"Εφυγε" ο τεράστιος Γιάννης Μαρκόπουλος

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rygar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.479
Αντιδράσεις
3.929
*** ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ***

Ακόμα ένας Ελληνας Μότσαρτ μας αφήνει, δυστυχώς (ή ευτυχώς, γιατί ταλαιπωρούνταν από καρκίνο). Για μένα είναι στο ίδιο επίπεδο με Θεοδωράκη και Ξαρχάκο. Μεγαλώνουμε, ταυτόχρονα όμως μεγαλώνουν και οι τιτάνες που μας μεγάλωσαν με τις μουσικές τους. Ελαφρύ το χώμα. Είναι δυνατόν να τον ξεχάσει κανείς, όταν ακούει αυτά τα ιερά τραγούδια;;



Ο Γαργανουράκης παιδί, θα φύγει κι αυτός κάποτε. Και τί στίγμα θα αφήσει κι αυτός! Θυμάμαι μικρούλης τελη του 70 τον ακουγα και νόμιζα ότι ηταν ο Ξυλούρης.

Πηγή: in.gr
 
Για μένα είναι στο ίδιο επίπεδο με Θεοδωράκη και Ξαρχάκο.

Πηγή: in.gr
Φυσικά και είναι!
Ως παιδί πάντα αγαπούσα περισσότερο τα ορχηστρικά του παρά τα τραγούδια του. Ήμουν μικρή και δεν ένοιωθα τα λόγια. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πόσο συγκλονιστικά είναι. Ωστόσο στα αυτιά μου πάντα ακουγόταν πιο πολύ ως φωτογράφος! Κάθε μελωδία του και μια όψη της μικρής μας χώρας, καλή, κακή, αισιόδοξη, θλιβερή, ηλιόλουστη, σκοτεινιασμένη, ιστορική, σύγχρονη. Ακόμη και αυτόν τον βαρκάρη που ήρθε να τον πάρει σήμερα τον αποτύπωσε όπως δεν μπόρεσε κανείς άλλος. Καλό του ταξίδι!

 
Ήταν παντρεμένος από το 1980 με την Βασιλική Λαβίνα (αδελφή της επίσης τραγουδίστριας Χριστάνας και εξαδέλφη της Ελένης Βιτάλη) και είχαν αποκτήσει μία κόρη την Ελένη.




Νίκος Ξυλούρης Πόσα χρόνια δίσεκτα Μαρκόπουλος
Στην περιγραφή αναγράφονται
"Σε νέα επεξεργασία ήχου...Στίχοι: Κ.Χ Μύρης Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος Εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρη.. Από "Τα τραγούδια της φωτιάς" την ταινία του Νίκου Κούνδουρου με αφορμή και επίκεντρο τη μαγνητοσκόπηση δύο πολύ σημαντικών συναυλιών το 74, αυτής που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη με το Μίκη Θεοδωράκη και αυτής που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με το Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας (Ιούλιος 1974) καθώς επίσης και άλλες μαζικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. ...Έγινε ηχητική επεξεργασία ..."


Nikos Koundouros - YOUNG APHRODITES,( Μικρές Αφροδίτες 1963) - Les Petites Aphrodites
Στην περιγραφή αναγράφονται:
Μικρές Αφροδίτες 1963 -Το σημάδι της Αφροδίτης

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Κώστας Σφήκας, Βασίλης Βασιλικός, βασισμένο στο Δάφνις και Χλόη του Λόγγου και στα Ειδύλλια του Θεοκρίτου
Ηθοποιοί: Τάκης Εμμανουήλ, Ελένη Προκοπίου, Βαγγέλης Ιωαννίδης, Κλεοπάτρα Ρώτα, Ανέστης Βλάχος, Ζαννίνο, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Στάθης Γιαλέλης, Βασίλης Καΐλας
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Φωτογραφία: Giovanni Varriano
Χορογραφία Δώρα Στράτου

Σύνοψη της υπόθεσης:
Στα ελληνιστικά χρόνια, γύρω στο 200 π.Χ., μια ομάδα βοσκών με αρχηγό το Μολοσσό (Ζαννίνο) κατεβαίνει από το βουνό στα πεδινά, αναζητώντας καινούριες βοσκές για το κοπάδι της. Οι βοσκοί χάνουν τον προσανατολισμό τους και βρίσκουν καταφύγιο σε μια παραλία, σε ένα ψαροχώρι, κοντά σε μια ομάδα γυναικών, των οποίων οι ψαράδες σύντροφοι λείπουν. Δυο μικρά παιδιά, ο Σκύμνος, περίπου δέκα ετών, και η δωδεκάχρονη Χλόη (Βαγγέλης Ιωαννίδης, Κλεοπάτρα Ρώτα) μυούνται στα μυστικά του έρωτα παρακολουθώντας το ερωτικό σμίξιμο ενός βοσκού, του Τσάκαλου(Τάκης Εμμανουήλ) με μια γυναίκα, την Άρτα (Ελένη Προκοπίου). Η παρακολούθηση της ερωτικής πράξης των μεγάλων μεγαλώνει την ερωτική ένταση στα παιδιά και οδηγεί στην τραγική λύση. Τα ατίθασα παιχίδια τους ξυπνούν την επιθυμία του Λύκα (Κώστας Παπακωνσταντίνου), ενός μουγκού βοσκού που απαγάγει και προσπαθεί να βιάσει τη Χλόη. Εκείνη του παραδίδεται στην παραλία, και ο Σκύμνος, μάρτυρας αυτής της σκηνής, ανήμπορος να αντέξει την πίκρα της προδοσίας, ζητά το θάνατο στη θάλασσα όπου αφήνεται να τον παρασύρουν τα κύματα.

 
Τελευταία επεξεργασία:
O Γιάννης Μαρκόπουλος, έχοντας ζήσει μια τόσο γεμάτη και τόσο πλούσια ζωή, με το έργο του σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, ταρακούνησε το λαό, μίλησε στην ψυχή του, τα τραγούδια του συγκινούν ακόμα το λαό, γενιές και γενιές μετά τη δική του.
Αγαπήθηκε από όλη την Ελλάδα! Υπέροχος άνθρωπος ο Γιάννης Μαρκόπουλος!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για μια μεγάλη μερίδα παιδιών που μεγάλωσαν την δεκαετία του 80 ο Μαρκόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο καθώς ενορχήστρωσε με την υπέροχη μουσική του το πιο ανατρεπτικό θέατρο για παιδιά , που έχει γραφτεί ποτέ κατά την γνώμη μου , την Ντενεκεδούπολη
 
Πίσω
Μπλουζα