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    150,8 KB · Προβολές: 10
  • Untitled2.jpg
    Untitled2.jpg
    183,8 KB · Προβολές: 10
Τελευταία επεξεργασία:
Μόλις ανέβασα τις μεγεθυμένες φωτό πρόσεξα ότι έχει ένα διακοπτάκι.... Eίναι τόσο μικρό που δεν το είχα δει καν πριν... Ηταν τοποθετημένο στο "IDE" όταν το γύρισα στο "AHCI" το performance του SSD διορθώθηκε... :fafoutis:

Να σαι καλά @Rygar που μου έβαλες την ιδέα, δεν θα το είχα δει ποτέ και θα αγόραζα τσάμπα καινούριο. Αν και το βλέπω να το αλλαζω έτσι κι αλλιώς γιατί αυτό έχει μονο δύο θύρες και θα χρειαστώ κι άλλες :p

Ενα θέμα που παρουσιάστηκε με αυτή την αλλαγή είναι ότι οι δίσκοι που ειναι πάνω στον αντάπτορα, τώρα εμφανίζονται στο "safely remove" list, λες και είναι USB φλασάκια ή εξωτερικοί. Λίγο σπαστικό αυτό.

Για το θεμα removable ριξε μια ματια εδω.

Τωρα περι controller, εκτος και αν θες να χαλασεις καποια καλα λεφτα για Startech ή silverstone, ολα τα φτηνα ειναι τα ιδια χαλια. Παρε οτι φτηνοτερο βρεις.

Κάρτα που έχει φυσικά switches δεν κατασκευάστηκε τη σημερινή εποχή. Πιθανόν αγόρασες από παλαιό στοκ. Επειδή αναγράφεις ότι φαίνονται ως Removables, αυτό το βρίσκω πολύ επικίνδυνο καθότι αν έχεις και στικάκια συνδεδεμένα, μπορεί κατα λάθος να αφαιρέσεις το σκληρό δίσκο. Η κάρτα σου πρέπει να είναι αρκετά εως πολύ παλιά. Δες αυτό.

Κάρτα που έχει φυσικά switches δεν κατασκευάστηκε τη σημερινή εποχή.
Εγω νομιζω οτι ειναι καλυτερη απο αλλες που δεν εχουν τετοια επιλογη. Με αυτο το διακοπτη επιλεγει μεταξυ δυο διαφορετικων firmware ή καθολου firmware. Αυτο την κανει πιο ευελικτη για διαφορετικες εγκαταστασεις και πιο συμβατη με παλιους υπολογιστες απο τις αλλες που εχουν μονο ενα firmware.

Εκτος απο παραλλαγες με διακοπτη, υπαρχουν κι αλλες με jumpers που κανουν το ιδιο πραγμα. Δεν νομιζω οτι υπαρχει καμια που να εχει ενοποιημενο firmware που να εχει ολους τους διαφορετικους ρυθμος λειτουργιας.

Ειχα δει στο παρελθον καποιες που επιτρεπουν να φλασαρεις το firmware και δινουν διαφορετικα firmware για AHCI και legacy IDE. Καλυτερα να τα εχεις ηδη ολα με εναν διακοπτη, παρα να προσπαθεις να αλλαζεις firmware κλπ.

Πίσω
Μπλουζα