Η ζωή του Αττίκ (1985)

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
176
Πολύ ενδιαφέρον!
 
Μια από τις πολύ προσεγμένες παραγωγές της παλιάς - καλής ΕΡΤ :)

Ένα πλήρες, αν και λίγο αργό (κατά τους ρυθμούς της τηλεόρασης του 80΄), βιογραφικό του Αττίκ, από τη γέννησή του στην Αίγυπτο, μέχρι τον θάνατό του (την αυτοκτονία του μάλλον) στην Αθήνα της Κατοχής.

Ο Δημήτρης Τάρλοου παίζει τον Αττίκ από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα από το Παρίσι όπου είχε πάει να σπουδάσει μουσική. Μετά αναλαμβάνει ένας υπέροχος και απόλυτα πειστικός Χρυσομάλλης.

Τρεις γυναίκες (την πρώτη, τη γαλλοπολωνέζα Ελέν που πέθανε νεοτάτη μαζί με το βρέφος που είχε μόλις γεννήσει και τον άφησε απαρηγόρητο παίζει, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η Έλενα Κρίτα, την τρίτη, τη δυναμική Ρωσίδα Σούρα, η Κατερίνα Μαραγκού, σπάω το κεφάλι μου για να θυμηθώ ποια όμορφη μελαχροινή έπαιζε τη δεύτερη, την ηθοποιό Μαρίκα Φιλιππίδου που τον παράτησε για τον Σταμάτη Μερκούρη, πατέρα της Μελίνας και γι' αυτήν έγραψε το "Είδα μάτια" και το "Ζητάτε να σας πω"), πάμπολλα τραγούδια, το ξεκίνημα και η τεράστια επιτυχία της "Μάντρας", όλα υπάρχουν και δένουν αρμονικά.

Νομίζω πως η σειρά είχε αποταθεί για βιογραφικά στοιχεία στην ανιψιά (κόρη του αδελφού του) και μοναδική απόγονο της οικογένειας Τριανταφυλλίδη. Αν εγώ θυμάμαι κάτι μετά από τόσα χρόνια που την παρακολουθούσα είναι:

1.Τις σκηνές μεταξύ του Χρυσομάλλη, ευαίσθητου και λίγο "θεατρίνου" Αττίκ και του πιο ώριμου αδελφού του Κίμωνα (Αντωνόπουλος). Είχαν κάτι το απροσδιόριστα αστείο, κυρίως εξαιτίας της μετά βίας κρυμμένης αγανάκτησης του Κίμωνα που άκουγε τον αδελφό του να υπερβάλλει, κυρίως για τους έρωτές του! Μου έρχεται στον νου χαρακτηριστικά μία σκηνή όπου ο Αντωνόπουλος ξεσπάει "αν κάθε φορά που άκουγα τον Κλέωνα να λέει ότι θ' αυτοκτονήσει, έβαζα στην άκρη μία δεκάρα, τώρα θα ήμουν πλούσιος":cool:

2. Τα υπέροχα "ρετρό" (τι ρετρό; καραρετρό!!) γυναικεία ονόματα της οικογένειας Τριανταφυλλίδη. Εριθέλγη η μητέρα του (μια πολύ καλή Ιγγλέση), Νόρα η μία αδελφή, Κορίνα η άλλη. Όταν αργότερα, σ' ένα άρθρο, διάβασα ότι η γυναίκα του Κίμωνα λεγόταν Βακώ και η κόρη τους Πέλεια, η αίσθηση του "καλλιτεχνικού" κλίματος αυτής της οικογένειας ολοκληρώθηκε.

3. Την σκηνή όπου ο πόλεμος ξεκινά και ο Αττίκη αποχαιρετά με σπαραγμό ψυχής τη Λουίζα Ποζέλι (το "ποζελάκι" της Μάντρας του) με τους γονείς της, που απελαύνονται από την Ελλάδα ως Ιταλοί υπήκοοι. Παρεμπιπτόντως εκεί έμαθα πως ως Ιταλός υπήκοος είχε απελαθεί το 1940 και ο γνωστός μας Φραγκίσκος Μανέλλης.

4. Την εμφάνιση της Τάνιας Τρύπη, κοριτσάκι σχεδόν, ως τραγουδίστρια στη Μάντρα, να ερμηνεύει πολύ όμορφα το "Τρεχαντήρι".
 
Πολύ ρετρό θέμα!Είναι αλήθεια οτι τα τραγούδια του , ειχαν μέσα βιογραφικά στοιχεία αλλά και πραγματικές ιστορίες. Θυμόσαστε την παλια ταινια με την Σμαρούλα Γιούλη και τον Αλεξανδράκη, ''το οργανάκι του Αττικ'' ηταν πραγματική ιστορια και όμως αν και τραγική..
 
Παιδιά, μόλις γύρισα από την παράσταση "Αναζητώντας τον Αττίκ". Ήταν τέλεια, τόσο που προτείνω σε όποιον δεν την έχει δει, να σπεύσει στην τελευταία αυριανή παράσταση. Όσο για μένα, αναζητώ πλέον εναγωνίως την τηλεοπτική σειρά της οποίας την ύπαρξη γνώριζα από μικρός, αλλά ποτέ δεν είχα δει. Ξέρει κανείς αν σώζεται και αν έχει δοθεί σε DVD?
 
drspiros είπε:
Παιδιά, μόλις γύρισα από την παράσταση "Αναζητώντας τον Αττίκ". Ήταν τέλεια, τόσο που προτείνω σε όποιον δεν την έχει δει, να σπεύσει στην τελευταία αυριανή παράσταση. Όσο για μένα, αναζητώ πλέον εναγωνίως την τηλεοπτική σειρά της οποίας την ύπαρξη γνώριζα από μικρός, αλλά ποτέ δεν είχα δει. Ξέρει κανείς αν σώζεται και αν έχει δοθεί σε DVD?
Αλήθεια είναι καλή? Ανεβαίνουν Θεσσαλονίκη και σκεφτόμουν να πάω, να μη το αναβάλω αν είναι!

Ούτε εγώ ήξερα για τη σειρά, πόσες σειρές υπάρχουν που δεν γνώριζα! Όσο ζω μαθαίνω που λένε και θα το αλλάξω στο όσο διαβάζω το φόρουμ, μαθαίνω
 
Θυμάμαι το σήμα έναρξης, όπου ο Χατζηνάσιος, που είχε και τη γενική μουσική επιμέλεια της σειράς, έπαιζε solo piano το "Ζητάτε να σας πω"...Ο Χατζηνάσιος εκείνη την εποχή έκανε δυο-τρεις μουσικές για σήματα εκπομπών (όπως π.χ. η "Εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη") που δε χρειαζόσουν να έχεις ακούσει τίποτα άλλο από μουσικό σήμα...

Αλήθεια, υπάρχει κάπου το σήμα από τη "Ζωή του Αττίκ";
 
mariadegrecia είπε:
Αλήθεια είναι καλή? Ανεβαίνουν Θεσσαλονίκη και σκεφτόμουν να πάω, να μη το αναβάλω αν είναι!
Φυσικά να πας. Η παράσταση είναι εξαιρετική και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κρατάει πάνω από τρεις ώρες!
 
Μήπως τη Μαρίκα Φιλιππίδου την υποδύθηκε η Νόνη Ιωαννίδου;
 
Εγώ πάλι, αυτή τη σειρά, την είχα δει όλη. Είχα ενθουσιαστεί γιατί λατρεύω τη μουσική εκείνης της εποχής και στην σειρά τα τραγούδια του Αττίκ ερμηνεύονται ολόκληρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πετυχαίνω κομμένα ή μέσα σε ποτ πουρί ή μια στροφή και ένα ρεφρέν. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, αυτό όμως με τα ολόκληρα τραγούδια μου έχει μείνει. Από τη μητέρα μου ήξερα την ιστορία του τραγουδιού "Ζητάτε να σας πω". Ο Αττίκ είχε γράψει για μια κοπέλα το "Είδα μάτια πολλά" και το είχε αφιερώσει στα όμορφα γαλανά μάτια της. Χώρισαν και εκείνη παντρεύτηκε. Μετά από χρόνια, η κοπέλα με τον άντρα της πια, πήγε στη Μάνδρα του Αττίκ για να τον ακούσει. Το κοινό της εποχής που ήταν πολύ πιο κλειστό απ' ό,τι τώρα, την αναγνώρισε και άρχισε να του φωνάζει "Αττίκ, είδα μάτια", ζητώντας από τον Αττίκ το τραγούδι που είχε αφιερώσει στην παλιά του αγαπημένη. Εκείνος συγκινημένος έμεινε στα καμαρίνια και μέσα σε χρόνο

ανύπαρκτο έγραψε το "Ζητάτε να σας πω", βγήκε και το ερμήνευσε εκείνη την στιγμή. Έτσι ακριβώς παρουσιάζεται και στο σήριαλ. Είναι από τα λίγα σημεία που θυμάμαι. Από εδώ τώρα, έμαθα το όνομα της κοπέλας. Δεν το θυμόμουν καθόλου.
 
Πολύ ωραία σειρά, αν και λίγο τη θυμάμαι...Μου έχει μείνει όμως το σήμα, όπου ο Χατζηνάσιος έπαιζε μια ορχηστρική διασκευή του "Ζητάτε να σας πω"...
 
TZELASO είπε:
Εγώ πάλι, αυτή τη σειρά, την είχα δει όλη. Είχα ενθουσιαστεί γιατί λατρεύω τη μουσική εκείνης της εποχής και στην σειρά τα τραγούδια του Αττίκ ερμηνεύονται ολόκληρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πετυχαίνω κομμένα ή μέσα σε ποτ πουρί ή μια στροφή και ένα ρεφρέν. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, αυτό όμως με τα ολόκληρα τραγούδια μου έχει μείνει. Από τη μητέρα μου ήξερα την ιστορία του τραγουδιού "Ζητάτε να σας πω". Ο Αττίκ είχε γράψει για μια κοπέλα το "Είδα μάτια πολλά" και το είχε αφιερώσει στα όμορφα γαλανά μάτια της. Χώρισαν και εκείνη παντρεύτηκε. Μετά από χρόνια, η κοπέλα με τον άντρα της πια, πήγε στη Μάνδρα του Αττίκ για να τον ακούσει. Το κοινό της εποχής που ήταν πολύ πιο κλειστό απ' ό,τι τώρα, την αναγνώρισε και άρχισε να του φωνάζει "Αττίκ, είδα μάτια", ζητώντας από τον Αττίκ το τραγούδι που είχε αφιερώσει στην παλιά του αγαπημένη. Εκείνος συγκινημένος έμεινε στα καμαρίνια και μέσα σε χρόνοανύπαρκτο έγραψε το "Ζητάτε να σας πω", βγήκε και το ερμήνευσε εκείνη την στιγμή. Έτσι ακριβώς παρουσιάζεται και στο σήριαλ. Είναι από τα λίγα σημεία που θυμάμαι. Από εδώ τώρα, έμαθα το όνομα της κοπέλας. Δεν το θυμόμουν καθόλου.
Νομίζω πως υπήρξε σύζυγός του, καλλονή της εποχής και μετέπειτα μητέρα της Μελίνας Μερκούρη. Ήταν η Μαρίκα Φιλιππίδου, η δεύτερη σύζυγος του Αττίκ.
 
Clemence είπε:
Νομίζω πως υπήρξε σύζυγός του, καλλονή της εποχής και μετέπειτα μητέρα της Μελίνας Μερκούρη. Ήταν η Μαρίκα Φιλιππίδου, η δεύτερη σύζυγος του Αττίκ.
Α, δεν ήξερα αυτές τις λεπτομέρειες. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
Εριθέλγη!! Υπέροχο όνομα, αλλά φρικτό διότι θα έτρωγε κοροϊδία στο σχολείο.
 
Πίσω
Μπλουζα