Ερώτηση σχετικά με Mac Classic

teflon

RetroMasteR
Joined
22 Ιουλ 2007
Μηνύματα
1.219
Αντιδράσεις
26
Πριν λίγες μέρες μου χάρισαν ένα Mac CLASSIC(1990). Εψαχνα πολύ καιρό να βρω ένα τέτοιο και να σου ένα πρωϊ, ένας κύριος το κρατούσε στα χέρια και πήγαινε ευθεία στον κάδο. (!!)

"Που το πας αυτό, ΡΕΪΪΪ", ρωτάω "Το θες?" με ρωτάει...

Αν το θέλω λέει........μόνο που δεν το πήρα αγκαλιά να του κάνω κούνια-μπέλλα :D

Keyboard/mouse δυστυχώς τα χαιρέτησε πριν μερικά χρόνια, αλλά ευτυχώς είχα προβλέψει και έχα πάρει κάποια parts από το internet.

Μέσα στο φλόππυ υπήρχε μια δισκέτα κανονικά και μια ανάποδα. Σύνολο: 2 δισκέτες σε 1 φλόππυ. Ευτυχώς έχω ένα για να το αντικαταστήσω.

Το βάζω στην πρίζα και πατάω το ON , ψάχνει για λειτουργικό, αλλά με λύπη διαπιστώνω οτι και ο HDD των 40mb κλώτσησε....... :icon_cry:

Ολα τα υπόλοιπα φανηκάν οκ (RAM, MONITOR, M/B)

Α) Διαθέτω έναν HDD 160mb από ένα LC III, υπάρχει περίπτωση να τον "δει" ο MAC Classic? Aν, ναι, ποιό MacOS μπορεί να τρέχει και πως μπορώ να το βρω ?

Β) Αφού έγινε η πρώτη δοκική του MAC, το διέλυσα για να γίνει η απαραίτητη φασίνα :) και πρόσεξα οτι στη μητρική και κάτω από κάποιους πυκνωτές είχε τρέξει κάτι σαν υγρό. Δεν ξέρω αν έγινε πριν τη δοκιμή ή μετά. Υπάρχει περίπτωση να γίνει μεγαλύτερη ζημιά από αυτό το υγρό? Τι πρέπει να κάνω σ'αυτή την περίπτωση ?

Παρακαλώ τους ειδικούς του GRM, αν μπορούν, να με βοηθήσουν να αναστήσω αυτό το retro αντικείμενο......... :)

......κα εγώ, για να σας ανταμείψω, θα σας πάρω καραμελίτσες..... :biglaugh::biglaugh:
 
Λοιπόν αναφορικά με τους πυκνωτές το πρόβλημα είναι γνωστό και επέρχεται από την γήρανση του υλικού.

Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές περιέχουν υγρό το οποίο μπορεί να βράσει και να σκάσει με αποτέλεσμα τη διαροή. Βγάλε την πλακέτα, πήγαινέ τη σε ένα ΚΑΛΟ ηλεκτρονικό ο οποίος θα σου αντικαταστήσει τους πυκνωτές.

Για τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν ξέρω να σε βοηθήσω.

Συγχαρητήρια για τη σωτηρία του μηχανήματος. Αν και βαριά πληγωμένο πιστεύω ότι θα χαίρει πλήρους υγείας σε λίγο καιρό.

Άκου δύο δισκέτες μέσα στο φλόπυ........ ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!
 
Ανέβασε και καμία φωτογραφία να τον χαζέψουμε!!!
 
Η μόνη φωτό που έχω, είναι ο Classic "ξεκοιλιασμένος ". Το μόνο που λείπει στη φωτο από το σύστημα είναι η εξτρα κάρτα με τη RAM (είναι ξεχωριστή κάρτα 1mb + 2 θέσεις για simm μνήμεςκαι μπαίνει κάθετα στη μητρική. Συνολικά έχει 4mb).

p9281632jc6.jpg


Προσέξτε πόσο μικρή είναι η μητρική. Μικρότερη και από Α4 σελίδα.

@pooky: Η πλάκα είναι οτι δουλεύει ακόμα και δε φαίνεται να έχει πρόβλημα. Οι πυκνωτές δλδ είναι στα τελευταία τους? Δε μπορώ να αποφύγω δλδ τον "ΚΑΛΟ" ηλεκτρονικό?

Αν δεις τη μητρική από κοντά λυπάσαι να την δώσεις για τέτοιου είδους επεμβάσεις.:nervous: , γιατί ο "καλός" ηλεκτρονικός πρέπει να κάνει κάμποσες κολλήσεις ακριβείας.:nervous:

Η Apple το 1990 έκανε μηχανήματα για το 2000, δεν ήταν σαν τα άλλα!!!

Πάρε και μία φωτό της μητρικής :

pa011643ab2.jpg
 
Αν και πολύ παλιό μοντέλο είναι όντως έτη μπροστά και σε σχεδιασμό αλλά και σε τεχνολογία...υπομονή φίλε μου..καθάρισμα συντήρηση μοντάρισμα και ικανοποίηση ότι έσωσες ένα συλλεκτικό υπολογιστή από του χάρου τα δόντια...Πάω στοίχημα ότι ο δίσκος είναι μάρκα Coner 53 MB
 
Μεγάλε μου!!!! ΦΟβερό μηχανάκι!!!!!
 
Ουυυπς !!! Το ξέθαψα........

akmakas είπε:
Αν και πολύ παλιό μοντέλο είναι όντως έτη μπροστά και σε σχεδιασμό αλλά και σε τεχνολογία...υπομονή φίλε μου..καθάρισμα συντήρηση μοντάρισμα και ικανοποίηση ότι έσωσες ένα συλλεκτικό υπολογιστή από του χάρου τα δόντια...Πάω στοίχημα ότι ο δίσκος είναι μάρκα Coner 53 MB
Σωστός ο akmakas !!!! :thumbup: Conner CP3040 SCSI 40mb .

Λοιπόν, ξέθαψα το θρεντ, γιατί έχω κι άλλες απορίες.

Το MAC CLASSIC αναστήθηκε και βρίσκεται και πάλι σε λειτουργεία με νέους πυκνωτές, νέο floppy και νέο HDD. :)

Το λειτουργικό που τρέχει είναι το 6.0.3 ή 6.0.6 το οποίο το διανέμει η APPLE πλέον δωρεάν. Είναι 4 εικονικές δισκέτες των 800kb (νομίζω) με extension .bin, πως μπορώ να τις γράψω σε δισκέτες? Και τι δισκέτες να χρησιμοποιήσω?

Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό????
 
http://www.google.com :D

Πλάκα. Ρε συ, φλοπυ εβαλες το ορίτζιναλ έτσι δεν είναι; Νομίζω ότι από τότε ήταν ηλεκτρομηχανικά σαν τα LS120. Δεν είχαν κουμπί για eject, το έκανες από το λειτουργικό. Ετη μπροστά το MacOS :eek:
 
Rygar είπε:
http://www.google.com :D
Πλάκα. Ρε συ, φλοπυ εβαλες το ορίτζιναλ έτσι δεν είναι; Νομίζω ότι από τότε ήταν ηλεκτρομηχανικά σαν τα LS120. Δεν είχαν κουμπί για eject, το έκανες από το λειτουργικό. Ετη μπροστά το MacOS :eek:
Πραγματικά πολύ καλή φάση τα fl;oppy της APPLE εκείνη την εποχή. Δε μπορούσες να βγάλεις τη δισκέτα αν δεν έκανες unmount και ίσως ο ποιό ασφαλέστερος τρόπος για τα πολύτιμα & πανακριβα :confused: δεδομένα .

Στο θέμα, όμως, όσο και να googlishα δεν έγινε τπτ.

Εννοείτε πως έβαλα original floppy. Το MAC Classic έχει κάτι σαν resque(?) λειτουργικό στη rom και το ενεργοποιείς πατώντας κάποια πλήκτρα κατά την εκκίνηση του H/Y. Δυστυχώς και πάλι δεν έβγαλα άκρη.. Δοκίμασα το φλόππυ, έκανα format μία δισκέτα 1.44 και αντέγραψα ένα φάκελο μέσα και όλα ok. HDD δεν είδα όμως :icon_cry: και δεν ξέρω τι φταίει.

Εκανα μιά προσπάθεια να μεταφέρω ένα image σε δισκέτα με την "dd" του Linux, αλλά το MAC δεν τη διάβασε.....

Μήπως έχει κάποιος από εσας κανένα ΜΑC να δοκιμάσει να κάνει εκεί μέσα την μεταφορά των images σε δισκέτες? Ισως έτσι να δούμε φως. :help:

To Link : http://download.info.apple.com/Apple_Support_Area/Apple_Software_Updates/English-North_American/Macintosh/System/Older_System/System_6.0.x/
 
akmakas είπε:
Αν και πολύ παλιό μοντέλο είναι όντως έτη μπροστά και σε σχεδιασμό αλλά και σε τεχνολογία...
edo exo na symplhroso oti se sxesh me tous aplous kataskeuastes ontos htan poly mprosta, alla den einai mono h Apple pou ekane poly kalo hardware... antistoixou epipedou htan kai h IBM h opoia apo to '90 xrhsimopoiuse pramata pou akoma kai shmera einai standar.... ps2 thyres mouse/keyboard , coin batteries, capacitors bareos typou pou einai POLY dyskolo na treksoun, ensomatosh hd/fd/serial/parallel controllers pano sto motherboard xoris na xreiazesai extra karta, 72pin SIMMS, 1.44 3.5" floppies... ktl... basika htan oi epoxes pou ONTOS oti plhrones epairnes... :)
 
Λοιπόν Βασίλη, το amigakit εχει μια καρτα με ονομα Catweasel MK4 η οποία είναι PCI, μπαίνει στο πισάκι και γράφεις ένα σωρό παράδοξα φορμάτ συμπεριλαμβανομένου και του φορμάτ του Μακιού (το Μακ, του Μακιού), σε ένα 2ο φλοπυ 1.44 που θα έχεις συνδέσει επάνω της. Εννοείται γράφεις και ADFs για το αμιγκάκι. Ξέρεις όμως, κοστίζει 90€, αλλά πιστεύω ότι αξίζει. Πολλά τα λεφτά Αρη. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να μαζέψω 150 γιούρια για να βάλω ουεζμπέ και buffered IDE interface στο Αμιγκάκι μου. Σέλω λετά... :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:
 
Σωστά !!!

Ειδικά με αυτους τους δύο κατασκευαστές , δε την γλύτωνες με λιγότερο από ......μυριάκι. ΕΕΕΕ???

Μιας και το τραβήξαμε πάλι το θρεντάκι, έχω να πω και καλά λόγια στην Olivetti, γιατί και αυτήν έβγαζε άριστα μηχανάκια με πολύ ποιοτικά εξαρτήματα. Μάλιστα σ'ένα που άνοιξα πρόσφατα (PCS86) είχε κάτι σαν σταθεροποιητή τάσης πριν το τροφοδοτικό. :eek:
 
to Catweasel an kai einai kalo, gia na doulepsei 100% thelei win98...
 
Rygar είπε:
Λοιπόν Βασίλη, το amigakit εχει μια καρτα με ονομα Catweasel MK4 η οποία είναι PCI, μπαίνει στο πισάκι και γράφεις ένα σωρό παράδοξα φορμάτ συμπεριλαμβανομένου και του φορμάτ του Μακιού (το Μακ, του Μακιού), σε ένα 2ο φλοπυ 1.44 που θα έχεις συνδέσει επάνω της. Εννοείται γράφεις και ADFs για το αμιγκάκι. Ξέρεις όμως, κοστίζει 90?, αλλά πιστεύω ότι αξίζει. Πολλά τα λεφτά Αρη. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να μαζέψω 150 γιούρια για να βάλω ουεζμπέ και buffered IDE interface στο Αμιγκάκι μου. Σέλω λετά...: icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:
Είναι πολλά τα λεφτά για 4 δισκέτες που θέλω να φτιάξω. Εγώ απλά θέλω να το σενιάρω και να μη το έχω έτσι "μισιακό" για την συλλογή μου.

Σιγά μη μείνω με το MAC αγκαλιά για μιά ζωή !!! :D :D

Ασε που και εγώ θα γούσταρα αυτά τα λεφτά να τα ακουμπήσω για να τουμπανιάσω την Amigara μου.

Εχω και το ATARI STe για να σενιάρω και να ασχοληθω με το συμάζεμα των δισκετών , που το καημένο ούτε στην πρίζα δε το έβαλα ακόμα :D
 
Ορίστε, μερικές φωτό από το CLASSIC. :)

pa191686lq7.jpg


pa191689ym6.jpg


pa191692sr6.jpg
 
teflon είπε:
Σιγά μη μείνω με το MAC αγκαλιά για μιά ζωή !!! :D :D
Ennoeitai!!!! Kai tha exeis kai poly krisima data :D

teflon είπε:
Εχω και το ATARI STe για να σενιάρω και να ασχοληθω με το συμάζεμα των δισκετών , που το καημένο ούτε στην πρίζα δε το έβαλα ακόμα :D
A sto eipa? Emena einai 1040STE. Apla ipa mipos s'endiaferei :diablotin:

Oson afora to Classic, ksereis ti me sygkinei perissotero?

Afto to Larry, John, Steve and Bruce. Oi anthropoi aftoi eftiaksan to, kata tin prosopiki mou apopsi, oraitero computer pou exei kataskevastei pote, to sygkekrimeno tis fotografias.
 
Rygar είπε:
A sto eipa? Emena einai 1040STE. Apla ipa mipos s'endiaferei :diablotin:
:eviltongue: Να ξέρεις, οτι κάποια στιγμή, θα πάρω το αίμα μου πίσω !!!! :diablotin: :diablotin:

Oson afora to Classic, ksereis ti me sygkinei perissotero? Afto to Larry, John, Steve and Bruce. Oi anthropoi aftoi eftiaksan to, kata tin prosopiki mou apopsi, oraitero computer pou exei kataskevastei pote, to sygkekrimeno tis fotografias.
Ψαρωτικό!! Ετσι????
 
Πίσω
Μπλουζα