Ζητήται επισκευαστής οθόνης CRT σε καμπίνα arcade

xaindsleena

RetroNoob
Αντιδράσεις
6
Πρόσφατα μου χάλασε η οθόνη της καμπίνας arcade. Ακούστηκε σαν μικρή έκρηξη και παρατήρησα ότι έβγαιναν μικρές σπίθες απο το σημείο που δείχνω στην παρακάτω εικόνα. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το επισκευάσει παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου.
Περιοχή: Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Skype_Picture_2024_11_28T18_10_00_366Z.jpg

Τελευταία επεξεργασία:
Δύο περιπτώσεις που γνωρίζω, παρόμοιες με την ανωτέρω, "επισκευάστηκαν" με την ..αντικατάσταση του monitor με LCD 20". To αποτέλεσμα βεβαια δεν ηταν το απολυτα επιθυμητό, κυρίως λόγω του ότι η αρχική οθόνη ηταν αν θυμαμαι καλα 26 ή 28" (η οθόνη είναι η αιτία που η καμπίνα είναι θεόβαρια). Δε γνωρίζω καποιον που να ξέρει να επισκευάζει κάτι τέτοιο και το λεω με λύπη γιατί πρέπει να βρεις μερακλή συνταξιούχο. Οι τωρινές γενιές δεν έχουν ζήσει εκείνη την εποχή και δεν έχουν εμπειρία (ούτε και θα την αποκτήσουν όταν οι σημερινές οθόνες δεν επισκευάζονται αλλα αντικαθίστανται ολοκληρες πλεον).

Αφτά.

Eίναι δύσκολη η περίπτωση γιατί δεν είναι μόνο δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος μετασχυματιστής υψηλής τάσεως αλλά τι τον έκανε να καεί. Αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Την λύση του να μπει LCD την αποκλείω. Θα προτιμήσω είτε να επισκευαστεί (αν παίρνει επισκευή) ή να μπεί άλλο crt monitor. Διαφορετικά θα μείνει έτσι

έστειλα μήνυμα σε ενα φίλο που ήταν παλιά ηλεκτρονικός -δεν ασχολείται πλέον αλλά μήπως ξέρει άλλον, δούλευε και μια εποχή σε γνωστό κατάστημα με ηλεκτρονικά,,

Νομιζω οτι δεν ειναι δυσκολο να αλλαχθεί ο μετασχηματιστής, ειναι μονο μερικες κολλήσεις. Το δυσκολο (εως πρακτικα αδυνατο) ειναι να βρεις ανταλλακτικό.

Σε καθε περίπτωση, αξιζει να ψαξει λιγο για ανταλλακτικό, πριν παει σε αντικατάσταση της οθονης.

Τελευταία επεξεργασία:
Την λύση του να μπει LCD την αποκλείω. Θα προτιμήσω είτε να επισκευαστεί (αν παίρνει επισκευή) ή να μπεί άλλο crt monitor. Διαφορετικά θα μείνει έτσι
Aν δεν βγάλεις άκρη τότε από να την αφήσεις έτσι, βρες μια τηλεόραση crt ίδιας ίντσας και μετά πάρε ένα pandora box με έναν αντάπτορα jamma to scart για να είναι λειτουργική με χιλιάδες παιχνίδια.

Σωστά λέει ο freaktmp, αποφόρτιση και λίγες κολλήσεις είναι, δεν είναι σπουδαία δουλειά για έναν ηλεκτρονικό. Πάντως δεν είναι 100% σίγουρο πως φταίει μόνο ο μετασχηματιστής υψηλής, μπορεί να φταίει και κάτι άλλο στο κύκλωμα του σασί. Το άσχημο είναι πως όντως τα περισσότερα μοντέλα ανάλογων μετασχηματιστών έχουν καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Επίσης, με ένα RPi to JAMMA adapter, βάζεις ένα raspberry Pi αντί για το pandora box. Καλύτερη και πιο γρήγορη η λύση μιας νεας CRT TV αντί να ψάχνεις για ανταλλακτικά και μάστορες.

Tο Pandora box είναι plug and play στη jamma έκδοση. Για το raspberry επέτρεψε μου να διαφωνήσω, γιατί πρέπει να ορίσεις αρκετές παραμέτρους για να λειτουργήσουν σωστά τα κουμπιά και τα joysticks (πρέπει να γνωρίζεις τι να κάνεις).Άσε που ένα raspberry 3 με την πλακέτα scart κοστίζει παραπάνω από ένα pcb Pandora box με 2.500 παιχνίδια.

Tο Pandora box είναι plug and play στη jamma έκδοση. Για το raspberry επέτρεψε μου να διαφωνήσω, γιατί πρέπει να ορίσεις αρκετές παραμέτρους για να λειτουργήσουν σωστά τα κουμπιά και τα joysticks (πρέπει να γνωρίζεις τι να κάνεις).Άσε που ένα raspberry 3 με την πλακέτα scart κοστίζει παραπάνω από ένα pcb Pandora box με 2.500 παιχνίδια.
Pandora box έχω στη δική μου (αυτή από το πλιάτσικο) και παίζει τέλεια. Αλλα όπως είπα, με LCD οθόνη. Πριν μερικά χρόνια πετάξαμε και τις τελευταίες 20" CRT οθόνες. Ακομα και να είχα καβατζάρει μία, θα ηταν και παλι μικρή σε μέγεθος. Θα είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς CRT τηλεόραση >=26 ίντσες για να μπει εκεί μεσα. Και μάλιστα σε καλή κατάσταση. Παντως καταλαβαίνω το φίλο που δε θελει να βαλει LCD, καθώς θελει την ορίτζιναλ αίσθηση που προσφέρει η CRT TV.

H καμπίνα που έχει μοιάζει να έχει 28 ίντσες οθόνη (μπορεί να κάνω λάθος). Πάντως, αν θέλει μπορώ να του χαρίσω μια καθοδικού σωλήνα Philips που έχει φοβερή εικόνα.

• Like
Reactions: XLV
sorry απο μένα, δεν υπάρχει τίποτα , ο φίλος μου ήξερε κάποιον αλλά έχει βγεί σύνταξη πριν πολλά χρόνια...

sorry απο μένα, δεν υπάρχει τίποτα , ο φίλος μου ήξερε κάποιον αλλά έχει βγεί σύνταξη πριν πολλά χρόνια...
Δύσκολο να βρεθεί κάποιος τεχνικός σήμερα με πείρα σε crt για να αναλάβει.

Εγω ήμουν τυχερός το 2019 μιας και είχα βρει στην περιοχή μου παλιό τεχνικό επισκευαστή crt από τα 90ς οπότε όλα κομπλέ.

Ένα θερμιστορ ήταν το πρόβλημα για να διώχνει τον μαγνητισμό της μεταλλικής μάσκας που περιβάλλει όλη την οθονη και οι υποψίες μου για το πως καηκε το θερμιστορ είναι στον σταθεροποιητη τάσης 600 watt που είχα μονο τις παλιές crt tv 21" που καταναλώνουν ελάχιστα σε full load μόλις 50 watt και άναβα μόνο μια την μια κάθε φορά που επαιζα αλλά όταν για κλάσματα του δευτερόλεπτου θέλει να τραβήξει τo extra ρεύμα το θερμιστορ εκεί ο σταθεροποιητης πρέπει να έκοβε την απαιτούμενη τροφοδοσία όταν ενεργοποιουνταν το θερμιστορ και άναβε και το κόκκινο (αν θυμάμαι καλα) λαμπάκι προκαλώντας προβλήματα στην λειτουργία του.

Πέταξα τον απλό σταθετοποιητη αξίας 60 - 70 € και πλεον κανονικά ρεύμα απευθείας από την πρίζα και οι CRT βρήκαν την υγεία τους από τότε.

Ευτυχώς γλίτωσαν το κάψιμο και οι υπόλοιπες από τον απλό σταθετοποιητη τάσης που ειχα.Μεγαλος μπελάς ο συγκεκριμένος.

Η καμπίνα ειναι Jamma και την δουλευα με J-PAC ΚΑΙ MAME

H καμπίνα που έχει μοιάζει να έχει 28 ίντσες οθόνη (μπορεί να κάνω λάθος). Πάντως, αν θέλει μπορώ να του χαρίσω μια καθοδικού σωλήνα Philips που έχει φοβερή εικόνα.

Η οθόνη ειναι 18 ίντσες (48 cm διαγώνιος) δυστυχώς, οπότε λογικά δεν θα παίνει μεγαλύτερη οθόνη.

P1000047.JPG

Έπεσα 10 ίντσες έξω. Προσωπικά η πιο μικρή οθόνη που έχω ποτέ σε arcade ήταν 20 ίντσες. Μου φαίνεται πως είναι 19 ιντσών αλλά όπως και να έχει, μπορείς να βάλεις λίγο μεγαλύτερη από αυτή που έχει αν κόψεις λίγο την περιμετρική μεταλλική βάση της οθόνης με τροχό.

Η καμπίνα ειναι Jamma και την δουλευα με J-PAC ΚΑΙ MAME

Η οθόνη ειναι 18 ίντσες (48 cm διαγώνιος) δυστυχώς, οπότε λογικά δεν θα παίνει μεγαλύτερη οθόνη.

Προβολή συνημμένου 288747
Μισό! Η καμπίνα φαίνεται να εχει ίδιο πλάτος με τη δική μου. Μπρεί η οθόνη να είναι 18", όμως έχει μεγάλο ψεύτικο αυτοκόλλητο bezel πανω στο τζάμι για να επικαλύψει το μικρό μεγεθος της οθόνης. Αν αφαιρέσεις το τζάμι, λογικά θα δεις μπόλικο κενό στα πλαινά της οθόνης. Πιστεύω ότι θα χωράει μεγαλύτερη, αρκεί να βρεις. Ισως τελικά με μία 20'αρα CRT οθόνη να κάνεις δουλειά (μιας και λες ότι τρέχεις MAME).

Συνήθως η περιοχή που ήταν τα 4 άγκιστρα για να βιδώνει η οθόνη στη μεταλλική περιμετρική βάση είναι κάτι χιλιοστά. Σε καμπίνα που έκανα στο παρελθόν ανακατασκευή (και είχα παρουσιάσει εδώ στο GRM) είχε 20" και δεν χωρούσε η 21", έκοψα με τροχό την μεταλλική βάση για να χωρέσει.

Πίσω
Μπλουζα