Η πρώτη κυκλοφορία CD που στόχευσε στο ελληνικό κοινό (1983)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας perlastar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Επίσης ξέρω από fannatics ότι το 1988 κυκλοφόρησε σε cd ο δίσκος της Άννας Βίσση "Η Επόμενη Κίνηση" ,και μάλιστα περιείχε και 5 bonus tracks από το δίσκο "Κάτι συμβαίνει"

16iyx6v.jpg

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βρέθηκε και το δεύτερο CD Ελλήνων καλλιτεχνών που απευθύνθηκε στο ελληνικό κοινό, με τίτλο "Τα διαλεγμένα". Είναι λίγο πολύ οι ίδιοι καλλιτέχνες, αφού όπως είπαμε μόνο οι πετυχημένοι της εποχής κατάφερναν να δουν σε CD τα τραγούδια τους τότε. Η παραγωγή είναι του '84, αλλά κυκλοφόρησε το '87. Εμένα μου αρέσουν και τα αρχικά CD που σχηματίζονται πάνω στα δισκάκια αυτής της εποχής.

VARIOUS - Ta Dialegmena (1984) [1987].jpg

Μπράβο πέρλα. Εμπλουτίζεται πολύ ωραία το θέμα. Όντως το CD με μεγάλα γράμματα δείχνει πολύ ωραίο.

Βλέποντας αυτά τα cd αναρωτιέμαι γιατί οι τίτλοι είναι γραμμένοι σε greeklish ? Απευθύνονταν και σε άλλο κοινό πέρα από την Ελλάδα?

το 1987 ενα βιντεο της JVC ειχε 170.000δρχ και μιλαμε για τεχνολογια που ηταν διαδεδομενη αρκετα τοτε οποτε το CD τοτε που ηταν κατι πολυ ποιο μπροστα θα ειχε πολυ απαγορευτικο κοστος. Ωραιο το θεμα περλα ειχα ακουσει οτι τα CD υπηρχαν απο τα 80s αλλα δεν περιμενα με την καμια να υπαρχουν ελληνικα CD τοτε. CDplayer ειχα προτωσει το 1995 σε ενα φιλο μου μκρο στερεοφωνικο με το cd, ραδιοφωνο και διπλο κασετοφωνο ενω απο το 1995 ενας ραδιοφωνικος σταθμος στην Αρτα τα βραδια μετα τις 12 εβαζε ενα cd να παιζει στο repeat μεχρι το πρωι πο ξεκιναγε παλι το προγραμμα

theoritikos είπε:
Βλέποντας αυτά τα cd αναρωτιέμαι γιατί οι τίτλοι είναι γραμμένοι σε greeklish ? Απευθύνονταν και σε άλλο κοινό πέρα από την Ελλάδα?
Ελληνο(αμερικανούς, ευρωπαίους, αυστραλούς) ίσως? Διότι πόσοι είχαν CD Player στην Ελλάδα τότε?

Εγώ θυμάμαι σε ένα παιδικό πάρτυ (1985) σε έναν πλούσιο συμμαθητή μου, που είχαν cd player και μας έκανε τρομερή εντύπωση που άνοιγε και έκλεινε το πορτάκι αυτόματα, αλλά δισκάκια δεν είχαν κανένα, και αυτοί όπως όλοι είχαν δίσκους, και μάλιστα θυμάμαι που ακούγαμε το περίφημο Hits 4, που το έχω σε δίσκο και σήμερα.

Πρέπει να ήταν πολύ επιτυχημένα τα τραγούδια αυτά,για να εκδοθούν σε cd!Γενικά και τη δεκαετία του 90,στις αρχές ως το 93 σχετικά δύσκολα έβγαιναν cds!Για να εκδοθεί ένας δίσκος σε cd έπρεπε να υπάρχουν συνολικές πωλήσεις δίσκου και κασέτας πάνω από 10.000.Της Βίσση γίνονταν σε μερικές εβδομάδες cd (Είμαι, Δαίμονες, Εμείς, Λάμπω κλπ), ενώ κάποια δεν βγήκαν ποτέ σε cd (Μηλιαρέση-Όσο Υπάρχει Αγάπη, Σαρρή-Σεισμός Ερωτικός, Κακά Κορίτσια-Δεν Μ' Αγαπάς) γιατί ο δίσκος και η κασέτα δεν έκαναν τις αναμενόμενες πωλήσεις.Όπως επίσης και ο πρώτος δίσκος της Ευρυδίκης - Για Πρώτη Φορά (1991), εκδόθηκε σε cd πολύ αργότερα,γύρω στο 2000,το είχε πει η ίδια η Ευρυδίκη σε συνέντευξή της.

Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου, best.

Theoritikos, αυτό που λέει ο Ελέφαντας είναι μία πολύ λογική απάντηση στην απορία σου, αλλά κι εκτός των Ελλήνων του εξωτερικού, ας μην ξεχνάμε ότι παρ'όλο που τα συγκεκριμένα απευθύνθηκαν κυρίως στους Έλληνες, βγήκαν από εντελώς ξένες εταιρείες, οπότε έστω για όσους ξένους ήθελαν να τα ακούσουν, έπρεπε να υπάρχουν και greeklish για να μπορούν να διαβάζουν τους τίτλους.

Πίσω
Μπλουζα