Η μόδα...back in time!

vassoftr

Retro Member
Joined
8 Φεβ 2010
Μηνύματα
138
Αντιδράσεις
19
Επειδή από ό,τι είδα στα ήδη υπάρχοντα threads, δεν έχει γίνει ακόμα κάποια αναφορά / αναδρομή στη μόδα τις περασμένες δεκαετίες, σκέφτηκα να γράψω λίγα πραγματάκια!

1920


Μετά το πέρας του A’ παγκοσμίου πολέμου, οι γυναίκες περνούν από την κλεισούρα του κορσέ, στην ανεξαρτησία μέσα κι έξω: ζουν προκλητικά, καπνίζουν, ψηφίζουν και φορούν ρούχα φαρδιά με ζώνη στη μέση και ακάλυπτα πόδια. Τα υφάσματα είναι διαφανή, τα παλτό είναι βαριά, οι μπλούζες αμάνικες με βαθιά ντεκολτέ. Εμφανίζονται τα πρώτα πουλόβερ και οι φούστες με τις πιέτες, ενώ οι φιόγκοι, οι χάντρες και τα λουλουδάκια δίνουν και παίρνουν!

Οι ταμπακιέρες και οι μακριές πίπες, τα κοσμήματα με πέρλες, τα καπέλα (κλος) τα κοντά κουρέματα «a la garçonne», είναι τα σημεία της εποχής.

PP002.jpg


1920s-fashion.jpg


Flapper.jpg


oxford_suit.jpg
 
1930

Η λάμψη του Hollywood γίνεται αυτοσκοπός. Η μόδα στη δεκαετία του ʼ30 λάμπει! Μαλλί πλατινέ, κόκκινα νύχια, απαραίτητα αξεσουάρ τα γάντια, τα γυαλιά ηλίου, οι καμπαρντίνες και τα ξώπλατα λοξά φορέματα. Σόρτς με σοσόνια και φουσκωτά μανίκια στις μπλούζες, κλέβουν την παράσταση. Τετράγωνα σακάκια αναδεικνύουν τη μέση και φέρνουν τη σιλουέτα σε πρώτο πλάνο. Επίσης, την πρώτη τους εμφάνιση κάνουν τα παπούτσια πλατφόρμες, καθώς και οι τσάντες φάκελοι.

womens-fashion-of-the-1930s-797140.jpg


Picture+7.png


Greta-Garbo-Photograph-C10104592.jpeg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1940

O Βʼ Παγκόσμιος Πόλεμος επιβάλλεται και στη ροή της μόδας. Τα πάντα αποκτούν ένα πιο στρατιωτικό flow. Βάτες σε σακάκια και φορέματα, τονισμένη μέση, μεγάλα καπέλα με δαντέλα να κρύβουν το πρόσωπο. Οι γυναίκες φορούν καρφίτσες και ασπρόμαυρα ρούχα, καθώς επίσης βάφουν τα πόδια τους ώστε να θυμίζουν καλσόν, ζωγραφίζοντας μέχρι και την πίσω «ραφή» με μαύρο μολύβι. Εμφανίζονται τα πατρόν και τα πρώτα prêt-à-porter και επικρατεί ο κότσος chignon.

133676147_8ebc6d0249.jpg


4171806140_5e00d91eb6.jpg


3178976306_d2c94b43fe.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1950

Η εποχή που η γυναίκα αναδεικνύει το σώμα της και οι άντρες ακουλουθούν από πίσω σε ουρές! Στενές γραμμές, πουά/εμπριμέ με λουλούδια σχέδια, γεωμετρικά καπέλα και φουρό κάτω από φούστες / φορέματα. Το τακούνι στιλέτο καίει καρδιές, το ίδιο και τα γυναικεία εσώρουχα από λύκρα. Τα στράπλες φορέματα, οι μωβ μάσκαρα, τα γυαλιά πεταλούδα, η πράσινη σκια στα μάτια, και οι κότσοι μπανάνα στα μαλλιά ήταν τα in της εποχής.

1950s%20cover.jpg


1955sogcharcoalsuit.jpg


4171803884_dd9ab6a154.jpg


019_1374~Marilyn-Monroe-Posters.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1960

Ένα θα σας πω. Sex, drugs & rock ʽn roll! Η εποχή που ανακαλυφθηκε το μίνι. Μίνι παντού. Μίνι σόρτς, μίνι φούστες, μίνι φορέματα! Χρωματιστά καλσόν, χρωματιστό μακιγιάζ με τεράστιες ψεύτικες βλεφαρίδες, τεράστια γυαλιά ηλίου, κοσμήματα από πλαστικό και μπότες μέχρι το γόνατο... δίνουν και παίρνουν!

jenn_coats.jpg


image


%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%972.jpg
 
1970

Η εποχή που τα είχε όλα. Πανκ. Χίπις. Αγάπη και ειρήνη. Disco. Λύκρα. Βινύλ. Δερματίνες. Καρφιά. Παραμάνες... Ναι, και παντελόνι καμπάνα και ολόσωμες φόρμες και ζώνες με τεράστιες αγκράφες. Οι επίσης τεράστιοι ασημένιοι κρίκοι στα αφτιά είναι σήμα κατατεθέν, όπως είναι και οι μπαντάνες. Έντονο eye-liner, και μαύρο βερνίκι νυχιών, συμπληρώνουν την εκκεντρική μόδα που ήθελε τα πάντα να τείνουν στην υπερβολή!

mens-fashion-70s.jpg


ps758077.jpg


ugly.jpg


Sakib_0.jpg
 
1980

Και μιλώντας για υπερβολή... Ιδού η δεκαετία της υπερβολής! Η «Δυναστεία» βάζει το χεράκι της, και επιβάλλει τάσεις της μόδας: έντονες βάτες και φαρδιοί ώμοι!Παντού επικρατούν οι φίρμες, που κάνουν μπαμ πάνω στα ρούχα! Στρετς καλσόν και κολάν και φυσικά επανάσταση στα τζιν! Ξεβαμμένα τζιν, σκισμένα τζιν, μπουφάν τζιν, παντού τζιν...

Οι λέξεις είναι εικόνες:

Φούστες lambada, τοπ από δίχτυ, τοπ και φορέματα με τον ένα ώμο έξω, φαρδιές παντελόνες, αθλητικά κορμάκια, φούστες balloon, μανίκια νυχτερίδα, γκέτες, γάντια με κομμένα δάχτυλα από δαντέλα, φιόγκοι στα μαλλιά, στέκες, πολύχρωμα γυαλιά, κονκάρδες, τεράστιες ζώνες, πλαστικά βραχιόλια, μακριά κολιέ, χρωματιστά καλσόν... και φυσικά παχιά φρύδια με τεράστιες φράτζες και τόνους λακ!!!

1980s-fashion.jpg


2z52nmg.jpg


user1632_1154134920.jpg


1985cobo.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1990

Και μετά την εκτόνωση της extreme δημιουργικότητας... έρχεται ο κορεσμός. Αυτή είναι η δεκαετία που δεν έχει συγκεκριμένες τάσεις. Απλές γραμμές, που αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες. Το χαρακτηριστικό της εποχής είναι η συνεχής μεταβολή της μόδας σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν υπάρχουν «τάσεις», ή έστω όχι τόσο χτυπητές όσο εκείνες που προηγήθηκαν στις περασμένες δεκαετίες.

10z69n9.jpg


mens_fashion_from_nm_91_copy.jpg
 
Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για την επόμενη δεκαετία! Ας χαρούμε την ρετρό αναδρομή της μόδας...back in time.

Ελπίζω να την απολαύσατε όσο κι εγώ!
 
Φοβερο θρεντ και εξοχη παρουσιαση με ομορφες εικονες :)

ΑΝ πρεπει να διαλεξω μια δεκαετια, μου αρεσει πολυ του '20. Το ολο στυλ ηταν απιθανο. Τα ρουχα, τα μαλλια

Αφου στις αποκριες ετσι θελω να ντυνομαι ;) μονο εκει μπορω ετσι :xm:
 
Πολύ όμορφη παρουσίαση vassoftr!!!

Εγώ πάντως θα προτιμούσα το στυλ ντυσίματος των 80's και 90's γιατί πιστεύω ότι χαρακτηριζόταν πιο πολύ απο ρούχα άνετα και πιο casual ντύσιμο ακόμα και στις περιστάσεις που θα έπρεπε να ντυθείς καλύτερα. Γενικά μπορούσες να παίξεις με τα ρούχα και τα χρώματα πολύ εύκολα και δεν είχες το πρόβλημά των προηγουμένων ετών οπού ήταν η μόδα πιο συντηρητική και τόσο "ίδια" σε όλους. (κατά την γνώμη μου πάντα).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σύμφωνα με το γεγονός ότι η μόδα ανακυκλώνεται ανα 20ετία, το στυλ εμφάνισης, μουσικής, κτλ, της δεκαετίας 2010-2019 θα είναι πίσω στα 70's πάλι; Όπως στα 90's;
 
90s και παλι 90s

Οντως τα τελευταια χρονια υπαρχει ομογενοποιηση. Ο αντρας δε θελει να αποδειξει οτι ειναι αντρας, ο ωριμος δε θελει να αποδειξει οτι ειναι ωριμος κλπ. Τα μουστακια και τα καπελα δεν ειναι "ιερα συμβολα" αντρισμου και ενηλικιωσης. Ο 35αρης μπορει να ντυνεται σαν 25αρης χωρις να φαινεται μεγαλη διαφορα
 
Ωραιο θεμα. Πιστευω ενδιαφερον θα ειχε και μια παρουσιαση της πραγματικης καθημερινης μοδας. Αλλη η μοδα της πασαρελας, των τηλεοπτικων σειρων, των περιοδικων, των αστερων και των υψηλα οικονομικων στρωματων και αλλη η μοδα της καθημερινης μεσης γειτονιας. Για παραδειγμα ειναι οντως εντυπωσιακη η μοδα του 20, αλλα ποσες καθημερινες γυναικες ντυνονταν ετσι? Μαλλον οσες και σημερα φορανε αληθινα υψηλη ραπτικη ή εχουν προσωπικο στυλιστα. Οι υπολοιπες φορανε ''κατι σαν'', συνηθως αρκετα χαμηλοτερων τονων.

Ομοιως και τα 80'ς 90'ς που ζησαμε. Ποσοι ντυνονταν αληθινα σαν τα μοντελα των περιοδικων? Εστω κι αν δεν τους πηγαινε. Μαλλον ελαχιστοι και με κινδυνο καζουρας πολλες φορες.
 
Joe, μάλλον η διαφορά θα έγκειται στην τιμή και στην ποιότητα των υφασμάτων, όπως και στα labels. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τις γενικότερες τάσεις. Οι πλούσιες απλά αγοράζαν τα πιο ακριβά ρούχα της εποχής, και οι φτωχότερες τα πιο φθηνά! Τάση της μόδας ήταν τα εξωπλατα φορέματα, όμως άλλης ποιότητας φόρεμα θα αγόραζε μια κυρία ανώτερης οικονομικής κλίμακας, και άλλης ποιότητας μιας κατώτερης κλίμακας.

Είναι όπως και σήμερα! Είναι πάγια μόδα τα τζην. Άλλο τζην όμως φοράει πχ η Paris Hilton (&$%#@ αν φοράει) και άλλο εγω!!
 
Πολύ όμορφο θέμα! :flower:

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα "ζωγραφιστά" καλσόν :eek: (δεν το έχω ξανακούσει!) και το πόσο "παχιά" φαίνεται η Κέλυ από το Χτυποκάρδια στο Μπέβελυ Χιλς στη συγκεκριμένη φωτογραφία :p ! Επίσης, φοβερή η φωτογραφία της Μαντόνα!

Αν είχα να διαλέξω, οι δεκαετίες 1920 και 1950 για μένα είναι οι πιο όμορφες ενδυματολογικά! :)
 
Η πλάκα είναι όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να ακολουθούν τη μόδα ακόμα κι αν τους ασχημαίνει!

Θυμόσαστε στα 80's τραγουδίστριες ντυμένες αστροναύτες;

Στα τέλη 90's την ποντιακή βράκα;
 
Να συμπληρώσω πως στη δεκαετία του '70 ήταν μόδα οι μεγάλοι κότσοι ψηλά στο κεφάλι. Στις περισσότερες κυρίες πήγαινε πολύ.
 
Αφού η μόδα έρχεται, παρέρχεται, μετά ξαναέρχεται, ε, υπάρχει κύκλος. Άρα τα έιτις - που μου αρέσουν προσωπικά σαν μόδα- θα ξανάρθουν...
 
vassoftr είπε:
Joe, μάλλον η διαφορά θα έγκειται στην τιμή και στην ποιότητα των υφασμάτων, όπως και στα labels. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τις γενικότερες τάσεις. Οι πλούσιες απλά αγοράζαν τα πιο ακριβά ρούχα της εποχής, και οι φτωχότερες τα πιο φθηνά! Τάση της μόδας ήταν τα εξωπλατα φορέματα, όμως άλλης ποιότητας φόρεμα θα αγόραζε μια κυρία ανώτερης οικονομικής κλίμακας, και άλλης ποιότητας μιας κατώτερης κλίμακας.Είναι όπως και σήμερα! Είναι πάγια μόδα τα τζην. Άλλο τζην όμως φοράει πχ η Paris Hilton (&$%#@ αν φοράει) και άλλο εγω!!
Eγω πιστευω πως υπαρχει τεραστια διαφορα ακομη στο design και την ''τολμη''. Παρατηρησε γυρω σου. Η μεση κοπελα, εχει καμια σχεση ενδυματολογικα με τα μοντελα των περιοδικων ή σταρς του σινεμα? Ακομη και σημερα με τεραστια προοδο και επιλογες η αληθινα καθημερινη μοδα απεχει παρα πολυ απο αυτη των ''ιδανικων συνθηκων''.
 
Πίσω
Μπλουζα