Η Τζίνη και το τζίνι - I dream of Jeannie (1965-1970)

Η Τζινη σε εξωφυλλο της ραδιοτηλεορασης

attachment.php
η φωτογραφια ειναι απ το ποστ του tsalk

IMG_0001.jpg
 
Πολύ ωραία σειρά και αυτή και φανταζομαι πόσο πρωτότυπη θα έδειχνε την εποχή εκείνη.
 
Αν δεν με απατά η μνήμη μου πρέπει να την πρωτοείδα σε κάποιο δορυφορικό κανάλι. Ήταν από τις αγαπημένες μου σειρές. Προς το τέλος της όμως με κούρασε κάπως.
 
προσθετω σε ποστ τις πληροφοριες του 1ου λινκ για να υπαρχουν κι εδω σε περιπτωση που συμβει ο,τιδηποτε με το μπλογκ

"Η κλασική κωμωδία "Το Τζίνι και η Τζίνη" (ή "Η Τζίνη και το Τζίνι") -που αρχικά προβλήθηκε από το κανάλι NBC, από τις 18 Σεπτεμβρίου 1965 έως τις 26 Μαΐου 1970- σημείωσε από την αρχή πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Ολοκληρώθηκε σε 139 επεισόδια.

Η σειρά παρουσιάζει την Barbara Eden ως Τζίνη, ένα τζίνι 2000 περίπου χρονών που απελευθερώθηκε από το μπουκάλι της, αφού το βρήκε σε ένα ερημονήσι ο αστροναύτης Τόνυ Νέλσον που υπηρετεί στη ΝΑSΑ (Larry Hagman - ο κακός στη σειρά Dallas αργότερα), κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του.

Αφού τον βοήθησε να επιστρέψει στο σπίτι του στη Φλόριντα, στο Κόκο Μπιτς, η Τζίνη πείθει τον Μέητζορ Νέλσον να γίνει ο νέος κύριος και αφέντης της. Yes, Master..

Τα πράγματα όμως χειροτερεύουν όσο ο Τόνυ προσπαθεί να κρατήσει μυστική την ύπαρξή της, ενώ παράλληλα αυτή χρησιμοποιεί απροκάλυπτα τις υπερφυσικές δυνάμεις της, και με ένα κούνημα του κεφαλιού της τον βοηθάει στα απόρρητα πειράματά του στη NASA, πραγματοποιεί όλες του τις επιθυμίες αλλά παρεμβαίνει και όποτε... νομίζει ότι χρειάζεται βοήθεια ή όταν ζηλεύει τις άλλες γυναίκες.

Τα μαγικά που κάνει ούτε ωφελούν ούτε ενθουσιάζουν πάντα τον Τόνυ. Παρά τη βοήθεια του φίλου και συνάδελφου Μέητζορ Ρότζερ Χίλι (Bill Daily), η παρουσία της Τζίνη δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Το βασικό πρόβλημα ήταν πως θα μπορούσε να κρύψει τη παρουσία της Τζίνι καθώς η εργασία του στη ΝΑΣΑ σχετιζόταν με απόρρητα πειράματα, που όμως χάρη στη Τζίνι στέφονται πάντα από επιτυχία.

Ο Τόνι προσπαθεί ειδικά να την κρύψει από τον ψυχίατρο της μονάδας του συνταγματάρχη Άλφρεντ Μπέλοουζ (Hayden Rorke) και τη γυναίκα του Αμάντα, αλλά το μόνο που κατορθώνει είναι να αυξήσει τις υποψίες του ψυχιάτρου της NASA, ο οποίος είναι προσηλωμένος στην παρουσίαση αποδείξεων ότι ο Μέητζορ Nelson πάσχει από αυταπάτες.

 




i-dreamed-of-jeannie-3.jpg

Η σειρά "η Τζίνη και το Τζίνι" ήταν μέρος των καινοτόμων κωμικών σειρών που εξουσίασαν τη δεκαετία του ΄60.


1337562538418954.jpg

 




Μετά την επιτυχία του Bewitched (Η Μάγισσα) στο ABC, το ανταγωνιστικό κανάλι NBC στράφηκε στον παλαίμαχο Sidney Sheldon, στην προσπάθεια να συλλάβουν λίγη μαγεία από το Bewitched στο δικό τους... μπουκάλι. Έτσι προέκυψε η ιδέα για ένα τζίνι μέσα σε ένα μπουκάλι, που το έλεγαν Τζίνη και ήταν αρκετά διαφορετικό από τα εύσωμα και απειλητικά είδη που συνήθως έβγαιναν από το λυχνάρι του Αλλαντίν.

Η Τζίνη έτυχε να είναι μια όμορφη γυναίκα που γελάει εύκολα, γεννημένη την πρωταπριλιά του 64 μ.Χ. στη Βαγδάτη της Περσίας, είναι δηλαδή 2.000 ετών.

Μετατράπηκε σε τζίνι γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί το κακό Μπλου Τζιν. Το παντοδύναμο και εξαγριωμένο τζίνι της έδωσε αθανασία αλλά την έκλεισε μέσα σε ένα μπουκάλι.

Όλα άλλαξαν το 1965, όταν ο αστροναύτης Tony Nelson της NASA βρήκε το μπουκάλι σε μια παραλία ενός έρημου νησιού, όπου η διαστημική κάψουλά του προσγειώθηκε μετά από μια αποστολή. Το τζίνι, αφού απελευθερώθηκε από το μπουκάλι, αποτέλεσε την εκπλήρωση της απόλυτης αρσενικής φαντασίωσης: ένα πανέμορφο, αφοσιωμένο, πρόθυμο στο να παρακαλεί, πρόστυχο και κατεργάρικο θηλυκό που είχε τη δύναμη να πραγματοποιεί κάθε επιθυμία του με ένα κούνημα του κεφαλιού της, διότι είχε υπερφυσικές δυνάμεις.

Φυσικά, ο Tony είχε... αρχές (και επίσης δεν ήθελε ο καθένας να νομίζει ότι ήταν τρελός), έτσι προσπάθησε να την εγκαταλείψει σε εκείνη την ερημική παραλία. Όμως, το υπάκουο τζίνι... κύλησε το μπουκάλι της στο σακίδιό του, και έτσι γεννήθηκε μια επιτυχημένη σειρά.

Όπως άλλες σειρές της εποχής και του είδους, τα πρώτα επεισόδια ήταν αρκετά έξυπνα, γεμάτα φαντασία και ενέργεια, όμως η σειρά καταφέρνει σχετικά γρήγορα να επαναλαμβάνει τις ίδιες ιδέες, μεταβιβάζοντας τις ίδιες καταστάσεις σε παραλλαγές.

Ο Τόνυ δεν αφήνει την Τζίνη να τον ευχαριστεί με τη μαγεία της και προσπαθεί πολύ για να μείνει ερωτικά μακριά της, και αυτό δημιουργεί την εντύπωση πως δεν πάει καλά ο άνθρωπος. Αυτό φυσικά ήταν και το σετ-απ για το Bewitched. Στο τέλος βέβαια παντρεύτηκαν. Ο σύζυγος αστροναύτης και η σύζυγος τζίνι. Αυτά είναι. Ακολούθησαν δύο σπιν-οφ ταινίες το '85 και το '91.

Tony-and-Jeannie-Get-Married-i-dream-of-jeannie-6221639-300-274.jpg

Η πολυαγαπημένη κωμική σειρά με τα 139 επεισόδια προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '70 από τη ΥΕΝΕΔ αλλά και αρκετά αργότερα, από το Mega τα πρώτα χρόνια του καναλιού, γύρω στο '90 και ήταν από τις πιο δημοφιλείς σειρές αφού σημείωνε πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.

[1974-02-17] Πρόγραμμα TV (Ραδιοτηλεόραση) από 17 έως 23 Φεβρουαρίου 1974-1-1.jpg

Το μουσικό θέμα της σειράς γράφτηκε από τον Hugo Montenegro... απίστευτο θέμα με τίτλο βJeannieβ και πρωτοπαίχτηκε στο πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, μετά από μια σεζόν με ιντρο ενός τζαζ μουσικού θέματος. Το μουσικό θέμα της πρώτης σεζόν ήταν ένα οργανικό βαλς τζαζ γραμμένο από τον Richard Wess.Τελικά, ο Sidney Sheldon δυσαρεστημένος από το μουσικό θέμα του Wess για τη μουσική επένδυση του σήριαλ, το αντικατέστησε με το μουσικό θέμα βJeannieβ του Hugo Montenegro με στίχους από τον Buddy Kaye. Σύντομα η γοητεία του νέου μουσικού θέματος κυρίευσε όλους του τηλεθεατές του σήριαλ !

Η πρώτη σεζόν αποτελείται από 30 επεισόδια που γυρίστηκαν ασπρόμαυρα (στην πραγματικότητα ήταν η τελευταία φορά που σειρά του δικτύου γυρίστηκε με αυτόν τον τρόπο). Ο λόγος που δεν γυρίστηκε σε χρώμα ήταν επειδή το δίκτυο δεν είχε αρκετή πίστη στη σειρά των προτέρων και δεν διέθεσε επιπλέον $ 400 για να πάρει έγχρωμο φιλμ.

Οι υπεύθυνοι της σειράς αντιμετώπισαν επίσης πρόβλημα στα γυρίσματα στα πρώτα έντεκα επεισόδια της πρώτης σεζόν, γιατί η Eden ήταν έγκυος και φυσικά αυτό δεν έπρεπε να φαίνεται στα γυρίσματα. Στην αρχή φορούσε πέπλα για να κρύψει την κοιλιά της, όταν όμως η εγκυμοσύνη προχώρησε οι παραγωγοί χρησιμοποίησαν αντικαταστάτρια και η Eden γύριζε τις σκηνές μόνο πάνω από τη μέση, αν και η κοιλιά της είναι ορατή σε ορισμένα πλάνα προφίλ.!

Στο πιλοτικό επεισόδιο η Τζίνη μιλάει την αρχαία Περσική γλώσσα και δεν μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο μέχρι που ο Tony εκφράζει την επιθυμία του στην Jeannie (η λέξη είναι ομόηχη του τζίνι ) αν θα μπορούσαν να μιλούν αγγλικά, και η Τζίνι, σαν πιστό τζίνι, την πραγματοποιεί αμέσως.

Το σήριαλ ξεκινούσε με ένα πραγματικά έξυπνο και χαριτωμένο cartoon και είχε την παρακάτω αφήγηση:

"Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μυθικό μέρος που λεγόταν Cape Kennedy, ένας αστροναύτης που ονομαζόταν Tony Nelson εκτοξεύτηκε σε μια διαστημική αποστολή. Ο πύραυλος ανέβηκε, αλλά κάτι πήγε λάθος και έπρεπε να τον φέρουν ξανά κάτω. Ο Captain Nelson προσγειώθηκε σε ένα νησί στο Νότιο Ειρηνικό, όπου βρήκε ένα μπουκάλι - τουλάχιστον φαινόταν σαν ένα μπουκάλι -αλλά δεν συμπεριφέρθηκε σαν ένα απλό μπουκάλι επειδή σ 'αυτό ... ήταν ένα τζίνι!

Χμμμβ¦ δεν ήταν ένα συνηθισμένο τζίνι που συναντάς κάθε ημέρα, αλλά ένα όμορφο τζίνι, το οποίο θα μπορούσε να ικανοποιήσει οποιαδήποτε επιθυμία μας. Ο Captain Nelson ήταν τόσο ευγνώμων, που άφησε το Τζίνι ελεύθερο, μόνο που αυτή δεν ήθελε να είναι β¦. ελεύθερη. Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι όταν έχετε φυλακιστεί σε ένα μπουκάλι για δύο χιλιάδες χρόνια! Ήθελε να διασκεδάσει και ήθελε να το κάνει αυτό με τον Captain Nelson. Οπότε αυτή τον ακολούθησε πίσω στο Coco Beach, μια μυθική πόλη σε μια μυθική πολιτεία που ονομάζεται Φλόριντα και εκεί, σε αυτό το σπίτι, η κοπέλα στο μπουκάλι έφερε τρελά γυρίσματα στη ζωή του αστροναύτη. "

Ένα συχνά χρησιμοποιούμενο τέχνασμα πλοκής είναι ότι η Jeannie χάνει τις δυνάμεις της όταν αυτή περιορίζεται σε ένα κλειστό χώρο. Δεν είναι σε θέση να αφήσει το μπουκάλι της, όταν είναι βουλωμένο , και κάτω από ορισμένες συνθήκες, το πρόσωπο που βγάζει το φελλό μπορεί να γίνει ο καινούριος αφέντης της.

Ο καλύτερος φίλος του Tony και αστροναύτης συνάδελφός του είναι ο , Captain Roger Healey. Παρά το γεγονός ότι είναι και οι δύο αστροναύτες, ο Anthony Nelson ήταν στην Πολεμική Αεροπορία και ο Roger Healey ήταν στο Στρατό. Ο Roger για μερικά επεισόδια αγνοεί την ύπαρξη της Jeannie. Όταν όμως το ανακαλύπτει στο επεισόδιο "The Richest Astronaut In the Whole Wide World"[15 Γενάρη 1966] ), κλέβει το μπουκάλι με την Τζίνη για να ζήσει στην πολυτέλεια.

Στο τέλος βέβαια το επιστρέφει στο φίλο του, αν και ποτέ δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο Tony δεν εκφράζει επιθυμίες στην Τζίνη για να γίνει πλούσιος και διάσημος, βολεύοντας φυσικά και τον εαυτό του, αφού είναι ο καλύτερός του φίλος !

Η Τζίνη έχει και μια αδελφή (που λέγεται επίσης Τζίνη και είναι και αυτή Τζίνι) και αναφέρεται για πρώτη φορά σε κάποιο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τρίτη σεζόν στο επεισόδιο "Jeannie or the tiger" στις 19 Σεπτεμβρίου, 1967, και από εκεί και πέρα κάνει διάφορες σποραδικές εμφανίσεις στη σειρά. Η αδελφή Τζίνη προσπαθεί επανειλημμένα να σαγηνεύσει και να κλέψει τον Τόνι για τον εαυτό της, ώστε να γίνει το δικό της αφεντικό και να μένουν για πάντα μαζί ! Φυσικά το πραγματικό αφεντικό θα ήταν η πονηρή αδελφή , αφού δεν έχει την καλοσύνη και την αγάπη της πραγματικής Τζίνη.

Η Barbara Eden παίζει και το ρόλο της αδελφής της, αλλά και της μητέρας της που εμφανίζεται σε κάποια επεισόδια αργότερα ! Συνολικά η Barbara Eden παίζει διπλό ρόλο σε εννέα επεισόδια.

Jeannie-and-Her-Twin-Sister-i-dream-of-jeannie-6447055-400-313.jpg

Στην πρώτη σεζόν του σήριαλ, γίνεται σαφές ότι η Τζίνι ήταν αρχικά ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μετατραπεί σε ένα τζίνι (όπως αργότερα αποκαλύφθηκε), από τον Blue Djinn όταν εκείνη αρνήθηκε να τον παντρευτεί. Αρκετά μέλη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένων των γονιών της, είναι μάλλον εκκεντρικά, αλλά κανένας τους δεν είναι τζίνι. Η μητέρα της Τζίνη περιγράφει την οικογένεια τους ως «απλούς αγρότες από την παλιά χώρα». (Σημειώστε ότι ο όρος «Djinn» είναι συνώνυμος με την «τζίνι».)

Το θέμα της Τζίνη και το κατά πόσο ήταν κάποτε άνθρωπος ή όχι μπαίνει ξανά στο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν με τον τίτλο «Πώς να είναι κάποιος Τζίνι σε 10 εύκολα μαθήματα». Η Jeannie αναφέρει ότι έχει μια αδελφή, που είναι ένα τζίνι, αλλά η διατύπωση - "ήταν μια μεγαλοφυία όταν έφυγα από τη Βαγδάτη" - έχει θέσει επί τάπητος το ζήτημα του κατά πόσον κι αυτή γεννήθηκε ένα τζίνι.

Στη συνέχεια στη τρίτη σεζόν το σκηνικό άλλαξε ολοκληρωτικά και αναδρομικά και θεωρήθηκε ότι η Jeannie ήταν πάντα ένα τζίνι. Όλοι οι συγγενείς της είναι, επίσης, στη συνέχεια, τζίνι, συμπεριλαμβανομένων, από την τέταρτη σεζόν, και τη μητέρα της (που παίζεται επίσης από την Barbara Eden, όπως αναφέραμε). Αυτό μπορεί να έγινε για να αυξηθεί η ομοιότητα με το επιτυχημένο σήριαλ Bewitched (η γνωστή «Μάγισσα») , ή απλώς για να αυξήσει τον αριθμό των πιθανών plotlines. Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτή η νέα έννοια διατηρήθηκε για το υπόλοιπο της σειράς.

Μετά τον κίνδυνο να χάσει την Τζίνη από τον Blue Djinn, ο Τόνι με το που επιστρέφουν στην NASA, την παρουσιάζει σαν αρραβωνιαστικιά του. Οι δυο τους παντρεύονται αρκετές εβδομάδες αργότερα.Με τη δημόσια παρουσία της Τζίνη προαναγγέλεται μια σημαντική αλλαγή στη συνέχεια της σειράς. Το μυστικό δεν είναι πλέον ύπαρξη της Jeannie, αλλά απλώς ότι διαθέτει μαγικές δυνάμεις, σε αντίθεση με τη μυθολογία που δημιουργήθηκε στις δύο πρώτες σεζόν από το σενάριο του Σίντνεϊ Σέλντον στις οποίες προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι μετά το γάμο, ένα τζίνι χάνει όλα μαγικές δυνάμεις του.

Σε αρκετές περιπτώσεις, πολλές παράλληλες ιστορίες της σειράς δημιουργήθηκαν για να χρησιμεύσουν ως υπόβαθρο για εθνικούς διαγωνισμούς.

Το διάσημο μπουκάλι της Jeannie δημιουργήθηκε για την σειρά. Το πραγματικό μπουκάλι ήταν μια ειδική χριστουγεννιάτικη έκδοση του Jim Beam, το 1964 που περιείχε μια "Επιλογή του Beam" με ουίσκι μπέρμπον.Σχεδιάστηκε από τον Roy Kramer για την Wheaton Bottle Company. Η Barbara Eden πήρε να κρατήσει το μπουκάλι που χρησιμοποιούνταν στη σειρά, την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων του τελευταίου επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς.

Και φυσικά σήμερα, το πιο διάσημο κουτσομπολιό ήταν η λογοκρισία του «αφαλού» που επικρατούσε στη σειρά και συγκεκριμένα στην Barbara Eden. Έτσι τροποποιήθηκε κατάλληλα η στολή της Τζίνη, ώστε να δείχνεται μέρος της κοιλιάς της, αλλά ποτέ ο αφαλός της !Χαρακτηριστικό γεγονός που δείχνει όλη την ειρωνεία και το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι σʼ ένα επεισόδιο στο οποίο ο Τόνι και η Τζίνη είναι στην παραλία, το μαγιό της Τζίνη είναι τέτοιο ώστε να μην αποκαλύπτεται ο αφαλός της παρόλο που υπήρχαν τριγύρω όμορφα κορίτσια με κανονικά μπικίνια που έδειχναν φυσικά τον αφαλό τους !

251330.jpg

Διάφορα γνωστά ονόματα και performers έπαιξαν τους εαυτούς τους στη διάρκεια της σειράς. Μερικοί από αυτούς ήταν ο Groucho Marx ( You Bet Your Life ), ο Sammy Davis Jr., ο Milton Berle, ο Don Ho, & η Judy Carne και ο Arte Johnson του σήριαλ Rowan & Martin's Laugh-In .

O Larry Hagman ήταν ένας χαρακτήρας ιδιαίτερα δύστροπος και προβληματικός την περίοδο που γυριζόταν η σειρά. Η συνηθισμένη του ρουτίνα ήταν να πίνει στα πλατό και στο καμαρίνι του τεράστιες ποσότητες σαμπάνιας συνοδευόμενες με μαριχουάνα και LSD ! Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις φοβερές ανασφάλειες του, τον έκαναν να συμπεριφέρεται στην πενταετή διάρκεια του σήριαλ, πότε σαν κακομαθημένο παιδί και πότε σαν τύραννος. Συχνά όταν δεν του άρεσε το σενάριο κάποιου συγκεκριμένου επεισοδίου, ο Hagman κατηγορούσε όλους τους συντελεστές της σειράς ότι έχουν υποχθόνια σχέδια να καταστρέψουν την καριέρα του! Κάποτε όταν δεν του άρεσε το σενάριο κατούρησε όλο το cast της σειράς και τα έπιπλα του ντεκόρ. Μια άλλη φορά που είχαν έρθει μια ομάδα από μοναχές να επισκεφτούν το στούντιο, ο Larry Hagman άρχισε να βρίζει ασύστολα και με χυδαίο τρόπο για να τις σοκάρει και μετά φόβισε τις δύστυχες καλόγριες κρατώντας ένα τσεκούρι και ουρλιάζοντας σαν μανιακός ! Η Barbara Eden θυμάται ότι κάποτε ήρθε στα γυρίσματα ντυμένος με ένα κοστούμι γορίλα. Οι υπεύθυνοι του NBC αποφάσισαν ότι ο Hagman πρέπει να επισκεφτεί έναν ψυχοθεραπευτή. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν ο ψυχοθεραπευτής ο οποίος εισηγήθηκε τις δόσεις LSD και μαριχουάνα για τον ασταθή ασθενή, ώστε "να ηρεμήσει". Ο Hagman είχε φοβερά και αγενή ξεσπάσματα ακόμα και μπροστά στα μεγάλα αστέρια που συχνά φιλοξενούσε σαν guest-stars η σειρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν ήταν φιλοξενούμενος ο μεγάλος star Sammy Davis, Jr και του ζητήθηκε να διαβάσει off-camera κάποιες γραμμές από το σενάριο, ο Hagman του είπε ότι τρέχουν τα σάλια από το στόμα του, όπως σ΄ένα μωρό. Ο Sammy Davis,Jr, σύμφωνα με την Eden ήταν «έτοιμος να σκοτώσει" τον συμπρωταγωνιστή της. Λόγω της παράξενης συμπεριφοράς του, το στούντιο έριξε την ιδέα της αντικατάστασης του Major Nelson, αλλά η Barbara Eden έκανε τα πάντα για να τον υπερασπιστεί και έτσι η ιδέα ματαιώθηκε"



[1973-05-15] Πρόγραμμα TV από 15 έως 21 Απριλίου 1973 (Ραδιοτηλεόραση)-9-1.jpg

[1974-09-01] Πρόγραμμα TV (Ραδιοτηλεόραση) από 1 έως 7 Σεπτεμβρίου 1974-3-1.jpg

[1974-12-22] Ραδιοτηλεόραση 22-28 Δεκεμβριου 1974-4 1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι τη σειρα αυτή, προβαλόταν στο mega καλοκαιρι σε επαναληψη...

θα προβαλλεται καθε Σαββατοκύριακο στις 10.40 στο MEGA, αυριο 9/1 το πρωτο επεισοδιο...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα