Η οικογένεια ZX Spectrum

noxrider

RetroMaNiaC
Joined
13 Δεκ 2008
Μηνύματα
814
Αντιδράσεις
69
Αν και δεν τρέφω κάποια ιδιαίτερη αγάπη για τα 8-bit home(ήμουν παιδί των 16-bit και πάνω) και αφού υπάρχουν ήδη οι γνωστές 16-bitες οικογένειες στο forum,καλό είναι να υπάρχουν και οι 8-bitες...

ZX80

ZX80.jpg


ZX81

Sinclair_ZX81.jpg


ZX Spectrum

ZXSpectrum48k.jpg


ZX Spectrum+
ZX_Spectrum%2B.jpg


ZX Spectrum 128

ZX_Spectrum128K.jpg


ZX Spectrum +2

ZX_Spectrum_Plus2.jpeg


ZX Spectrum +3

ZX_Spectrum_Plus3.jpeg


P.S.Στην οικογένεια τοποθέτησα μόνο τους ZX Spectrum,ασχέτως αν κατασκευάστηκαν από την Sinclair ή την Amstrad και απέφυγα να τοποθετήσω κάθε είδους κλώνους όπως επίσης τον QL.
 
Ο Spectrum+/128 έχουν απίστευτο edgy design...σαν να βγήκαν σήμερα.
 
Απ' το στόμα μου το πήρες... εγώ τον Plus είχα, είναι αληθινό κομψοτέχνημα! :wub:
 
Εγω παλι θεωρω αποκαλυψη της Sinclairoπαρεας τον +2. Στις 29.900δρχ που κοστιζε σε εκεινη την διαφημιση του Κυκλος Computers, ηταν το πιο προσιτο ονειρο που θα μπορουσε να εχει ενας πιτσιρικας. Εδινε τις καλυτερες αφοπλιστικες δικαιολογιες στα "μα" και "αλλα" των παντα αρνητικων γονεων.

- Μα που θα το βαλουμε αυτο τωρα?

* Θα το εχω στο δωματιο μου και δεν πιανει χωρο. Ακομα και σε συρταρι χωραει.

- Ναι αλλα πως θα το χρησιμοποιεις? Που θα βλεπεις?

* Οχι, ολα ενταξει, δεν θελει αλλα εξοδα! Συνδεεται σε τηλεοραση και φτανει και παραφτανει. Οποτε δεν ειναι κανενας στο σαλονι θα το συνδεω εκει.

- Ναι αλλα θα θελει καλωδια, ιστοριες, πριζες..

* Οχι! Ενα μονο καλωδιο για συνδεση τηλεορασης και μια πριζα ολη και ολη.

- Και θα το εχεις για παιχνιδια μονο?

* Οχι, Οχι. Εχει εκπαιδευτικα προγραμματα που θα με βοηθησουν στο σχολειο (ναι καλα!). Να δες και στην διαφημιση οτι δεν εχει αντιπαλο, δεν μπορω να χασω.

- Ναι αλλα μετα θα μας βγαλεις αλλα για χειριστηρια, τζοϋς και πως τα λενε..

* Οχι οχι, παιζει και με τα πληκτρα. Δεν χρειαζεται τιποτα.

- Αλλα αυτο δεν θα θελει να αγοραζουμε ακριβα παιχνιδια?

* Οχι, οχι. Θα δανειζομαι απο τον Κωστακη που εχει ενα τσουβαλι κασσετες, και θα τις γραφω στο διπλο κασσετοφωνο μας τσαμπα!

- Και ποσο ειπες οτι κανει αυτο? 30.000δρχ?

* Οχι, μονο 29.900! (Αυτο το κατοσταρικο παντα εκανε την ειδοποιο διαφορα σε κατι παμφθηνο!!)

Καπως ετσι κερδιζοταν η μαχη πιτσιρικα-γονεα στο θεμα υπολογιστης και εμπαιναν σωρηδων τα +2 στα σπιτια μας. Ακομα και αν προερχονται απο την Amstrad, τα +2 ειναι ισως τα μονα μηχανηματα της σειρας που εδωσαν ενα δικο του χαρακτηρα στο spectrum. Ο 48+ και ο 128+ ηταν μεν κανονικοι υπολογιστες, αλλα σε ομορφια και πρακτικοτητα ο +2 ειναι ετη φωτος μπροστα. O Wally θα φριτει διαβαζοντας αυτο, αλλα η αληθεια ειναι οτι ο +2 εδωσε την απολυτη λυση για να εχουμε ενα πληρη υπολογιστη, στην πιο χαμηλη τιμη που ειδαμε ποτε στην ελλαδα.

@ Noxrider:

Προσθεσε αν θελεις και την σειρα των Timex (1000, 1500, 2068 ), μιας και απο εκει ξεκινησε το ολο εγχειρημα του Sinclair.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεκτά όσα γράφει ο Φίλιππας για την πρακτικότητα όμως ο γομολάστιχας μας έμαθε τι είναι υπολογιστής και μετά όλα τ' άλλα!
 
spyros_s είπε:
Δεκτά όσα γράφει ο Φίλιππας για την πρακτικότητα όμως ο γομολάστιχας μας έμαθε τι είναι υπολογιστής και μετά όλα τ' άλλα!
Spyros_s, σιγουρα ηταν και δεν αντιλεγω. Απλα πολλες αγορες πηραν αναβολη μιας και ο γομολαστιχας ηταν ακριβος, αλλα και δεν ειχε ουσιαστικο συναγωνισμο για να εχει ανταγωνιστικη τιμη (ακομα και με την εμφανιση του +), ειδικα στην επαρχια που υπολογιστες εφερνε ο καθε τυχαρπαστος. Ετσι η τιμη του εβαζε σε σκεψεις και μεταφορα ημερομηνιας της αγορας του για αργοτερα, που η αγορα ειχε πλεον χωριστει στους τρεις σωματοφυλακες (CBM,ZX,CPC) και με τον ερχομο του ο +2 ηταν οτι φθηνοτερο κυκλοφορουσε. Ακομα θυμαμαι στην γειτονια μου που υπηρχε ενας 48+ που ειχε ενα παιδι (και τα υπολοιπα της παρεας ηταν ενας commodore 64, δυο 464 και ενας 6128), μεσα σε μια περιοδο χριστουγεννων υπηρχαν 6 ακομα spectrum στην παρεα, και ολοι ηταν +2. Αυτοι αγοραστηκαν απο παιδια της παρεας που ηταν συνηθως οι "απο κοντα" (βλεποντας και παιζοντας στους υπολοιπους που ειχαν υπολογιστη) και δεν μπορουσαν να αποκτησουν εναν υπολογιστη λογω τιμης. Απο την μια μερα στην αλλη η γειτονια ειχε γινει πλεον silicon valley εχοντας απο ολα τα μηχανηματα της περιοδου. Και αν και νεοφερμενοι, οι +2 ειχαν την πλειοψηφια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
και εμενα κατι με τραβαει στον +2 δεν ξερω αλλα συντομα θα τον χτυπησω ..φιλλιπα ηταν πιο φτηνος απο τον 464?χωρις μονιτορ
 
Οι +/128 είναι κι εμένα οι αγαπημένοι μου. Για την ακρίβεια, στις δουλειές που έχω γυρίσει έχω στο γραφείο μου έναν + για... μασκώτ και τον παίρνω στα γόνατα και πληκτρολογώ στον αέρα όποτε σκέφτομαι/χαλαρώνω :D Έχει ξεκινήσει, όπως καταλαβαίνετε, άπειρες συζητήσεις (99% με άντρες, φευ!)
 
simonkey είπε:
και εμενα κατι με τραβαει στον +2 δεν ξερω αλλα συντομα θα τον χτυπησω ..φιλλιπα ηταν πιο φτηνος απο τον 464?χωρις μονιτορ
Τα CPC ποτε δεν εσπασαν σαν πληκτρολογιο-οθονη. Παντα θα τα επαιρνες με κατι μαζι. Ο 464 πρασινος ειχε καπου 50000 και ο εγχρωμος στις 75000. Το modulator-τροφοδοτικο το κυκλοφορησαν για τους χρηστες των πρασινων, που ηθελαν να παιζουν παιχνιδια σε εγχρωμη τηλεοραση. Αλλα δεν μπορουσες να παρεις το πληκτρολογιο του 464 χωριστα, στην μορφη που δινοταν ο +2.
 
simonkey είπε:
και εμενα κατι με τραβαει στον +2 δεν ξερω αλλα συντομα θα τον χτυπησω ..φιλλιπα ηταν πιο φτηνος απο τον 464?χωρις μονιτορ
Παιδιά να σας ρωτήσω πόσο κοστίζει πλέον ένας +2 σήμερα?

Εγώ είχα σκοτώσει τον δικό μου το 2001 (μου έπιανε χώρο) αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ καθόλου τιμή. Τον είχα πουλήσει μέσω γνωστού site δημοπρασιών (να μην αναφέρω όνομα)

Θυμάμαι και εγώ τις 29.900 που μου είχε στοιχήσει το 1989 (αν δεν κάνω λάθος) από την κύκλος στην Θεσσαλονίκη.
 
Για μένα ο Spectrum+3 ήταν ο πρώτος μου spectrum (είχα πάει κατευθείαν στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας :p ) και τον έχω ακόμα και σήμερα στην Retro συλλογή μου. Για μένα και για τους περισσότερους ο Spectrum "έφερε τον υπολογιστή στο σπίτι". Respect:)
 
Αν και τα +2,+2Α,+3 μου φερνουν ανακατωσουρα, να παρατηρησω οτι δεν υπαρχει φωτο για τον +2Α.

Kαι οπως συνηθιζω να λεω, τα ανοσιουργηματα με τα crappy κασετοφωνα και τα 3αρια drives πρεπει να ξεχαστουν ως μελη της οικογενειας Spectrum.
 
Γιατί ρε Πάνο, ο +2 grey καλό μηχάνημα είναι, και είναι και αυθεντικός spectrum πριν η Amstrad βάλει το χέρι της στο design της πλακέτας.
 
George συγκρινε τον ψυκτρα με το χαζο-464-wanna-be σχεδιασμο των +2.

Φαντασου στο avatar σου το παιδακι να κραταγε την κουμουτσα :)
 
Ναι όντως δεν είναι και ότι πιο όμορφο, παρόλα αυτά όμως είναι 100% συμβατός με όλα τα speccys και έχει και ένα καλό πληκτρολόγιο που ακόμα και μετά απο τόσα χρόνια δεν χαλάει. The best of both worlds δηλαδή.
 
Ρε σεις, δειξτε μου την ομορφια σε ενα τραπεζι-επιπλο υπολογιστη, με τον 48 η τον 128, με το τροφοδοτικο τους, το κασσετοφωνο που θα παιζει διπλα τους (που η κατασκευη του ειναι οτι να ναι και σιγουρα δεν συμβαδιζει με τις γραμμες τους) και το τροφοδοτικο του, και μια αρμαθια καλωδια να στοιβαζονται καπου παραπισω. Αν βρειτε ομορφια στο συνοθυλευμα θα παω πασο.

Την ιδια στιγμη ο +2 ειναι καπως ετσι.. simple and beautiful (και δεν βολεψα καν καλωδια)

picture.php


Wally είπε:
Φαντασου στο avatar σου το παιδακι να κραταγε την κουμουτσα :)
Σκεψου δηλαδη τι λεει ο wally για τα δικα μου avatar!! :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα