Η Τζένη Καρέζη στο κινηματογραφικό τραγούδι

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.453
Αντιδράσεις
49.741
Η υπέροχη βραχνή φωνή της Τζένης Καρέζη μας ταξίδεψε πολλές φορές...Δεν είπε πολλά τραγούδια στον κινηματογράφο (όπως η Αλίκη π.χ.) , αλλά νομίζω πως αυτά που είπε ήταν πολύ χαρακτηριστικά!


Το παράπονο που βγάζει στο τραγούδι "Δεν έχει αρχή" από την ταινία "Λόλα" εμένα προσωπικά με συγκινεί και με ανατριχιάζει πάντα.



Τα τραγούδια της Τζένης που επέλεξα να ψηφίσετε είναι τα εξής:


 


1. "Μη τον ρωτάς τον ουρανό" από την ταινία του 1959 "Το νησί των γενναίων"


 








2. "Το χρυσόψαρο" (μαζί με τον Ντίνο Ηλιόπουλο) από την ταινία του 1960 "Το κοροιδάκι της δεσποινίδος"

 




[video=youtube;xbr-QO9xYLI]http://www.youtube.com/watch?v=xbr-QO9xYLI

 


3. "Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ" από την ταινία του 1961 "Ποια είναι η Μαργαρίτα"


 




http://www.youtube.com/watch?v=5FmHDTOghZU

 


Ακολουθούν τα επόμενα τρία...


 


 
4. "Το σαραβαλάκι μου" από την ταινία του 1962 "Η νύφη το' σκασε"

 




[edit] Αυτό το βίντεο διαθέτει περιεχόμενο από το χρήστη Finos Films, ο οποίος το έχει αποκλείσει για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. [edit]

 


5. "Ούτε ένα ευχαριστώ" από την ταινία του 1963 "Τα κόκκινα φανάρια"


 




http://www.youtube.com/watch?v=sWdKgs_6ssA

6. "Δεν έχει αρχή" από την ταινία του 1964 "Λόλα"

 




[video=youtube;rnl263gkz-M]

Αξίζει να τα ακούσετε ξανά...Θα σας ταξιδέψουν για άλλη μια φορά...

"Μακρυά σου ένα χρόνο" και πάλι από την ταινία "Η νύφη το' σκασε".

 


Ακούστε και το "Μακρυά σου ένα χρόνο"



[edit] To video δεν υπάρχει [edit]

Νομίζω αυτά είναι όλα τα τραγούδια της Τζένης (αν εξαιρέσουμε και κάποια που είπε στη Λυσιστράτη , αλλά αυτά είναι άλλου ύφους).

Ευχαριστώ τον Wally που έβαλε την δημοσκόπηση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μακρυα σου ενα χρονο, φυσικα!

Ενα λατρεμενο τραγουδι απο μια εξισου λατρεμενη ταινια. Και η Τζενη το ερμηνευει μοναδικα, οπως και ολοκληρο το ρολο της σ' αυτη την υπεροχη κωμωδια του Αλεκου Σακελλαριου!
 
Εγώ όπως είπα και στην αρχή ψηφίζω το "Δεν έχει αρχή". Καταρχήν η Τζένη εκεί είναι πανέμορφη. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι άψογα σκηνοθετημένο από τον Ντίνο Δημόπουλο , η συγκίνηση και το παράπονο που βγάζει η Λόλα μόλις αντικρίζει τον Άρη πάνω στο τραγούδι της , το σόλο μπουζούκι που ακούγεται , όλα αυτά και άλλα πολλά με έχουν κάνει να το λατρέψω!
 
"Μην τον ρωτάς τον ουρανό".

Η δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού, όταν ο Λυκούργος Καλλέργης έχει έρθει για να την συλλάβει στο κέντρο κι εκείνη τον αντιλαμβάνεται ενώ βρίσκεται στην πίστα, είναι εκπληκτική. Η παύση, το κοντινό πλάνο στα μάτια της και μετά ο σπαραγμός της δεύτερης στροφής "μην τον ρωτάς τον ουρανό, το σύννεφο και το φεγγάρι, το βλέμμα σου το σκοτεινό κάτι απ' τη νύχτα έχει πάρει".

off topic Θυμάται άραγε άνθρωπος σ' αυτή την ταινία την σεμνή, παπαδοπούλα Μαρία που μένει με τον Αλεξανδράκη στο τέλος; Ανεξιχνίασται αι βουλαί (και αι επιλογαί) των ανδρών :)
 
διαλεξα το "μην τον ρωτας τον ουρανο" ,απ τα "ευθυμα" τραγουδια της θα επελεγα "το χρυσοψαρο"
 
Μακρυά σου έναν χρόνο και εγώ για την μοναδικη ερμηνεία της Τζένης Καρέζη.
 
Ποτέ δεν ήταν η αγαπημένη μου και μικρός δεν μου άρεσε καθόλου. Είναι πάντως ξεχωριστή και η φωνή της πολύ ιδιαίτερη. Διάλεξα το δεν έχει αρχή. Μαζί με το μην το ρωτάς τον ουρανό ήταν τα καλύτερά της τραγούδια.
 
Δε μπορώ να ψηφίσω κανένα από τα προτεινόμενα, αφού αγαπημένο μου "Άλλο" είναι το "Πήρα τους δρόμους του ουρανού", Θεοδωράκη-Λειβαδίτη, που τραγούδησε η Τζένη στην ξένης παραγωγής ταινία "Μια σφαίρα στην καρδιά". Το είπε άπειρες φορές η Φαραντούρη, αλλά η Καρέζη το είχε πει καλύτερα, δίνοντάς του μια άλλη "γλύκα" σε σχέση με την "αδρή" εκτέλεση της Φαραντούρη...

 
Σέβομαι την άποψή σου panp αλλά η συγκεκριμένη ταινία είναι μια ταινία που κανείς μας δεν έχει δει νομίζω. Μακάρι κάποια στιγμή να μας δοθεί αυτή η ευκαιρία...
 
tonytony είπε:
Σέβομαι την άποψή σου panp αλλά η συγκεκριμένη ταινία είναι μια ταινία που κανείς μας δεν έχει δει νομίζω. Μακάρι κάποια στιγμή να μας δοθεί αυτή η ευκαιρία...
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ουδέποτε έχω δει την ταινία, μόνο το τραγούδι ξέρω ! Αλλά κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, το θεωρώ καλύτερο από τα υπόλοιπα της λίστας !
 
Η ταπεινή μου ψήφος στο -τι άλλο!- "Μην τον ρωτάς τον ουρανό"! :)

Κομμάτι που μόλις τύχει και το ξανακούσω, κολλάει αμέσως και το σιγομουρμουρίζω για μέρες! :)
 
Διαλεγω το "η Mαργαριτα η Μαργαρω"! Πιστευω οτι της ταιριαζαν πιο πολυ τα χαρουμενα τραγουδια!

Απο τα πιο μελανχολικα θα προτιμουσα το "μην το ρωτας τον ουρανο"!
 
''Μην τον ρωτάς τον ουρανό'' θεικό κομμάτι, πανέμορφη η Τζένη( πόσο όμορφη ήταν στις πρώτες, πρωτες εμφανίσεις της , απίστευτη)

Αντώνη δεν μας έβαλες το ''μέλι, μέλι'' από την ''λατερνα, φτώχεια και φιλότιμο''. Όχι τίποτα άλλο αλλα Αυλωνίτης και Φωτόπουλος μαζί με Τζενη, συλλεκτικό κομμάτι :)
 
Ψήφισα το Χρυσόψαρο και απ'ότι βλέπω είμαι ο μόνος που του αρέσει.
 
"Μην τον ρωτάς τον ουρανό' . Δεν έχω δει την ταινία. Έχω την εντύπωση όμως ότι το έχω ακούσει στο ραδιόφωνο στην εκτέλεση της Τζένης Καρέζη.
 
Μακριά σου ένα χρόνο για μένα!
 
"To χρυσόψαρο", για το πολύ ωραίο ντουέτο με το Ντίνο Ηλιόπουλο, που άλλωστε επίσης σπάνια τραγούδησε. Και οι δυό τους τραγουδούν με κέφι κι εξωστρέφεια (για το "Μην τον ρωτάς τον ουρανό" το λέω πιο πολύ αυτό), σε ελεύθερη γραμμή, χωρίς καλλιτεχνικές φιοριτούρες, κι αυτό δίνει μια σπάνια μορφή στο τραγούδι αυτό...
 
δύσκολη επιλογή!

ψήφισα ''το χρυσόψαρο'' αλλά μου αρέσουν εξίσου ''Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ'' και ''Το σαραβαλάκι μου''
 

Τζένη Καρέζη • Τραγούδια Από Τον Κινηματογράφο Και Το Θέατρο​

 
Πίσω
Μπλουζα