Η πρώτη κυκλοφορία CD που στόχευσε στο ελληνικό κοινό (1983)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας perlastar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

perlastar

RetroJunkie™
Αντιδράσεις
1.142
Αυτό βρέθηκε μετά από εκτενή αναζήτηση. Τα στοιχεία που υπάρχουν γι'αυτήν την περίοδο είναι λίγα, οπότε αν κάποιος άλλος ρετρομανιακός γνωρίζει περισσότερα, ας συμπληρώσει κι άλλα. Το Καλοκαίρι του ΄83, η Philips, ως δημιουργός των CD, έβγαλε τη συγκεκριμένη συλλογή τραγουδιών από Έλληνες καλλιτέχνες που ήταν πετυχημένοι τότε, ξεκινώντας έτσι την προώθηση CD και στο ελληνικό κοινό. Βέβαια, υπήρχαν ήδη Έλληνες που είχαν καταφέρει να βγάλουν τα τραγούδια τους σε CD, όπως η Νανά Μούσχουρη που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αλλά εκείνα ήταν με ξένα γράμματα και στόχευαν στις ξένες αγορές, αυτό όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, ήταν το πρώτο που βγήκε αποκλειστικά για το ελληνικό κοινό, με σκοπό να διαφημίσει και να προωθήσει το νέο προϊόν.

Το εξώφυλλο είναι χαρακτηριστικό, αρκετά "φουτουριστικό" για την εποχή του, και δείχνει μία ακτίνα να φτάνει από το CD μέχρι την Ακρόπολη. Κάπως έτσι, δηλαδή με ακτίνες και λάμψη, διαφήμισε η Philips το CD και στο εξωτερικό, και απλά εδώ προστέθηκε η Ακρόπολη ακριβώς για το ελληνικό κοινό. Θεωρούταν ασφαλώς ένα πρωτοποριακό προϊόν τότε. Τα γράμματα παραπέμπουν επίσης σε "τεχνολογία νέας εποχής":

Προβολή συνημμένου 131224

Μέσα υπήρχαν οι οδηγίες στα ελληνικά για τη χρήση του, ήταν μετάφραση από Αγγλικές οδηγίες, και δεν έλειψαν και τα χαριτωμένα λαθάκια, όπως στο τέλος που γράφει "το Compact Disc θα σας χαρίσει για όλη του τη ζωή"... :)

Προβολή συνημμένου 131225

Το δισκάκι:

Προβολή συνημμένου 131226

Και το οπισθόφυλλο:

Προβολή συνημμένου 131227

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
CD το '83 και μάλιστα Ελληνικο;;;

Απίστευτο (και πανάκριβο)!!!!

Πολύ καλή ανακάλυψη! :D

Και μιας και το ανέφερε και ο DINO, θυμάται κανένας τιμές που είχαν τότε και τα CD και τα CD Players;

Αν και κάτι μου λέει ότι τα δισκάκια πρέπει να ήταν περίπου στις 5.000δρχ. που τότε ήταν ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

Από το discogs.com

Trivia: The hovering CD attacking (or being played by) the Parthenon on the cover has a matrix code of "800014 2 02", making it an early pressing of "Time Pieces - The Best Of Eric Clapton".

:acoustic:

*νομίζω πως αυτό ήθελαν να γράψουν και δεν έχουν λάθος στο "γιά όλη του τη ζωή"

Πάντως απ'ότι φαίνεται ήταν "made in West Germany", χωρίς αυτό να μειώνει την αξία του ως μια πρώιμη κυκλοφορία ελληνικής μουσικής σε αυτό το format.

angel_grig είπε:
Eξαιρετικο ευρημα perla!! :bow2:
Σ'ευχαριστώ Angel!

chris73 είπε:
Από το discogs.com
Trivia: The hovering CD attacking (or being played by) the Parthenon on the cover has a matrix code of "800014 2 02", making it an early pressing of "Time Pieces - The Best Of Eric Clapton".

:acoustic:

*νομίζω πως αυτό ήθελαν να γράψουν και δεν έχουν λάθος στο "γιά όλη του τη ζωή"
Συγνώμη, αλλά κάπου σε έχασα και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Τι σχέση έχει το ποιό CD πετάει πάνω από την Ακρόπολη με τις οδηγίες χρήσης; Απ'ότι φαίνεται οι οδηγίες ήθελαν να πουν "που θα σας χαρίσει για όλη σας τη ζωή" κι έγινε λάθος, εσύ τι ακριβώς εννοείς; :xm:

prisma είπε:
Πάντως απ'ότι φαίνεται ήταν "made in West Germany", χωρίς αυτό να μειώνει την αξία του ως μια πρώιμη κυκλοφορία ελληνικής μουσικής σε αυτό το format.
Μα φυσικά, γι'αυτό άλλωστε είπα απλά ότι απευθύνθηκε στο ελληνικό κοινό, κι όχι ότι κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Μέχρι τα τέλη του '84, μόνο η Polygram στη Γερμανία κατασκεύαζε CD στην Ευρώπη.

Εξαιρετικό θέμα από τη φίλτατη perla! Πολύ θα ήθελα να δω και τα πρώτα μηχανήματα που θα έπαιζαν το CD. Εγώ έχω άλλη απορία όμως. Αν το CD κυκλοφορεί στην Ελλάδα από το 1983, τουλάχιστον 5 χρόνια μετά δεν θα έπρεπε να εδραιωθεί ως μουσικό μέσο; Το 1988 πόσοι χρησιμοποιούσαν CD; Ακόμη και στους Απαράδεκτους (το 1991 περίπου), στο επεισόδιο με τα γενέθλια του Γιάννη, όταν ο τελευταίος ζητάει από το Βλάσση CD για compact disc αυτός δυσανασχετεί λέγοντας "πως δε μου ζήτησες να σου κάνω δώρο μια βίλλα στο Ψυχικό;" όπου καταλαβαίνουμε ότι ήταν κάτι ακριβό. Εμείς πάντως το πρώτο μας CD player το αγοράσαμε το 1995.

johnny19818 είπε:
Εξαιρετικό θέμα από τη φίλτατη perla! Πολύ θα ήθελα να δω και τα πρώτα μηχανήματα που θα έπαιζαν το CD. Εγώ έχω άλλη απορία όμως. Αν το CD κυκλοφορεί στην Ελλάδα από το 1983, τουλάχιστον 5 χρόνια μετά δεν θα έπρεπε να εδραιωθεί ως μουσικό μέσο; Το 1988 πόσοι χρησιμοποιούσαν CD; Ακόμη και στους Απαράδεκτους (το 1991 περίπου), στο επεισόδιο με τα γενέθλια του Γιάννη, όταν ο τελευταίος ζητάει από το Βλάσση CD για compact disc αυτός δυσανασχετεί λέγοντας "πως δε μου ζήτησες να σου κάνω δώρο μια βίλλα στο Ψυχικό;" όπου καταλαβαίνουμε ότι ήταν κάτι ακριβό. Εμείς πάντως το πρώτο μας CD player το αγοράσαμε το 1995.
To πρωτο εμπορικα διαθεσιμο cd player ηταν το CDP-101 της Sony

1280px-CDP101a.jpg

To αντιστοιχο της Philips κυκλοφορησε 6 μηνες αργοτερα

1280px-Philips_CD_100.jpg

Τα 5 χρονια που λες δεν εφταναν για την καθιερωση γιατι τα players ηταν πανακριβα...

Το Sony CDP-101 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 1/10/1982, και κόστιζε 168,000 Γεν που ήταν περίπου 730$.

Για το Philips δεν βρήκα κάτι (Δεν έψαξα κιόλας εδώ που τα λέμε... :P ).

Πολύ ωραία κομμάτια Γρηγόρη :thanx2:

Αυτό με τον αστερίσκο το πρόσθεσα μετά και είναι άσχετο με το trivia.

Στον αστερίσκο λέω πως δεν νομίζω να ήθελαν να που "για όλη σας τη ζωή" αλλά πως καλά το έγραψαν "γιά όλη του τη ζωή".

Δλδ σε όλη τη τη ζωή (όποια και αν είναι αυτή), το μέσο θα παρέχει σταθερή ποιότητα από την πρώτη έως την τελευταία μέρα, χωρίς η απόδοση να φθίνει σιγά σιγά όπως με ένα Lp για παράδειγμα. Έτσι το καταλαβαίνω έγω.

perla εγραψες φοβερο ευρημα πραγματικα :thumb:

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια παιδιά!

Chris, εντάξει, τώρα κατάλαβα τι εννοείς. Thanks και για το trivium.

Johnny, με πρόλαβε και τα είπε πολύ ωραία ο Angel, ακριβώς έτσι είναι. Επίσης, υπήρχαν αρκετοί Έλληνες καλλιτέχνες που ενώ κάποια τραγούδια τους βγήκαν στα 80's, σε CD κυκλοφόρησαν από το '95 και μετά, θεωρούταν προνόμιο να κυκλοφορήσεις κάτι σε CD μέσα στα 80's στην Ελλάδα. Α, μιας και ανέφερες το επεισόδιο των Απαράδεκτων, ψάχνω εκείνο το επεισόδιο από το Μάνα είναι μόνο μία, στο οποίο ο γιός της Μαίρης μιλάει σ'έναν φίλο του για το CD σαν κάτι πρωτοποριακό, τουλάχιστον έτσι το θυμάμαι εγώ. Μήπως ξέρεις ή εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος ποιό επεισόδιο είναι αυτό;

Μπράβο Πέρλα! Δεν ήξερα ότι είχε βγει τόσο νωρίς ελληνικό cd! Το πρώτο cd που πήρα εγώ ήταν του Springsteen, Born in the USA!

perlastar είπε:
Α, μιας και ανέφερες το επεισόδιο των Απαράδεκτων, ψάχνω εκείνο το επεισόδιο από το Μάνα είναι μόνο μία, στο οποίο ο γιός της Μαίρης μιλάει σ'έναν φίλο του για το CD σαν κάτι πρωτοποριακό, τουλάχιστον έτσι το θυμάμαι εγώ. Μήπως ξέρεις ή εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος ποιό επεισόδιο είναι αυτό;
Δεν το θυμάμαι καθόλου αυτό που αναφέρεις παρόλο που γενικά την έβλεπα τη σειρά. Ωραία θα ήταν να το βρούμε...

Πολύ ωραίο εύρημα!!!

Δεν γνώριζα την ύπαρξη CD μουσικής από τη δεκαετία του 80. Στο σπίτι αποκτήσαμε τα πρώτα μας cd και το cd player το 1995...

Πίσω
Μπλουζα