Πω πωωωω .... και ... πάνω που πήγαινα να ανοίξω τόπικ ζητώντας βοήθεια για το "πώς λεγόταν εκείνο το σήριαλ που αναφερόταν στην Κατοχή και η πρωταγωνίστριά του λεγόταν Ευγενία Πλαπούτα, η οποία, στο τελευταίο επεισόδιο, εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο" !!! Και .... να που υπάρχουν πληροφορίες και γι΄ αυτό !!! Δεν θυμόμουν ότι λεγόταν "Η νύχτα" !!! Και να σκεφθείτε ότι είναι από τα λίγα σήριαλ που, αν θυμάμαι καλά, δεν είχα χάσει ούτε ένα επεισόδιο !!!
Από αυτό θυμάμαι τη μελαχρινή πρωταγωνίστρια, που υποδυόταν την Ευγενία, η οποία ήταν πολύ εκφραστική [σαν να έπαιζε σε θεατρική παράσταση !!!] και το παίξιμό της αρκούντως νευρώδες !!! Πάντως, δεν τη θυμάμαι σε άλλο σήριαλ ή άλλη ταινία !!! Απ' ό,τι θυμάμαι, την είχε ερωτευθεί ένας κύριος, μεγάλης ηλικίας, που στα χρόνια της Κατοχής ήταν "βολεμένος" [ίσως και συνεργάτης των Γερμανών]. Όμως η Ευγενία αντιδρούσε, παρόλο που η μητέρα της - την οποία είχε "λυγίσει" η πείνα - την προέτρεπε "να του δοθεί", και γι' αυτό τον άφηνε να μπαινοβγαίνει στο σπίτι τους !!! Θυμάμαι, επίσης, ότι η λέξη, που άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε αυτό το σήριαλ, ήταν η λέξη "βαλτός" !!!
Τέλος, μου έχει μείνει η τελευταία σκηνή του σήριαλ, όπου η Ευγενία εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο !!! Τη σκηνή όπου η Ευγενία έπεφτε, χτυπημένη από της σφαίρες, την είδαμε σε ένα παρατεταμένο .... slow motion !!! Βλέπαμε, δηλαδή, την Ευγενία να πέφτει, να πέφτει, να ξεψυχάει, να ξεψυχάει ..... Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτή η σκηνή [έτσι όπως την έχει συγκρατήσει η - τότε 8 με 9 ετών μνήμη μου] μάλλον ατύχησε !!! Το "τραβηγμένο" slow motion τής στέρησε την τραγικότητά της !!! Πάντως, το σήριαλ θα το χαρακτήριζα από "αξιοπρεπέστατο" έως "πολύ καλό" !!! Και, φυσικά, στα σχολικά διαλείμματα ήταν θέμα των παιδο-συζητήσεών μας επί μονίμου βάσης .....
Θυμάμαι, επίσης, ότι η λέξη, που άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε αυτό το σήριαλ, ήταν η λέξη "βαλτός" !!!
Α, επίσης θυμήθηκα ότι η άλλη λέξη, που άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε αυτό το σήριαλ, ήταν η λέξη "γκαζοζέν" !!! Και .... αναρωτιόμουν αν έχει σχέση με την "γκαζόζα" !!!!!!