Η συλλογή του Rygar | Amiga 500

Rygar

Apple Lover
Αντιδράσεις
4.628
Αποφάσισα να ανοίξω θρεντάκια με το τα συστήματα που κατέχω. Δε θα σας κουράσω, δεν έχω πολλά, κάτω από 10. Εχω αυτά που είχα μικρός ή ήθελα να έχω και δε μπορούσα να τα αποκτήσω. Αυτά που αγγιξα και δεν έπαιξα, αυτά που έπαιξα μονο μια φορά, αυτά που έβλεπα να παίζουν άλλοι και μου έτρεχαν τα σάλια. Δε θα γράψω πολλά, μονο λίγες πληροφορίες και καποιες μόντες που έχω κάνει.

Ξεκινάω με το καμάρι μου, μια κουτάτη Α500 που είχα αγοράσει το 2007 από Γερμανία. Μαλιστα όταν μού την έφεραν τα ΕΛΤΑ, έλειπα διακοπές στην Κρήτη για δύο εβδομάδες. Ο ταχυδρόμος άφησε το δέμα στην είσοδο της πολυκατοικίας, ευτυχώς εντός του κτιρίου και ηταν εκεί καθ'όλη την απουσία μου.

1784049916805.png

Η συσκευασία τα περιέχει όλα, ακομα και τα χαρτιά της εγγύησης.

1784050005759.png
1784050023123.png

Αυτό το σύστημα περιείχε την καρτα μνήμης που χαρίζω σε άλλο θρεντ. Περαν τούτου, δεν έχει υποστεί καμια αλλαγή ή βελτίωση και δε σκοπεύω να την πειράξω, θα παραμείνει στοκ. Είναι ασφαλώς κιτρινισμένη, αλλα μονο από πανω. Εντός της και από κάτω είναι στο αρχικό χρώμα. Εχει μητρική Rev6a, αρα ειναι από τις τελευταίες.

Εχω και μία δεύτερη rev 6a, αυτή με την οποία κάνω ματσακονιές. Οπως γράφω στο θρεντ του freak για την ACA500plus, της εχω συνδέσει κι εγώ μία, εδώ. Μετά από πολλές δοκιμές και σπαζοκεφαλιές αποφάσισα να παραμείνω με αυτή. Δεν πρόκειται να επενδύσω χρήματα αγοράζοντας accelerator με ισχύ μεγαλύτερη του 68000 ή καποιον Apollo, ξοδεύοντας εκατοντάδες ευρώ, γιατί για μενα (και μόνο για μένα) αρχίζει να χάνει το νόημα η όλη ενασχόληση. Είναι σα να παίρνεις μια μπέμπα του 50 και να της βαζεις πσεκαζμό, εγκέφαλο, δισκόφρενα, ζενον φωτα...κλπ, ε μετά δεν είναι ακριβώς μπέμπα :).

1784050381201.png

Δε χρησιμοποιώ στοκ τροφοδοτικό για ευνόητους λόγους. Εχω ενα ωραίο νέου τύπου.
1784050409009.png

Επιπλέον, εχω tank mouse με υπέρυθρες. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Το κουτί είναι από Α1200.ΝΕΤ, το πλακετάκι των υπερύθρων δε θυμαμαι αλλα θα το βρείτε εύκολα.
1784050464945.png

Τα τελευταία χρόνια θα έχετε ακούσει για το Pistorm. Είναι ενα εξαρτημα το οποίο έχει θύρα για να του συνδέσετε ενα raspberry pi 3B ή zero 2. Αυτό το εξάρτημαπατάει πανω στο socket του 68000, αρα θα πρέπει να τον αφαιρέσετε. Πανω στο raspberry μπορεί κανείς να τρέξει motorola emulator που λέγεται Mushashi, αλλα πρέπει πρώτα να μπουτάρει το pi OS. Μπορεί όμως να τρέξει και εναν αλλο emulator, τον EMU68, που είναι και ο προτεινόμενος. Αυτός δεν απαιτεί λειτουργικό pi os. Μπουτάρει ο ίδιος (bare metal δηλαδή) και φορτώνει kickstarts και το ίδιο το amiga os. Η ισχύς του είναι κυριολεκτικά τεράστια, δε θα γράψω περισσότερα. Αποφασισα να το τολμήσω. Δεν είναι κατι ακριβό αλλωστε. Ομως είχα ενα πρόβλημα, δεν είχα στην κατοχή μου το raspberry 3 model A+ το οποίο είναι μια μικρή βερσιόν η οποία επιτρέπει στο pistorm να βρίσκεται εντός του σασί του αμιγκακίου (του 500 πάντα). Μια αλλη λύση θα ηταν να αφαιρέσω τα USB ports από ενα pi 3 B+, αλλα δεν ηθελα να το κανω. Η λύση τελικά λεγεται Lazarustorm και επιτρέπει στο pistorm να συνδεθεί στο πλαινό trapdoor. Αποφάσισα να αγοράσω και ενα pi zero 2 με ασύρματο και το γλυκό εδεσε πολυ ομορφα.

1784051186542.png
1784051202972.png

1784051218226.png

Ομως δεν ηταν όλα ρόδινα. Ο συγκεκριμένος EMU68 είναι ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο, σίγουρα έχει bugs, ίσως με διαφορετική συμπεριφορά στον καθε χρήστη. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το πώς το έστησα. Στο τελος είχα ενα σύστημα που φόρτωνε το Amiga os 3.2 σφαίρα, ό,τι έκανε, το έκανε χωρίς καθυστέρηση. Το δίκτυο ηταν λίγο αργό αλλα ικανοποιητικό. Ως σύστημα προσωμειώνει εναν 68040 αλλα με ταχύτητες υπερυψηλές. Εγώ έστειλα σήμα στην οθόνη από το HDMI του pi, μεσω του οποίου έτρεξε και το δίκτυο. Οταν ανοίγει το αμιγκάκι, το boot φαίνεται στην οθόνη που έχει συνδέσει κανείς στην denise (είτε στο monitor port της Amiga είτε σε VGA μεσω της indivision). Πιο κατω φαίνεται αυτό.
1784051430546.png

Την ίδια στιγμή στο hdmi του pi θα δει κανείς το πιο κάτω:
1784051545030.png

Οταν ο EMU68 μπουτάρει πλήρως, πλεον τρέχει amiga os μεσω του HDMI. Το σήμα στο monitor port έχει ασπρίσει.
1784051613784.png

Εγώ προσωπικά είχα περίεργα θεματα με κολλήματα του λειτουργικού ή και του ίδιου του μηχανήματος. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι βεβαιος αν φταίει το EMU68 επειδή είναι buggy ή το ίδιο το αμιγκάκι ζεσταίνεται και κολλάει. Δεν του εχω κανει capkit ποτέ και ίσως να πρέπει να του κανω. Παντως πρεπει να ομολογήσω ότι τα κολλήματα τα κανει αφου ζεσταίνεται. Σύντομα θα τρέξω και μια diagrom για να το στρεσαρω.

Θα συνεχίσω και με αλλα ποστς εδω μεσα, όπως επίσης θρεντς με τα υπόλοιπα μηχανήματα, και ενα γενικό με ό,τι παλιατζούρα έχω (π.χ. το κουτί με τις NOS δισκέτες για NeXT ή τις 8ιντσες καινούριες δισκέτες που θα πετάγαμε καποτε στην ανακύκλωση στη δουλειά)

Αφτα προς το παρόν.

υγ. Θυμαμαι ότι από το 1990 που την αγόρασε ο πατέρας μου μεχρι και το 1992 την είχα παντα στο κουτί της, αυτό το ίδιο κουτί που φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία, και στο πατάρι. Την εβγαζα καποιες φορές την εβδομάδα και το ΣΚ για να παίξω στην τηλεόραση. Το καλοκαίρι του 1990 είχαν ερθει συμμαθητές μου να παίξουμε kickoff εχοντας βγαλει την τηλεοραση στο μπαλκόνι. Ηταν την περίοδο της διοργάνωσης του Μουντιαλ 1990, οπότε άκουγες τηλεορασεις να παίζουν μπαλα σε όλη τη γειτονιά. Ο γείτονας με ρωτουσε ποιός κέρδαγε, εμείς του λεγαμε ότι παίζαμε εμείς, δεν ηταν πραγματική μπάλα. Τεσπα, ωραίες εποχές. 1 μηνα μετά ο πατέρας μου πέθανε και πάντα θα θυμάμαι ότι χωρίς το αμιγκάκι, δε θα είχε μπει ποτέ μέσα μου το μικρόβιο του προγραμματιστή, το οποίο είχε ήδη αρχίσει να εκκολάπτεται από το 6128 δύο χρόνια πριν. Το 1992 λοιπόν (δεν τελείωσα πιο πανω) αγόρασα ενα 1084S. Αρχές του 1994 πουλησα το αμιγκάκι και το 1084 προς 80 χιλιάδαι δραχμαί για να αγοράσω ενα 386 για τις ανάγκες της σχολής. Πλεον εχω και ενα κάτασπρο 1084, θα το φωτογραφίσω σύντομα. Ελπίζω να παίζει, εχω να το ανάψω 16 χρόνια.

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα