Η Λυγερή (1995)

sunset89

Human RetroDatabase
Joined
19 Αύγ 2008
Μηνύματα
2.792
Αντιδράσεις
242
Η ΛΥΓΕΡΗ - 1995

retrodb: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Λυγερή

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου

Σενάριο: Αντώνης Σιμιτζής

Ligeri2.jpg


Ligeri1.jpg


Υπόθεση:

Στα Λεχαινά των αρχών του 1890, ένας μεγάλος έρωτας, κυριαρχεί στην καρδιά δύο νέων ανθρώπων της Ανθής (της Λυγερής του χωριού με το υπέροχο σώμα) και του Γιώργη, ενός παλικαριού που εργάζεται ως καρολόγος. Οι δυο τους σκοπεύουν να παντρευτούν και οργανώνουν από κοινού τις ζωές τους, παρά τις δυσκολίες που ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν από τις οικογένειές τους. Από την άλλη, υπάρχει και η Βασιλική, μία άλλη κοπέλα του χωριού, που είναι ερωτευμένη με το Γιώργη και επιθυμεί με κάθε τρόπο να τον κάνει να την αγαπήσει. Όλα θα ανατραπούν στις ζωές τους, όταν καταφτάσει στα μέρη τους, ένας άξεστος χωριάτης, ο Νικολός, που παρά την εξωτερική του εμφάνιση, αποδεικνύεται οικονομικό δαιμόνιο και αλλάζει ουσιαστικά τη ζωή ολόκληρου του χωριού. Ο πατέρας της Ανθής, βλέπει ότι στο πλευρό του, η κόρη του δε θα στερηθεί τίποτα και αποφασίζει να του τη δώσει για νύφη παρά τη θέλησή της. Η όλη κατάσταση θα προκαλέσει γερούς τριγμούς στη σχέση Ανθής - Γιώργη και έτσι θα ωθηθεί εκείνος σε γάμο με τη Βασιλική και η Λυγερή θα παντρευτεί τον Νικολό, πικραμένη για τη δυστυχία που της έτυχε.

Ερμηνείες:

Αλεξανδριανή Σικελιανού .........Ανθή (Λυγερή)

Μάνος Ζαχαράκος................Γιώργης Βρανάς

Νίκος Κούρος ..............Παναγιώτης

Μαρία Ζαφειράκη ...........Αργυρώ

Νέλλη Αγγελίδου .........κυρά - Παγώνα

Παναγιώτα Βλαντή ............Βασιλική

Τάκης Καραθανάσης .............Καινούριος

Χρόνης Παυλίδης ..............Νικολός

Άννα Ιασωνίδου ..............Φρόσω

Σπύρος Σπαντίδας ..............Δημήτρης

Αγγελική Λάμπρη .............Κατερίνα

Από τη σειρά αυτή, εκτός του ότι πέρασαν αρκετά ονόματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου όπως η Νέλλη Αγγελίδου, ο Νίκος Κούρος και η Άννα Ιασωνίδου, αναδείχθηκαν και νέοι ηθοποιοί που κατάφεραν να έχουν αξιοπρεπή παρουσία στο χώρο, όπως η Αλεξανδριανή Σικελιανού, ο Μάνος Ζαχαράκος, ο Σπύρος Σπαντίδας και η Παναγιώτα Βλαντή.

Η εποχή αναπαραστάθηκε όσο το δυνατόν πιο πιστά. Για το 100% των γυρισμάτων, προτιμήθηκε ο φυσικός φωτισμός και δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στούντιο.

Από ερμηνείες θα ξεχωρίζαμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ανθής, που ενσάρκωσε θαυμάσια η Αλεξανδριανή Σικελιανού στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση, την εκπληκτική Νέλλη Αγγελίδου ως "Παγώνα", την γυναίκα που ήξερε όλα τα μαγικά και γιατρικά για να κάνει τους άρρωστους καλά, αλλά και τον Χρόνη Παυλίδη ως "Νικολό", που έφερε εις πέρας ακόμα και την ιδιαίτερη προφορά που έπρεπε να έχει ο ρόλος του. Σε γενικές γραμμές όμως, οι ερμηνείες ήταν αντάξιες του εκπληκτικού βιβλίου του Ανδρέα Καρκαβίτσα (όποιος δεν το έχει διαβάσει, να το κάνει).

Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 18 επεισόδια.

Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η συγγραφέας Εύη Γλυνίδου.

Η υπόθεση του βιβλίου (και κατά συνέπεια και της σειράς, αφού τηρήθηκαν κατά γράμμα τα γεγονότα όπως τα αποτυπώνει ο συγγραφέας), είναι παρμένη από τη ζωή του Ανδρέα Καρκαβίτσα, όταν είδε τη γυναίκα που αγαπούσε να παντρεύεται κάποιον άλλο, πιο πλούσιο από τον ίδιο. Έγραψε τότε τη "Λυγερή" (που είναι το τελευταίο του έργο γραμμένο σε καθαρεύουσα) για να διακωμωδήσει τα ήθη και τα έθιμα της εποχής εκείνης.

Και ένα μικρό απόσπασμα από τη σειρά (δυναμώστε λιγάκι την ένταση):

Παρακαλούμε θερμά, όσοι πάρετε περιγραφές ή υλικό από αυτήν την σελίδα, αναγράφετε την πηγή (www.retromaniax.gr). Είναι το ελάχιστο δείγμα σεβασμού για την δουλειά που γίνεται σε αυτό το φόρουμ από όλα τα μέλη. Ευχαριστούμε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παντρευτηκε η Λυγερη τον Νικολο.......????

Ηταν απο τις αγαπημενες σειρες του πατερα μου και το βλεπαμε μαζι. Ευτυχως που δεν ειδαμε το τελος!
 
Λορένα είπε:
Παντρευτηκε η Λυγερη τον Νικολο.......????
Ηταν απο τις αγαπημενες σειρες του πατερα μου και το βλεπαμε μαζι. Ευτυχως που δεν ειδαμε το τελος!

ε ναι αφού τα οργάνωσε όλα στην εντέλεια ο πατέρας της.
Δες το τώρα ποτέ δεν είναι αργά! :p
 
Kαημενη Ανθη!

Ποσο τη λυπομουν οταν παιζοταν το σηριαλ, που τη βασανιζε ο πατερας της τοσο απονα! Ηταν κριμα που επρεπε να απαρνηθει τον αντρα που αγαπουσε με ολο της το ειναι, και να παντρευτει εκεινον τον φρικτο ανθρωπο.

Ομως ετσι ηταν τοτε. Οι γονεις αποφασιζαν για το μελλον των παιδιων τους...αλλοι καιροι, αλλα ηθη.

Πρεπει να πω πως ποτε δεν καταλαβα απολυτα τι ηταν ακριβως εκεινο που χωρισε τον Γιωργη απο την Ανθη σε εκεινο το πανηγυρι. Νομιζω πως ηταν λιγακι ασαφες. Αν θυμαμαι καλα, εκεινος την απαρνηθηκε πρωτος.
 
bambinella 100 είπε:
Πρεπει να πω πως ποτε δεν καταλαβα απολυτα τι ηταν ακριβως εκεινο που χωρισε τον Γιωργη απο την Ανθη σε εκεινο το πανηγυρι. Νομιζω πως ηταν λιγακι ασαφες. Αν θυμαμαι καλα, εκεινος την απαρνηθηκε πρωτος.
Ήταν ένα έθιμο που είχαν παλιά, όποιος βγαίνει πρώτος στην κούρσα με τα άλογα, να δίνει το στεφάνι σε μια γυναίκα (που τον ενδιαφέρει). Όποια το αρνιόταν (που σπάνια συνέβαινε) ο άνδρας του θεωρούσε προσβολή. Όταν λοιπόν, η Ανθή το αρνήθηκε, ο Γιώργης το πήρε πολύ στραβά. Αυτό σήμαινε ότι εκείνη δεν είχε τη δύναμη να πάει κόντρα στον πατέρα της κι ότι δεν ήταν πρόθυμη να παλέψει για την αγάπη τους. Βέβαια, η άρνησή της ήταν και ένα κακό αντικείμενο συζήτησης για το χωριό.
 
Πολυ δειλη και ατολμη η Ανθη! Τα' θελε και τα' παθε. Επρεπε να παλευε για τον αντρα που αγαπουσε, και κοντρα στον πατερα της να πηγαινε, και ξυλο να ετρωγε. Αλλωστε, και το χωριο σχολιασε ασχημα την αρνηση της προς τον Γιωργη. Οποτε, κοινωνικα, δεν ειχε να φοβηθει τιποτα. Αξιζε τον κοπο να προσπαθησει, για να ζησει για παντα με τον αντρα που ηθελε.

Θυμαμαι που στο τελευταιο επεισοδιο, ειχε συμβιβαστει τοσο πολυ με τη ζωη της διπλα στο Νικολο, που την ενοχλουσε ακομα κι η φωνη του Γιωργη που ακουγοταν απο μακρυα. Η τουλαχιστον ετσι ειχε πεισει τον εαυτο της...

Ειμαι πολυ θυμωμενη μαζι της!
 
bambinella 100 είπε:
Πολυ δειλη και ατολμη η Ανθη! Τα' θελε και τα' παθε. Επρεπε να παλευε για τον αντρα που αγαπουσε, και κοντρα στον πατερα της να πηγαινε, και ξυλο να ετρωγε. Αλλωστε, και το χωριο σχολιασε ασχημα την αρνηση της προς τον Γιωργη. Οποτε, κοινωνικα, δεν ειχε να φοβηθει τιποτα. Αξιζε τον κοπο να προσπαθησει, για να ζησει για παντα με τον αντρα που ηθελε.Θυμαμαι που στο τελευταιο επεισοδιο, ειχε συμβιβαστει τοσο πολυ με τη ζωη της διπλα στο Νικολο, που την ενοχλουσε ακομα κι η φωνη του Γιωργη που ακουγοταν απο μακρυα. Η τουλαχιστον ετσι ειχε πεισει τον εαυτο της...

Ειμαι πολυ θυμωμενη μαζι της!
lol. :p

Κοίτα όμως, σκέψου και σε επίπεδο κοινωνίας και χρονιάς όμως. Μία ηρωίδα που ζει στα 1890, θα ήταν σκάνδαλο να παρακούσει την οικογένειά της και να κάνει του κεφαλιού της. Θα λογοκρινόταν κι ο Καρκαβίτσας. Άλλωστε ο σκοπός του δεν ήταν να δικαιώσει την αγάπη των δύο νέων αλλά να σατιρίσει τα ήθη της εποχής (που του είχαν στερήσει και εκείνου στην αγαπημένη του!). Επίσης δείχνει πως στο τέλος, κάθε γυναίκα υποτάσσεται στη μοίρα της (τι να κάνουμε, τότε αυτό ήταν μια πραγματικότητα). Εξάλλου, η πλήρης αφομοίωση της Ανθής, ήρθε με τη γέννηση του παιδιού, όχι νωρίτερα.

Θα παραθέσω πως τελειώνει περίπου το βιβλίο (που είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τη σειρά):

"Η αφομοίωσης επήλθε πλήρης. Η Φύσις η παντοδύναμος θεά, [...] παρήλλαξε το σώμα της Ανθής εις πλήρην συνεννοήσιν μετά της ψυχής του Διβριώτου.

[...]

Η Ανθή, δεν ήταν πλέον, όχι, η ονειροπόλος ερωμένη του Γεωργίου Βρανά. Είναι η θετική σύζυγος, η γυναίκα του Νικολού Πικόπουλου".*

* "Λυγερή", σελ. 179-180, Εκδόσεις Εστίας

Και η Παγώνα λέει στο τελευταίο επεισόδιο:

-Όλα καλά... όπως πάνε πάντα... Όπως πάντα
 
Η Λυγερή με τη μαμά της (Ζαφειράκη).

i lygeri nea 3295.jpg

i lygeri zafiraki alexandriani.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την έβλεπα πέρσι το καλοκαίρι. Εξαιρετική σειρά.
 
Είχα δει κάποια επεισόδια, πριν από αρκετά χρόνια. Το έπαιζε απογεύματα στην ΕΤ1, προφανώς ήταν σε επανάληψη. Πολύ καλή σειρά, αλλά ούτε κι εγώ ήξερα το τέλος... Κρίμα.
 
Το βιβλίο ειναι απο τα αγαπημένα μου της ελληνικής λογοτεχνίας και η σειρά ήταν πολύ καλή αν και δεν την έχω δει ολοκληρη. Η μονη κριτική που έχω να κανω ειναι πως ενώ δεν έχουν αλλάξει κἀτι στην σειρά η Ανθή παρουσιάζεται πιο θυμα απο οτι ειναι και παρουσιάζεται απλά συμβιβασμένη. Αυτό που κάνει το βιβλίο αριστουργηματικό ειναι το γεγονός πως η Ανθή στο τέλος μεταμορφώνεται πλήρως, συμφωνεί και με τον άντρα της και με τον πατέρα της και βλέπει κριτικά τον πιο εναλλακτικό τροπο ζωής που τελικά ακολουθεί ο Γιώργης με τη Βασιλική. Στη σειρά η πολύ καλή Α. Σικελιανού έχει πάντα αυτό το λυπημένο ύφος Αναγεννησιακής Μαντόνας που σε κάνει να πιστευεις πως άλλα λέει και αλλα νιώθει. Στο βιβλίο καταλήγει όντως ευτυχισμένη και αυτό ειναι και το σοκαριστικό της ιστορίας. Απο τις πιο ανατρεπτικές εκδοχές που θα μπορουσαν να υπάρξουν. Δυστηχώς έχω γνωρισει αρκετούς ανθρώπους που έκαναν το ιδιο. Ο συμβιβασμος ειναι κατι που μπορεί να τυχει σε ολους για λογους επιβίωσης και σιγουρα οπως αναφέρεται και παραπάνω, μια κοπέλα της εποχής της δεν μπορουσε να κάνει και πολύ διαφορετικά. Απο αυτό μέχρι ομως την πλήρη αρνηση αυτου που υπήρξες έχει μεγάλη διαφορά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δεν εχω δει τη σειρα αλλά μου αρεσε το τραγουδι από τους τιτλους εναρξης

[video=youtube;R-5CLY4R9nY]

 
Πίσω
Μπλουζα