Η υποτιθέμενη ανακάλυψη του Κολοσσού της Ρόδου στα 80ς

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.737
Στα μεσα της δεκαετιας του 80 ειχε ακουστει στις ειδησεις ενα παραξενο και αστειο περιστατικο. Εξω απο τη θαλασσα της Ροδου ενας γερανος ειχε ανελκύσει ένα όγκο που έμοιαζε με πέτρινη γροθιά. Κάτοικοι αλλά και δημοσιογράφοι ενθουσιασμένοι έκαναν λόγο οτι αποτελεί το πρωτο τμήμα του Κολοσσού της Ρόδου που βρισκεται. Σε μια φωτογραφια θυμαμαι χαρακτηριστικα και τη Μελινα Μερκουρη, τότε Υπουργό Πολιτισμού, να βλεπει τη "γροθια" απο κοντα.

Τελικα οπως αποδειχτηκε, η γροθια δεν ηταν κατι παραπανω απο μπαζα, τα οποια τα ειχε ριξει η μπουλντόζα στη θάλασσα, και τα "δάχτυλα" που διεκρίνονταν είχαν σχηματιστεί από τα "δόντια" της μπουλντόζας. Οι δημοσιογράφοι εκαναν λογο οτι προκειται για μεγαλη ήττα και οτι γίναμε διεθνώς ρόμπα από αυτό το γεγονός :D
 
Πρέπει να ήταν και καλοκαίρι και είχε γίνει χαμός στην (ποιοτική κρατική μην ξεχνιόμαστε) τηλεόραση αλλά και στις εφημερίδες. Αφιερώματα, συνεντεύξεις, πρωτοσέλιδα... πρέπει να έχει γυριστεί και τουλάχιστον μια βιντεοκασέτα με ανάλογο τίτλο (νομίζω με τον Τσάκωνα) και είχαν ξεθάψει και την ομώνυμη χλαμιδοταινία του Σέρτζιο Λεόνε από την δεκαετία του 1960. Το καλό της υπόθεσης το ότι έμαθα τα (κατά Παυσανία) 7 θαύματα του (αρχαίου) κόσμου
 
Μιας και λες για βιντεοκασετες, θυμηθηκα μια με τον Παπαζηση Ο Θερμοπληκτος κολοσσος της Αρμεξ οπου ως φρεσκοδιορισμενος δημοσιος υπαλληλος του ανατειθεται η αποστολη της ανελκυσης του Κολοσσου της Ροδου...

Για γερα νευρα...
 
Kαι μόνο για την βιντεοκασέτα με τον Παπαζήση, άξιζε τον κόπο ο ντόρος που έγινε...
 
Αυτή πρέπει να ήταν Wally. Λάθος μου η αναφορά στον Τσάκωνα

Απ' ότι βλέπω υπήρξαν και αυτές οι 2 με τον Ρίζο που δεν φαίνεται να έχουν άλλη σχέση με το θέμα πέρα από τον τίτλο

ο κολοσσός και ο κολοσσός της Ρόδου
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτά είναι...δεν πήγε χαμένο το τρέξιμο που έριξε η Μελίνα τότε. Κάτι έμεινε και για τις επόμενες γενεές

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χε χε τη θυμάμαι την ιστορία, τραβούσα τα μαλλιά μου όταν το έμαθα. Διότι έχω την εντύπωση ότι οι αρχαιολόγοι από την πρώτη στιγμή είχαν πει ότι δεν είχε σχέση με τον Κολοσσό το "εύρημα", ήταν οι κατ' εξοχήν άσχετοι "Κάτοικοι αλλά και δημοσιογράφοι" όπως γράφει και ο Rakeesh που δημιούργησαν και συντήρησαν το θέμα. Αυτή τη λεπτομέρεια με τη Μελίνα δεν τη θυμάμαι, αλλά μέρες μετά κάποιος ημιαρμόδιος υπουργός (Κουτσόγιωργας? Σκουλαρίκης?) επέμενε και κόντεψε να βγάλει προδότες και εχθρούς της πατρίδας τους αρχαιολόγους που αρνούνταν να αποδεχτούν το "εύρημα"

Μας ψιλοκράξανε όντως στο εξωτερικό, τουλάχιστον Αμερική που ξέρω, αλλά δεν αμφιβάλλω και Ευρώπη που ήταν και λιγότεροι άσχετοι από τους Αμερικάνους σ' αυτά. Ευτυχώς ξεχάστηκε γρήγορα :)

Δυστυχώς όμως παρόμοιες ιστορίες έχουν συμβεί συχνά και συνεχίζουν να συμβαίνουν, με χαρακτηριστικό το ότι οι σχετικοί και αρμόδιοι που καταδεικνύουν το λάθος να κατηγορούνται για αρνησιπάτριδες από πολιτικάντηδες και ΜΜΕ που δεν ξέρουν πού παν τα τέσσερα αλλά ξέρουν τι θέλουν και τι τους συμφέρει. Και υπάρχουν κάποια θέματα που κάθε τόσο επανέρχονται παρόλο που έχουν περίτρανα αποδειχτεί εσφαλμένα (στην καλύτερη περίπτωση) ή και απάτες. Προτιμώ να μη φέρω παραδείγματα για να αποφύγω τον κίνδυνο διαφωνιών και προστριβών που δεν ανήκουν στο χώρο του φόρουμ. Τουλάχιστον η ιστορία με τον Κολοσσό της μπουλντόζας είναι αστεία :)
 
elephadas είπε:
Και υπάρχουν κάποια θέματα που κάθε τόσο επανέρχονται παρόλο που έχουν περίτρανα αποδειχτεί εσφαλμένα (στην καλύτερη περίπτωση) ή και απάτες. Προτιμώ να μη φέρω παραδείγματα για να αποφύγω τον κίνδυνο διαφωνιών και προστριβών που δεν ανήκουν στο χώρο του φόρουμ. Τουλάχιστον η ιστορία με τον Κολοσσό της μπουλντόζας είναι αστεία :)
Απο οσο μου λεει ενας φιλος μου φιλολογος, ενα παρομοιο σκηνικο συμβαινει ειδικα και με το θεμα της γλωσσας, αλλα καλυτερα να μην επεκταθουμε σε τετοια θεματα. Τα σκηνικα ομως που αναφερεις με αρχαιολογους, πολιτικους κλπ για το συγκεκριμενο θεμα δεν τα ηξερα.

Κοιταζα στη Βικιπαιδεια για τον Κολοσσο και δεν αναφερει το συγκεκριμενο περιστατικο. Αναρωτιεμαι αν υπαρχει καμια αναφορα online!
 
Rakeesh είπε:
Κοιταζα στη Βικιπαιδεια για τον Κολοσσο και δεν αναφερει το συγκεκριμενο περιστατικο. Αναρωτιεμαι αν υπαρχει καμια αναφορα online!
Βρήκα μια αναφορά με περισσότερες λεπτομέρειες στο iospress.gr:

...η γροθιά του "Κολοσσού" είχε ανακαλυφθεί τον Ιούνιο του 1987 σε απόσταση 750 μέτρων από το λιμάνι της Ρόδου. Είχαν και τότε παραμεριστεί οι υπεύθυνοι επιστήμονες αρχαιολόγοι και τη "διεκπεραίωση" της συγκλονιστικής ανακάλυψης είχε αναλάβει το Λιμενικό Σώμα και ο Δήμος της πόλης. Οι πρώτες ελπίδες είδαν το φως της δημοσιότητας στις 27 Ιουνίου. Κάποιοι δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών διέκριναν στα 50 μέτρα βάθος αντικείμενο που τους "έμοιασε" με χέρι αγάλματος. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε απ' την πρώτη στιγμή εκφράσει τις αντιρρήσεις του και δεν συμμεριζόταν το γενικό ενθουσιασμό. Αντέδρασε, μάλιστα, όταν ο Δήμος επιδίωξε στις 2 Ιουλίου με συνοπτικές διαδικασίες να προσχωρήσει στην ανέλκυση. Το ειδικό σκάφος "Ποσειδών" που επρόκειτο να προβεί στην ανέλκυση απομακρύνθηκε απ' την περιοχή για να μην κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία, ενώ τα ερευνητικά σκάφη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας παρέμειναν υπό το πρόσχημα ότι ερευνούν για ναρκωτικά. 


Οι φήμες στο νησί οργίαζαν ότι "ιταλοί δύτες πρόκειται να αναζητήσουν τον Κολοσσό για λογαριασμό ξένων". Αποφασίστηκε λοιπόν "διά παν ενδεχόμενο" να περιπολούν σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή της Αγαντιάς και να αστυνομεύεται η παραλία.


 


Η όλη επιχείρηση είχε οργανωθεί απ' τον υπουργό Ναυτιλίας Στάθη Αλεξανδρή, ο οποίος τότε κατηγορήθηκε ότι παρασύρθηκε από την Ολλανδή "οραματίστρια" Α. Ντάγκμπααρ, η οποία είχε "υποδείξει" τη θέση του αγάλματος. Κυρίως, όμως, τον έσπρωχνε η επιθυμία των τοπικών παραγόντων να αποδείξουν με το ζόρι ότι είχε ανακαλυφθεί ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Ο τουρισμός του νησιού αναμενόταν να αυξηθεί κατακόρυφα πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογισθούμε ότι το 1987 ήταν η τρίτη κατά σειρά χρονιά από την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας του Ρίγκαν που είχε προκαλέσει σημαντική κάμψη στο τουριστικό ρεύμα.


 


Τελικά το πέτρινο αντικείμενο ανελκύσθηκε απ' το Λιμενικό χωρίς την παρουσία αρχαιολόγων, οι οποίοι εμποδίστηκαν από τον αντιπλοίαρχο Περίδη ακόμα και να επιβιβασθούν στο ερευνητικό σκάφος. Στο φως της ημέρας, η "γροθιά" πήρε τις πραγματικές της διαστάσεις: μια απλή πέτρα... Αλλά ακόμα και μετά την αποκάλυψη της γκάφας, πολλοί παράγοντες του νησιού επέμεναν ότι πρέπει να γίνουν ειδικές αναλύσεις, μετρήσεις, και έρευνες προτού αποκλειστεί η περίπτωση να έχει βρεθεί ο Κολοσσός. Κάκιζαν μάλιστα την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη που είχε τολμήσει να πει εγκαίρως την αλήθεια. Στο κάτω κάτω της γραφής, αν καθυστερούσε λίγο η αποκάλυψη, τα τουριστικά γραφεία θα προλάβαιναν να κάνουν τη δουλειά τους.
 
Την είχα ξεχάσει τη μάγισσα :) . Άρα άδικα την κατηγορήσαμε τη Μελίνα :)
 
Πίσω
Μπλουζα