Η Μεγάλη Απόφαση (1977)

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.289
Αντιδράσεις
49.103
Η μεγάλη απόφαση (1977)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php//Η_μεγάλη_απόφασις

 


Ταινία μυστηρίου του 1977 παραγωγής Γκρέκα Φιλμ , σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα , σενάριο Παύλου Λιάρου και μουσική Κώστα Καπνίση. Πρωταγωνιστούν ο Άγγελος Αντωνόπουλος , η Νέλλη Γκίνη , ο Παύλος Λιάρος , η Τζόλυ Γαρμπή κ.α. Η ταινία έκοψε 4.525 εισιτήρια και ήρθε 11η στις 17 ταινίες της χρονιάς.



Υπόθεση :Ένα αυτοκινητο χτυπαει την Μαρινα Βροντακη και ο οδηγος του την εγκαταλειπει αβοηθητη. Συλλαμβανεται η κατοχος του αυτοκινητου, τραγουδιστρια Πολυ Πατρινου, η οποια αρνειται την κατηγορια. Δεν εχει κανενα αλλοθι καθως την ωρα του φονου ηταν μεθυσμενη. Τις ερευνες αναλαμβανει ο αστυνομος Καισαρης. Μετα την πληροφορια του βιομηχανου Χρηστιδη, οτι εγκατελειψε την Πολυ για χαρη της Μαρινας, η κατηγορια απο «φονο εξʼ αμελειας» μετατρεπεται σε «φονο εκ προ μελετης».

 


2 βραβεία κέρδισε η ταινία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (φωτογραφίας και τιμητική διάκριση ηχοληψίας). Το κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1977 αποδοκίμασε τόσο την ταινία που η αστυνομία εισέβαλε στην αίθουσα και επιχείρησε να διώξει το κοινό προς τις εξόδους.

[yt deadlink]

Οι τίτλοι της ταινίας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυγραφεστατος ο πρωταγωνιστης και σεναριογραφος Παυλος Λιαρος τη δεκαετια του '70. Ειχαμε δει αρκετα σεναρια του σε μικρη και μεγαλη οθονη και ηταν ολα τους πολυ καλα!

Τελευταια φορα ειδα την ταινια πριν απο καμια δεκαρια χρονια σε μια απο τις ελαχιστες τηλεοπτικες της προβολες. Θυμαμαι που ο Λιαρος εβγαινε με δυο πολυ ωραιες γυναικες, τη Μαρινα Χαριτου και τη Λιλη Ντερτιμα, χωρις φυσικα να γνωριζει η μια για την αλλη. Η Μαρινα ειχε το ρολο της κακιας και πονηρης και η Λιλη το ρολο της καλης που ζητουσε αποκλειστικοτητα στη σχεση της με τον Παυλο. Του ειχε πει μαλιστα, οτι ηθελε να ειναι η μοναδικη γυναικα στη ζωη του.

Οταν εμαθε οτι εκεινος εβλεπε και αλλη, τοτε τον εγκατελειψε.

Οι ερμηνειες των ηθοποιων ηταν ολες εξαιρετικες με κορυφαιες αυτη του Αντωνοπουλου στο ρολο εκεινου που του λαχαινει η Μεγαλη Αποφαση του τιτλου, και της Γκινη στο ρολο της αθωας που κατηγορειται.

Για τη μουσικη του μεγαλου Κωστα Καπνιση, νομιζω πως τα λογια ειναι περιττα. Μιλαει μονη της!!!
 
Δεν το εχω δει αλλα τοσο οι περιγραφες σας οσο και το γεγονος οτι παιζει και η Λιλη Ντερτιμα (Λιλη Ντερτημα στους τιτλους οπως βλεπω) με "αναγκαζουν" να το εντοπισω για παρακολουθηση
 
Mικρός είχα δει την σκηνή αρχής στην ερτ και είχα φρικάρει λόγο των αιμάτων στο πρόσωπο της κοπέλας του ατυχήματος. Όσο για την ταινία επειδή την ξαναείδα μεγαλύτερος....cultila ελληνικής κοπής (δηλαδή την βλέπεις για να γελάσεις με τα σοβαρά υποτίθεται δρώμενα και τις ατάκες των πρωταγωνιστών μαζί με καλή παρέα και μπόλικα μπιρόνια). Γυρισμένη την χειρότερη εποχή του ελληνικού κινηματογράφου (ο οποίος μετά το 1970 στο εμπορικό κομμάτι είχε τα χάλια του μέχρι και το 1979). Χάλια φωτογραφία, χάλια ερμηνείες, χάλια σκηνοθεσία (ο Δαδήρας άν και έχει πολλές cultiles στο ενεργητικό του, ήταν καλός αφηγηματικά σκηνοθέτης, όπως και ο Δημόπουλος για παράδειγμα, εδώ σκηνοθετεί χάλια μαύρα πρότζεκτ μάλλον ήταν αρπαχτή του Λεφάκη). Καλά τους έκαναν και την γιουχάρανε. Καλή μόνο σαν cult κωμωδία
 
Μερικές φωτογραφίες. Ζητώ συγνώμη για την κακή ποιότητα που "βγάζει" μάτι...

1. Η Πόλυ Πατρινού (Νέλλη Γκίνη) στο σπίτι του γιου του βιομήχανου Χρηστίδη (Πάνος Τουλιάτος)

nelli.jpg





2. Ο Γιώργος Καίσαρης (Παύλος Λιάρος). Θαυμάστε τις καραρετρό φόρμες γυμναστικής με τον κρίκο στο φερμουάρ...

 
liaros.jpg


3. Η έκτακτη ερωμένη του Γιώργου, Ντίμη (Μαρίνα Χαρίτου)...

xarit2.jpg



4. ...και η τακτική Όλγα (Λιλή Ντερτίμα)

derti.jpg



5. Ο Καίσαρης (Άγγελος Αντωνόπουλος) στο Σύνταγμα.

aggelossyn.jpg



...και ένα video

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρα πολυ ωραιο το βιντεο που παρεθεσες, Aretara!

Ειναι θαυμασιο να ακουμε την εξοχη μελωδια ενω ταυτοχρονα βλεπουμε τους ηθοποιους αυτης της αγαπημενης ταινιας.
 
Η μεγάλη μου απορία σχετικά με την ταινία είναι ποια ηθοποιός ενσαρκώνει την κοπέλα που χτυπήθηκε στο τροχαίο. Δεν φαίνεται πουθενά στους τίτλους το όνομά της δυστυχώς και δεν υπάρχει αλλού κάποια πληροφορία. Ίσως στα credits της παραγωγού εταιρείας Γκρέκα Φιλμς - Λεφάκης να υπήρχε κάτι...
 
ARETARA είπε:
Η μεγάλη μου απορία σχετικά με την ταινία είναι ποια ηθοποιός ενσαρκώνει την κοπέλα που χτυπήθηκε στο τροχαίο. Δεν φαίνεται πουθενά στους τίτλους το όνομά της δυστυχώς και δεν υπάρχει αλλού κάποια πληροφορία. Ίσως στα credits της παραγωγού εταιρείας Γκρέκα Φιλμς - Λεφάκης να υπήρχε κάτι...
Ειναι πολυ πιθανον να μην προκειται για επαγγελματια ηθοποιο. Μπορει να ηταν μανεκεν, μια που ειχε το ρολο μιας ωραιας γυναικας.

Για τοσο συντομες εμφανισεις, αυτο συνηθιζοταν συχνα τοτε.
 
bambinella 100 είπε:
Ειναι πολυ πιθανον να μην προκειται για επαγγελματια ηθοποιο. Μπορει να ηταν μανεκεν, μια που ειχε το ρολο μιας ωραιας γυναικας.

Για τοσο συντομες εμφανισεις, αυτο συνηθιζοταν συχνα τοτε.
ναι οντως ηταν μανεκεν που εκανε μικρες εμφανισεις στο σινεμα

αυητ τη στιγμη δεν θυμαμαι κατι αλλο,ελπιζω να επανερθω
 
Πολύ όμορφη ταινία με εξαιρετικό σενάριο και τέλεια μουσική σύνθεση από τον συνήθη ύποπτο Κώστα Καπνίση που δίνει ένα περίτεχνο τόνο στην εισαγωγή. Ας μου επιτραπεί όμως μια επισήμανση για τις γυναίκες ηθοποιούς της ταινίας Λίλη Ντερτίμα, Μαρίνα Χαρίτου και Χριστίνα Φειδάνη. Κυριολεκτικά πανέμορφες με υπέροχη αυθεντική φυσική γοητεία όπως φαίνεται και στις υπέροχες φωτό της Αretaras, εκτός από την Χριστίνα Φειδάνη που επισυνάπτω φωτό. Δεν μπορώ να μην κάνω την σύγκριση με τις εντελώς ψεύτικες πλαστικοποιημένες και ρετουσαρισμένες κυριολεκτικά ψεύτικες γυναίκες των τελευταίων δεκαετιών με προσθετικά, σιλικόνες υαλουρονικά και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς έρμαιο του Κωστοπουλικού lifestyle, νομίζοντας πως με την ενισχυμένη και εντελώς ψεύτικη εικόνα τους απορρέουν γοητεία και αισθησιασμό. Πλανώνται πλάνην οικτράν και χαλαρά τρώνε την σκόνη των γυναικών της ταινίας που είναι αληθινά γοητευτικές και αξεπέραστα αισθησιακές και ερωτεύσιμες χωρίς ίχνος ψεύτικου πάνω τους. Συγνώμη για το off topic, αλλά δεν μπορώ να μην εξαίρω την ομορφιά των ηθοποιών της ταινίας που αντιπροσωπεύουν την απαράμιλλη και κυρίως την αυθεντική γοητεία των γυναικών της δεκαετίας του ΄70.
 

Συνημμένα

  • χριστινα φειδανη 1-3-56.png
    χριστινα φειδανη 1-3-56.png
    67,8 KB · Προβολές: 0
Πίσω
Μπλουζα