Η Νύχτα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Δημητρης
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Δημητρης

RetroWannaBe
Joined
2 Αύγ 2007
Μηνύματα
39
Αντιδράσεις
15
Η Νύχτα (1980)


Retrodb:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9D%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1

Καλημερα.

Θυμαται κανεις μια (ελληνικη) τηλεοπτικη σειρα τελη '70-αρχες '80 (δε θυμαμαι ακριβως) με τιτλο Η ΝΥΧΤΑ; Διαδραματιζοταν στα χρονια της Κατοχης και μεταξυ των ηθοποιων θυμαμαι Νικο Απεργη, Γιαννη Κατρανη, Γιωργο Γεωγλερη.

Ξερει κανεις αν ποτε ξαναπροβληθηκε ;;;;

Δημητρης
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
H NYXTA

Διασκευη του μυθιστορηματος του Βασιλη Ανδρεοπουλου

 


Κοινωνικο σηριαλ εποχης (38 επεισοδια Χ 45΄)


Πρεμιερα: Τριτη 4 Μαρτιου 1980 (ΕΡΤ)


Παραγωγη: ΔΩΡΙΚΗ TV



Σκηνοθεσια: Γιωργος Σκαλενακης


Ηθοποιοι: Ηλεκτρα Παπαθανασιου, Βασος Ανδρονιδης, Ελενη Ζαφειριου, Νικος Απεργης, Αλεξανδρος Αντωνοπουλος, Αρτεμης Ματσας, Γιωργος Γεωγλερης, Νικος Γαροφαλου, Γιαννης Κατρανης, ο Αλκης Γιαννακας και η Νορα Κατσελη.

http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9D%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1

Η Ευγενια Πλαπουτα προσπαθει να επιζησει στα δυσκολα χρονια της Κατοχης οπου η εκπορνευση ειναι ενα καθημερινο φαινομενο.Αποφασιζει να ζητησει τη βοηθεια ενος εργολαβου για να σωσει την οικογενεια της απο την ασιτια,αλλα εκεινος προσπαθει να την κανει δικη του με αθεμιτα μεσα.Ενα βραδυ σωζει εναν τραυματια (Ν.Απεργης) και τον κρυβει σπιτι της. Η Ευγενια βοηθα την αντισταση με καθε τροπο,ομως συλλαμβανεται απο τους Γερμανους,βασανιζεται και τελικα εκτελειται στο σκοπευτηριο της Καισαριανης μαζι με αλλους πατριωτες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πω πωωωω .... και ... πάνω που πήγαινα να ανοίξω τόπικ ζητώντας βοήθεια για το "πώς λεγόταν εκείνο το σήριαλ που αναφερόταν στην Κατοχή και η πρωταγωνίστριά του λεγόταν Ευγενία Πλαπούτα, η οποία, στο τελευταίο επεισόδιο, εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο" !!! Και .... να που υπάρχουν πληροφορίες και γι΄ αυτό !!! Δεν θυμόμουν ότι λεγόταν "Η νύχτα" !!! Και να σκεφθείτε ότι είναι από τα λίγα σήριαλ που, αν θυμάμαι καλά, δεν είχα χάσει ούτε ένα επεισόδιο !!!

Από αυτό θυμάμαι τη μελαχρινή πρωταγωνίστρια, που υποδυόταν την Ευγενία, η οποία ήταν πολύ εκφραστική [σαν να έπαιζε σε θεατρική παράσταση !!!] και το παίξιμό της αρκούντως νευρώδες !!! Πάντως, δεν τη θυμάμαι σε άλλο σήριαλ ή άλλη ταινία !!! Απ' ό,τι θυμάμαι, την είχε ερωτευθεί ένας κύριος, μεγάλης ηλικίας, που στα χρόνια της Κατοχής ήταν "βολεμένος" [ίσως και συνεργάτης των Γερμανών]. Όμως η Ευγενία αντιδρούσε, παρόλο που η μητέρα της - την οποία είχε "λυγίσει" η πείνα - την προέτρεπε "να του δοθεί", και γι' αυτό τον άφηνε να μπαινοβγαίνει στο σπίτι τους !!! Θυμάμαι, επίσης, ότι η λέξη, που άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε αυτό το σήριαλ, ήταν η λέξη "βαλτός" !!!

Τέλος, μου έχει μείνει η τελευταία σκηνή του σήριαλ, όπου η Ευγενία εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο !!! Τη σκηνή όπου η Ευγενία έπεφτε, χτυπημένη από της σφαίρες, την είδαμε σε ένα παρατεταμένο .... slow motion !!! Βλέπαμε, δηλαδή, την Ευγενία να πέφτει, να πέφτει, να ξεψυχάει, να ξεψυχάει ..... Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτή η σκηνή [έτσι όπως την έχει συγκρατήσει η - τότε 8 με 9 ετών μνήμη μου] μάλλον ατύχησε !!! Το "τραβηγμένο" slow motion τής στέρησε την τραγικότητά της !!! Πάντως, το σήριαλ θα το χαρακτήριζα από "αξιοπρεπέστατο" έως "πολύ καλό" !!! Και, φυσικά, στα σχολικά διαλείμματα ήταν θέμα των παιδο-συζητήσεών μας επί μονίμου βάσης .....

Θυμάμαι, επίσης, ότι η λέξη, που άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε αυτό το σήριαλ, ήταν η λέξη "βαλτός" !!!

Α, επίσης θυμήθηκα ότι η άλλη λέξη, που άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε αυτό το σήριαλ, ήταν η λέξη "γκαζοζέν" !!! Και .... αναρωτιόμουν αν έχει σχέση με την "γκαζόζα" !!!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρομοιως κι εγω τη θυμηθηκα αυτη τη σειρα, ημουν τοτε 10 χρονων. Δεν την εχει το IMDB!

Eκεινο το καιρο που παιζονταν ηταν η καλυτερη μου και περιμενα καθε βδομαδα πως και πως να τη δω.

Κλασικα ο Αρτεμης Ματσας ως προδοτης, νομιζω οτι τον εκτελει η Αντισταση.

Ακομα αυτος που θυμαμαι ηταν ο Αλεξανδρος Αντωνοπουλος, μαλιστα εκεινο το καιρο ταυτοχρονα εμφανιζονταν στο δελτιο ειδησεων της ΕΡΤ και ελεγε τις ειδησεις. Δεν το πιστευα τοτε οτι ηταν αυτος αλλα αργοτερα βεβαιωθηκα :)
 
Έγραψα ένα ποστ για τους "Τραγουδιστάδες της Λευτεριάς" και ... μού ήρθε "φλασιά" και για το άλλο "κατοχικό σήριαλ" [όπως εχω ξαναπεί, εδώ στο retromaniax "ό,τι θυμάμαι χαίρομαι"] ....

Λοιπόν, τη μητέρα της Ευγενίας Πλαπούτα την υποδυόταν με συγκλονιστικό τρόπο η Ελένη Ζαφειρίου [απλά καταπληκτική] !!! Θυμήθηκα τον τρόπο με τον οποίο είδαμε στο σήριαλ ότι πέθανε : Την ώρα που έλεγε : "πάω να ψήσω έναν ρευβυθοκαφ ...." ... δεν πρόλαβε να το πει και .... έπαθε συγκοπή !!! Πάντως, την είχε στεναχωρέσει πολύ και η κόρη της, η οποία δεν έκανε ό,τι της έλεγε η μητέρα της και .... πήγαινε με τους νεαρούς τους Αντιστασιακούς [στο σήριαλ βλέπαμε συχνά μαμά και κόρη να "συγκρούονται"] .....
 
Επειδή ψάχνω καιρό τώρα τον τίτλο μιας σειράς που μοιάζει λίγο σαν περιγραφή με αυτήν, και το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι ότι είδα κάποια επεισόδιά της σε επανάληψη από κρατικό κανάλι τον μάρτιο του 2002, μπορεί κανείς να μου πει αν η σειρά ήταν έγχρωμη και αν θυμάται άλλες σειρές που να έμοιαζαν αρκετά με αυτή?
 
Clemence είπε:
Επειδή ψάχνω καιρό τώρα τον τίτλο μιας σειράς που μοιάζει λίγο σαν περιγραφή με αυτήν, και το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι ότι είδα κάποια επεισόδιά της σε επανάληψη από κρατικό κανάλι τον μάρτιο του 2002, μπορεί κανείς να μου πει αν η σειρά ήταν έγχρωμη και αν θυμάται άλλες σειρές που να έμοιαζαν αρκετά με αυτή?
Για το "αν η σειρά αυτή ήταν έγχρωμη ή ασπρόμαυρη" δεν μπορώ, δυστυχώς, να σού απαντήσω επειδή την εποχή που προβαλλόταν, περί το 1980/1981 - και, ως 9χρονος μικρούλης, δεν είχα χάσει ούτε ένα επεισόδιό της - δεν είχαμε, ακόμη,αποκτήσει έγχρωμη τηλεόραση !!! Έτσι ... τη θυμάμαι ασπρόμαυρη !!! Κάποιος συμφορουμίτης, που γνωρίζει καλύτερα, μπορεί, ίσως, να απαντήσει αν η σειρά αυτή ήταν έγχρωμη [με ενδιαφέρει και μένα #) #)] ....

Αν θέλεις να βρεις ομοιότητες και "συγγένειες" με άλλες σειρές, τότε σε παραπέμπω στα σήριαλς "Οι τραγουδιστάδες της λευτεριάς" και "Η μάχη των πελαργών" !!! Τόσο στη "Νύχτα", όσο και σε αυτές τις δύο σειρές, το θέμα τους είναι "Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος" και "η Κατοχή", που σημαίνει ότι και στις τρεις σειρές είχαμε δει : δοσίλογους, πατριώτες, Αντιστασιακούς, κορίτσια που στην Κατοχή "λύγισαν" από την πείνα και πήγαν με τους Γερμανούς κλπ κλπ ....

Νομίζω, πάντως, ότι από αυτή τη σειρά δεν έχει διασωθεί ούτε ... ένα δευτερόλεπτο [μακάρι χίλιες φορές να διαψευσθώ] !!! Από το 1980/1981 που προβλήθηκε δεν είδαμε ξανά επανάληψή της !!! Δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι από αυτήν την τόοοοτε αγαπημένη σειρά δεν θα ξαναδούμε αποσπάσματα :( :( :( .... Και ... σκεφθείτε ... όταν στο μάθημα της Ιστορίας σε κάποια απ' τις τάξεις του Δημοτικού, απ' το οποίο διδασκόμασταν την Επανάσταση του 1821, είχαμε αναγνώσει το όνομα "Πλαπούτας΄", όλη η τάξη αναφώνησε αυθόρμητα "ωωωωω" !!! Βλέπετε, όλα τα πιτσιρίκια δεν χάναμε ούτε ένα επεισόδιο της "Νύχτας" ....

[κάτι ανάλογο συνέβη και όταν απ' το βιβλίο της Ιστορίας της 4ης Δημοτικού, απ' το οποίο διδασκόμασταν στοιχεια Βυζαντινής Ιστορίας, είχαμε αναγνώσει το όνομα "Ρωμανός Διογένης" στο κεφάλαιο για τη μάχη του Μάτζικερτ !!! Όλη η τάξη αναφώνησε αυθόρμητα "ωωωωω" .... εμ, ούτε από "Πορφύρα και Αίμα" χάναμε επεισόδιο .... ] .....


 
Την είχα προλάβει τη σειρά, αλλά τη θυμάμαι αμυδρά. Πάντως το "Ευγενία Πλαπούτα", μαζί με το "Ιουλία Μπίμπα", από κάποια "Πρώτη σελίδα" του Φρέντυ Γερμανού για την Κατοχή, είναι εντυπωμένα στο μυαλό...

Αν δεν κάνω λάθος, υπό τον ίδιο τίτλο υπήρξε και κάποια σειρά της ΕΤ1 σχετική με την περίοδο της δικτατορίας, που στο σήμα είχε ένα τανκ σε κίνηση, στο κλείσιμο νομίζω ένα συρματόπλεγμα, και επίσης μια φριχτή μουσική με στριγγλιές...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη και θυμάμαι ότι είχε σημειώσει επιτυχία, αν και σε μένα (που τότε είχα μπει στην εφηβεία και αμφισβητούσα τα πάντα) δεν άρεσε καθόλου.
 
Μιας και, μετά από πολύυυ καιρό, δώσαμε ξανά ζωή στο παρόν τόπικ, νομίζω ότι πρέπει να γίνει κάποια μνεία για τον συγγραφέα του βιβλίου, πάνω στο οποίο βασίστηκε το σήριαλ !!! Στον Βασίλη Ανδρεόπουλο !!!

johnalepou είπε:
H NYXTAΔιασκευη του μυθιστορηματος του Βασιλη Ανδρεοπουλου

 


Κ
Πραγματικά, επρόκειτο για πολύ αξιόλογο άνθρωπο της τέχνης !!! Διέπρεψε σε πολλούς τομείς : και ως ηθοποιός, και ως σιχουργός, και ως θεατρικός συγγραφέας !!! Ως στιχουργός, μάλιστα, έχει γραψει στίχους για δύο πανέμορφα τραγούδια, τα οποία .... τραγούδησαν [και θα τραγουδούν για πολλά - πολλά χρόνια] ακόμα και οι πέτρες : Για το "Στην Ελευσίνα μια φορά", όπου έγραψε μουσική ο Δήμος Μούτσης, και για το "Σ' αυτόν τον κόσμο τον καλό τον χιλιομπαλωμένο", όπου έγραψε μουσική ο Ξαρχάκος και τραγούδησε ο Ξυλούρης !!!

Ως "ηθοποιό", τέλος, τον θυμάμαι με τις καλύτερες αναμνήσεις από την ταινία "Εκείνο το καλοκαίρι", όπου υποδύεται τον πατέρα της Ελενας Ναθαναήλ !!! Το πέρασμά του από την ταινία είναι μικρό, αλλά ... χαρακτηριστικό, πραγματικά "σού μένει" !!!
 
Θυμάμαι ότι είχε ένα φρικτό σήμα έναρξης, με τρομακτική μουσική κι ένα πλάνο από αγκαθωτό συρματόπλεγμα.
 
Πολύ προσεγμένη και πετυχημένη σειρά της ΕΡΤ, με πολύ αγωνιώδη πλοκή, σασπένς, άψογη σκηνοθεσία και σενάριο που καθήλωσε το κοινό παρά τα πολλά επειδόδια προβολής δεν κούρασε καθόλου το τηλεοπτικό κοινό δείγμα της επιτυχίας που είχε. Το σενάριο γράφτηκε από τον πολύ καλό και ξεχωριστό ηθοποιό Βασίλη Ανδρεόπουλο, δείγμα και του ιδιαίτερου ταλέντου που είχε και στην συγγραφή.
Πρωταγωνίστρια στην σειρά η Ηλέκτρα Παπαθανασίου, εξαίρετη ηθοποιός που κάκιστα κατά την γνώμη μου δεν έκανε πολλές δουλειές τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές με ή χωρίς την θέληση της. Κρίμα που δεν την θαυμάσαμε και σε άλλα σήριαλ ή ταινίες γιατί το παίξιμο της, το παρουσιαστικό της και η εν γένει αύρα της και άνεση της μπροστά στον φακό δείχνει ότι το είχε και θα μπορούσε να κάνει σπουδαία καριέρα.
Τέλος θα σταθώ σε ένα μάλλον δευτεραγωνιστή εκείνης της χρονικής περιόδου τον Γιώργο Γεωλγερή, που στην συγκεκριμένη σειρά στον ρόλο του καταδότη και συνεργάτη ντων κατοχικών δυνάμεων έδωσε ρέστα. Ειδικά η σκηνή της εκτέλεσης του από τις αντιστασιακές δυνάμεις ήταν συγκλονιστική και προκάλεσε ρίγος στους τηλεθεατές και φυσικά στον γράφοντα. Τον έδειχνε νεκρό με τα μάτια ανοιχτά και τα γυαλιά του να είναι χαμηλωμένα κάτω από τα νεκρά μάτια του στο πρόσωπό του. Είναι μια σκηνή που μετά από σαράντα και πλέον χρόνια είναι χαραγμένη στην μνήμη μου. Παρόλη την αντιπάθεια που έβγαζε ο ρόλος του Γεωλγερή, η συγκεκριμένη σκηνή του νεκρού εκτελεσθέντος πιστεύω συγλόνισε τους τηλεθεατές.
 
Αυτή την σειρά την θυμάμαι ελάχιστα, αλλά είχα τρομάξει με κάτι σκηνές με βασανιστήρια σε μια γυναίκα και κάτι ουρλιαχτά που μου είχαν μείνει εφιάλτης για χρόνια. Αλλά πρέπει να ήταν εξαιρετική σειρά,και σίγουρα αν την έβλεπα σε πιο μεγάλη ηλικία θα τρόμαζα λιγότερο και θα εκτιμούσα πιο πολύ την ποιότητα της. Κρίμα που διεγράφη το 1983 και δεν παίχτηκε σε επανάληψη τα επόμενα χρόνια.
 
Εβλεπα κι εγω την σειρα, αλλα οχι με μεγαλο ενδιαφερον και σιγουρα ειχα χασει καποια επεισοδια. Περισσοτερο την χαζευα μαζι με τους γονεις μου. Δεν ημουν ακομα σε ηλικια να εκτιμησω τα κατοχικα δραματα και το θεμα της ενιωθα πως με ψυχοπλακωνε.
Θυμαμαι ομως οτι καποια στιγμη ο Νικος Απεργης εξηγει τον τιτλο του εργου. Ελεγε πως οι Ελληνες που αντιστεκονταν στην γερμανικη μποτα γυριζαν στις γειτονιες και στους τοιχους ζωγραφιζαν ενα ρολοϊ που εδειχνε 12 παρα 5. Σε λιγο η νυχτα θα τελειωνε και θα εβγαινε το φως της αυγης.
 
Πιετευω αν την βλεπαμε σημερα θα την εκτιμουσαμε. Ειναι εξοργιστικο το ποσα σηριαλ χαθηκαν/σβηστηκαν. Ειδικα τα σηριαλ που ηταν μεταφορες λογοτεχνικων εργων αγγιζαν τα 45. Σε καμμία αλλη τηλεοραση "πολιτισμενης" χωρας δεν εχει συμβει κατι τετοιο.
 
Πίσω
Μπλουζα