Η Όπερα Της Πεντάρας (1975)

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.459
Αντιδράσεις
49.752
Το θεατρικό έργο «η όπερα της πεντάρας» ανέβηκε την χειμερινή περίοδο 1975-1976 στο θέατρο «Κάππα» σε σκηνοθεσία Jules Dassin μετάφραση Παύλου Μάτεσι με τους: Μελίνα Μερκούρη, Νίκο Κούρκουλο, Σπύρο Κωνσταντόπουλο, Καίτη Λαμπροπούλου, Ιάκωβο Ψαρρά, Μίμη Χρυσομάλη, Χρυσούλα Διαβάτη, Πέπη Οικονομοπούλου. Σκηνικά: Βασίλης Φωτόπουλος, Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

15.jpg

16.jpg

Και για το τέλος , ένα βιντεάκι με τραγούδι της παράστασης

 

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπέροχο υλικό από μια παράσταση που άφησε εποχή. Ευχαριστούμε πολύ, Αντώνη!
 
Την είχα δει και ήταν η μοναδική φορά που είδα τη Μερκούρη στο θέατρο. Πράγματι εξαιρετική παράσταση, χαίρομαι που δεν την έχασα.

Τότε δεν ήξερα τίποτε περί Μπρεχτ και του συγκεριμένου έργου, κι έτσι δεν πρόσεξα τις αλλαγές που είχαν κάνει (οι οποίες όλως τυχαίως αυγάτιζαν το ρόλο της Μερκούρη ;) ). Αλλά η Τζέννυ του Μπρεχτ δεν είναι αυτή η glamorous σταρ με τις βραδινές τουαλέτες αλλά μια απογοητευμένη, ζηλιάρα και εκδικητική πόρνη του Σόχο (που καρφώνει τον ΜακΧηθ στην αστυνομία και παίρνει και το σχετικό ρεγάλο). Και ο ρόλος της, αν και σπουδαίος για την πλοκή του έργου, είναι δευτερεύων και μικρός σε διάρκεια - η πρωταγωνίστρια είναι η Πόλυ Πήτσαμ και ο δεύτερος γυναικείος ρόλος είναι της κυρίας Πήτσαμ. Αλλά η Μερκούρη ερμήνευσε πολλά τραγούδια που δεν της ανήκαν. Κανονικά η Τζέννυ λέει μόνο το "Τραγούδι του Σολομώντα" και μαζί με τον ΜακΧηθ μοιράζονται το Tango-Ballad. Αλλά στην παράσταση η Μερκούρη έλεγε το πασίγνωστο τραγούδι του "Μακ με το μαχαίρι" που είναι η εισαγωγή του έργου και ανήκει σε έναν πλανόδιο τραγουδιστή, και το τραγούδι της Μπάρμπαρα (που ανήκει στην Πόλυ). Αυτά θυμάμαι τώρα τουλάχιστον. Η Μερκούρη τα έλεγε υπέροχα, αλλά κανονικά δεν ανήκαν στον ρόλο της. Το αστείο είναι ότι δεν θυμάμαι αν έλεγε το τραγούδι της Τζέννυ των πειρατών το οποίο επίσης ανήκει στην Πόλυ αλλά που είθισται να το λέει η Τζέννυ (έτσι είναι, για παράδειγμα, στην κλασσική ταινία του Pabst του 1931 η οποία όμως έχει τεράστιες διαφορές από το θεατρικό έργο). Είναι λογικό λοιπόν ειδικά το τραγούδι της Τζέννυ των πειρατών να το έλεγε η Μερκούρη, αλλά για τα άλλα η μόνη εξήγηση ήταν ότι ήθελαν να αυξήσουν το μέγεθος του ρόλου της σταρ και μάλιστα με αβανταδόρικες προσθήκες - το τραγούδι του Μακ είναι το δημοφιλέστερο του διδύμου Μπρεχτ/Βάιλ.

Εδώ υπάρχουν πολλά από τα τραγούδια της ταινίας του 1931.

[video=youtube;-igC0jAV_zQ]


Δεν έχει σημασία πόσο άλλαξαν το έργο κι αν ήταν αυτό που σκεφτόταν ο Μπρεχτ όταν το έγραφε. Το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό. Θυμάμαι ακόμη στο τέλος που έβγαιναν οι ηθοποιοί ο Κούρκουλος και η Μερκούρη βγήκαν χορεύοντας ταγκό και το θέατρο σείστηκε από τα χειροκροτήματα, και άξιζε. Φοβερός συνδυασμός δύο γοητευτικών πλασμάτωνα, φαίνεται άλλωστε και από τις φωτογραφίες.
 
Πίσω
Μπλουζα