Η Παλιά Αθήνα

Ωραία φωτογραφία αλλά ούτε φαντάζομαι που μπορεί να είναι. Εντελώς άγνωστο τοπίο. Νομίζω ότι το κατάστημα αριστερά πρέπει να είναι χασάπικο κρίνοντας από τα τσιγκέλια.
 
Εκτός κι αν τα Πετράλωνα έχουν 6 Ιεράρχες συνολικά, στα 100+ χρόνια που μεσολάβησαν από την φωτογραφία (είναι του 1920) η εκκλησία αντικαταστάθηκε με μεγαλύτερη και μεγαλοπρεπέστερη. Τα σκαλιά σαν να παραείναι πολλά, πάντως, αν τα συγκρίνω με την παλιά φωτό.


1655230737521.png
 
Χε χε όταν έπιανε βροχή οι σφουγγαροπώλες θα ήταν οι πρώτοι που θα τρέχαν στο πλησιέστερο υπόστεγο. Φαντ΄λαζεστε βάρος αν όλα αυτά τα σφουγγάρια γέμιζαν νερό?

Το πεζοδρόμιο είναι φαρδύ οπότε εδώ no problem, αλλά σκέφτομαι ότι τα φουρώ θα έπρεπε να τα είχαν κάνει παράνομα στα στενά δρομάκια Πλάκας και περιχώρων. Οι φουρωφορούσες πιάνανε πολύ χώρο.
 
Τα φουρω (που τα λατρευω) προερχονται απο το New Look του Ντιορ. Στην Ελλαδα φορεθηκαν κυριως απο το ημισυ της δεκαετιας του '50 μεχρι και το 1962. Αρα εκει γυρω η φωτογραφια και μαλλον αρχες δεκαετιας του '60.
 
Βαριέμαι να το κάνω, και είναι χρονοβόρο, αλλά η ακριβής χρονολογία (μέχρι μήνα) μπορεί να βρεθεί από τα εξώφυλλα των περιοδικών στο περίπτερο. Σίγουρα με ανασκαφές μπορεί να βρεθεί το Newsweek και το Elle.
 
Βαριέμαι να το κάνω, και είναι χρονοβόρο, αλλά η ακριβής χρονολογία (μέχρι μήνα) μπορεί να βρεθεί από τα εξώφυλλα των περιοδικών στο περίπτερο. Σίγουρα με ανασκαφές μπορεί να βρεθεί το Newsweek και το Elle.
Επίσης "...οι φωτεινοί σηματοδότες στην Αθήνα τέθηκαν σε λειτουργία τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 1960 (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, φύλλο της 3ης Σεπτεμβρίου 1960)..." όπως διαβάζουμε εδώ.
Επίσης βλέποντας παλιά εξώφυλλα του περιοδικού Newsweek το συγκεκριμένο στυλ εξωφύλλου με το κίτρινο banner στην συγκεκριμένη θέση και σε συνδυασμό με την λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στο κέντρο της Αθήνας, η περίοδος λήψης της φωτογραφίας είναι την περίοδο Σεπτεμβρίου 1960-Ιουλίου 1961 (δεν είμαι σίγουρος βέβαια...).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ασχημοκκλησιά. Δεν ήξερα ότι είχαμε εκκλησία με κρεμμυδωτό τρούλο στην Ελλάδα, εκτός από τις σλαυικές του Αγίου Όρους. Κι έχει και στραβό σταυρό (σαν γλωσσοδέτης είναι αυτό)
 
Πολύ σπάνια φωτογραφία, Rio. Δεν έτυχε ποτέ να δω ποτέ πώς ήταν η περιοχή της Εδεμ πριν το 1990. Διακρίνουμε μπροστά στη φωτό τη Βίλα/ Ξενοδοχείο Μέγα Edem Club απ΄ όπου πήρε το όνομά της η περιοχή και δίπλα της το μικρό δέλτα του ρέματος της Πικροδάφνης που χωρίζει το Π. Φάληρο από τον Άλιμο λίγο πριν καταλήξει στο Σαρωνικό.
Και στο βάθος βλέπουμε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου - Παναγίτσας Παλαιού Φαλήρου επί της οδού Αχιλλέως χωρίς το περιστύλιο και το καμπαναριό
1655418551887.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στην Αθήνα του 1900. Όλες οι φωτό και οι λεζάντες είναι από τη λίφο

1655807313467.png
Καφενείο στην Αθήνα με φόντο τον Λυκαβηττό. Μια τέντα από μουσαμά πάνω από τα τραπέζια και τις καρέκλες προσφέρει σκιά στους πελάτες. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ένας πέτρινος τοίχος και φαίνεται ότι είναι άνοιξη ή καλοκαίρι λόγω των λουλουδιών και των δέντρων στην εικόνα. Φωτ.: Mark Jefferson

1655807335349.png
Εικόνα της Αθήνας με φόντο τον Λυκαβηττό στα αριστερά. Δεξιά στο βάθος είναι η οροσειρά του Υμηττού. Φωτ.: Mark Jefferson

1655807363545.png
Ένα τυπικό σπίτι στην Αθήνα. Φωτ.: Mark Jefferson
 
Πίσω
Μπλουζα