"'Εφυγε" ο Uberto Eco...

stayros

Moderator
Διαχειριστές
Joined
16 Νοέ 2011
Μηνύματα
7.716
Αντιδράσεις
1.760
Ο ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο, πέθανε την Παρασκευή στην Ιταλία σε ηλικία 84 ετών.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο εκδότης του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο Εκο πέθανε στο σπίτι του, στο Μιλάνο και η αιτία του θανάτου δεν έγινε γνωστή.



Ως σημειωτιστής, ο Εκο προσπαθούσε να ερμηνεύσει τους πολιτισμούς μέσω των συμβόλων - όπως η γλώσσα, οι θρησκευτικές εικόνες, η μουσική, η κυκλοφοριακή σήμανση κλπ. Εγραψε πάνω από 20 βιβλία επί του θέματος και ήταν καθηγητής Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης.

Στο πρώτο μυθιστόρημά του, το "Ονομα του Ροδου", που ήταν και η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του, ο Εκο συνδύασε την επιστήμη του με τη μεσαιωνική, αστυνομική πλοκή κι έγινε παγκοσμίως γνωστός. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1980 κι έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε περίπου 30 γλώσσες. Το 1986 έγινε ταινία από τον Ζαν Ζακ Αρνό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Ο Έκο γεννήθηκε στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου 1932. Από το 1975 έως το 2007 κατείχε την έδρα του Καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο.

Πηγες: bbc.com & kathimerini.gr

.......
rip.gif
"]
rip.gif
[/url]
 
ενας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς...

Τι γινεται φετος?

:(
 
Αυτή κι αν είναι απώλεια για τον χώρο των γραμμάτων. Από τους πιο συναρπαστικούς και ευφυείς διανοητές και συγγραφείς του εικοστού αιώνα.
 
πραγματικα φαινεται οτι το 2016 σημαινει τελος εποχης για τον πολιτισμο μας
 
Σημειολόγος βρε! Τι σημειωτιστής; (το σχόλιο για τον αρθρογράφο, που μάλλον δεν έχει ιδέα από Έκο...)

Άλλος ένας έφυγε... Και ήταν και δραστήριος ακόμη και τώρα, με το τελευταίο του βιβλίο να εκδίδεται πέρσι.

Κείμενά του συναντούσαμε στην Έκθεση στο λύκειο, είτε στο σχολείο, είτε στο φροντιστήριο, και επ' αφορμή αυτού, μας είχαν συστήσει στο φροντιστήριο να διαβάσουμε τη "Σημειολογία στην καθημερινή ζωή". Φυσικά και το αγόρασα, μιας και μου άρεσε και ο τρόπος γραφής του, που ενώ θέλει προσήλωση (ένεκα δοκιμίου), δεν σε κουράζει με βαρύγδουπες και δυσνόητες εκφράσεις, που λίγο κάτι να παραλείψεις εν τη ρύμη του λόγου, δε βγάζεις νόημα. Το κατέβασα χθες βράδυ, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, για λίγο "ξεσκόνισμα".

Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει κάποιο από τα μυθιστορήματά του (αν και ήμουν κοντά στο να αγοράσω ένα πριν κάτι μήνες).

Πραγματικά κρίμα. Το '16 δεν έχει μπει με τους καλύτερους οιωνούς...
 
Κρίμα, πολύ λυπήθηκα για τον Eco. Το βιβλίο του Το Όνομα του Ρόδου είναι σίγουρα το αγαπημένο μου και το θεωρώ από τα ωραιότερα και πιο έξυπνα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ. Θέμα γι'αυτό είχα ανοίξει εδώ.
 
nwntas είπε:
Σημειολόγος βρε! Τι σημειωτιστής;
H διαφοροποίηση γίνεται γιατί άλλο η σημειωτική και άλλο η σημειολογία του Σωσσύρ η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τη γλώσσα άρα είναι κλάδος της σημειωτικής.

Παιδιά όσοι επιβιώσουμε το '16 να πάμε για καφέ. Σε ένα ταξί θα χωράμε όλοι.
 
Leon είπε:
H διαφοροποίηση γίνεται γιατί άλλο η σημειωτική και άλλο η σημειολογία του Σωσσύρ η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τη γλώσσα άρα είναι κλάδος της σημειωτικής.

Παιδιά όσοι επιβιώσουμε το '16 να πάμε για καφέ. Σε ένα ταξί θα χωράμε όλοι.

Mea culpa, παρασύρθηκα από τον τίτλο του βιβλίου, αν και στην ουσία πρόκειται σχεδόν για το ίδιο πράγμα (μελέτη του σήματος, του σημαίνοντος και του σημαινόμενου από τη γλώσσα στο μύθο), τουλάχιστον στα μάτια μου.

Δεν έχεις κι άδικο...
 
Σημειωτική και σημειολογία έχω δει να χρησιμοποιούνταν και παράλληλα για το ίδιο πράγμα στην Ελλάδα κάνοντας διάκριση στην περίπτωση που μίλαγαν για Saussure, σε αντίθεση με τους αγγλικούς όρους που είναι απολύτως διακριτοί [semiotics ο κλάδος, semiology τα του Saussure]. Διαφέρουν όμως γιατί η μεν περιλαμβάνει και εξωγλωσσικά στοιχεία(νεύματα, νότες, γκριμάτσες, οτιδήποτε) ενώ η σημειολογία μόνο γλωσσικά όπως είπε και ο Leon.

Σημειολόγος ίσως ακούγεται πιο ωραίο αλλά σημειωτιστής είναι το σωστό. Ένας σημειολόγος είναι συνήθως γλωσσολόγος, ενώ ένας σημειωτιστής ποτέ. Αν πάμε για τον καφέ της παρηγοριάς στο τέλος του '16 μπορούμε να συνεχίσουμε εκεί αυτή τη τόσο ενδιαφέρουσα για όλους κουβέντα και να δούμε να γίνονται ομαδικά τα seppuku.

Αυτό που ήθελα να πω όμως είναι πως το όνομά του είναι Umberto, όχι Uberto. Απλά στα ελληνικά το χάσαμε το -μ- γιατί δεν γίνεται φυσικά να το γράψουμε Ουμμπέρτο.
 
Πολύ ενδιαφέρον! Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό, στην Ελλάδα λειτουργούμε και λίγο με τη λογική "ποτέητο-ποτάτο", οπότε παρότι, ένεκα σχολής, ήρθα σε επαφή με Σοσύρ, Μπαρτ και λοιπούς, τα διατηρήσαμε λίγο συγκεχυμένα στο μυαλό μας, χωρίς την απαραίτητη αποσαφήνιση. Οπότε παίρνω πίσω την προηγούμενη παρατήρηση περί "σημειωτιστή/σημειολόγου", γιατί ειλικρινά δεν είχα ξαναπετύχει τη λέξη "σημειωτιστής", και παραξενεύτηκα. (ποιος έχει περισσότερο ιδέα για τον Έκο τώρα... the joke is on me :p )
 
Όσο ζούμε μαθαίνουμε και νομίζω ο Έκο ήταν απ'τους μεγαλύτερους φαν αυτή της άποψης οπότε αν μη τι άλλο η συζήτηση ήταν ένα κατάλληλο tribute στη μνήμη αυτού του μοναδικού ανθρώπου.
 
Το μόνο σίγουρο! Μου αρέσουν κάτι τέτοιες περιπτώσεις, γιατί αποτελούν αφορμή για συζήτηση και αποσαφήνιση.

Και μιας και συνεχίζουμε το tribute σε αυτόν τον εξαιρετικό σημειωτιστή, να σημειώσω ότι στη Σημειολογία στην καθημερινή ζωή βρήκα το κείμενο που είχαμε κάνει στην Έκθεση στη δευτέρα λυκείου. Ήταν το κείμενο "Διαμάντια με τη σέσουλα", το οποίο αναφέρεται στη διαφήμιση που στοχεύει σε παιδιά, και που θα σας θυμίσει αρκετά από αυτά που βλέπαμε στα Μίκυ Μάους μας (κάνει ειδική αναφορά στο ιταλικό Τοπολίνο).
 
Δεν το θυμάμαι καθόλου αυτό το κείμενο, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναδιαβάσω το βιβλίο. Ο λόγος του σε αυτού του είδους τα κείμενα είναι τόσο ωραίος που γίνεται αναζωογονητικός για τη σκέψη.

Edit: Σήμερα στην ΕΡΤ2 θα προβληθεί αυτό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα