Ζακυνθινή Σερενάτα {Διονυσίου Ρώμα}

Θεία Λένα

RetroJunkie
Joined
21 Απρ 2017
Μηνύματα
2.009
Αντιδράσεις
4.305
Ζακυνθινή Σερενάτα { Διονυσίου Ρώμα }

Ένα πολύ αγαπημένο μου έργο θα σας παρουσιάσω σήμερα. Η Ζακυνθινή Σερενάτα γράφτηκε από τον Διονύσιο Ρώμα στα 1938 κι ανέβηκε από το Βασιλικό -μετέπειτα Εθνικό- Θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Η παράσταση ανέβηκε είκοσι χρόνια αργότερα (1958) και από τον θίασο Χατζίσκου- Νικηφοράκη.
Εδώ θα ασχοληθούμε με την ραδιοφωνική της εκδοχή. Ένα λαμπρό καστ στελέχωσε την παράσταση για το ΕΙΡ στο πρόγραμμα " Το θέατρο της Κυριακής" (δυστυχώς δεν κατάφερα να εξακριβώσω χρονολογία σίγουρα πάντως πριν το 1960, πιθανολογώ μεταξύ '58-'60).
Η " Ζακυνθινή Σερενάτα" είναι μια έμμετρη ηθογραφία με ζωντανούς διαλόγους και ενδιαφέρουσες εναλλαγές σε καταστάσεις και διαθέσεις. Ο Ρώμας καταφέρνει θαυμάσια και με μαεστρία να δέσει αρμονικά τον δεκπεντασύλλαβο με την υπόθεση χωρίς να κουράζει ή να επαναλαμβάνεται. Οι ηθοποιοί, με την καθοδήγηση του Αλέξη Σολομού αποδίδουν άριστα τους ρόλους τους και υιοθετούν με άνεση τη ζακυνθινή προφορά. Μια ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στην Άννα Ραυτοπούλου που είναι πραγματικά θαυμάσια σε ένα ρόλο που ανέδειξε το 1938 και το ταλέντο της Κατίνας Παξινού.

Υπόθεση:
Ένας εύθυμος κουρέας με καλλιτεχνικές κλίσεις και πολλά οικονομικά προβλήματα ( Θάνος Κωτσόπουλος ) ερωτεύεται μια μικρή Εβραία μοδίστρα ( Αντιγόνη Βαλάκου ). Με τις "πλάτες" τριών αδελφών ο έρωτας των δύο νέων θα ολοκληρωθεί, η φτώχεια όμως και ο κοινωνικός αποκλεισμός φαίνεται να απειλούν την ευτυχία τους...

Αποσπάσματα:
1.

Έμμα: .. δούλευα το φουστάνι της θυγατέρας του Χτενά..
Γιάννης: Αυτήν ότι κι αν βάλει..
Έμμα: Κι εγώ θάρρεα πως σ άρεσε..
Γιάννης: Αυτήνε να γουστάρω;
Έμμα: Της τα φτιαξες μισοτιμής.. για δαύτο την προβάρω πρωί πρωί στο σπίτι τσι
Γιάννης: Λατρεία μου, ζηλεύεις;
Έμμα: Ποιος στεφανώνεται μ Οβριά; Γιάννη μη με παιδεύεις..

2.

Κεδή: Πάλι μ Οβρία συντροφιά; Να πας να μεταλάβεις! Μα πες.. τι σου πε το λοιπόν;
Νένω: Μου πε πως αγαπάει και πως τρελά την αγαπούν..
Κεδή: Έχει ψωμί να φάει;
Νένω: Τον Τσακασιάνο αγαπά.
Κεδή: Ποιον; Το μουρλομπαρμπέρη;
Νένω: Τι θα του λάχει παραμπρός.. κανείς μας δεν το ξέρει! Η Έμμα τον αγάπησε, θα πει πως κειό της πρέπει.. Ποιανού στραβού δίνουν το φως και δε θέλει να βλέπει;
Κεδή: Ούλα καλά και άγια.. μα πες μου εσύ τι μπαίνεις σε τούτη εδώ την ίντριγκα; Σε βλέπω κι επιμένεις..
Νένω: Κεδή μου.. θέλουν να δοθούν.. Δεν είχαν που να πάνε..και τσου ταξα την κάμαρη.. θα ρθουν όπου και να ναι..
Κεδή: Ο Τσακασιάνος σπίτι μας; Εκειός ο γαλαντόμος που ναι τσι κάθε φαμελιάς περίδρομος και τρόμος; Που δεν αφήνει κοπελιά; Τούτο είναι βουρλισία..Άκου ντροπές που πάθαμε για κείνη την Οβρία! Η γειτονιά θα σηκωθεί δελέγκου στο ποδάρι.. σ άλλες θα βγάλει τ' όνομα κι άλλες θα 'χουν τη χάρη!
Νένω: Κεδή.. δε θα τσου δει κανείς..Μην κάνεις πως φοβάσαι, καλοκαιριάτικα τσι τρεις, κι ύστερα.. δε λυπάσαι την άμοιρη; Που να τον δει; Κεδή..τον Αγαπάει!
Κεδή: Ας σμίξουν όπου θέλουνε! Στο διάολο να πάει! Ακούς που θα πατίρουμε για ξένα νιτερέσα!
Θαρρείς πως είσαι Νένω μου μήπως καμιά κοντέσα; Τσι γειτονιάς η υπόληψη είναι μόνη σου προίκα.. άκου μεσημεριάτικα... μαύρο μπελά που βρήκα! Τσι κοινωνίας πάνω μας σέρνεις την καταφρόνια!
Νένω: Άκου Κεδή.. Σε πίστεψα τόσα και τόσα χρόνια..κι όλο και φυλαόμουνα μη μπλέξω με τσι γλώσσες,μα πες μου τι γοδένησα ύστερα απο τσι τόσες, τσι φύλαξες, τσι στέρησες.. Κεδή μου να σε χάσω! Επάτησα τα 28 , κοντεύω να γεράσω! Και μόνο που μαράζιασα.. νύχτα και μέρα ράβω, μονάχη.. κακορίζικη.. για να μου πούνε "μπράβο". Μα ποια ποτέ τσι ζήλεψε την τόση μου τιμιότη; ποια μέτραγε πονετικά τόση χαμένη νιότη; Κανείς δε με θυμότανε.. κι αν ίσως και γλιστρούσα θα φώναζε η γειτονιά κι εγώ θε να γλεντούσα! Τσι φλέβες μου θα κύλαγε πιο γρήγορα το αίμα θα νιωθα κόσμο στην καρδιά κι αγάπη σαν την Έμμα.. Θα μ έβριζαν οι παλαβές τσι γειτονιάς κοκόνες μα πες μου! μα τον Άγιο κι εκείνες τσι εικόνες..Τόση πρεμούρα για να πουν " η Νένω τίμια στάθει;" και σάμπως δεν ξομπλιάσανε για της μαμής το Στάθη; Όρσε λοιπόν τις συμβουλές Κεδή που μου χεις δώσει! Όρσε και τσι γειτόνισσες!
Κεδή: Ο Θεός να σε γλιτώσει κι η χάρη του Αγίου μας! Νένω σώνουν οι φωνάρες! για τουτες σου τσι λοβητές δε δίνω δυο δεκάρες!
Νένω: Μέσα μου τα σκεφτόμουνα.. μα σαν μου τα 'πε η Έμμα κατάλαβα πως έζησα για ένα μεγάλο ψέμα.Μα τώρα πια να βρω κανέναν; Θα του δοθώ! Θα ζήσω! Και στέφανα και φούμαρα στη μπαντα θε ν' αφήσω! Αρχίζοντας λοιπόν στερνά τούτη την τακτική μου δίνω στην Έμμα σήμερα μαζί με την ευχή μου την άδεια δω να έρχεται να βλέπει τον καλό τσι!
Κεδή: Νενούλα μου σε βούρλισε κακός ψυχρός καιρός τσι! Μα τσαμπουνίζεις του κακού! δε θα γενεί το ξέρεις! Άκου να θέλεις τη ντροπή στο σπίτι μας να φέρεις!
Νένω: Δε θα γενεί θαρρείς Κεδή; Θε να τους κλείσεις έξω;
Κεδή: Θα σου τ απαγορέψω!
Νένω: Να απαγορέψεις δε μπορείς! Μα κοίταξε ωστόσο.. εγώ και το κρέβατι μου θα τους το φρεσκοστρώσω! Κοίτα Κεδή! Τσι προίκας μου τα νυφικά σεντόνια που μ' ίδρωτες κι ονείρατα τα 'φαινα τόσα χρόνια! Κεδή κοίταξε η γκρίνια σου σε τι στάτο με φτάνει! Οβρία πάνω θα χαρεί γάμο δίχως στεφάνι!

3.

Γιάννης: Μα θέλεις έτσι το λοιπόν να σβήσεις τόση θέρμη; Ζητάς να ζήσεις στους πολλούς με την καρδιά σου έρμη; Κι όλα γιατί; για ένα κουτό που σου ταξαν στεφάνι! Έμμα μου νιώσε πιο βαθιά.. δεν ειν' σωστό! δεν κάνει! Θα ζεις θα ζω, και τι μ αυτό; χώρια θα προχωρούμε. Θα ψάχνεις συ θα ψάχνω εγώ, μα τώρα κιόλας ζούμε! Ζούμε, δε ζεις! Ζούμε, δε ζω! Σκέψου, γινήκαμε ένα. Λυπάσαι, χύνω δάκρυα,χαίρεσαι εσύ για μένα.. Κια τούτη δω την ένωση ως της ψυχής τα βάθη θαρρείς πως θα τη βρεις αλλού; Μήπως εματαστάθει; Δε με λυπάσαι που πονώ;
Έμμα: Εγώ δε σε λυπάμαι;
Γιάννης: Αν θέλεις όλα τα πετώ και φεύγουμε και πάμε μακριά στα ξένα όπου θες.. μονάχα να χω εσένα! Αφήνω και τα θέατρα κι εμπόρια και πένα..πίστεψε πάλι σαν και πριν!
Έμμα: Γιάννη μου θα μισέψω.. τι να σου πω δεν ξέρω πια άσε με να χαιδέψω τα χέρια που μ αγάπαγαν μια φορά ακόμα..θα κλάψεις λίγο.. θα' μαι αλλού.. ίσως μέσα στο χώμα..



Διάρκεια : 1:40

Συντελεστές:
Συγγραφέας : Διονύσιος Ρώμας

Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί:

Θάνος Κωτσόπουλος : Γιάννης Τσακασιάνος
Αντιγόνη Βαλάκου : Έμμα
Γιάννης Αποστολίδης : Σφήκας
Μάργαρης : Χρήστος Ευθυμίου
Γκίκας Μπινιάρης : Μαρτζώκης
Μίκης Ιακωβίδης : Χοροδιδάσκαλος
Χριστόφορος Νέζερ : Θείος
Γιώργος Πλούτης: Ένας χωρικός
Δέσπω Διαμαντίδου : Τέτα
Κάκια Παναγιώτου : Νένω
Άννα Ραυτοπούλου : Κεδή
Νίκος Παρασκευάς : Μπολής
Σπύρος Ολύμπιος : α' λαϊκός
Νάσος Κεδράκας : β' λαϊκός
Φραγκούλης Φραγκούλης : γ' λαϊκός
Γιάννης Αυλωνίτης: Κωνσταντής
Μιχάλης Καλογιάννης : Κόντες
και στο ρόλο της πριμαντόνας η Ανθή Ζαχαράτου

Μουσική βασισμένη πάνω σε επτανησιακά μοτίβα : Αργύρης Κουνάδης
Χορωδία : Νίκου Τσιλίφη

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σολομός
 
Πίσω
Μπλουζα