Ερώτηση σχετική με το M.A.M.E.

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
510
Αντιδράσεις
540
Μια ερώτηση θέλω να απευθύνω στους φίλους του forum. Λοιπόν, το Retropie έχει μια σελίδα, την https://retropie.org.uk/docs/Supported-Systems/ όπου μπορεί κάποιος να βρεί πληροφορίες όπως emulators είναι διαθέσιμοι, που πρέπει κανείς να αποθηκεύσει τα αρχεία του BIOS για κάθε σύστημα, τι τύπους αρχείων υποστηρίζει ο κάθε emulator. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη σελίδα και για το M.A.M.E., διότι όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάτι σχετικό με τέτοιες λεπτομέρειες. Εδώ δεν ξέρω καν ποια ακριβώς συστήματα γίνονται emulated, από σκόρπιες πληροφορίες από το Reddit και αλλού έμαθα πως γίνονται emulated τα handheld της Tiger και το Bally Astrocade π.χ. αλλά δεν ξέρω που τοποθετούνται οι roms τους, το BIOS... Αν μπορει κάποιος να μου υποδείξει καμμιά σελίδα αντίστοιχη με αυτή του Retropie που αναφέρω παραπάνω θα του ήμουν υπόχρεος.
 
Η ερώτησή μου λοιπόν είναι αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη σελίδα και για το M.A.M.E., διότι όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάτι σχετικό με τέτοιες λεπτομέρειες.
Το MAME για ποιο σύστημα; PC ή Raspberry;
 
Καλη ερωτηση. Ο @Lord Vek μαλλον μπερδευει ανομοια πραγματα. Το Retropie ειναι ενα linux distro με ενσωματομενο EmulationStation, Retroarch και μερικες ντουζινες αλλα προγραμματα και emulators.

To MAME ειναι ενας emulator. Συνηθως χρησιμοποιειται καποια εκδοχη που εχει ενσωματομενο ενα παραθυρικο περιβαλλον οπως το mameui ή σε συνδιασμο με καποιο frontend οπως το Launchbox.

Αναλογα την χρηση που θες να κανεις, αλλαζει και ο τροπος που θα στησεις το ολο συστημα.

Βασικα ο πιο ευκολος τροπος ειναι να κατεβασεις ενα τερατωδες mame rom full set που θα εχει τα παντα και θα δουλεψουν ολα αυτοματως.

Διαφορετικα, αν ενδιαφερεσαι μονο για συγκεκριμενες πλατφορμες θα πρεπει να ψαξεις για εναν οδηγο που θα σε βοηθησει να πετυχεις αυτο που θες.
 
Πέρασε η εποχή που το ΜΑΜΕ ήταν μόνο για ηλεκτρονικά. Μετά την ενσωμάτωση του MESS περιλαμβάνει ένα σωρό συστήματα, από παλιούς υπολογιστές με δισκέτες και κασσέτες μέχρι κουλοχέρηδες και ερωτικά κουίζ.
Θα πρότεινα το ARCADE64 που εστιάζει μόνο στα arcades και έχει αφαιρέσει τα υπόλοιπα.
 
Στο MAME όλα τα bios αποθηκεύονται στον φάκελο roms χύμα και είναι μέρος του MAME romset. Η λογική είναι ότι ο φάκελος "roms" δεν αφορά "games" αλλά "systems". Kαι ένα arcade board μαζί με τα rom chips του τα θεωρεί σαν ένα ολοκληρωμένο system ή τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει. Το ίδιο ισχύει και για τα handhelds όπως τα Tiger και Game & Watch. Το κάθε παιχνίδι είναι μία πλακέτα μαζί με το σύστημα, όπως και τα περισσότερα arcades, οπότε είναι στο MAME romset.

Η εξαίρεση είναι τα arcades που είχαν σκληρό δίσκο ή laserdisc, GDroms, κλπ. Αυτά δεν είχαν rom chips. Σε αυτήν την περιπτωση, το σύστημα και το bios αποθηκεύονται πάλι στον φάκελο roms κανονικά σε μορφή zip και είναι μέρος του MAME romset, αλλά τα παιχνίδια τους αποθηκεύονται σε ξεχωριστούς υποφακέλους σε μορφή CHD και αν θες να τα κατεβάσεις βρίσκονται σε ξεχωριστό CHD set.

Tα παιχνίδια που αφορούν home systems όπως κασέτες από κονσόλες, CDs και δισκέτες είναι και αυτά ξεχωριστά από το MAME romset και αν θες να τα κατεβάσεις βρίσκονται στα "software lists". Tα συστήματα όμως αυτά καθε αυτά και τα bios βρίσκονται και αυτά στο κανονικό MAME romset.

Mε λίγα λόγια, όλα τα συστήματα, bios, arcade boards, hardware, home systems κλπ βρίσκονται στο κανονικό MAME romset. Ολα τα arcade software που ήταν αποθηκευμένα ξεχωριστά από τα boards (laserdiscs, δίσκοι, κλπ) βρίσκονται στο CHD set. Και όλα τα software από home systems βρίσκονται στα software lists.

Είναι λίγο μπέρδεμα και δεν ακολουθούν όλα την ίδια λογική. Πχ κανονικά τα Neo-Geo roms θα έπρεπε να είναι στα software lists αφού είναι κανονικές κασέτες ακόμα και στα arcade και απλά αλλάζει η ρύθμιση στο bios για MVS ή κονσόλα AES. H μπορεί να μην έχω καταλάβει εγω κάτι σωστά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Βασικά αυτό που ψάχνω είναι αν υπάρχει ένας οδηγός για το MAME που να τα έχει όλα μαζεμένα σε ένα σημείο, που τοποθετεί κανείς τις roms, τι ονομασίες δίνονται στους επιμέρους φακέλους για το κάθε σύστημα, πως πρέπει να οναμάζονται οι roms του BIOS. Τη σελίδα του Retropie την ανάφερα σαν παράδειγμα του τι είδους βοήθημα ψάχνω.
 
Είναι λίγο μπέρδεμα και δεν ακολουθούν όλα την ίδια λογική.
Ηταν μπερδεμα οταν ηταν μονο arcade. Απο την στιγμη μου παντρευτηκε με το MESS εγινε μπαχαλο. 27 χρονια εξελιξη, ντουζινες διαφορετικοι προγραμματιστες, χιλιαδες διαφορετικες συσκευες και εκατονταδες χιλιαδες software images. Χαος, καμια ελπιδα!

Αν σκεφτει κανεις μονο ποσα επισημα, ημιεπισημα, ημιανεπισημα και ανεπισημα sites υπαρχουν στο project.... Διαφορετικες εκδοσεις, εκδοχες, παραλλαγες, 1002 maintainers για παντως τυπου packs, addons, plugins, history, cheats, hiscore και και και.... :eek::banghead::bash:

Βασικά αυτό που ψάχνω είναι αν υπάρχει ένας οδηγός για το MAME που να τα έχει όλα μαζεμένα σε ένα σημείο
Οπως καταλαβες απο ολα οσα ειπαμε, οχι.

Ριξε μια ματια εδω, αλλα δεν νομιζω οτι θα σε καλυψει.
 
Ευχαριστώ freaktmp αλλά αυτά τα ξέρω. Ψάχνω να βρώ αυτά που αναφέρω στο πιο πάνω post.
 
Βασικά αυτό που ψάχνω είναι αν υπάρχει ένας οδηγός για το MAME που να τα έχει όλα μαζεμένα σε ένα σημείο, που τοποθετεί κανείς τις roms, τι ονομασίες δίνονται στους επιμέρους φακέλους για το κάθε σύστημα, πως πρέπει να οναμάζονται οι roms του BIOS. Τη σελίδα του Retropie την ανάφερα σαν παράδειγμα του τι είδους βοήθημα ψάχνω.
Νομίζω δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τις ονομασίες. Οταν κατεβάζεις οτιδήποτε από τα MAME/CHD/Software lists sets είναι όλα τα αρχεία ονομασμένα όπως πρέπει και δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τα αλλάζεις. Αν κάτι δεν το βλέπει σημαίνει ότι είναι καποιο mismatch εκδόσεων, πχ ένα rom από παλιά εκδοσή του 2010 που προσπαθείς να το τρέξεις σε MAME του 2024 που μπορεί να έχει αλλάξει ή να έχει μετονομαστεί. Τα ονοματα είναι κωδικοποιημένα (πχ Golden Axe = goldnaxe) οπότε για να τα δεις σωστά θα πρεπει το frontend που χρησιμοποιείς να έχει καποιο database ή xml που να κάνει τις αντιστοιχίες με τους κανονικούς τίτλους ή να τα κάνεις "scrap" εσύ από την αρχή. Νομίζω το Retropie τα έχει έτοιμα όλα αυτά.

Εσύ για να είσαι κομπλέ πρέπει να κατεβάζεις από romsets που να είναι κοντά στην έκδοση του MAME που θες να τρέξεις. Το πιο σωστό είναι να έχεις ακριβώς τις ίδιες εκδόσεις, πχ 0.265 romset για το 0.265 ΜΑΜΕ.

Tα roms/bios είπαμε ήδη σε ποιους φάκελους μπαίνουν.

Εσύ όμως από ότι κατάλαβα θες να έχεις συγκεκριμένα games και όχι ένα ολόκληρο romset που τα έχει όλα μέσα έτοιμα. Οπότε λογικό να μην ξερεις τι roms να κατεβάσεις γιατί δεν ξέρεις ποια είναι τα bios που χρειάζεσαι και πια τα roms. Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να ψάξεις για "non-merged" sets. Αυτά τα αρχεία έχουν το bios που χρειάζεσαι μέσα στο zip του κάθε παιχνιδιού, οπότε δεν χρειάζεσαι ξεχωριστό bios zip αρχείο να κάθεται μέσα στον φάκελο roms. Ποιάνουν λίγο περισσότερο χώρο έτσι αφού αν έχεις πολλά roms θα έχεις και καποια bios πολλές φορές αλλά θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα λείπει κάτι αν κατεβαζεις τα roms που θες ένα ένα και είσαι και πιο ξέγνιαστος γιατί πολύ απλά δεν σε νοιάζουν πια τα bios.


Ηταν μπερδεμα οταν ηταν μονο arcade. Απο την στιγμη μου παντρευτηκε με το MESS εγινε μπαχαλο.
Είναι αλήθεια αυτό. Δεν το έχω συνηθίσει ακόμα μετά από σχεδόν 10 χρόνια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ξέχασα να αναφέρω κάτι άλλο που μάλλον θα σε βολέψει καλύτερα, υπάρχει και ένα set που είναι μόνο "bios-devices". Αυτό περιέχει όλα τα arcade και console/computers bios αλλά κανένα παιχνίδι και μπαίνουν στον φάκελο roms, ώστε μετά να κατεβάζεις μονο games για όποιο σύστημα θες, μιας και τα non-merged roms που ανέφερα παραπάνω αφορούν μόνο arcades.
 
Πίσω
Μπλουζα