Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Καφεδάκι στην Πλατεία Συντάγματος του 1926....

athens_top.jpg
 
Διακρίνεται λεωφορείο Guy σε δρομολόγιο της γραμμής 401 Κάνιγγος - Πολύδροσο επί της Λεωφ. Κηφισιας στο ύψος της οδού Λαρίσης (ο δρόμος στα δεξιά της φωτογραφίας). Η λήψη έχει γίνει μεταξύ των οδών Τρικάλων και Σοφίας Σλήμαν, από την πλευρά του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Αμπελοκήπων. Το κτίσμα επί των οδών Κηφισίας και Λαρίσης υπάρχει ακόμη (Ιούλιο-2019 η λήψη του street view) αλλά δυστυχώς έχει αλλοιωθεί η όψη του γιατί έχει καλυφθεί από κάτι περίεργα πάνελ...
Στον εντοπισμό βοήθησαν οι διπλανές πολυκατοικίες.
1687282551897.png
 
Άραγε ξέρει κάποιος πότε μετονομάστηκε η οδός Πλούτωνος σε Μητροπόλεως; Ξέρω ότι το Μέγαρο Καλλιμασιώτη όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος ο Χυτήρογλου χτίστηκε το 1925 αλλά η φωτογραφία μου φαίνεται τραβηγμένη κάπου μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα (κρίνοντας από τα αυτοκίνητα και τα ρούχα).
 
Άραγε ξέρει κάποιος πότε μετονομάστηκε η οδός Πλούτωνος σε Μητροπόλεως; Ξέρω ότι το Μέγαρο Καλλιμασιώτη όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος ο Χυτήρογλου χτίστηκε το 1925 αλλά η φωτογραφία μου φαίνεται τραβηγμένη κάπου μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα (κρίνοντας από τα αυτοκίνητα και τα ρούχα).
Διαβάζουμε στο

"
...
Η οδός Μητροπόλεως οφείλει το όνομά της στον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας και η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1874-1875. Παλαιότερα ήταν χωρισμένη σε τρία τμήματα και το κάθε ένα είχε διαφορετική ονομασία. Το πρώτο τμήμα, από το Σύνταγμα έως την Αιόλου ονομαζόταν «οδός Ντέκα», προς τιμήν του ευεργέτη Ι. Ντέκα, ο οποίος είχε δημιουργήσει ομώνυμη Σχολή. Το επόμενο, από την Αιόλου έως την Κηρυκείου ονομαζόταν «οδός Πλούτωνος», ενώ το τμήμα από την οδό Κηρυκείου έως την πλατεία Μοναστηρακίου «οδός Βραχείας».
...
"

Από το
Αθήνα 1905.
Οδός Πλούτωνος.
Πρόκειται για την σημερινή οδό Μητροπόλεως.
Μια σπάνια φωτογραφία γεμάτη από τα παλαιά σπίτια των Αθηνών της Οθωνικής περιόδου ίσως και νωρίτερα.
Η πρώτη κάθετος που φαίνεται είναι η οδός Αιόλου με την Πλατεία Δημοπρατηρίου.
Δεξιά το διώροφο με το αέτωμα είναι η Οικία Τζαβέλλα. Οικοδομήθηκε πριν το 1858. Στο ισόγειο στεγάστηκε για χρόνια το Καφενείο των Αγωνιστών και στου ορόφους λειτούργησε κάποια χρονική περίοδο το Ξενοδοχείο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
1687287178984.png
 
αυτό το σπίτι μου θυμίζει λίγο αυτό που είχε ο καγκελάριος της τότε Δ.Γερμανίας στην Βόννη (η Δυτική Γερμανία είχε πρωτεύουσα την Βόννη και όχι το Δ. Βερολίνο-η ανατολική είχε το Α. Βερολίνο εξ ου και το διαβόητο τείχος. υπήρχε η λεγόμενη Transitautobahn που συνέδεε την Δ. Γερμανία με το Δ. Βερολίνο μέσα από το έδαφος της Α. Γερμανίας και φυσικά είχε τρομερά μέτρα ασφαλείας) . Η καγκελαρία λοιπόν ήταν μικρή και ταπεινή για να δείχνουν οι Γερμανοί μικροί και ταπεινοί, επίσης. Την είχα επισκεφτεί, απέξω φυσικά, το '87 όταν πήγα πρώτη φορά Γερμανία με την νονά μου και τον γιο της, τότε καλύτερο μου φίλο.
και για του λόγου το αληθές.... το άρθρο είναι στα γερμανικά δυστυχώς..
μια λεπτομέρεια που μου έκανε εντύπωση: ο εκάστοτε καγκελάριος πλήρωνε το ενοίκιο της καγκελαρίας από την τσέπη του!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα