Ζυθοποιία Φιξ

chris73

RetroActive
Joined
24 Ιαν 2013
Μηνύματα
478
Αντιδράσεις
614


Η Φιξ σε καμία περίπτωση δεν ήταν η πρώτη μπύρα στην Ελλάδα, ούτε και είχε το μονοπώλιο για 100 χρόνια όπως πολλές φορές γράφεται λανθασμένα, ήταν όμως η πρώτη μεγάλη βιομηχανία μπύρας στον τόπο.

Από τους βαυαρούς που ακολούθησαν τον Όθωνα ήταν και ο μεταλλειολόγος Ιωάννης Fuchs (το Φιξ είναι το εξελληνισμένο Fuchs), τον οποίο κάποια στιγμή ο γιος του Κάρολος αποφάσισε να τον επισκεφθεί και ήρθε στην Ελλάδα. Δεν πρόλαβε όμως καλά καλά ο υιός να συναντήσει τον πατέρα και ο δεύτερος βρέθηκε πυροβολημένος, προφανώς από ληστές που τριγυρνούσαν στην Αθήνα του 1850. Κατά περίεργο τρόπο μετά το συμβάν ο νεαρός Κάρολος αντί να το βάλει στα πόδια αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και αργότερα ξεκίνησε την δική του εταιρία μπύρας.

Οι εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκαν το 1892 από τους Αλλατίνη, Μισραχή και Φερνάντεζ, και αρχικά λειτούργησαν ως ποτοποιείο και αργότερα ζυθοποιείο, ώσπου το 1926 αγοράστηκαν από τη Φιξ Αθηνών που συνέχιζαν οι γιοι του Καρόλου αφού αυτός πέθανε το 1922.

To 1982 ήρθε η πτώχευση της εταιρίας με τον κατήφορο να έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 60 δια λόγους πολιτικούς αλλά και ανταγωνισμού.

Το 1989 το συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αγοράζεται από επενδυτή και κάποια στιγμή κηρύσσεται διατηρητέο. Αν και αυτό το τελευταίο τυπικά είναι ένα ευχάριστο γεγονός, στην ουσία μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Το Φιξ μετά το σχετικά επιτυχημένο "πείραμα" του Μύλου και των Λαδάδικων, έπαιξε και αυτό το ρόλο του στην σκυλοκατάσταση με δόσεις εντεχνήτιδας για το ξεκάρφωμα που διαμορφώθηκε στην δύσμοιρη αυτή πόλη την πρωτοξεσαλωματική δεκαετία του 90 που μας εισήγαγε στην καφρίλα του 2000.

Ακόμη και σήμερα σε κάποιους χώρους του λειτουργούν τέτοια απομεινάρια του σύγχρονου παρελθόντος, ενώ σε κάποιους άλλους ο ιδιοκτήτης αναπτύσσει πιο "εναλλακτικές" δράσεις.

Το υπόλοιπο κτίριο έχει καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ή όποια επίσκεψη. Για αυτό δεν πειράζει που δεν έπιασα πολλά ψάρια, αρκεί που βγήκα σώος...

 
Ένα ακόμα όμορφο κτήριο που ρημάζει :(

Πολύ ωραίο και αυτό το βίντεο Chris.
 
Πίσω
Μπλουζα