Εταιρειες που ασχοληθηκαν "παραδοσιακα" με adventures

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.737
Λεγεται οτι το μεγαλο μπαμ εγινε με το κλασσικότατο Ζορκ, μεσα απο το οποιο δημιουργήθηκε η κλασσικότατη Infocom. Η συγκεκριμένη εταιρεία μεσουράνησε στη δεκαετία του 80 με συνέχειες του Ζορκ, καθώς και πολλούς άλλους τίτλους, συμπεριλαμβανομένου και του Hitchhiker's Guide to the Galaxy.

Την εποχή εκείνη υπήρχε και η On-line Systems με παιχνιδια κυριως για το Apple II. Αυτη η εταιρεια θα γινοταν αργοτερα η γνωστή Sierra και εισηγε επανασταση στα γραφικά των adventures με αρχη το King's Quest. Κλασσικοί τίτλοι και σειρές όπως το Larry εκαναν να θαφτεί στη λήθη το παρελθόν της.

Αυτο ομως δεν επηρρέασε την Infocom που συνέχισε να εκδίδει τίτλους Interactive Fiction με ελάχιστα γραφικά. Η δυναμη της εταιρειας ηταν τα feelies, πολλά δωράκια με in-universe αντικείμενα που χρησίμευαν και σαν copy protection.

Μάλιστα και άλλες εταιρείες φαίνεται δεν πτοήθηκαν απο την πρόοδο της τεχνολογία και ακολούθησαν τη σχολή της Infocom. Η αγγλική Magnetic Scrolls με λιγοτερους απο 10 τίτλους που έμειναν όμως κλασσικοί. Καπως καλυτερα τα πηγε η Level 9 με σχεδον 20 τίτλους adventures μεχρι το τελος της δεκαετιας. Χαρακτηριστικό της ήταν τα πλούσια, σε μέγεθος νουβέλας manuals με την ιστορια του παιχνιδιου.

Μετα το τελος της Infocom, δημιουργήθηκε η Legend με σκοπο να καλυψει το κενο. Μαλιστα εργαστηκε σε αυτους ο βετερανος της Infocom Meretzky. Το πρωτο της ηταν το Spellcasting 101 και ασχοληθηκε και με adventures που βασιζονται σε λογοτεχνικα εργα. Η εταιρεια επεζησε μεχρι τα μεσα του 1990, αλλα παρα την υιοθετηση νεας τεχνολογιας με αξιολογα γραφικα και ηχο, διατηρουσε ενα ρετρο interface.

Να αναφερουμε τελος και την ICOM Simulations. Μετα απο σχετικα αγνωστους και ξεχασμενους τιτλους του 1983, προχωρησε στην κλασσική "τετραλογια" που περλαμβανει τα Deja Vu και Shadowgate. Κοινο τους ηταν το παραθυρικο interface με τα παμπολλα αντικειμενα που ειχε η καθε οθονη

Μνεια χρειαζεται και η Lucasarts. Παροτι δημιουργησε γνωστα και κλασικα adventures, δεν ηταν adventuroεταιρεία, αλλα η εταιρεια που δημιουγησε τα Maniac Mansion, Loom και Monkey Island δεν πρεπει να λειπει απο καμια αναδρομη.

Τα παραπάνω πολύ επιγραμματικά γιατί δεν έχω ασχοληθεί τόσο με την ιστορία του είδους. Οπως εχω πει, με παρεσυραν τα εμπορευματοποιημενα παιχνιδια της Sierra και της Lucas :D Εχω παιξει ελαχιστα απο τα IF των αλλων εταιρειων, αλλα οσο για τα παιχνιδια της Legend εχω την καλυτερη εντυπωση.

Εσεις ποιες εντυπώσεις, συμπαθειες και αντιπάθειες έιχατε απο αυτες τις εταιρείες; Θυμαστε αλλες που δημιουργησαν σχολη;
 
Από την αρχή, κόλλησα με την Sierra... καταπληκτικά παιχνίδια... Larry, Police Quest, Space Quest κτλ...

Μετά ασχολήθηκα πολύ με την Lucas... κυρίως με Loom, Monkey Island, The Dig κτλ...

Δεν άφησα όμως να περάσουν έτσι και μερικά πραγματικά πολύ καλά Adventures της Γαλλικής Delphine... (Αν δεν κάνω λάθος, χρησιμοποιούσε μία τεχνική που την ονόμαζε Cinematique ή κάπως έτσι)

H τελευταία, δεν ξέρω αν έκανε μόνο Adventures ή αν είχε ασχοληθεί και με άλλα είδη!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όποτε θελήσεις να συμπληρώσεις τα κενά σου, σε όλα τα τεύχη του Phoenix με αυτά ακριβώς ασχολούμαι. :)

Υπάρχει και η Delphine που εισήγαγε την κινηματογραφική αφήγηση. Σχετικό αφιέρωμα θα δείτε στο προσεχές τεύχος.

EDIT: Stan με πρόλαβες. Όσο για το με ποια άλλη είδη ασχολήθηκε η Delphine, νομίζω ότι περισσότεροι την ξέρουν για τα Another World & Flashback παρά για τα adventures!
 
alkis21 είπε:
Όποτε θελήσεις να συμπληρώσεις τα κενά σου, σε όλα τα τεύχη του Phoenix με αυτά ακριβώς ασχολούμαι. :)
Υπάρχει και η Delphine που εισήγαγε την κινηματογραφική αφήγηση. Σχετικό αφιέρωμα θα δείτε στο προσεχές τεύχος.

EDIT: Stan με πρόλαβες. Όσο για το με ποια άλλη είδη ασχολήθηκε η Delphine, νομίζω ότι περισσότεροι την ξέρουν για τα Another World & Flashback παρά για τα adventures!

Σωστά! Πως ήταν δυνατόν να ξεχάσω αυτά τα δύο παιχνίδια!!!

Απλά, επειδή μιλάγαμε για adventures, είχα μόνο στο μυαλό μου τα Cruize for a corpse και Future Wars!!!
 
Πίσω
Μπλουζα