Η πρώτη μας μαγειρική ρετροαπόπειρα

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.107
Θυμάστε την πρώτη φορά που πήγατε να δείξετε τις μαγειρικές σας ικανότητες ως παιδιά; Αυτό μπορεί να ήταν ολόκληρη περιπέτεια ή να κατέληξε και σε καταστροφή για μερικούς! Εγώ εκτός από το άνθος αραβοσίτου που ήταν το πρώτο απλό πράγμα που επιχείρησα να φτιάξω στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και επειδή δεν το είχα χτυπήσει καλά βγήκε σβωλιασμένο, το πρώτο πιο πολύπλοκο πράγμα που είχα φτιάξει ήταν ένα κέικ, έχοντας τη συνταγή της μητέρας μου. Εννοείται ότι κάτι πήγε στραβά: Πού να ήξερα τότε ότι αφού είχα κανονικό αλεύρι κι όχι φαρίνα έπρεπε να βάλω και σόδα για να φουσκώσει; Δεν το έγραφε πουθενά! Έτσι, δεν μπορώ να πω, το κέικ βγήκε μια χαρά από γεύση για πρώτη φορά, αλλά σε small διαστάσεις #)
 
perlastar είπε:
Θυμάστε την πρώτη φορά που πήγατε να δείξετε τις μαγειρικές σας ικανότητες ως παιδιά; Αυτό μπορεί να ήταν ολόκληρη περιπέτεια ή να κατέληξε και σε καταστροφή για μερικούς! Εγώ εκτός από το άνθος αραβοσίτου που ήταν το πρώτο απλό πράγμα που επιχείρησα να φτιάξω στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και επειδή δεν το είχα χτυπήσει καλά βγήκε σβωλιασμένο, το πρώτο πιο πολύπλοκο πράγμα που είχα φτιάξει ήταν ένα κέικ, έχοντας τη συνταγή της μητέρας μου. Εννοείται ότι κάτι πήγε στραβά: Πού να ήξερα τότε ότι αφού είχα κανονικό αλεύρι κι όχι φαρίνα έπρεπε να βάλω και σόδα για να φουσκώσει; Δεν το έγραφε πουθενά! Έτσι, δεν μπορώ να πω, το κέικ βγήκε μια χαρά από γεύση για πρώτη φορά, αλλά σε small διαστάσεις #)
Ανθος αραβοσιτου κι εδω ξερετε κεινο ,που ειχε διαφορες γευσεις εκτος απο σοκολατα ,βανιλια νομιζω πορτοκαλι ,φραουλα ,λεμονι και δεν θυμαμαι τι αλλο , θα πρεπε να ειναι ή τελευταια ταξη δημοτικου ή πρωτη γυμνασιου καπου εκει .

Επειδη η μανα μου ηταν καλομαγειρισα κι εγω ημουν λιγο "φαγανο" παιδι ,ειχα ενα μικρο ενδιαφερον ως καταναλωτης αποκλειστικα και καθολου ως παραγωγος .

Αλλα προκειμενου η μανα μου να τα προλαβει ολα, και ισως και για λογους παιδαγωγικους με αγγαρευε ,οταν της ζητουσα κατι εκτος προγραμματος με ψιλοδουλιες ρουτινας ,οπως το ανακατεμα (αρχικα για να μην κολλησει το γαλα και κατοπιν μετα την προσθεση του αραβοσιτου για να μη σβολιασει).

Κι ετσι ειδα ποσο ευκολα γινεται .

E, καποια στιγμη οταν ελειπε ,λιγο απο λιγουρα ,λιγο απο περιεργεια αν θα τα καταφερω ,το δοκιμασα και μαλιστα με επιτυχια.

Και καπου εκει μου εφυγε/εξαντληθηκε το ενδιαφερον μια και μεχρι να τελειωσω το λυκειο (αν εξαιρεσεις τα τοστ και τα βραστα αυγα δεν ασχοληθηκα παρεταιρω) .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μου άρεσε και μου αρέσει πολύ η μαγειρική, έτσι 3η δημοτικού έφτιαξα το πρώτο κέηκ μόνος μου (έμενα μόνος στο σπίτι εκείνη την περίοδο από το πρωϊ μέχρι το μεσημέρι όταν ήμουν απογευματινός στο σχολείο).

Είχα φτιάξει νηστήσιμο κέηκ, τυροπιτάκια τηγανιτά στο γκαζάκι (αποτυχία), κρέμες, αυγοφέτες, και πολλά άλλα, όλα μέχρι τέλη δημοτικού. Μετά το νερό είχε μπει στο αυλάκι και από φοιτητής μέχρι σήμερα (ακόμα και στον στρατό καμιά φορά) μαγειρεύω εγώ.
 
Η πιο παλιά μου ανάμνηση ήταν να βράσω ένα αυγό. Το θυμάμαι σαν τώρα. Σάββατο μεσημέρι και ενώ έβραζα το αυγό έβλεπα Γίγαντες του Κατς. Ξαφνικά σαν να θυμάμαι να δείχνει ότι έτρωγαν κάτι καυτερές πιπεριές ή κάτι τέτοιο. Ξαφνικά μου έρχεται μια μπόχα σαν πιπεριές καμμένες. Είχα ανακαλύψει την τηλεόραση που εκτός από εικόνα και ήχο είχες και την αίσθηση της μυρωδιάς αυτού που βλέπεις, όοοχι απλά είχα ξεχάσει στο μάτι το αυγό, είχε εξατμιστεί όλο το νερό και είχε καεί και το αυγό. Μαύρο μιλάμε όχι αστεία.

Μετά επακολούθησαν πατάτες τηγανητές, αυγά τηγανιτά κ.α.

Ένα κέικ πάντως που έκανα κι εγώ αργότερα ακολουθώντας πιστά τη συνταγή μου βγήκε καλό.

Γενικά μου αρέσει η μαγειρική και σε δύσκολα ακόμη φαγητά τα καταφέρνω. Σπεσιαλιτέ μου η καρμπονάρα.
 
Μαγειρικη ρετροαποπειρα δεν εχω αλλα εχω ζαχαροπλαστικη που ειναι και η δουλεια μου αλλωστε.Πολυ πιτσιρικα με ειχε δωσει ο μπαμπας μου να γαρνιρω μια τουρτα ετσι για πολακα και εγειναι ο χαμος.Μιλαμε για πολυ γελιο :D

Φυσικα μην εχοντας ιδεα απο μαγειρικη για να καβαντζωθω στο στρατο ενα δεκαημερο που θα ελειπε ο μαγειρας ειπα πως γνωριζω και με εβαλαν μαγειρα.Μιλαμε για σκηνικα απειρου καλους που αν ξεκινησω να γραφω θα γραφω καμια ωρα χαχαχαχαχα :p
 
Μια φορα τηγανιτες πατατες....χαμηλη θερμοκρασια και γινανε σαν ωμες μελιτζανες - fail

Μια φορα ρυζογαλο με βιβλιο για βοηθεια - fail 2

Λουκανικα ψητα στο φουρνο - victory

Μπιφτεκια τα οποια ζυμωσα και εψησα μια χαρα, αλλα αποφασισα να βαλω και κυμινο και γινανε ΜΠΟΜΠΕΣ!!! - semi-victory

:D
 
Δεν ημουν παιδι πια οταν δοκιμασα να πρωτομαγειρεψω. Ημουν ηδη 16 - 17 χρονων.

Ως παιδι δεν μου ειχε περασει καν απο το νου να μαγειρεψω, καθοτι μ' αυτα τα πραγματα ασχολιοταν η μαμα και δε χρειαζοταν να ασχοληθω κι εγω.... :D

Στην εφηβεια μου ομως, εμεινα μονη στο σπιτι για ενα διημερο και ειπα να κανω την αποπειρα. Αναγκα και θεοι πειθονται!

Εφτιαξα λοιπον μια μακαροναδα με κιμα. Ο κιμας εγινε πολυ καλος, αλλα τα μακαρονια τα παραβρασα και βγηκαν λαπας. Τα εφαγα ομως γιατι δεν υπηρχε τιποτε αλλο και την επομενη φορα προσεξα να τα βρασω μιση ωρα λιγοτερο! :D
 
johnny19818 είπε:
Η πιο παλιά μου ανάμνηση ήταν να βράσω ένα αυγό. Το θυμάμαι σαν τώρα. Σάββατο μεσημέρι και ενώ έβραζα το αυγό έβλεπα Γίγαντες του Κατς. Ξαφνικά σαν να θυμάμαι να δείχνει ότι έτρωγαν κάτι καυτερές πιπεριές ή κάτι τέτοιο. Ξαφνικά μου έρχεται μια μπόχα σαν πιπεριές καμμένες. Είχα ανακαλύψει την τηλεόραση που εκτός από εικόνα και ήχο είχες και την αίσθηση της μυρωδιάς αυτού που βλέπεις, όοοχι απλά είχα ξεχάσει στο μάτι το αυγό, είχε εξατμιστεί όλο το νερό και είχε καεί και το αυγό. Μαύρο μιλάμε όχι αστεία
Αυτό με το αυγό μου θύμισε την πρώτη μαγειρική απόπειρα της μητέρας μου, όπως μου την έχει αφηγηθεί και η δική σου καταστροφή δεν είναι τίποτα μπροστά σ'αυτό που έπαθε εκείνη! Ήταν αρκετά μικρή και έβαλε να βράσει ένα αυγό στο γκαζάκι. Το ξέχασε εντελώς όμως και αυτό έβραζε για ώρα. Εκείνη ήταν στο καθιστικό μαζί με την οικογένειά της και ξαφνικά ακούγεται ένα μεγάλο "μπαμ" από την κουζίνα. Τρέξανε πανικόβλητοι να δουν τι έγινε, ήταν σαν να είχε βάλει κάποιος μπουρλότο. Και αντίκρυσαν το φοβερό θέαμα: Ένα αυγό κολλημένο στο ταβάνι. Είχε εξατμιστεί όλο το νερό και τότε το αυγό είχε σκάσει και καρφωθεί εκεί :D
 
Να μαγειρεύω έμαθα (χρησιμοποιώντας εμένα για πειραματόζωο) όταν ήρθα Αμερική για μεταπτυχιακά. Ούτε το βαλάντιό μου ούτε η (καλομαθημένη από την πολύ καλή μαγείρισσα μαμά) γεύση μου μου επέτρεπαν να τρώω σε εστιατόρια ή στις καφετέριες του Παν/μίου. Οπότε έπεσε πανικόβλητο γράμμα στη μάδερ "Μαμά, πώς βράζουνε αυγά?" (Έχω κι εγώ ξεχάσει βραστά αυγά στη φωτιά, και βρήκα τελικά μόνο τα τσόφλια τους.) Ε, σε λίγα χρόνια είχα γίνει τσακάλι και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Τώρα είναι που βαριέμαι να φτιάξω τίποτε πολύπλοκο, χώρια που αποφεύγω πολλά φαγητά που μου αρέσουν για λόγους υγιείας (π.χ. καρμπονάρα. Αλλά φτιάχνω πουτανέσκα, που δεν είμαι σίγουρος ότι είναι υγιεινότερη :) )

Ωστόσο η πρώτη "μαγειρική" απόπειρα, που έληξε σε καταστροφή, έγινε λίγα χρόνια νωρίτερα, στην Ελλάδα, όταν δοκίμασα να φτιάξω πουρέ. Όχι από πατάτες, να εξηγούμαστε. Αυτό θα ήταν πολύ προχωρημένα πράματα. Από νιφάδες. Τι θέλανε οι δύστυχες? Λίγο νεράκι μόνο. Ε, κατάφερα να αποτύχω! Δεν θυμάμαι για ποιο λόγο μου είχε πει η μητέρα μου να τον φτιάξω. Έλειπαν οι γονείς και η αδελφή μου, οπότε ίσως μου είχε ανατεθεί να φτιάξω πουρέ να τον βρουν έτοιμο? Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι μου είχε ανατεθεί, μόνος μου πού να έπαιρνα τέτοια τολμηρή απόφαση? Έβαλα τελείως λάθος αναλογίες πουρέ - νερού με αποτέλεσμα να βγεί ένα πηχτό πράμα που μπορούσε να το πετάς με μυστρί στον τοίχο για σοβά. Αλλά πώς να ρίξω κι άλλο νερό που δεν χωρούσε το μπωλ? Τελικά γύρισαν οι δικοί μου και το τι δούλεμα έφαγα (πουρέ δεν ξέρω αν έφαγα) δεν περιγράφεται.
 
Μόνη στο σπίτι, βαριόμουν και αποφάσισα να χαζέψω μια ταινία στην τηλεόραση στο βίντεο. Η ταινία όμως πάει με ποπκορν τα οποία αποφασίζω να φτιάξω. Έβαλα το κατσαρολάκι με βούτυρο στο μάτι της κουζίνας, έβαλα και μπόλικα ποπκορν και μέχρι να ΄γίνουν πήγα στο δωμάτιο και έβαλα μουσική. Η μουσική ήταν πολύ δυνατά και ελάχιστα λεπτά μετά, στο σπίτι αναδυόταν έντονη μυρωδιά καμμένου από την κουζίνα. Έτρεξα και είδα τα ποπ κορν να έχουν κολλήσει στον πάτο στο κατσαρολάκι...και να είνα μαύρα! Άνοιξα παράθυρα και πόρτες, η μυρωδιά ήταν πολύ έντονη, καθάριζα για πολλή ώρα το κατσαρολάκι, έφυγαν τα σημάδια καμμένου, δεν κατάλαβε κανείς τίποτα!
 
Και αργησε και κατεληξα στα επειγοντα και δεν θελω να την θυμαμαι :cry:

γλυκα όμως φτιαχνω, είναι πιο ακινδυνα
 
Επτά χρονών αποφάσισα να βράσω ρύζι για να δώ άν θα φυτρώσει. Παίρνω το μπρίκι, το τιγκάρω στο ρύζι, βάζω και νερό και το αφήνω στο μάτι. Κάποια στιγμή η μαμά μου ξύπνησε γιατί της μύρισε κάτι καμμένο. Με βρηκε μπροστά στην ηλεκτρική κουζίνα να ρίχνω μέσα στυμμένο λεμόνι. Ακόμα το λεει και γελάει. Το...αποτέλεσμα ούτε οι γάτες δεν το έφαγαν.

 


Μιά άλλη φορά είχα ξυπνήσει νωρίς και πεινούσα. Αλλά δεν ήξερα να ζεσταίνω γάλα, οπότε θεώρησα πιό εύκολο να βράσω αβγό. Βάζω το αβγό με νερό στο μπρίκι και πάω να δώ Digimon. Ακουσα ένα μπάμ αλλά δεν έδωσα σημασία. Μετά άρχισαν και τα Beyblade και όταν ξαναθυμήθηκα το αβγό αυτό με περίμενε στον πάγκο της κουζίνας, ραγισμένο και κρύο-έτοιμο για καθάρισμα! Το μπίκι πάλι (και παρ' ολίγον το ματάκι) πέθανε.
 
Πίσω
Μπλουζα