Η ρετρό εμφάνιση του μπαμπούλα!

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
400
Ο παλαιοτερος ισως φοβος και τρομος της παιδικης μας ηλικιας, ο μπαμπουλας. Εχουμε ακουσει ιστοριες και ιστοριες, τρομακτικος και αποκρουστικος, και διαχρονικη απειλη και εκβιασμος σε σκανταλιες στους πιτσιρικαδες.

Πως εμοιαζε ομως;

Κλασικα τερατα του κινηματογραφου, ο Κομης Δρακουλας, το τερας του Φρανκενσταιν, η μουμια, ο λυκανθρωπος και ολα τα υπολοιπα, εχουν τουλαχιστο καποια πολυ βασικα στοιχεια στην εμφανιση τους. Τι γινεται ομως με τον μπαμπουλα;

Σε μια βραδυνη συναντηση της παρεας στα παιδικα χρονια, αφου ειχαμε πιασει ολες τις ταινιες και σειρες τρομου που ειχαμε δει, σε καποια στιγμη η συζητηση πηγε στο μπαμπουλα. Με ενδιαφερων διαπιστωσα πως η εικονα που ειχε ο καθενας μας, ηταν εντελως διαφορετικη για το ρετρο φοβητρο μας!

Ημουν περιπου τεσσαρων η πεντε χρονων, στο σπιτι του ξαδελφου Yiannakin, και κοιτουσα τα αντικειμενα οπου ειχε φερει απο το εξωτερικο ο καπετανιος θειος μου. Στο δωματιο αποθηκη που ημουν λοιπον, μεταξυ αυτων ηταν και ενα αρκετα μεγαλο αγαλμα του Βουδα. Ενω το κοιτουσα, καποιος μου ειπε κατι σαν "μην πηγαινεις στο σκοταδι για να μην σε φαει ο μπαμπουλας", πιθανοτατα για να μην ξεφευγω απο την προσοχη των δικων μου, και χτυπησω καπου μεσα στο σκοταδι.

Αυτο ηταν αρκετο ομως. Την στιγμη που παρατηρουσα τον χαμογελαστο και καθιστο βουδα, το παιδικο μυαλο μου συνδεσε αυτες τις δυο οντοτητες σε μια. Και ο χαρουμενος βουδας, εγινε ενα υπερβαρο τερας, οπου τρωει παιδια μεσα στο σκοταδι.

Το μυθικο αυτο τερας στη φαντασια των υπολοιπων παιδιων, ποικιλε απο εναν αποκρουστικο γερο, μεχρι καποιον που φορουσε μασκα.

Πως ηταν η δικη σας μορφη του μπαμπουλα στη φαντασια σας οταν ησασταν παιδια;
 
Πραγματια, δεν ειχα σκεφτει ποτε κατι τετοιο. Παροτι ειχα (πιστευω) μεγαλη φαντασια, ποτε δεν σχηματισα εικονα.

Όπως λέει η Wikipedia, προς απαντηση σου

The monster has no specific appearance, and conceptions about it can vary drastically from household to household within the same community; in many cases, he has no set appearance in the mind of an adult or child, but is simply a non-specific embodiment of terror.
 
Getta Robo είπε:
Πως ηταν η δικη σας μορφη του μπαμπουλα στη φαντασια σας οταν ησασταν παιδια;
Πιτσιρικας,η μανα μου για να με φοβισει για το οτιδηποτε (να φαω,να διαβασω,να μην κανω σκανδαλια κλπ...) μου ελεγε οτι θα φωναξει

την Μπουντουρου να με μαζεψει... :precry:

Η Μπουντουρου ηταν (υποτιθεται) μια κακασχημη γρια,ρακενδυτη,με καμπουρα η οποια κουβαλουσε στην πλατη της ενα ταγαρι

στο οποιο εκει μεσα εβαζε ολα τα ατακτα παιδακια. Ενα βραδυ θυμαμαι,οτι καπου πηγαιναμε με την μανα μου και ετυχε ο διαολος

να δουμε στον δρομο μια γρια και να ταιριαζει στην παραπανω περιγραφη.Αμεσως η μανα μου δεν εχασε ευκαιρια,γυρισε και μου λεει...

"Την βλεπεις? Υπαρχει.Αν δεν εισαι καλο παιδι και δεν καθεσαι καλα,θα την φωναξω να σε μαζεψει".

Καταλαβαινετε τη τρομαρα πηρα εκεινο το βραδυ.... :cry:

Που να ξανακανω σκανδαλια....
attachment.php
 
Εμένα με απειλούσαν με έναν τύπο ο οποίος " περνάει για να δει αν τα παιδιά κοιμούνται" . Αν και είχα σχηματίσει μια απλή εικόνα, όπως αυτή ενός υπαλλήλου :biglaugh:...παρόλα αυτά τον φοβόμουν... :xm:
 
Φανταζόμουν τον μπαμπούλα κάθε φορά με διαφορετική εμφάνιση όπως με μαύρα ρούχα, με μαύρα γάντια στα χέρια, να περνά και να φοβίζει τα άτακτα παιδάκια κάνοντας ''ουουουου...'' στο πέρασμά του! Στο παιδικό μου μυαλό όλα φάνταζαν αλλιώτικα και τρομακτικά μερικές φορές...
 
Πραγματικά πολύ καλή η περιγραφή της Wikipedia, εγώ δεν είχα καμμία συγκεκριμένη μορφή στο νου μου όταν ήμουν παιδί...

The monster has no specific appearance, and conceptions about it can vary drastically from household to household within the same community; in many cases, he has no set appearance in the mind of an adult or child, but is simply a non-specific embodiment of terror.
 
Εγώ, πάλι, τον φανταζόμουν σαν μια μαύρη σκιά, που τριγυρνάει στο σκοτάδι χωρίς να φαίνεται. Ίσως σε αυτό να "βοήθησε" κάτι από το δημοτικό. Πρέπει να ήμουν έξι-επτά χρονών, δηλ. πρώτη ή δευτέρα τάξη, και είχαμε μια ντουλάπα από εκείνες τις τσίγκινες, μόνιμα κλειδωμένη. Όλα τα παιδιά είχαμε την κοινή πεποίθηση, επειδή ακριβώς δεν άνοιγε ποτέ, ότι εκεί κρυβόταν ο, ακουστός σε όλους μας, μπαμπούλας. Από περιέργεια, όλοι είχαμε ρίξει μια ματιά από μια τρύπα που υπήρχε ως λαβή στην πόρτα, να δούμε πως έμοιαζε αυτό το "ον". Φυσικά, τι να βλέπαμε άλλο; Απόλυτο σκοτάδι!!! Έτσι έφτιαξα εγώ στη φαντασία μου τη μορφή του μπαμπούλα.

Και μια ερώτηση, που μου ήρθε όσο έγραφα το κείμενο αυτό: σήμερα, "επιζεί" ακόμα ο μπαμπούλας; Χρησιμοποιούν ακόμα οι σημερινοί γονείς ιστορίες με το τρομακτικό αυτό "ον", ώστε να φοβίζουν τα παιδάκια για να κάνουν κάτι που δεν θέλουν αλλά πρέπει να γίνει, όπως το φαγητό, το πέσιμο για ύπνο στη σωστή ώρα κλπ.; Θα ήταν καλό να απαντήσουν όσοι από το forum μας είναι ήδη γονείς ή/και ξέρουν αν συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα.

Υ.Γ.: Συγχαρητήρια για το άνοιγμα του θέματος, Getta Robo!
 
Εγώ έχω συνδέσει την εικόνα του μπαμπούλα με μια μάσκα που είχε ο πατέρας μου και την οποία την είχε βάλει κάτι απόκριες και εγώ είχα αρχίσει τα κλάματα. Από τα λίγα που θυμάμαι η μάσκα ήταν η μορφή ενός γέρου με άσπρα μαλλιά. Από τότε δεν την ξαναείδα.
 
μιας και ανεφερα στο post 5 του θεματος την εμφανιση του μπαμπουλα με μαυρα γαντια στα χερια θυμηθηκα οτι καποτε φορουσα ενα ζευγαρι μαυρα γαντια και τρομαζα τα παιδια της γειτονιας για τα οποια ημουν ''μπαμπουλας''. Στο πέρασμά μου εκανα ''ουουουουου....!!!!!'' και κυνηγουσα τα αλλα παιδια. Μετα επαιρνε τα γαντια ενα αλλο παιδακι και ηταν αυτο ''ο μπαμπουλας''... :diablotin:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα