Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Οδός Αθηνάς . Διακρίνεται λεωφορείο Magirus Deutz M230E120

Στο κέντρο δεξιά της φωτογραφίας διακρίνεται η Πλατεία Συντάγματος και το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία

Διακρίνεται σε φάση προσγείωσης αεροσκάφος Boeing 707 της ισραηλινής εταιρείας EL AL και σταματημένο στο διάδρομο αεροσκάφος L-1011 Tristar της αμερικανικής εταιρείας TWA λίγο πριν την απογείωσή του.

Η λήψη έχει γίνει από το δώμα του ξενοδοχείου ΕΜΜΑΝΤΙΝΑ, γιατί διακρίνεται ο τρούλος της κατοικίας που βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου στη γωνία με την οδό Μερόπης και στο κέντρο της φωτογραφίας η πολυκατοικία επί των οδών Ναυσικάς και Αλ. Παναγούλη.

Λήψη Ιούνιος-2023
1697378121411.png

Λήψη Ιούνιος-2022
1697378226383.png
 
Λεωφ.Κηφισίας και Αλεξάνδρας.
Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται λεωφορείο Bussing και στο βάθος Magirus Deutz M230E120 και τρόλεϊ Ziu-9 και το κτήριο του ΜΤΕΝΣ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ επί των οδών Ζαχάρωφ και Αλεξάνδρας όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

1697379425948.png
 
Γωνία οδών Σταδίου και Αιόλου. Δεξιά οι μαυρισμένοι τοίχοι μαρτυρούν την καταστροφή του πολυκαταστήματος Κατράντζος από εμπρησμό (ταυτόχρονα με το Μινιόν) τον Δεκέμβριο του 1981 το οποίο κατέρρευσε μερικώς και τελικά κατεδαφίστηκε.
 
^
Ωχ.. κάτι λείπει :)
Διασταύρωση λεωφόρου Βασ.Σοφίας με οδούς Μακεδόνων (πλέον πεζόδρομος) και Δημ Σούτσου.
Στον κατάφυτο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου διακρίνονται στρατιωτικά toll καθώς και οχήματα, υπάρχουν σήμερα πλέον του Πάρκου Ελευθερίας (πρωην ΕΑΤ-ΕΣΑ) , οι εγκαταστάσεις της Πρεσβείας των ΗΠΑ και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

1697380777734.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αναπαράγω άρθρο του δημοσιογράφου Χ.Κ. Λαζαρόπουλου στο

1697381397995.png

"Πάμε ταξίδι πίσω στην Αθήνα του 1959, με αφορμή μια φωτογραφία της πλατείας Μοναστηρακίου που δείχνει ένα λεωφορείο Volvo Ταγκαλάκη του 2ου ΚΤΕΛ και πιστοποίησαμε ύστερα από ειδική επεξεργασία. Με την ευκαιρία θα βολτάρουμε απ' αυτήν την ιστορική πλατεία μέχρι το Σύνταγμα χάρη σε πληροφορίες και σε διαθέσιμο αρχειακό υλικό.

Αρχές καλοκαιριού του 1959, ένας νεαρός φωτορεπόρτερ πήρε τα σύνεργά του και ανέβηκε στο ψηλότερο σημείο ενός κτηρίου για να απαθανατίσει στιγμές από τη ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας στο Μοναστηράκι. Βλέπετε καθαρά τις γραμμές των τροχιοδρόμων (τραμ) που εξυπηρετούσαν παράλληλα με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ ως το 1960 τη γραμμή "10 Ιπποκράτους - Βοτανικός".

Το λεωφορείο που περνά ακριβώς πάνω στη γραμμή των τραμ πιστοποιήθηκε με ειδική επεξεργασία. Είναι το 2/24 (δηλαδή το 24 του 2ου ΚΤΕΛ) Volvo B 63 506 Ταγκαλάκη, το οποίο είναι υπερσύγχρονο για την εποχή που λήφθηκε η φωτογραφία, αφού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 4 Ιανουαρίου 1958.

Το Volvo ανέρχεται από την Ερμού προς την οδό Μητροπόλεως, η οποία είχε κατεύθυνση προς την πλατεία Συντάγματος εκείνον τον καιρό. Εκτελεί δρομολόγιο επιστροφής προς τις αφετηρίες της οδού Ιπποκράτους.

Λεωφορεία, ταξί και οι αμαξάδες της Αθήνας

Προσέξτε στα αριστερά τη φωτογραφία, στο σημείο που ο κύριος πιάνει τις αποσκευές μιας δεσποινίδας η οποία είναι πολύ πιθανόν να έχει έρθει από την επαρχία για να εργαστεί ως υπηρετικό προσωπικό σε κάποιο σπίτι της Κυψέλης, του Κολωνακίου ή των Πατησίων. Σε εκείνο το σημείο βρισκόταν παλιά η πιάτσα των αμαξάδων της Αθήνας.

Σε πείσμα των καιρών, τότε, υπήρχαν μερικά αμαξάκια ακόμα κι εκείνη την εποχή στο Μοναστηράκι. Το πρώτο πλήγμα για τους αμαξάδες των Αθηνών ήρθε όταν κατασκευάσθηκε το τραμ, το δεύτερο όταν άρχισε ο εκσυγχρονισμός των συγκοινωνιακών μέσων με τα λεωφορεία, αλλά σε καθοριστικό πλήγμα εξελίχθηκαν τα ταξί που αφάνισαν οριστικά τα άλογα και τις άμαξες από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1957, η Φίνος Φιλμ προέβαλε στις κινηματογραφικές αίθουσες την ταινία "Το αμαξάκι" που ήταν βγαλμένη μέσα από τη ζωή όπως έλεγαν τότε οι κριτικοί των εφημερίδων. Κι έτσι ήταν η πραγματικότητα.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Νίκος Κιούσης έγραψαν το σενάριο της ταινίας αφού άκουσαν αφηγήσεις από τους ανθρώπους της Πλάκας ενώ ο μοναδικός Μάνος Χατζηδάκις έγραψε τη μουσική της ταινίας κάνοντας πολλές φορές τη διαδρομή από τους Αέρηδες μέχρι τη Στοά του Αττάλου ή την πλατεία Αβησσυνίας μέσω Μοναστηρακίου.

Δείτε μια χαρακτηριστική σκηνή που δείχνει τον "αμαξά Θοδωρή" Βασίλη Αυλωνίτη να τσακώνεται με τη "γυναίκα" του, τη Γεωργία Βασιλειάδου, επειδή η άμαξα δεν έβγαζε πολλά λεφτά και η είσπραξη δεν επαρκούσε ούτε για τα απαραίτητα του σπιτιού.


Όσον αφορά στη λέξη "πουαμόρ" που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι το νεκρό σημείο του επιλογέα σχέσεων (σασμάν) στα αυτοκίνητα. Ο "Θοδωρής" δεν έδινε λεφτά στη γυναίκα του διότι ήθελε να πάρει αυτοκίνητο που θα το έκανε ταξί παρότι ο φίλος και συνάδελφός του "Ανέστης", Ορέστης Μακρής παρέμενε πιστός στο επάγγελμα του αμαξά και τον ήθελε υποστηρικτή του.

Αυτή είναι η επόμενη σκηνή που προτείνουμε, συνιστώντας να παρακολουθήσετε την ταινία στην οποία έδωσε ρεσιτάλ ερμηνεία ο Μακρής:


Στην αρχική φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι οι κύριοι στα τραπεζάκια κάτω δεξιά είναι οι οδηγοί των ταξί που περιμένουν για κούρσα συζητώντας ή παίζοντας τάβλι.

Από διαφορετική γωνία σε φωτογραφία της ίδιας εποχής μάλιστα, μπορείτε να δείτε ότι την πιάτσα των αμαξάδων άρχισαν να καταλαμβάνουν φορτηγά όποτε έβρισκαν ελεύθερο πεδίο.

1697381740513.png

Από άλλη φωτογραφική πηγή μάλιστα βρήκαμε το ίδιο λεωφορείο, στην ίδια γραμμή να έχει βγει από τη Μητροπόλεως, κατευθυνόμενο προς τη στάση επί της πλατείας Συντάγματος, η οποία είχε διπλή κατεύθυνση την εποχή εκείνη.

1697381810719.png

Στη φωτογραφία αυτή προσέξτε πάνω δεξιά ένα από τα λεωφορεία AEC Tylor της εταιρείας ΗΕΜ (σ.σ. Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών) που χρησιμοποιήθηκαν το 1953 για την ενίσχυση του δικτύου των τροχιοδρόμων, παράλληλα με τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (τα γνωστά μας τρόλλεϋ). "
 
Ο Παύλος Μελάς με τον γιο του Μίκη έξω από το σπίτι τους.

Προβολή συνημμένου 267295
Η οικία του Παύλου Μελά βρίσκεται επί της λεωφόρου Τατοΐου 50, στην Κηφισιά.
1697396170976.png

Βίντεο με στιγμιότυπα από τη ζωή του Ήρωα Παύλου Μελά.
Προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 κατά την απευθείας μετάδοση της τελετής αποκαταστάσεως της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά.



 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα