"Ηλεκτρονικό" ρολόι με VFD οθόνη

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Eagle 1
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Eagle 1

RetroMasteR
Αντιδράσεις
4.744
Στημένοι με τον γαμπρό μου μπροστά στην τηλεόραση το 1976 βλέπαμε τον Kojak, χαμένο μέσα στη νύχτα κάπου στο Manhattan South να περιμένει τον ντετέκτιβ Σταύρο για να πιάσουν τους κακούς... Εκεί που περίμενε, κάνει μία κίνηση στο χέρι του σε κάτι σαν ρολόι, πατάει ένα κουμπάκι και.... ανάβουν τα ψηφία της ώρας!!!!!! Κοιταχτήκαμε..... Τι ήταν αυτό???? Ρολόι???? και πως δείχνει έτσι την ώρα, πω πω τι έχουν εκεί .... κλπ. Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο 1977 περνώντας στο Μινιόν, ανακαλύπτω αντίστοιχο ρολόι!!!! Σε ατσάλινη κάσα, με οθόνη βαθυκόκκινη, πάταγες ένα κουμπάκι στο πλάι και σου έδειχνε την ώρα ψηφιακά!!!!!! με δύο πατήματα έδειχνε την ημερομηνία. Σε λίγα δευτερόλεπτα έσβυνε από μόνο του. Η οθόνη LED (και όχι VFD, όπως σωστά επισημάνθηκε από τον angel_grig) είχε μεγάλη κατανάλωση, η δε μπαταρία-κουμπί μικρή. Κρατούσε περίπου ένα χρόνο.

Τιμή: 2.250 δρχ., τσουχτερή για την εποχή. Αγοράστηκε ωστόσο με συνοπτικές διαδικασίες. Μάρκα FISPA, ελβετική κάσα και ελβετική η συναρμολόγηση, ο μηχανισμός ωστόσο... Made in Taiwan, όπως είδα όταν άλλαξα μπαταρίες. Το κουτί που μου έδωσε το Μινιόν έγραφε κάτι άλλο. Οι αποδείξεις 2, μία από το τμήμα ωρολογιών και μία ταμειακή.

Ήταν πολύ καλό, ακόμη και όταν βγήκαν τα LCD και διαδόθηκαν γρήγορα λόγω τιμής και πρόσθετων λειτουργιών, έμεινα με αυτό. Το μόνο δύσχρηστο σημείο ήταν αν ήσουν φορτωμένος και ήθελες να δεις την ώρα.... Σχεδόν αδύνατο να πατήσεις το κουμπί. Από την άλλη στο σινεμά είχες συγκριτικό πλεονέκτημα!

Το κράτησα έως το 1982, οπότε αντικαταστάθηκε με ένα από τα πρώιμα Swatch, στα οποία και συνέχισα έως σήμερα. Αποθηκεύτηκε και ανασύρθηκε σήμερα. Πρέπει να δουλεύει, ίσως ψάξω να βρω μπαταρίες.

Παραθέτω σχετικές φωτογραφίες.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To ρολογακι δεν ειναι VFD αλλα LED...εχω μια καλη συλλογουλα απο αυτα...Προσοχη οταν αλλαξεις τις μπαταριες γιατι εαν τις βαλεις αναποδα μπορει και να το καψεις..To πρωτο led παρουσιαστηκε απο την Pulsar,και ηταν ο πρωτος ψηφιακος τροπος μετρησης χρονου...μπραβο που το κρατησες.Δεν ξερω εαν φαινεται,αλλα ειμαι fan των LED!! :P

angel_grig είπε:
To ρολογακι δεν ειναι VFD αλλα LED...εχω μια καλη συλλογουλα απο αυτα...Προσοχη οταν αλλαξεις τις μπαταριες γιατι εαν τις βαλεις αναποδα μπορει και να το καψεις..To πρωτο led παρουσιαστηκε απο την Pulsar,και ηταν ο πρωτος ψηφιακος τροπος μετρησης χρονου...μπραβο που το κρατησες.Δεν ξερω εαν φαινεται,αλλα ειμαι fan των LED!! :P
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληροφόρηση!!!! Δεν το γνώριζα, δεν έχω γνώσεις στο θέμα, ούτε συλλέγω ειδικά, απλώς το κράτησα γιατί μου άρεσε πολύ.... Ανέτρεξα στις οδηγίες χρήσεως και πράγματι, γράφει LED, δεν το είχα προσέξει. Είναι πραγματικά μεγάλο το πλεονέκτημα αυτής της ιστοσελίδας, να έχει μέλη με γνώσεις σε ευρεία θεματολογία!Να προσθέσω ότι έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα, ότι το ρολόι του Kojak ήταν ένα Hamilton QED, χρυσό, από τα πρώτα που βγήκαν το 1973 και χρησιμοποιούσε το ίδιο module, όπως το Pulsar P2. Το έλεγαν μάλιστα Kojak-Watch....

Ωραιο το ρολοι αλλα πιο ωραια ακομα η αποδειξη απο το ΜΙΝΙΟΝ!!! :D

Και αυτοματα μου γενναται η εξης απορια...υπηρχαν θερμικες ταμειακες εν ετη 1977???!!! :o

Μπραβο που τα κρατησες ολα Αετε!!! :thumb:

stayros είπε:

Και αυτοματα μου γενναται η εξης απορια...υπηρχαν θερμικες ταμειακες εν ετη 1977???!!! :o

Μπραβο που τα κρατησες ολα Αετε!!! :thumb:
Δεν μοιάζει με θερμικό Σταύρο θα είχε ξεθωριάσει μετά από 40 χρόνια.Πρέπει να είναι εκτυπωτής με μαργαρίτα δηλ.σαν μείξη εκτυπωτή με γραφομηχανή.Πολύ ρετρό.Τότε ήταν σχεδόν επιστημονική φαντασία κάτι τέτοιο.

Uskoke είπε:
Δεν μοιάζει με θερμικό Σταύρο θα είχε ξεθωριάσει μετά από 40 χρόνια.Πρέπει να είναι εκτυπωτής με μαργαρίτα δηλ.σαν μείξη εκτυπωτή με γραφομηχανή.Πολύ ρετρό.Τότε ήταν σχεδόν επιστημονική φαντασία κάτι τέτοιο.
Σωστο και αυτο...δεν το σκεφτηκα... :precry:

40 χρονια μετα...θα ειχε μεινει ενα λευκο χαρτι μονο... :D

Σε ευχαριστω Δημητρη!!! :thumb:

stayros είπε:

Δεν είναι θερμικό χαρτί Σταύρο, η υφή του είναι αυτή του κανονικού χαρτιού. Η αποτύπωση των χαρακτήρων είναι από καρμπόν, σαν σύστημα γραφομηχανής, όπως ανέφερε το μέλος Uskoke.

Εγώ θυμάμαι στο σχολείο που δούλευαν οι γονείς μου ο λυκειάρχης ο μακαρίτης είχε ένα φωτοτυπικό με θερμικό χαρτί, μάλιστα!και το κόβε όσο ακριβώς ήταν το πρωτότυπο, ακόμα θυμάμαι την χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού.

Αυτό ακριβώς το ρολόι το είχε ενας συμμαθητής μου το 1983 στο δημοτικό. Είχαμε παθει πλακα που παταγε κουμπάκι κι εμφανίζονταν κατι ωραία κόκκινα νούμερα που δείχνανε την ώρα. Μιλάμε για πολύ εφέ. Αν ο τύπος πληρωνόταν με το καθε πάτημα, τώρα θα ήταν εκατομμυριούχος!

Μια χαρά έχει διατηρηθεί... Και ωραίο σχέδιο.

Μπράβο που το κράτησες!

dj_sak είπε:
Από την εφημερίδα "Μακεδονία" τον Ιούνιο του 1978!
Πω πω φίλε μου, τι μνήμες ζωντάνεψες.............. Να είσαι καλά, ευχαριστώ!

Rygar είπε:
Αυτό ακριβώς το ρολόι το είχε ενας συμμαθητής μου το 1983 στο δημοτικό. Είχαμε παθει πλακα που παταγε κουμπάκι κι εμφανίζονταν κατι ωραία κόκκινα νούμερα που δείχνανε την ώρα. Μιλάμε για πολύ εφέ. Αν ο τύπος πληρωνόταν με το καθε πάτημα, τώρα θα ήταν εκατομμυριούχος!
Όπως τα λες είναι!!! Είχα μάλιστα μία συμφοιτήτρια από Κύπρο, που κάθε λίγο σε βαρετές διαλέξεις μου έλεγε "Τσίλα το".... Μου τέλειωνε τη μπαταρία στο τζάμπα....

Stratulator είπε:
Μια χαρά έχει διατηρηθεί... Και ωραίο σχέδιο.Μπράβο που το κράτησες!
Σε ευχαριστώ!

Η συνέχεια με το ηλεκτρονικό ρολόι LED γράφτηκε όταν πρόσφατα βρήκα τις μπαταρίες που έπαιρνε. Τις έβαλα, με προσοχή για την πολικότητα όπως είχε επισημάνει ο angel_grig, αλλά........ τίποτα. Η οθόνη παρέμεινε σκοτεινή..... Πριν κάποια χρόνια λειτουργούσε κανονικά, αλλά φαίνεται ότι πλέον παρέδωσε το πνεύμα. Έμεινε η φωτογράφιση του ανοικτού μηχανισμού, made in Korea, το πέρασμα για τελευταία φορά στο χέρι και η αποθήκευση στο χρονοντούλαπο.....

Αν είσαι Αθήνα πέρνα μια βόλτα από Μπενάκη και Πανεπιστημίου σε έναν τεχνικό και μπορεί να γίνει κανένα θαύμα. Εγώ του πήγα ένα ρολόι-παιχνίδι του 1981 και βρήκα μέχρι και ανταλλακτική πρόσοψη που την είχε ο τύπος από τότε. Έγινε πάλι καινούριο. Δεν λέω το όνομα του γιατί είναι εκτός κανόνων, αν θέλεις πληροφορίες στείλε pm

Πίσω
Μπλουζα