Η ΑλφαΒήτα του ελληνικού κινηματογράφου

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας tonytony
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Και στην "Ωραία των Αθηνών" νοίκιαζε δωμάτια η Βασιλειάδου, όχι μόνο στο "Θησαυρό του μακαρίτη".

-Μια ζωή την έχουμε όπου ο Δημήτρης Χορν δέχεται επίπληξη από το σπιτονοικοκύρη του για τα νοίκια, ενώ κάνει το διαιτητή σε μια ομάδα παιδιών που παίζουν ποδόσφαιρο

-και μια πιο...πρόσφατη ταινία: Για μια χούφτα τούβλα όπου ο θυμωμένος σπιτονοικοκύρης ζητά το νοίκι από τη γυναίκα του Κώστα Τσάκωνα και έπειτα πηγαίνει στο γραφείο του Κώστα Τσάκωνα

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η σημερινή μας λέξη είναι

Εκπαίδευση

Σε ποιες ταινίες βλέπουμε μαθητές , καθηγητές , δάσκαλους , δασκάλες αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση;

Ευδοκία

Στον δάσκαλο μας με αγάπη

Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά

Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά

Νόμος 4000

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο

Χτυποκάρδια στα θρανία

AEI μετράνε; Ο Παπαμιχαήλ δεν ήταν κάποτε λουστράκος μέσα στο Πανεπιστήμιο, ή λάθος θυμάμαι; Ή ο Καϊλας, που μου ακούγεται και πιο κλασικό; Ή ο Ξανθόπουλος; Βοηθάτε, συνάνθρωποι !

Πάντως από σχολεία υπάρχουν οι "Ροδοτσάντες" (οι ρετρό βέβαια), "Πανικός στα σχολεία" και "Σατανάδες στα σχολεία", "Ο φαλακρός μαθητής" και από τις πιο παλιές που δεν έχουν αναφερθεί, κάποια Κατοχική με Φούντα νομίζω, που τους έχουν κλείσει - κλασικά- στο σχολείο για εκτέλεση, και η ταινία με τον Κούρκουλο που σκοτώνεται το παιδί του στο τέλος (γνωστή και ως "τραβώντας για το θάνατο"...). Στην ίδια αυτή ταινία δεν είναι που περιμένει το σχολικό στη Βασιλίσσης Σοφίας;

Τρομερά κενά μνήμης σήμερα...

O κυριος πτεραρχος

Ραντεβου στον αερα

Σ' αγαπω

Η Αλικη στο Ναυτικο

Εσχατη προδοσια

Διαγωγή μηδέν (1948)

μάθε παιδί μου γράμματα

Αν έχεις τύχη

οι τέσσερις άσσοι

καθένας με την τρέλλα του

θυλικό θηριοτροφειο

κρίμα το μπόι σου (στην τελευταία σκηνή βλέπουμε σχολική γιορτή)

τα τούβλα

δάσκαλε τι δίδασκες

ο αντιφασίστας

άγριες πλάκες στα θρανεια

γρανίτα από μελάνι

Συμπληρωνω μερικες ακομη:

Φτωχογειτονια αγαπη μου

Ο λουστρακος

Οργη

Ο ανηφορος

Ο κατηφορος :)

Να συμπληρώσω και γω κάποιες...

"Οι φανταρίνες"

"Γυναίκες στα όπλα"

"Η Μαρία της σιωπής"

"Θ.Β. φαλακρός πράκτωρ 000"

Η Μαρία της σιωπής

Ο φαλακρός μαθητής

-'Εξω οι κλέφτες (δάσκαλος ο Ορέστης Μακρής)

-Η κόμησσα της Κέρκυρας (δασκάλα πιάνου η Ρένα Βλαχοπούλου)

-Παλικάρι στα θρανία (καθηγητής ο Πάνος Μιχαλόπουλος)

-Καυτά θρανία

-Λούφα και παραλαγή (στρτιωτική εκπαίδευση)

-Το παίζω και πολύ άντρας (στρατιωτική εκπαίδευση, ο Σωτήρης Μουστάκας κάνει ''καψώνια'' στην οικογένειά του)

Επίσης στην ταινία ''Ο λουστράκος'' ο Βασιλάκης Καίλας πηγαίνει στο νυχτερινό σχολείο.

Εξωτερικό

Ποιες ταινίες έχουνε γυρίσματα στο εξωτερικό , οπουδήποτε εκτός Ελλάδας;

Μοντέρνα σταχτοπούτα (ρώμη)

ο ταυρομάχος προχωρεί (Ιταλία-Γαλία-Ισπανία)

ο Μανωλιός στην Ευρώπη (Γερμανία)

χτυποκάρδια στο θρανείο (Κωνσταντινούπολη)

Επίσης τα εσωτερικα γυρίσματα της ταινίας "Ένα βότσαλο στην λίμνη" πραγματοποιήθηκαν στο studio Nassibian του Καϊρου.

Στο Λονδίνο έχουμε δει σκηνές από το "Ένα αστείο κορίτσι" (πρέπει να είναι την εποχή που εκδόθηκε το "Let it Be" των Beatles, γιατί σε κάποιο πλάνο φαίνεται η αφίσα του εξωφύλλου του δίσκου), "Ψυχή και Σάρκα", καθώς και μιας ελληνο-... παραγωγής με το Λάκη Κομνηνό, που δεν μου έρχεται το όνομα, αλλά τον δείχνει να περπατάει στο Λονδίνο ήδη από τους τίτλους.

Πλάνα από Ιταλία πρέπει να υπάρχουν και στο "Μια τρελλή οικογένεια" και ίσως στο "Γάμος α λα ελληνικά";

Σ' αγαπω

Τελευταια πτηση

Καταχρησις εξουσιας

Ξαφνικος ερωτας

panp είπε:
καθώς και μιας ελληνο-... παραγωγής με το Λάκη Κομνηνό, που δεν μου έρχεται το όνομα, αλλά τον δείχνει να περπατάει στο Λονδίνο ήδη από τους τίτλους
προκειται για την ταινια "συνομωσια στη Μεσογειο" / "ομφαλος"

"ΟΚ φίλε" με τους Μαρίνο και Δανδουλάκη...

Χμμμ σκέφτομαι κάμποσες ταινίες που *υποτίθεται* έχουν σκηνές στο εξωτερικό αλλά μπορεί να είναι γυρισμένες σε στούντιο. Για κάποιο περίεργο λόγο όσες μου έρχονται στο μυαλό είναι με Βλαχοπούλου. Π.χ. στην αρχή του "Ραντεβού στον αέρα" (εκεί δεν είναι που υπάρχουν κάποια καλλιστεία και είναι σίγουρη η Βλαχοπούλου ότι θα κερδίσει η αδερφή της?) και του "Κορίτσια για φίλημα" (Νέα Υόρκη)... στην Παριζιάνα το ατύχημα με την ορειβασία υποτίθεται είναι κάπου Άλπεις, και στην Ελληνίδα στο χαρέμι χάνονται στην έρημο, αλλά σ' αυτές τις δύο σίγουρα είναι ελληνικά μέρη, όπως και η "Ρώμη" στο Βίβα Ρένα (ή στην κόμησσα της Κέρκυρας? Σε ποιο παίζει και την "Πεπίτα ντε Κορφού?)

Μια ταινία που εξαπατά με τον τίτλο της είναι η "Δέκα μέρες στο Παρίσι" διότι αν θυμάμαι καλά το Παρίσι απλώς το ονειρεύονται, ούτε μέχρι Λουτράκι δεν πάνε.

Ζήλια

Σε ποιες ταινίες βλέπουμε να εκδηλώνεται το συναίσθημα αυτό;

Πίσω
Μπλουζα