Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια (1979 ΕΡΤ)

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
276
Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια (1979 ΕΡΤ)


RertroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Η_δασκάλα_με_τα_χρυσά_μάτια

Η σειρά αυτή προβλήθηκε στην Κρατική Τηλεόραση περί τα τέλη των 70ς !!! Νομίζω, όμως, ότι προβλήθηκε ξανά λίγο μετά τα 80ς [γεγονός που σημαίνει ότι ... ίσως και να έχει διασωθεί ;) ;) :D :D !!! ] !!!! Τη θυμάμαι, λοιπόν, στην πρώτη έγχρωμη τηλεόραση που αποκτήσαμε γύρω στο 1984 !!! Τα δε χρώματα του σήριαλ .... λιτά, γεμάτα διακριτικότητα και πλημμυρισμένα από αυτήν την "ευγενική θαμπάδα" .... σαν πίνακας του Γύζη ή του Λύτρα ένα πράμα !!!

Η σειρά αποτελούσε μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του κορυφαίου μας συγγραφέως Στράτη Μυριβίλη !!! Τη δασκάλα την υποδυόταν η Κάτια Δανδουλάκη [ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για έναν ρόλο που απαιτεί ευγένεια και "εσωστρέφεια"] !!! Ο συμπρωταγωνιστής, που ερωτεύθηκε τη δασκάλα, ήταν ένας μουσάτος [δεν θυμάμαι ποιος ηθοποιός ήταν] !!! Αν θυμάμαι καλά, αυτός ήταν φίλος του άνδρα της δασκάλας. Μαζί είχαν πολεμήσει στα βάθη της Μικράς Ασίας !!! Όμως, ο άνδρας της δασκάλας σκοτώθηκε στον πόλεμο και αυτός ανέλαβε το "δύσκολο έργο" να ανακοινώσει το άσχημο μαντάτο στη γυναίκα του [τη Δανδουλάκη] !!! Μπορεί, μεν, στη συνέχεια της σειράς [αλλά και του βιβλίου] να αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένας μεγάλος έρωτας, όμως ... οι πρώτες εντυπώσεις του από τη δασκάλα ήταν οι χειρότερες 8)8)8)!!! Η μόνη σκηνή που θυμάμαι από το σήριαλ είναι η εξής : Πηγαίνει ο φίλος του άνδρα της δασκάλας να τη βρει στην τάξη, την ώρα που διδάσκει [πιθανόν να της ανακοινώσει το χαμό του άνδρα της, ίσως και να κάνω λάθος] !!! Και με το που μπαίνει στην τάξη, σηκώνονται όρθια τα παιδάκια [αν θυμάστε, με αυτό τον τρόπο κάααποτε χαιρετούσαμε όποιον έμπαινε στην τάξη, δεν ξέρω αν και σήμερα οι μαθητές του Δημοτικού χαιρετούν με τον ίδιο τρόπο] !!! Ο φίλος του άνδρα της δασκάλας διστάζει και ... τελικά δεν της λέει τίποτα !!! Και μετά, στο ίδιο επεισόδιο, τον βλέπουμε να διηγειται το περιστατικό σε κάποιον φίλο του : "Πήγα στην τάξη να βρω τη δασκάλα και, ενώ περίμενα να βρω μια σεμνή κυρία, που περιμένει τον άνδρα της, αντίκρυσα μια κοκέτα !!! Και αμέσως σηκώθηκαν κάμποσα καραγκιοζάκια [ναι, ναι, αυτή η λέξη ακούσθηκε, το θυμάμαι ... σαν να ήταν χθες !!!] για να με χαιρετήσουν" !!!!

Δυστυχώς, δεν θυμάμαι περισσότερα από αυτή τη σειρά !!! Επίσης, αν δεν απατώμαι, δεν παίχθηκαν πολλά επεισόδιά της !!! Πάντως, προσωπικά ... σε εκείνη την ηλικία μού κίνησε το ενδιαφέρον για να αναζητήσω τα βιβλία του Μυριβίλη για να τα διαβάσω !!!! Αν θυμάστε περισσότερα από αυτή τη σειρά, θα είναι χαρά μου να τα διαβάσω ....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όπως πάντα όμορφη παρουσίαση! :)

Χαριτωμένη παραγωγή, βασισμένη σε ένα πολύ καλό μυθιστόρημα.

Και βέβαια έχει σωθεί η σειρά, καθώς μοιράστηκε σε DVD και από τη Ραδιοτηλεόραση!
 
johnalepou είπε:
Α, επισης Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΕΜΙ με Ανουσακη-Ραντου ειναι διαφορετικη απο Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ με Δανδουλακη,Φερτη,Τσανακλιδου και Guest Star τον Τσακιρογλου (1979,ΕΡΤ)
και κάπου πρέπει να υπάρχει και ''δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά'' και όλο και την μπλέκουν με εκείνη με τα χρυσά μάτια (που πρέπει να βασίζεται στο μυθιστόρημα του μυριβήλη)
 
71.jpg


70.jpg
 
Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια

Παρατήρησα πως τα επεισόδια που έχει ανεβάσει η ΕΡΤ στο αρχείο της είναι 13 ενώ σε στο RetroDB αναφέρονται 14 επεισόδια.

Είδα λοιπόν πως από το νούμερο 5 επεισόδιο πάει μετά στο 7.

Το 6 έχει εξαφανιστεί?? Ή το 5 είναι διπλό??

Γνωρίζει κάποιος?
 
Ξέρεις αν μπεις στο http://www.ert-archives.gr και ψάξεις λίγο θα βρεις τα επεισόδια με την αγαπημένη μου Κάτια Δανδουλάκη στο ρόλο της δασκάλας. Είναι φοβερή η Κάτια
 
Lampsi91 είπε:
... θα βρεις τα επεισόδια με την αγαπημένη μου Κάτια Δανδουλάκη στο ρόλο της δασκάλας. Είναι φοβερή η Κάτια
Μιας και είσαι θαυμαστής της Δανδουλάκη, πάρε ενα "offtopic" δωράκι κι από μένα !!! Πρόκειται για μία από τις [σπάνιες] δισκογραφικές συμμετοχές της Κάτιας !!! Απαγγέλει τους στίχους του Γιώργου Σταυριανού "Οι φόβοι του μεσημεριού" από τον ομώνυμο δίσκο του σπουδαίου μας συνθέτη !!! Ο τρόπος που η Κάτια διηγείται την ιστορία, που έγραψε ο Σταυριανός, είναι το λιγότερο συγκλονιστικός :

 
Ανεβασα αλλο ενα βιντεακι.




Η δασκαλα με τα χρυσα ματια.


[video=youtube_share;uJwRdoQ1shU]

 
Η σειρά ξαναπροβάλλεται σε επανάληψη από τη Δευτέρα 7.12.15 και κάθε μέρα στις 17.00 το απόγευμα από την ΕΡΤ2.
 
Η δασκαλα ηταν υπαρκτο προσωπο απο το μολυβο της λεσβου στα γεραματα της , την συναντησε ο μυριβηλης και επλασε την ιστορια της που την διαμορφωσε κατα πολυ ετσι! Υπηρξε πολυ ωραια γυναικα στα νιατα της και ειχε τραγικο τελος
 
Πίσω
Μπλουζα