Η πρώτη μου ταυτότητα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας BETTY BOOP
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Αντιδράσεις
8.175
Καλείστε να περιγράψετε τις αναμνήσεις σας από την έκδοση, για πρώτη φορά, της αστυνομικής σας ταυτότητας.

Στην Α' Λυκείου, στα μέσα της σχολικής χρονιάς, έβγαλα την πρώτη μου αστυνομική ταυτότητα. Ξεκίνησα μια ωραία πρωία πριν πάω στο σχολείο (καθυστέρησα να φτάσω στο σχολείο, ήταν όμως για καλό σκοπό!) και πήγα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και έβγαλα αστυνομική ταυτότητα με τα όλα της: oνοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπο γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα (!), θρήσκευμα (!) κλπ., είχα βγάλει και μια καλή φωτογραφία. Ειδικά όταν άφησα και το αποτύπωμα του δεξιού δείκτη του χεριού με μελάνι δίπλα στη φωτογραφία...ένιωσα περήφανη και ήμουν <<κάποια>>...μέσα στο πλήθος.

Να αναφέρω επίσης πριν βγάλουμε αστυνομική ταυτότητα, ήταν δεκτή η ταυτοπροσωπία, αν θυμάμαι καλά, με μια υπεύθυνη δήλωση και με φωτογραφία, επίσημο εγγραφο κυρίως για συμμετοχή σε εξετάσεις.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχα πάει λιγάκι καθυστερημένα στο τμήμα και μια υπάλληλος γκρίνιαζε κλπ αλλά τελικά μια άλλη ευγενική, με βοήθησε. Θυμάμαι μετά είχα μια αίσθηση του στυλ τώρα είμαι άντρας , μεγάλωσα και με τον νόμο κλπ :D . Σπάνια την κουβαλούσα σαν μαθητής, σε αντίθεση με κάποιους φίλους μου που φοβόντουσαν μην πέσουμε σε εξακρίβωση στοιχείων, σε καμιά έξοδο. Πρώτη φορά που χρειάστηκε να τη δείξω, ήταν στον αστυφύλακα φρουρό του σχολείου, στις πανελλήνιες της Δευτέρας Λυκείου ( δεν ξέρω αν δίνουν ακόμα σε αυτή την τάξη).

Πρωτοεβγαλα ταυτοτητα στα 15 μου επειδη επροκειτο να δωσω για Lower και τη ζητουσε το Βρετανικο Συμβουλιο.

Δεν ενιωθα καμια ιδιαιτερη συγκινηση, ουτε ειχα επιθυμια να βγαλω ταυτοτητα. Θεωρουσα οτι ακομα ημουν μικρη και το εβλεπα σαν αγγαρεια.

Με πηγε ο πατερας μου και εγιναν ολες οι γνωστες διαδικασιες. Οταν μετρησαν το υψος μου, δε μου ζητησαν να βγαλω τα παπουτσια μου που μου προσθεταν 2 με 3 ποντους γιατι, οπως ειπαν, ημουν μονο 15 και θα εριχνα σιγουρα κι αλλο μποϊ (οπερ και εγενετο).

Την ωρα που μου επαιρναν δακτυλικα αποτυπωματα, ενιωσα πολυ ασχημα. Σαν σεσημασμενη ετοιμη για το κρατητηριο! :D

Την ταυτότητά μου την έβγαλα στην 3η γυμνασίου. Ο λόγος; Έδινα για Lower και έπρεπε να έχω ένα επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ποιός είμαι. Οπότε και έβγαλα ταυτότητα, γιατί δεν είχα διαβατήριο, αλλά και για να την έχω μια και καλή. Βέβαια, ήταν από τις "καινούριες", αυτές που ήταν γραμμένες και με λατινικούς χαρακτήρες, και φυσικά χωρίς θρήσκευμα.

Το κακό είναι ότι επειδή την έβγαλα σε αυτή την ηλικία, δεν είναι και η πιο κολακευτική περίπτωση η εξακρίβωση στοιχείων, γιατί έχεις μπροστά σου ένα μαντράχαλο και μια φωτό ταυτότητας παιδιού 14 χρονών! :P

Τη διαδικασία τη θυμάμαι. Είχα πάει μαζί με τη μητέρα μου στο αστυνομικό τμήμα ένα πρωί, στις διακοπές των Χριστουγέννων. Είχα μαζί και τις "φωτογραφίες ταυτότητας", αυτές τις ασπρόμαυρες, μαζί με το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης. Δεν είχαμε "δαχτυλικά αποτυπώματα" και τα τοιαύτα, αλλά θυμάμαι ότι μου είχε ζητήσει ο αστυνομικός να υπογράψω την ταυτότητα ολογράφως, και επειδή ηταν παγωμένα τα χέρια μου και έτρεμαν (και απο το άγχος οτι συμπληρώνω ένα επίσημο έγγραφο), η υπογραφή βγήκε ασ' τα να πάνε!

Αφότου βγήκε και την απέκτησα, δεν την κουβάλαγα, παρά μόνο σε περιπτώσεις που χρειαζόταν ταυτοποίηση. Όταν τελείωσα το λύκειο και ξεκίνησα τη σχολή, την είχα μαζί για παν ενδεχόμενο, μιας και έβγαινα βράδυ. Ευτυχώς ποτέ δε μου έχει χρειαστεί. Όλο σε κάτι εξετάσεις τη βγάζω να ξεμουδιάσει :P

Εβγαλα στην 3η λυκειου, με σκοπο να δωσω πανελληνιες. 4 φορες εβγαλα φωτογραφιες, γιατι σε ολες εγερνα το κεφαλι αριστερα :P συν το τσουλουφι :D

Τελικα ενα πρωινο, και πριν παμε σχολειο, πηγαμε μαζι με φιλες στο αστυνομικο τμημα της περιοχης.

η "μαγικη" στιγμη ηταν οταν μας παιρναν αποτυπωματα. (Ετσι μας λεγαν τουλαχιστον, οσοι πηγαν νωριτερα απο μας). Εγω θυμαμαι κατι δαχτυλα μπλε απο το μελανι, και δεν εφευγε κιολας :( . Οι αστυνομικοι, μαλλον διασκεδαζαν μαζι μας, μας ρωτουσαν λεπτομερειες για τις σπουδες, και τι σκοπευουμε να γινουμε οταν μεγαλωσουμε. Βγαλαμε επισης τα παπουτσια και μας μετρησαν το υψος, και.. βαλαμε και την υπογραφη μας, με στυλο που δεν εγραφε καλα :( (επισης ειχε ακουστει οτι το στυλο τους.. γιατι πρεπει να δινανε το ιδιο σε ολους.. δεν εγραφε καλα, αλλα δεν εκοψε σε κανεναν το μυαλο να υπογραψει με δικο του. Νομιζαμε οτι θα ηταν "ειδικο" στυλο για υπογραφες)

η ταυτοτητα εκανε 6 μηνες να ερθει.. γιατι μαζευαν πολλες και μετα τις εστελναν για πλαστικοποιηση. Την μερα που τις φεραν, επεσε συρμα στο λυκειο, και μετα το μαθημα, πηγαμε οοοοολοι να τις παρουμε, και μετα αρχισαν οι συγκρισεις κοιταζοντας τες.

Μαζι με μας, τις συγκριναν και οσοι τις βγαλαν στο γυμνασιο λογω lower και εκει εβλεπες παιδικες φατσουλες για φωτογραφια

Την κρατησα πολλα χρονια και σε αψογη κατασταση. Μ'αρεσε που ειχε πανω και το "μαθητρια λυκειου" για να μου θυμιζει εκεινη την εποχη, και μολις πριν μερικα χρονια την αλλαξα, λογω ενος ταξιδιου στο εξωτερικο

Διάφοροι πιο πάνω είπε:
Πρωτοεβγαλα ταυτοτητα στα 15 μου επειδη επροκειτο να δωσω για Lower και τη ζητουσε το Βρετανικο Συμβουλιο.Την ταυτότητά μου την έβγαλα στην 3η γυμνασίου. Ο λόγος; Έδινα για Lower και έπρεπε να έχω ένα επίσημο έγγραφο
Καλά, μερικά πράματα δεν αλλάζουν. Έβγαλα κι εγώ ταυτότητα στα 15 λόγω Lower. Προσέξτε ότι λέω "έβγαλα". Όχι "πρωτοέβγαλα". Διότι ακόμη και τώρα, 42 χρόνια μετά, αυτή είναι η ταυτότητά μου! Και το αστείο είναι ότι την δέχονται ακόμη, ενώ δεν μπορώ να πω ότι μοιάζω ιδιαίτερα με τον 15χρονο νεαρό της φωτό :)

Αλλά δεν την αλλάζω, είναι κειμήλιο :) Διότι γράφει ακόμη "Βασίλειον της Ελλάδος" και το χαρτί ή η ζελατίνα είναι γεμάτη μικρές μπλε κορώνες.

Όπως και οι περισσότεροι έτσι κι εμένα ο λόγος έκδοσης ταυτότητας ήταν το Lower στα 14 μου. Στην φωτογραφία ένα αμούστακο αγόρι με ροδαλά μάγουλα και εξωφρενικά nerdy χωρίστρα (α ρε πατέρα με τα look σου). Ταυτότητα με τα όλα της χρώμα μαλλιών,οφθαλμών,θρήσκευμα κτλ. Την έχασα-την έκλεψαν (ποιος ξέρει) όμως 15 χρόνια μετά μαζί με πορτοφόλι, κάρτες, λεφτά κτλ. Αναγκαστικά έβγαλα καινούρια αλλά η φωτογραφία φυσικά είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

elephadas είπε:
Αλλά δεν την αλλάζω, είναι κειμήλιο :) Διότι γράφει ακόμη "Βασίλειον της Ελλάδος" και το χαρτί ή η ζελατίνα είναι γεμάτη μικρές μπλε κορώνες.
Αυτή κι αν είναι ρετρό ταυτότητα!!!

Εν τω μεταξύ, θυμήθηκα το εξής: κάποτε έκοβαν μια γωνία από την ταυτότητα μιας γυναίκας. Ξέρετε, μήπως, το λόγο;

nwntas είπε:
Εν τω μεταξύ, θυμήθηκα το εξής: κάποτε έκοβαν μια γωνία από την ταυτότητα μιας γυναίκας. Ξέρετε, μήπως, το λόγο;
Νομίζω ότι όταν παντρευόταν το έκαναν αυτό.

nwntas είπε:
Την γωνία της παλιάς ταυτότητας της μητέρας μου την είχαν κόψει και όταν την ρώτησα μου είπε ότι έτσι δείχνει ότι είναι παντρεμένη.

Εντελώς χαζό! Κι αν χώριζε τι γινόταν; Κολλούσε πάλι το κομμάτι πίσω;

Την ταυτότητα την έκοβαν στις γυναίκες μετά τον γάμο για να την ακυρώσουν επειδή ουσιαστικά δεν ίσχυε το επώνυμο. Έτσι "ανάγκαζαν" τη σύζυγο να πάει να βγάλει νέα ταυτότητα με το καινούργιο της επώνυμο

^^

Μάλιστα!

Ευτυχώς άλλαξε κάποια στιγμή η νομοθεσία (νομίζω το 1982) και η γυναίκα δεν ήταν υποχρεωμένη να αλλάξει επίθετο, μπορώντας έτσι να κρατήσει το πατρικό της και την ταυτότητά της άκοπη!

Πρέπει να ήμουν 17 όταν την έβγαλα, και αυτό που την έχει "σημαδέψει" είναι το μαλλί μου..

Σχεδόν πάντα είχα σχετικά μακριά η μάλλον "ακούρευτα" μαλλιά, και την την ημέρα που πήγα να βγάλω την φωτογραφία είχε έναν απίστευτο αέρα... Το τελικό αποτέλεσμα...

[video=youtube;Mw7q6Pb-U-E]

:P

nwntas είπε:
^^Μάλιστα!

Ευτυχώς άλλαξε κάποια στιγμή η νομοθεσία (νομίζω το 1982) και η γυναίκα δεν ήταν υποχρεωμένη να αλλάξει επίθετο, μπορώντας έτσι να κρατήσει το πατρικό της και την ταυτότητά της άκοπη!
Λοιπόν αυτό το συζητούσαμε με την πεθερά μου τις προάλλες. Έχει κρατήσει το πατρικό της επίθετο και παντρεύτηκε το 1978. Όλος ο κόσμος την ξέρει με το πατρικό της. Εμένα πάλι η μάνα μου που παντρεύτηκε το 1979 το άλλαξε στου πατέρα μου το επίθετο.

Μισο για να καταλαβω : εκοβαν μονο απο τις γυναικες την ταυτοτητα; Ειχα την εντυπωση και απο τους αντρες.

Το κοψιμο, δηλ γινοταν για να αναγκαστει η γυναικα να αλλαξει ταυτοτητα ή (οπως πιστευα εγω) για να αποδεικνυει οτι ειναι παντρεμενη;

Επισης αν ετσι ακυρωνοταν, η μαμα μου ειχε για χρονια την κομμενη της ταυτοτητα, αν και καποια στιγμη την αλλαξε, αλλα ηδη ημουν σε ηλικια που το θυμαμαι να γινεται

Και τελος..ποιος ηταν αυτος που την εκοβε την ταυτοτητα; Ο παπας την ωρα του μυστηριου ή καποιος απο την αστυνομια ή οπου αλλου οταν ετοιμαζαν τις αδειες ή και μετα τον γαμο;

Πρώτη ταυτότητα το 1984 και η δεύτερη μετά το γάμο (αυτό που λέμε "συνεχόμενη αρίθμηση"), αφού η παλιά δεν είχε λατινικούς χαρακτήρες, που διευκόλυναν κάποια ταξίδια, κυρίως στα παράλια της Τουρκίας. Οφείλω να θυμίσω, εκτός από το "κόψιμο", τα τετραγωνάκια με αριθμούς από το 1 ως το 8. Στους παλιότερους, ίσως δεκαετίας 60, με μια καρφίτσα γίνονταν μια τρύπα κάθε φορά που ψήφιζαν ! (προφανώς δεν είχε "εφευρεθεί'" το εκλογικό βιβλιάριο).

Η πλαστικοποίηση της ταυτότητας του 1984 ήταν πολύ καλύτερη της μεταγενέστερης, αφού έκανε χρόνια να "ανοίξει", ενώ οι πιο καινούργιες ανοίγουν για πλάκα.

Μάλιστα κάποια εποχή τα φωτοτυπεία δεν πλαστικοποιούσαν, αφού τάχα μου, αν για κάποιο λόγο καταστρεφόταν η ταυτότητα, αυτό ήταν παράνομο (έτσι κι αλλιώς έχω πια τη συσκευή και το κάνω σπίτι).

Ο "μύθος" ότι η ταυτότητα άνοιγε (μη κλειδωμένες) εξώπορτες σπρώχνοντας το γλωσίδι της κλειδαριάς ήταν πέρα για πέρα αληθινός, το έχω κάνει !

nwntas είπε:
^^Μάλιστα!

επισήμως από 1/1/1983 εφαρμόστηκε ο νόμος για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου στη χώρα μας!

Λορένα είπε:
Μισο για να καταλαβω : εκοβαν μονο απο τις γυναικες την ταυτοτητα; Ειχα την εντυπωση και απο τους αντρες.
Το κοψιμο, δηλ γινοταν για να αναγκαστει η γυναικα να αλλαξει ταυτοτητα ή (οπως πιστευα εγω) για να αποδεικνυει οτι ειναι παντρεμενη;

Επισης αν ετσι ακυρωνοταν, η μαμα μου ειχε για χρονια την κομμενη της ταυτοτητα, αν και καποια στιγμη την αλλαξε, αλλα ηδη ημουν σε ηλικια που το θυμαμαι να γινεται

Και τελος..ποιος ηταν αυτος που την εκοβε την ταυτοτητα; Ο παπας την ωρα του μυστηριου ή καποιος απο την αστυνομια ή οπου αλλου οταν ετοιμαζαν τις αδειες ή και μετα τον γαμο;
πρώτα απ' όλα: κανείς ιερέας δεν είχε δικαίωμα να κόψει την ταυτότητα αφού θεωρείται παραποίηση δημοσίου εγγράφου. Ουσιαστικά γινόταν παράτυπα η διαδικασία ακριβώς ως μοχλός πίεσης ούτως ώστε οι νεόνυμφοι να προχωρήσουν σε αλλαγή στοιχείων στην ταυτότητα και να προχωρήσουν σε άμεση δήλωση των ληξιαρχικών στοιχείων στο εκάστοτε δημοτολόγιο που θα άνοιγαν οικ. μερίδα. Στην πράξη λοιπόν ποτέ δεν ακυρώθηκε η κομμένη ταυτότητα παρά μόνο για λίγους μήνες στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που και πάλι την επανέφεραν αφού δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν τα αστυνομικά τμήματα στα αιτήματα των πολιτών για αλλαγή ταυτότητας σε περιόδους προ εκλογών! Νομικά πάντως είμαστε όλοι υποχρεωμένοι ν' αλλάζουμε ταυτότητα κάθε 10 χρόνια! Εγώ πάντως ξέρω ακόμα ηλικιωμένους με ταυτότητες 50 ετών που δεν τις αλλάζουν λόγω μη αναγραφής θρησκεύματος στις νέες! Μπάχαλο γίνεται... :)

ΦΖΠ1 είπε:
τα τετραγωνάκια με αριθμούς από το 1 ως το 8. Στους παλιότερους, ίσως δεκαετίας 60, με μια καρφίτσα γίνονταν μια τρύπα κάθε φορά που ψήφιζαν ! (προφανώς δεν είχε "εφευρεθεί'" το εκλογικό βιβλιάριο).
Και ήθελα να ρωτήσω τι ήταν αυτά τα τετραγωνάκια!

Νομίζω το είχα ακούσει και παλιά, όμως μου φάνηκε λίγο περίεργο γιατί το να ψηφίσεις 8 φορές μου φάνηκε λίγο..

ΦΖΠ1 είπε:
Η πλαστικοποίηση της ταυτότητας του 1984 ήταν πολύ καλύτερη της μεταγενέστερης, αφού έκανε χρόνια να "ανοίξει", ενώ οι πιο καινούργιες ανοίγουν για πλάκα. Μάλιστα κάποια εποχή τα φωτοτυπεία δεν πλαστικοποιούσαν, αφού τάχα μου, αν για κάποιο λόγο καταστρεφόταν η ταυτότητα, αυτό ήταν παράνομο (έτσι κι αλλιώς έχω πια τη συσκευή και το κάνω σπίτι).
Αυτό είναι θέμα!

Η δικιά μου, χωρίς να μην κουβαλάω πάντα μαζί μου αλλά μόνο όταν την χρειάζομαι, είναι σε μία άθλια κατάσταση.

ΦΖΠ1 είπε:
Ο "μύθος" ότι η ταυτότητα άνοιγε (μη κλειδωμένες) εξώπορτες σπρώχνοντας το γλωσίδι της κλειδαριάς ήταν πέρα για πέρα αληθινός, το έχω κάνει !
Αληθινός μεν, έχει όμως καταστρέψει και αρκετές ταυτότητες δε.. :P

Γι' αυτό υπάρχουν και οι διάφορες πιστωτικές κάρτες / κάρτες καταστημάτων :)

Αυτό με το τρύπημα της ταυτότητας λόγω εκλογών ποτέ μου δεν το κατάλαβα. Ήξερα ότι γι' αυτό ήταν τα τετραγωνάκια, αλλά πού ξέρανε ποιο από αυτά αντιστοιχούσε στις εκλογές της μέρας? Άρα ούτε διπλοψηφία εμπόδιζε ούτε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως απόδειξη ότι ψήφισες (θυμίζω ότι η ψήφος ήταν υποχρεωτική και νομίζω οι σχετικές ποινές εφαρμόζονταν πιο αυστηρά από αργότερα που ατόνησαν κι έτσι η ψήφος έγινε ουσιαστικά προαιρετική). Ίσως υπήρχε κάποιος κώδικας που να δείχνει ποιες εκλογές αντιστοιχούσαν σε ποια τρύπα.

Πίσω
Μπλουζα