Η Μύγα - The Fly (1986)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.591
Αντιδράσεις
1.813
Μα πως κανενας μας δεν ανεφερε τη Μύγα; Μια κλασικοτατη θριλερ των 80ς που αφησε εποχη; :)

Το σεναριο το ξερουμε λιγο πολυ, αλλα ας κανουμε μια επαναληψη: Ενας freelancer επιστημονας, ο Σεθ Μραντλ, κανει πειραματα με τηλεμεταφορα. Γνωριζει μια δημοσιογραφο, τη Βερονικα που την κανει γκομενα, και κατοπιν προσπαθει να επεκτεινει τις δυνατοτητες του τηλεμεταφορεα σε οργανικη υλη. Ξεκιναει με μια μπριζολα, μετα με ενα μπαμπουινο του οποιου δυστυχως βγαινουν τα μεσα-εξω, και στο τελος με τον εαυτο του.

Ο τηλεμεταφορεας ομως ειναι ψηφιακος και εχει το ελαττωμα να μεταφραζει τον οποιοδηποτε ογκο σε δεδομενα. Ετσι οταν μπηκε μια μυγα στον "τηλεκλωβό" που ηταν ο Σεθ, το DNA της συγχωνευεται με τα δικα του, χωρις ομως ο ιδιος να καταλαβει καποια διαφορα.

Στην αρχη βεβαια αρχιζει να νιωθει πιο δυνατος (καπως ετσι μαλλον ενιωθε και ο Πητερ Παρκερ), να ψιλοτρελαινεται, και να θεωρει οτι η τηλεμεταφορα ειναι ενα ειδος βαπτισματος που δημιουργει τον ανωτερο ανθρωπο. Μετα ομως ο οργανισμος του αρχισε να εξασθενει, να του πεφτουν τα νυχια (μπλιαααααααχ!!) και τουφες απο το κεφαλι

Η ταινια παρακολουθει την πορεια της μεταλλαξης του οσο το DNA της μυγας αφομοιωνεται με τον ιδιο, το φοβο για το τι θα του συμβει, την ανησυχια, τη διαδικασια μιας καταστασης χωρις επιστροφη, αλλα και τη σχεση του με τη Βερονικα και εναν αλλο "αντιζηλο" τυπο.

Vomit-Drop.JPG


Την ειχα δει στην τηλεοραση, μικρος στο γυμνασιο και ηταν πολυ σοκαριστικη και αρρωστημένη εμπειρία, δεδομενου οτι ημουν σε μια ηλικια που καλα-καλα δεν ηξερα τι ειναι ο καρκίνος ή κάποια ανίατη ασθένεια. Ενιωσα κυριολεκτικα στο πετσι μου αηδία, απέχθεια, οίκτο και φόβο για την ολη κατάσταση ποσο μαλλον αφου στην αρχη μας κανει να συμπαθησουμε τον πρωταγωνιστη.

Τωρα βεβαια τη βλεπουμε σαν ταινία και θαυμάζουμε τα εφφέ, αλλά σε εκείνη την ηλικία αναρωτιόμουν πώς θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος αν ξαφνικά του έπεφτε το αφτί.

Η φραση που μου ράγισε την καρδιά και μου εμεινε ηταν "Ειμαι ενα εντομο που ονειρευτηκε οτι ηταν ανθρωπος και ηταν ωραια. Αλλα το ονειρο τελειωσε και ξύπνησε το έντομο" η οποία είναι παρμένη απο τη Μεταμόρφωση του Κάφκα

Πολυ αργότερα έμαθα οτι ο σκηνοθέτης της ταινίας δεν είναι αλλος απο τον γνωστό Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, του οποίου ταινίες είχα δει στην πορεία. Οταν το έμαθα, it started to make sense :)

Προσφατα διαβασα οτι η Μύγα έγινε θεατρικό μιούζικαλ απο τον Howard Shore ο οποιος ειχε συνθεσει το αρρωστημενο soundtrack της ταινιας. Φυσικα γνωστο ειναι και το sequel "Μυγα 2" την οποια εχω δει αποσπασματικα και μου φανηκε πολυ καλη. Παροτι εχει τα ιδια αηδιαστικα-τρομακτικα στοιχεια με το πρωτοτυπο, δεν ειναι τοσο σκοτεινη-αρρωστμένη :)

Σημειωτέον οτι η Μυγα ειναι βασισμενη χαλαρα σε καποια παλιοτερη ταινια-ιστορία αλλά δεν ξέρω κατα ποσο εχουν κοινα. Επισης εχει συζητηθει ενα προσφατο remake απο τον ιδιο τον Κρονενμπεργκ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι είναι βασισμένη σε μια παλία ταινία της δεκαετίας του 50 με τον Vincent Price :) - Η οποία βέβαια είναι περισσότερο αστεία πλέων παρά τρομακτική, άλλα μπορεί να είναι και ενδιαφέρον για όσους τους αρέσουν τα B-movies της δεκαετίας των 50s ( μιας και ένα τέτοιο είναι και αυτό ).

Η μύγα του Κρόνενμπεργκ όμως, είναι τελείως άλλη ιστορία. Συμφωνώ και εγώ πως είναι ένα αριστούργημα, και όποιος δεν τη έχει δεί... πραγματικά χάνει. Απο τα καλύτερα θρίλλερ όλων των εποχών, και όχι μόνο λόγω των αηδιαστικών του σκηνών, άλλα και λόγω των χαρακτήρων και της υπόθεσης του - πράγμα σπάνιο για έργο του είδους. Αξίο αναφοράς είναι και το καταπληκτικό soundtrack της ταινίας ( του συνθέτη Howard Shore ).
 
Πολύ ωραία και εμπεριστατωμένη παρουσίαση Rakeesh. Πρωτότυπη και αξιόλογη ταινία.
 
Το τραιλερ της Μυγας 2. Πολυ εντυπωσιακο κατα τη γνωμη μου

[edit] Αυτό το βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο επειδή ο λογαριασμός YouTube με τον οποίον σχετίζεται έχει τερματιστεί [edit]

Πλακα εχει στο τελος να βλεπεις τα δυο ποδια-μαριονετες ισα-ισα να ακουμπανε το εδαφος και να ακουγεται το ηχητικο εφφε "ζντουβ, ζντουβ" λες και ειναι γκαργκαντουας :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αξιόλογη και καλοφτιαγμένη ταινία του Κρόνενμπεργκ!
 
Να πατε να δειτε την αρχικη του 1958 ,το τελος

με την μυγα να εχει κεφαλι ανθρωπου και να τσιριζει στους αποκατω τρεις "Heeelp me" ενω την πλησιαζει η αραχνη
,ειναι πιο scary απο την σπλατερια του κρονεμπεργκ!!

spiderweb.jpg
spiderweb.jpg

Al001.JPG
Al001.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την ειχα δει στην τηλεοραση, μικρος στο γυμνασιο και ηταν πολυ σοκαριστικη και αρρωστημένη εμπειρία, δεδομενου οτι ημουν σε μια ηλικια που καλα-καλα δεν ηξερα τι ειναι ο καρκίνος ή κάποια ανίατη ασθένεια. Ενιωσα κυριολεκτικα στο πετσι μου αηδία, απέχθεια, οίκτο και φόβο για την ολη κατάσταση ποσο μαλλον αφου στην αρχη μας κανει να συμπαθησουμε τον πρωταγωνιστη.

Ακριβώς τα ίδια συναισθήματα, μόνο που οταν την είδα ήμουν στο δημοτικό.

Καλά η πλάκα είναι οτι την έβλεπα με ένα φίλο και κανείς δεν παραδεχόταν οτι είχε χ****ι πάνω του...!!!

Μπορεί και να έκανα καμιά βδομάδα να κοιμηθώ καλά αλλά το άξιζε....
 
Το remake της "Μύγας" δε μου άρεσε ποτέ. Ήταν αηδία (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Εξάλλου είναι φύσει αδύνατο να δισκευάσεις ταινία με το Vincet Price και να πετύχεις κάτι, έστω εξίσου καλό.
 
Για την ιστορία, η ταινία με τον Price είχε και σίκουελ,

όπου πρωταγωνιστούσε και πάλι ο μεγάλος ηθοποιός. Όμως λόγω χαμηλού προυπολογισμού, ενώ η πρώτη ταινία ήταν έγχρωμη, η συνέχεια γυρίστηκε ασπρόμαυρη !!!
 
ΜΥΓΑ

RIO είπε:
Για την ιστορία, η ταινία με τον Price είχε και σίκουελ, όπου πρωταγωνιστούσε και πάλι ο μεγάλος ηθοποιός. Όμως λόγω χαμηλού προυπολογισμού, ενώ η πρώτη ταινία ήταν έγχρωμη, η συνέχεια γυρίστηκε ασπρόμαυρη !!!
Η ταινια με τον Β. Πραις γυριστηκε το 1958 και το σικουελ, πραγματι ασπρομαυρο, το 1959. Νομιζω οτι δεν φτανει την ποιοτητα της πρωτης ταινιας, η οποια, οπως εγραψε και αλλος φιλος, εχει ενα συγκλονιστικο τελος.
 
Την ειδα την ταινια, και παρολο τις φρικιαστικες στιγμες (τα αυτια που ειπαμε, και η τελικη μορφη του πρωταγωνιστη πριν πεθανει, ασε ο εμετος που ειδα παραπανω), μου αρεσε πολυ.

Δυο αποριες μου εμειναν ομως απο τοτε : Γιατι ο πρωταγωνιστης μεταμορφωθηκε σιγα-σιγα, και οχι με την μια, και γιατι γινεται ολος μυγα, (και οχι μισος δηλ) το λογικο αυτο δεν θα ηταν?

Ξερω.. τι ρωταω και γω τωρα.. #)
 
Αγαπητη μου Λορένα αν μεταμορφωνοταν με την μια θα χάναμε ολο το ψυχολογικό μαρτύριο του ήρωα και τις φιλοσοφικές αναφορές στην κατάσταση του συνγρονου ανθρώπου και αντί για ένα αριστούργημα που πάει ένα βημα μπροστά τον κινηματογράφο και ανυψώνει το πνευματικό επίπεδο του θεατή θα είχαμε ένα ακομα θριλερ του σωρού για να τρωμε ποπ κορν. Η ολοκληρωτική του μεταμορφωση σηματοδοτεί και την απολυτη αλλοτρίωση του απο τον παραλογισμό του τεχνοκρατούμενου κοσμου μας. Αν είχε μεινει μισός η αλλοτρίωση δεν θα ολοκληρώνοταν και εσύ θα πιστευες πως μπορεί και τελικά na τη γλιτώσει και θα περίμενες το σικουελ (το οποιο τελικά βγηκε βεβαια). Μη την ψάχνεις με τον Κρονεμπεργκ!

Για τρελλά αρρωστους φαν

Αγαπητέ Rakeesh μπράβο για το ποστ! δεν ειναι ομως μιούζικαλ αλλά οπερα! (και ἐβαλε και ο Κρονεμπεργκ το χεράκι του)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμαμαι όταν είμουν μικρό και σπαστικό (θα με πλάκωνα άνετα στο ξύλο), οι γονείς μου είχαν νοικιάσει την ταινία για να την δουν με κάτι φίλους τους. Φυσικά με έδιωχναν από το σαλόνι, πράγμα που με έκανε ακόμα πιο περίεργο να δω τι είναι αυτό που βλέπουν. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να το παίξω μάγκας, μπουκάροντας απότομα μέσα και καρφώνοντας γρήγορα τα μάτια μου στην οθόνη για να προλάβω να δω όσο πιο πολύ ώρα μπορούσα μέχρι να με διώξει ο πατέρας μου (εκπληκτικό σχέδιο, τούς κορόιδεψα όλους φαντάζομαι). Από τι σκηνές που έτυχε να δω όμως κατάλαβα τον λόγο που με έδιωχναν και εκτίμησα περισσότερο τους γονείς μου αφού συνειδητοποίησα ότι με ήθελαν να με προστατεύσουν από εφιάλτες και αϋπνίες.

Μερικά χρόνια (και κάποιες ψυχοθεραπείες :P ) αργότερα είδα την ταινία και την εκτίμησα και αυτήν. Από τις αγαπημένες μου πλέον.
 
Domenica είπε:
Η ολοκληρωτική του μεταμορφωση σηματοδοτεί και την απολυτη αλλοτρίωση του απο τον παραλογισμό του τεχνοκρατούμενου κοσμου μας. Αν είχε μεινει μισός η αλλοτρίωση δεν θα ολοκληρώνοταν...
Eσύ τώρα όλα αυτά τα κατάλαβες βλέποντας τη "Μύγα" δηλαδή ε;
 
Αγαπητέ τα παράπονα οχι σε εμένα αλλά στον κ.Κρόνεμπεργκ! (κατι τετοια λεει στις συνεντευξεις!). Το πρωτο ειναι και καλά b movie ενώ του Κρονεμπεργκ (οπως λέει και στο αρχικο ποστ) μια φιλοσοφημένη μεταφορά της Μεταμορφωσης του Φ. Κάφκα!

Παρεπιπτόντως για τα αλλα αριστουργηματα του Κρονεμπεργκ μιλάμε εδώ; Διοτι ψάχνω να βρω τους ''Διχασμένους ᾽᾽ ( Dead Ringers) και δεν τους βλέπω!᾽
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
The Fly ( 1986 )

Η Μύγα ( The fly ) - 1986

fly.jpg

Παίζουν: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz. Σκηνοθεσία: David Cronenberg

Ο εκκεντρικός εφευρέτης Seth Brundle ( Jeff Goldblum ) έχει ανακαλύψει τη τηλεμεταφορά... Οταν η όμορφη δημοσιογράφος Veronica Qualfe ( Geena Davis ) τον ανακαλύπτει σε ένα πάρτυ, και τις δείχνει τη εφεύρεση του, φαίνεται σαν ο δρόμος για το νόμπελ να είναι ανοιχτός ... Και ολα πάνε καλά για αυτόν και για τα πειράματα του με τη εφεύρεση του. Μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να υποβληθεί και ο ίδιος σε τηλεμεταφορά. Δε περίμενε όμως μαζί στο "τηλεθάλαμο" να μπεί μαζί του και μία ... μύγα. Ο υπολογιστής που ελέγχει τη διαδικασία αναγνωρίζοντας 2 μορφές ζωής αποφασίζει να τις ενώσει. Το αποτέλεσμα είναι ο Seth σιγά σιγά να μετατρέπεται σε μια ανθρωπόμορφη μύγα, και σιγά-σιγά να χάνει τα λογικά του. Η ιστορία που ακολουθεί ύστερα είναι μια τραγική ιστορία που εξελίσσεται μεταξύ του παραμορφωμένου Brudle, της Veronica, και του πρώην εργοδότη της, του Stathis ( John Getz )

Η "Μύγα" σαν έργο έχει τη φήμη ότι είναι ένα απο τα αηδιαστικότερα έργα όλων των εποχών. Και όχι άδικα, καθώς έχει πολλού τέτοιου είδους σκηνές ( που έχουν να κάνουν με τη μεταμόρφωση του Seth σε... μύγα ), άλλα αν δεί κάποιος πέρα από αυτό το χαρακτηριστικό του έργου, θα δέι μια πολύ δυνατή ιστορία αγάπης και τραγωδίας, μάλιστα μία άπο τις καλύτερες "φρανκενστανικού" είδους ιστορίες. Ο Brudle κατά τη σταδιακή μεταμόρφωση του, περνάει απο αρκετά στάδια, όπου σταδιακά απο περισσότερο άνθρωπος, γίνεται άνθρωπος με υπερφυσικές δυνάμεις, γίνεται ένα ερείπιο, και μετά ... σταδιακά γίνεται ανθρωπόμυγα. Στο περισσότερο διάστημα αυτής της μεταμόρφωσης προσπαθεί να κρατήσει τη ανθρώπινη λογική του με ... όλο και λιγότερη επιτυχία. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που έχει η Veronica μαζί του κατά το ( προτελευταίο ) στάδιο μεταμόρφωσης του Brudle όπου της λέει, σε αρκετά δραματικό τόνο "Είμαι ένα έντομο που ονειρεύτηκε ότι ήταν άνθρωπος, και του άρεσε.. τώρα όμως το όνειρο τέλειωσε, και το έντομο ξύπνησε" ...

Γενικά οι ηθοποιοί στο έργο δίνουν αρκετά καλές ερμηνείες, ειδικά ο Goldblum είναι στο ρόλο που καθόρισε τη καριέρα του, και παίζει το ρόλο του πάρα πολύ καλά.

Απο τεχνικής άποψης η ταινία είναι επίσης πολύ καλή. Τα εφφε ακόμη και σήμερα κρατάνε αρκετά καλά, με τη μεταμόρφωση του Brudle σταδιακά να γίνεται απο ηθοποιός με αρκετές δώσεις μακιγιάζ σε ... ολόκληρη animatronic μύγα. Γενικά χωρίς τη χρήση CGI, πετυχαίνουν το σκοπό τους πολύ πειστικά.

Στο γενικό δραματικό τόνο της ταινίας βοηθάει και το εξαιρετικό soundtrack του έργου ( συνθέτης ο Howard Shore ), το οποίο με δραματικές νότες και υποβλητικούς ήχους θέτει το κλίμα της ταινίας πολύ καλά.


Εδώ είναι και το trailer της ταινίας:

http://www.youtube.com/watch?v=flGCik0MMKo

Σημείωση: Η ταινία αποτελεί remake παλιότερου έργου του 1958 με πρωταγωνιστή τον Vincent Price.

MV5BMTgxNzYyMzg1MF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzUxNTA0MQ@@._V1._SY317_CR9,0,214,317_.jpg
 
Πολύ ωραία και σιχαμερή ταινία. Έχω να τη δω πολλά χρόνια. Μου έχει μείνει αξέχαστη η σκηνή όπου βάζει αρχικά ένα συμπαθέστατο χιμπαντζή στη μία κάψουλα για τηλεμεταφορά αλλά στην άλλη κάψουλα βγαίνει το ζώο να είναι τα "μέσα έξω". Η αηδία. Βγήκε και συνέχεια. Υπάρχει σε DVD άραγε.
 
Πίσω
Μπλουζα