Η κυρα-Σαρακοστή !

ΦΖΠ1

RetroJunkie™
Joined
23 Μάρ 2013
Μηνύματα
2.266
Αντιδράσεις
850
H κυρα-Σαρακοστή (έχει ένα λάθος ο τίτλος)

Σαρακοστή λοιπόν, και δεν ξέρω αν κάποιοι από εσάς θυμούνται αυτό το έθιμο. Εγώ το θυμόμουν ως παιδί, και το ξαναθυμήθηκα με το που 'εφερε από τον Παιδικό Σταθμό η κόρη μου την κυρα-Σαρακοστή.

Πρόκειται για μια γυναικεία φιγούρα με μακριά φούστα, από την οποία εξέχουν 7 πόδια. Κάθε πόδι αντιστοιχεί στις 7 εδβομάδες που χωρίζουν την Καθαρή Δευτέρα από το Πάσχα. Αυτή που φτιάξαν στον παιδικό σταθμό ήταν βέβαια χαρτονένια και ζωγραφιστή, ωστόσο οι παλιές νοικοκυρές τη φτιάχναν με ένα ζυμάρι από νερό, αλεύρι και αλάτι (για να μην ξεραίνεται), και τα ποδαράκια τα σπάγαν (ένα τη βδομάδα) εν είδει μπισκότου.

Την κυρα Σαρακοστή που μας ήρθε από τον παιδικό σταθμό, τη συνοδεύει ένα ποιηματάκι, που θα βρείτε στο παρακάτω link.

Λεπτομέρεια : στο λαιμό της η κυρα-Σαρακοστή έχει ένα σταυρό, κι επίσης δεν έχει και στόμα ! Λόγω της νηστείας !

Παραθέτω ένα από τα σχετικά sites, αλλά πιο πολύ αναρρωτιέμαι αν το έχετε ζήσει ως έθιμο !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπάρχει ως δραστηριότητα για την τάξη σε φετινό σχολικό βιβλίο του Δημοτικού. Δεν θυμάμαι να είχαμε κάνει στο σχολείο την Κυρά-Σαρακοστή, ίσως να την είχαμε κάνει...

Ωραία δραστηριότητα!

Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα στην ουσία σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών: δεν βλέπουμε, δεν ακούμε και δεν σχολιάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στην δική μας βελτίωση.

sxoleio2010-kyra-Sarakosti.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα