Η μεγάλη στιγμή του '21: Παπαφλέσσας (1971)

LambrosKon

RetroN00b
Joined
18 Φεβ 2011
Μηνύματα
70
Αντιδράσεις
109
32.jpg.6214dcf9991ccbd361c5d9e9d52683b7.jpg

Πηγή

Ηθοποιοί: Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Παπαφλέσσας) , Αλέκος Αλεξανδράκης (Κανέλλος Δεληγιάννης) , Άγγελος Αντωνόπουλος (Νικόλαος Σκουφάς) , Κάτια Δανδουλάκη (Κατερίνα) , Λαυρέντης Διανέλλος (παπα-Γιώργης) , Γιάννης Κατράνης (I) (Δημητρός) , Ηλίας Λογοθέτης (κληρικός) , Θόδωρος Μορίδης (Παλαιών Πατρών Γερμανός) , Σταύρος Ξενίδης (Χριστόφορος Περραιβός) , Έλενα Τσαλδάρη (Μαρία-Ζαϊρέ) , Στέφανος Στρατηγός (Ιμπραήμ πασάς) , Δημήτρης Μπισλάνης (Χουσεΐν αγάς) , Δημήτρης Ιωακειμίδης (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης) , Γιώργος Μοσχίδης (Ανδρέας Ζαΐμης) , Γρηγόρης Βαφιάς (Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης) , Βασίλης Μητσάκης (Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος) , Χρήστος Καλαβρούζος (Νικηταράς) , Μάκης Ρευματάς (Αλέξανδρος Υψηλάντης) , Λάκης Γκέκας (Χουρσίτ πασάς) , Fernando Sancho (Δράμαλης) , Γιάννης Κοντούλης (Κοσμάς) , Λάζος Τερζάς (Γιουσούφ πασάς) , Χρήστος Πολίτης (Δημήτριος Υψηλάντης) , Χρήστος Νάτσιος (στρατιώτης του Χουσεΐν αγά) , Σταύρος Φαρμάκης (Ανδρέας Λόντος) , Γρηγόρης Μασσαλάς (αγάς της Τρίπολης στη θέση του

Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου

Σενάριο: Πάνος Κοντέλλης

Φωτογραφία: Δημήτρης Παπακωνσταντής

Μουσική σύνθεση: Κώστας Καπνίσης

Πλοκή: Ο αγώνας και το ηρωικό τέλος του Γρηγορίου Δικαίου Φλέσσα (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), στο Μανιάκι, κατά τη σύγκρουση με τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο αγωνιστής έμεινε στην Ιστορία ως Παπαφλέσσας, ο μπουρλοτιέρης των ψυχών.

Η ταινία ήταν συμπαραγωγή της "Φίνος Φιλμ", της "Καραγιάννης-Καρατζόπουλος" και του Τζέιμς Πάρις. Η διανομή και εκμετάλλευση της ταινίας ανήκει στην "Καραγιάννης-Καρατζόπουλος".Κόστισε 12.000.000 Δραχμές.Στα γυρίσματα είχαν συμμετάσχει 3000 στρατιώτες που πήραν μέρος στις κινηματογραφικές μάχες.

Απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Αρτιότερης Παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, ενώ δόθηκε Τιμητική διάκριση στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο.

Ξεκίνησε να προβάλλεται σε όλους τους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου 1971 ( σαιζόν 1971-1972 ).Έκοψε 297.817 εισιτήρια (10η θέση σε 90 ταινίες).

Πηγές https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Η_μεγάλη_στιγμή_του_'21:_Παπαφλέσσας, finosfilm.com, mixanitouxronou.gr

ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη λίγο πριν την προβολή της ταινίας »ο Παπαφλέσσας» στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

12b.jpg

Η οργισμένη αντίδραση του Δ.Παπαμιχαήλ, όταν γιουχάισαν την ταινία «Παπαφλέσσας» στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

papamixail-papaflessas.jpg
 

Όταν ξεκίνησε η προβολή της ταινίας, το κλίμα άλλαξε. Μια ομάδα θεατών άρχισε τα γιουχαΐσματα και τις κοροϊδίες σε βάρους του Παπαμιχαήλ, του Φίνου και του παραγωγού Τζέιμς Πάρις. Η προβολή δεν διακόπηκε, αλλά ο πρωταγωνιστής έγινε έξαλλος με τη συμπεριφορά του κοινού. «Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Εκείνων που μετέτρεψαν την αίθουσα σε εξέδρα γηπέδου. Ντροπή τους τέτοια ασέβεια», είπε ο Παπαμιχαήλ στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λυμπερόπουλο.

«Δεν σεβάστηκαν τίποτε. Εξεπλάγην. Επρόκειτο για ένα φαιδρό συρφετό αγέλης, φανατικών της εξέδρας. Καφενόβιους. Ήρθαν με σκοπό να μετατρέψουν το Φεστιβάλ σε εμποροπανήγυρη. Για αυτό είναι προτιμότερο να καταργηθεί», υπογράμμιζε ο ηθοποιός.
Πηγές liberopoulos.gr, mixanitouxronou.gr

SD (DVD Τηλεοπτική έκδοση 2010-2011)

dvd_snapshot_00.29.52.800.png

HD (Ψηφιακή έκδοση 2017-2018)

Παπαφλεσσας (1971) 1.mp4_snapshot_03.21.894.png

SD

VTS_01_2.VOB_snapshot_08.18.831.png

HD

Παπαφλεσσας (1971) 1.mp4_snapshot_13.54.064.png

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μαρεσει πολυ η ταινια,ειναι πολυ κοντα στην ιστορικη αληθεια και με συγκηνει παντα
 
  • Like
Reactions: RIO
Κατά την γνώμη μου με διαφορά η καλύτερη ταινία του Παπαμιχαήλ. Το πολύ μεγάλο υποκριτικό ταλέντο του αξέχαστου ηθοποιού αποδεικνύεται περίτρανα από την ενσάρκωση του συγκεκριμένου ρόλου που είναι σε πρωτοφανή αντιδιαστολή με τους ρόλους που ενσάρκωνε στις ταινίες της δεκαετίας του ΄60. Κάντε απλώς ένα παραλληλισμό, μια απλή σύγκριση της παρουσίας, της εμφάνισης και ας μου επιτραπεί και του σωματότυπου του Δ.Π. στις ταινίες που υποδυόταν με ξεχωριστή ομολογουμένως επιτυχία του ζεν πρεμιέ (με ή χωρίς την Αλίκη) με την πληθωρική του καθόλα παρουσία στον ''Παπαφλέσσα''. Σαν να μιλάμε για 2 διαφορετικούς ανθρώπους με τελείως διαφορετική αύρα, στύλ, εμφάνιση, τρόπο ομιλίας ακόμα και συσπάσεις προσώπου και γλώσσα σώματος. Και όμως ο καθηγητής Φλωράς, ο δόκιμος Δέγλερης και ο τετραπέρατος Τέλης στο ''Αν έχεις τύχη'' είναι ο ίδιος και ο αυτός με τον θρυλικό Παπαφλέσσα.
Κατά τα λοιπά επική υπερπαραγωγή, με αξιοπρόσεκτη σκηνοθεσία του μάγου Ερρίκου Ανδρέου , επιβλητική μουσική του μέτρ Καπνίση και σε συνδυασμό με πλειάδα των πιο σημαντικών ηθοποιών της περιόδου όλα συνηγορούν στην τεράστια επιτυχία της ταινίας τρανταχτή απόδειξη αποτελεί η μεγάλη τηλεθέαση στη ετήσια προβολή της στην ελληνική τηλεόραση.
 
Πίσω
Μπλουζα