Η Παλιά Αθήνα

Όταν η Αθήνα ήταν πιο πράσινη! (Εποχή πασόκ ή όταν όλα ήταν πιο αθώα; )
Η οικοδομή με τα γυάλινα στηθαία, κούκλα!
Για να είμαστε ακριβείς, η Αθήνα εδώ φαίνεται πιο πράσινη γιατί η φωτογραφία είναι από μόνη της πράσινη :p
Ωστόσο το συγκεκριμένο κομμάτι της Αθήνας, όσο το θυμάμαι εγώ τουλάχιστον, ήταν πάντα πιο πράσινο γιατί είναι η γωνία Ηρώδου Αττικού με Βασ. Σοφίας, δηλ. δρόμοι που περνούν δίπλα από τον Εθνικό Κήπο και που τα πεζοδρόμιά τους έχουν πάντα δέντρα. .
Για την πολυκατοικία, δεν μπορώ να πω, όμορφη είναι και έχει πολλά ωραία στοιχεία της δεκαετίας του '60, ειδικά τα σκαλοπάτια και η είσοδος από πράσινο τηνιακό μάρμαρο (το αγαπημένο μου!).
Όμως εξίσου όμορφο (και με πικρή ιστορία) ήταν και το τετραώροφο κτήριο που προϋπήρχε στη γωνία αυτή και στέγαζε μέχρι το 1961 την Αμερικανική Πρεσβεία .
polukatoikia-pesmazoglou-palia.webp


Ήταν η πολυκατοικία Πεσμαζόγλου που χτίστηκε γύρω στο 1900 σε σχέδια του Τσίλλερ και η οποία "ακρωτηριάστηκε" στο πιο όμορφο κομμάτι της για να γίνει η πολυκατοικία που βλέπουμε σήμερα. Το υπόλοιπο κτήριο υπάρχει ακόμη επί της Βασ. Σοφίας και περισσότερα στοιχεία για όλο το οικοδόμημα θα βρεις εδώ. Σαν κτήριο μοιάζει αρκετά (ειδικά με τον πυργίσκο στη γωνία) με το "Νέο Αρσάκειο", συνομήλικό του κτήριο, πάλι σε σχέδια του Τσίλλερ, στη γωνία Σταδίου και Πεσμαζόγλου (σύμπτωση; όχι.).

Αναρωτιέμαι αν έχουμε ξανασυζητήσει για το συγκεκριμένο κτήριο εδώ στο φόρουμ.
 
Όταν η Αθήνα ήταν πιο πράσινη! (Εποχή πασόκ ή όταν όλα ήταν πιο αθώα; )
Η οικοδομή με τα γυάλινα στηθαία, κούκλα!
colour dyes may in time change....γράφανε παλιά τα κουτιά των έγχρωμων φιλμ. επειδή η εικόνα στα έγχρωμα φιλμ (και κατ' επέκταση στις έγχρωμες φωτογραφίες) ήταν από chemically generated dyes, δηλ. τα χρώματα δημιουργούντο χημικά κατά την διάρκεια της εμφάνισης, χαλούσαν με τον χρόνο ειδικά μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο. αντίθετα η εικόνα στις α/μ φωτογραφίες ήταν από μεταλλικό άργυρο, να γιατί ακόμα είναι σχετικά καλές φωτογραφίες από τον 19ο αιώνα.
 
Πίσω
Μπλουζα