Ερώτηση: Amstrad CPC 464 + 64Kb + Disk Drive = CPC 6128?

nkarytia

RetroAdept
Joined
26 Μάρ 2007
Μηνύματα
932
Αντιδράσεις
16
Μια ερώτηση: Αν στο CPC 464 μου προσθέσω άλλα 64Κ και Disk Drive θα μπορώ να τρέχω ότι ήταν γραμμένο αποκλειστικά για 6128;
 
Πολυ καλη ερωτηση,να προσθεσω και εγω το disk drive που ειχε βγαλει η Αmstrad αυτο το πανεμορφο ορθογωνιο κουκλι ηταν αποκλειστικα για το 464 η μπορουσε να το αγορασει και κατοχος 6128 και αν ναι να το κανει τι;
 
Απλά παλιά είχα ένα 6128. Τώρα στα γεράματα που μ' έπιασε η ρετρομανία, έχω ένα 464 +64Κ (dktronics) και μπόλικο λογισμικό όπως το tasword 6128 και αναρωτιέμαι αν θα παίζουν στο 464 μ' ένα drive που έχω βάλει στο μάτι. Το CP/M θα δουλέυει σ' αυτό; Αν όχι, what the heck, θα πάρω κι ένα 6128!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμότερο να αγοραστεί ενας 6128 παρά να γίνει όλη αυτή η διαδικασία η οποία θα μαγαρίσει εντελώς το 464, το οποίο είναι και κουκλί! Σα πολύχρωμη καραμέλα είναι! :D :D:D
 
Από το λινκ του Γουόλι: "While everything is switched off and if you have the right set of tools and have any electrical knowledge". Εδώ κολλάνε όλα! Δεν έχω ιδέα από αυτά, κι επείδή ο 464 (ο καραμέλας) μου είναι του "κουτιού" μάλον θα πάρω κι ένα 6128. Αν του έβαζα χέρι δεν θα ήταν μαγάρισμα, θα ήταν απόλυτη καταστροφή :( Έχω το άγγιγμα του Μίδα (χρυσάφι πιάνω και σ%$ά γίνεται...).

Κοίταζα και για το floppy emulator αλλά και αυτό είναι για τον 6128 λόγω ROM που υποστηρίζει disk drives. Τελικά ο 6128 μάλον είναι η φτηνότερη και ασφαλέστερη λύση!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
nkarytia είπε:
Αν του έβαζα χέρι δεν θα ήταν μαγάρισμα, θα ήταν απόλυτη καταστροφή :( Έχω το άγγιγμα του Μίδα (χρυσάφι πιάνω και σ%$ά γίνεται...).
Δεν το είπα γι'αυτο το λόγο. Απλώς ειναι ενα πολύ όμορφο μηχάνημα, που είναι κρίμα να το καταστρέψεις για να το μετατρέψεις σε κάτι που δεν έχεις, το οποίο μπορεις κάλλιστα να το αγοράσεις αυθεντικό.
 
:) Το κατάλαβα, απλά στο λινκ του Γουόλι η διαδικασία για μένα είναι πολύ advanced και εν μέρη "ανήθηκη" γιατί αφ'ενός μεν δε πολυ-πιάνουν τα χέρια μου αφ'ετέρου δε είναι όντος όμορφο και δε θέλω να το καταστρέψω :) Νόμιζα ότι απλά "κοτσάροντας" ένα disk drive θα έκανε τη δουλειά και πάπαλα. Απ' ότι δείχνει η πραγματικότητα απέχει αρκετά.

Ας είναι, άντε πάλι στο ebay για 6128... :)
 
Για τον 464 υπήρχε ειδικό disk drive με ενσωματωμένο controller,

το οποίο ήταν διαφορετικό από το disk drive που έβγαζε η amstrad για χρήση ως δεύτερο σε 6128,

το οποίο δεν είχε τον controller , αφού δεν χρειαζόταν , τον είχε ενσωματωμένο ο 6128.
 
Δεν θυμάμαι να ήταν "ενσωματωμένος" κάποιος controller στο "ειδικό" drive του 464.

Aν δεν απατώμαι, υπήρχε εξωτερικό interface που συνδεόταν στον 464, ώστε να μπορεί να συνδεθεί το drive.
 
έτσι ακριβώς είναι...

για να έχεις έναν ίδιο 6128, χρειάζεσαι FDC (interface με το controller για το drive) και τις αντίστοιχες ROMs του 6128.
 
Τελικά αυτό κατάλαβα κι εγώ. Χρειάζεται:

1. Drive

2. Drive Interface

3. 6128 ROMs ή ProDOS ROMs.

Ο πλήρης 6128 έρχεται πολύ φθηνότερα (drive + interface περίπου 70?)
 
Η διαδικασία αποκόλλησης του 4009 στον 464 είναι πολύ απο εύκολη από την αποκόλληση του 40025 στον 6128 λόγω ανθεκτικότερης πλακέτας και το ίδιο είναι κ η τοποθέτηση βάσης του ολοκληρομένου για να μην τον μαγαρίσεις και τον αφήσεις έτσι.. Μπορείς να προγραματίσεις 2πλοromo τσιπάκι που να περιέχει τις 2 roms (μια του 464 κ μια του 6128) με την ίδια διαδικασία που υπάρχει εδώ στο site με προγραματισμό 2πλοromου rom με parados και με διακοπτάκι.

2ον στον controller υπάρχει ήδη η βάση, δεν χρειάζονται αποκολήσεις. Απλά προγραματίζεις, αφαιρείς και προθέτεις όποια rom θέλεις.

3ον Με τη μέθοδο αυτή και την dktronics backupάρεις τις κασέτες σου σε δισκέτες καθώς έχεις αρκετή μνήμη, ή αν δεν σε αφήνει από 464 (λόγω copyright) αλλάζεις τη rom με το διακοπτάκι στο 40025, κοτσάρεις εξωτερικό tape και backupάρεις (διαβάζει από το ι/ο που έχει πίσω ο 464 και φορτώνει στην μνήμη).

Αν δεν βρεις controller, παίρνεις απλά έναν χαλασμένο 6128 και αποκολας όλα τα ολοκληρωμένα που χρειάζεται για να κατασκευάσεις τον controller σου. To τυπωμένο κύκλωμα πλακέτας του controller υπάρχει, φούρνο φτιάχνεις μόνος σου με λάμπες και ένα παλιό pc ή το δίνεις και σου φτιάχνουν την πλακέτα έτοιμη με τρύπες για να κοτσάρεις και τα υπόλοιπα (πυκνωτές, αντιστάσεις).

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται κινέζικα, πάρε έναν 6128 :p

Η μαγεία είναι να τον φτιάξεις κ όταν το τελειώσεις δεν θα σου φαίνεται μαγαρισμένος, αλλά ένα κομμάτι που το έφτιαξες εσύ και δεν υπάρχει από μόνο του.

Αν σε προβληματίζει ο φούρνος για την κατασκευή πλακέτας του ddi-1 υπάρχει και λύση με εκτυπωτή.

http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=43471&
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλό αυτό αρκεί να πιάνουν τα χέρια σου. Εγώ δεν έχω ταλέντο σ' αυτά κι επειδή δε με "παίρνει" να δοκιμάσω πάνω στο mint 464 μου προτιμώ τη λύση με τα περιφεριακά.

Θα χτυπίσω εναν 6128 και μετά θα τα κάνω κομπλέ και τα δύο (από περιφερειακά).
 
Πίσω
Μπλουζα